Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Τ' αηδονιού το δάκρυ.

Νάγια Γ. Μητροπούλου, 
για τους Θεματοφύλακες Βιβλίων

Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου, προσπαθώ να αποβάλλω από το μυαλό μου τις καλές κριτικές που έχω τόσο διάστημα διαβάσει γι’ αυτό, μιας και πάντοτε παρακολουθούσα την πορεία του από την μέρα που παραδόθηκε στο αναγνωστικό κοινό. Κι επιτέλους είχε φτάσει και η δική μου στιγμή να το διαβάσω.

Πραγματικά, η ιστορία των Αηδονάκηδων μυρίζει Κρήτη, μυρίζει μια ξεπερασμένη αρχοντιά και δύναμη θέλησης για την ζωή. Κάτι που στα σύγχρονα δικά μας κοινωνικά δεδομένα, δεν υφίστανται πια και πόσο μάλλον στις μεγαλουπόλεις όπου οι άνθρωποι και οι ρυθμοί τρέχουν ακατάπαυστα.


Μυούμαστε στον κόσμο της τοπικής λαογραφίας και των  δεισιδαιμονιών(κάτι που ακόμη μερικοί άνθρωποι ονομάζουν πίστη). Μαθαίνουμε την αξία της πίστης, τον πρέπον σεβασμό και την δέουσα αξία της οικογένειας, όπως θα έπρεπε να είναι. Η δύναμη ψυχής, ξεχειλίζει από κάθε σελίδα καθώς το παρελθόν διαδέχεται το μέλλον, σε έναν αόρατο ιστό που δημιουργεί το άμεσο παρόν.

Στο βιβλίο του Γιώργου δεν μπορείς να μείνεις αμέτοχος. Πασχίζεις μαζί με τους ήρωες, και γίνεται ο πόνος και η χαρά δική σου. Πονάς, κλαις, γελάς, αγαπάς, μισείς μαζί τους. Η δικαιοσύνη και η αγάπη, η αλήθεια… ζωντανεύουν στα πρόσωπα των ηρώων. Τις βάσεις για την εξέλιξη της ιστορίας, δίνει η πίστη. Η πίστη στην οικογένεια.

Ακόμα και μετά από χρόνια παραμονής της ηρωίδας μας στην γκρίζα και φασαριόζα Αθήνα, θα διαπιστώσουμε ότι τελικά, όλοι κουβαλάμε την πατρίδα της καρδιάς μας μέσα μας. Κι αυτό είναι αρκετό – είτε γρήγορα είτε αργά – να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που οι μεγάλες πόλεις μας ρίχνουν.

Αυτό που εξέλαβα εγώ  σαν μήνυμα είναι ότι, οι δίκαιοι άνθρωποι ποτέ δεν χάνονται. Πρέπει να έχουμε πίστη και ελπίδα στην καρδιά μας, για να μην «χαθούμε». Να θυμόμαστε πάντα ποιοι είμαστε κι από πού προερχόμαστε. Να μην λυγίζουμε μπροστά στις δυσκολίες, να παίρνουμε δύναμη σαν πέφτουμε, ώστε να μπορέσουμε να σηκωθούμε και πάλι. Να ασπαζόμαστε την αλήθεια και την δικαιοσύνη πάντα και να τα έχουμε οδηγούς μας. Θαρρώ ότι καλύτερη και πιο ταιριαστή τοποθέτηση της ιστορίας από την ευλογημένη και περήφανη Κρήτη, δεν θα μπορούσε να γίνει.

Ευχαριστώ πολύ τον Γιώργο Τζιτζικάκη για αυτήν την τόσο δυνατή εμπειρία. Να είσαι καλά και εύχομαι τα καλύτερα πάντα!

Στοιχεία βιβλίου 


Συγγραφέας/εις: Τζιτζικάκης Γεώργιος Ε.
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
ISBN: 9789604107391
Ημερ/νία έκδοσης: 4/2015
Εκδότης: Ωκεανίδα
Εξώφυλλο: Μαλακό 
Σελίδες: 608


Για τον συγγραφέα
Ο Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης γεννήθηκε το 1981. Zει και εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα της Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Αθλητικών Επιχειρήσεων, είναι εν ενεργεία Διαιτητής Ποδοσφαίρου από το 1998 και Reiki Therapist του Usui System of Natural Healing από το 2008. Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια. Στα δεκαεπτά του λαμβάνει μέρος στον Πρώτο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και κερδίζει το Γ΄ Βραβείο από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» για το διήγημα του "Ο Ζητιάνος". Λίγους μήνες μετά, εκδίδει το πρώτο του βιβλίο -συλλογή διηγημάτων- με τίτλο "...Σιωπή... η δυνατότερη κραυγή...". Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname