Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Σκοτεινές επιθυμίες


Προσωπική άποψη: Αγγελική Δρακάκη

Οι “σκοτεινές επιθυμίες” είναι ένα βιβλίο που ανήκει στην αισθηματική λογοτεχνία. Ομολογώ, πως όταν το πήρα στα χέρια μου ,το υπέροχο εξώφυλλο, καθώς και ο τίτλος του, δεν με παρέπεμπαν σ’ ένα αισθηματικό βιβλίο, αλλά σε κάποιο βιβλίο τρόμου ή θρίλερ. Όμως, ξεκινώντας την ανάγνωση του γρήγορα κατάλαβα πως επρόκειτο για ένα αισθηματικό βιβλίο.Κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι η Άντα, μια δεκαεννιάχρονη κοπέλα, που όνειρό της είναι να γίνει σχεδιάστρια μόδας. Όμως, ένα περιστατικό που είχε συμβεί στο παρελθόν, την έκανε να χτίσει γύρω της, αλλά και γύρω από την καρδιά της απροσπέλαστα τείχη .Γεγονός που της “επέβαλε” να θέτει πάντα όρια και να έχει τον έλεγχο στην ζωή της.


Δευτερεύοντες χαρακτήρες του βιβλίου είναι ο Άγγελος και ο Δημήτρης, δυο ανερχόμενοι μουσικοί. Ο Δημήτρης  είναι ένας δυναμικός, παθιασμένος χαρακτήρας που δεν δέχεται το όχι για απάντηση, αφού κουβαλά κι αυτός, με τη σειρά του, τους δικούς του δαίμονες από το παρελθόν. Εν αντιθέσει, ο Άγγελος είναι ένας ήρεμος χαρακτήρας, που σου εμπνέει εμπιστοσύνη, γλυκός, τρυφερός, ο τύπος που προστατεύει τους δικούς του ανθρώπους. Κουβαλάει, βέβαια,  κι αυτός τα δικά του προβλήματα, στα οποία πρέπει να βρει μια λύση.Οι τρεις τους θα συναντηθούν στο πάρτι έναρξης της σχολής κι η ένταση μεταξύ τους θα είναι έντονη εξαρχής. Οι δυο άντρες θα μπουν στη ζωή της Άντας και θα την αλλάξουν ριζικά.

Τα κεφάλαια του βιβλίου εναλλάσσονται συνεχώς, “πηδώντας” από την Άντα στο Δημήτρη και μετά στον Άγγελο. Με αυτό τον τρόπο, βλέπουμε τις σκέψεις και την καθημερινότητά τους σε πρώτο πρόσωπο. Βλέπουμε, επίσης, πώς εξελίσσεται σταδιακά η σχέση μεταξύ τους, της Άντας με το Δημήτρη και της Άντας με τον Άγγελο.Bλέπουμε πως ο κάθε χαρακτήρας προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τους δικούς του φόβους και δαίμονες.

Παρότι το βιβλίο εντάσσεται στην αισθηματική λογοτεχνία και έχει αρκετές ερωτικές σκηνές, δεν πρέπει να σταθείς μόνο σε αυτές. Υπάρχει αρκετό μυστήριο γύρω από το τι έγινε στο παρελθόν της Άντας και του Δημήτρη. Το πώς το συμβάν που συνέβη σ’ εκείνη επηρέασε όλους τους χαρακτήρες, άλλους σε μεγαλύτερο  κι άλλους σε μικρότερο βαθμό. Είναι τόσο καλά δουλεμένη ιστορία, που θεωρώ πως αν έλειπαν οι ερωτικές σκηνές, θα ήταν το ίδιο καλήΨέματα, ίντριγκες, πάθος, χιούμορ, λάμψη και μια καλά κρυμμένη αλήθεια, που περιμένει έτοιμη να βγει στο φως είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την ιστορία. Αθήνα, Λονδίνο, Μαδρίτη είναι μερικές από τις πόλεις στις οποίες θα ταξιδέψεις, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο. Μη σας φοβίσει αυτό, θεωρώντας πως θα έχει πολλή ανάλυση, σε κουραστικό ή βαρετό βαθμό. Η συγγραφέας έχει αποτυπώσει, με τέτοιο τρόπο την ιστορία, που μόνο βαρετή δεν είναι. Οι περιγραφές τις είναι τόσες, όσες χρειάζονται, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και δίνουν ακριβώς τον συναισθηματικό κόσμο του κάθε χαρακτήρα. Συνάμα, σε κάνει να φαντάζεσαι την κάθε σκηνή, λες και βρίσκεσαι μέσα στην ιστορία και κάθεσαι σε κάποια γωνία, παρακολουθώντας την να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται συνεχώς, από τη χαρά στη λύπη, από το θυμό στην απογοήτευση, μα στο τέλος έρχεται η λύτρωση που περίμενες από την αρχή, για κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.

Η γραφή της συγγραφέα είναι απλή και κατανοητή, χωρίς να πλατειάζει. Υπάρχει αρκετή χρήση ωμής διαλέκτου, όμως αυτό, εμένα προσωπικά, δε με ενόχλησε καθόλου. Θεωρώ πως, με αυτό τον τρόπο, οι χαρακτήρες φαίνονται ακόμα πιο αληθινοί, λες και είναι ο κολλητός ή το παιδί της διπλανής πόρτας.

Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί γιατί περνάει πολυσήμαντα  μηνύματα, όπως τον αληθινό έρωτα και την πραγματική φιλία. Το ότι στην ζωή μας δεν 
είναι τίποτα τυχαίο και κάθε άνθρωπός που εισχωρεί σ’ αυτήν, έχει κάτι να μας διδάξει.

Γιατί όταν θα τελειώσεις αυτό το βιβλίο, θα θέλεις να κλέψεις λίγη λάμψη και δυναμικότητα από την Άντα, θα ευχόσουν να είχες δίπλα σου έναν Δημήτρη και να ήταν αληθινός ο Άγγελος…

Επιμέλεια κειμένου : Νεκταρία Πουλτσίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname