Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη με την Θεοδώρα Τζόκα

Kαλησπέρα αγαπητοί αναγνώστες! Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε στο μπλόγκ μας την συγγραφέα, κυρία Θεοδώρα Τζόκα και το νέο της βιβλίο "Η δύναμη της στιγμής" από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ελάτε όλοι μαζί να ανατρέξουμε στο συγγραφικό της έργο, αλλά και να μάθουμε για την εσωτερική δύναμη που ωθεί τους ανθρώπους να αδράξουν το μέλλον, να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν! Μια απολαυστική συζήτηση για το υπόβαθρο της συγγραφέως αλλά και τις απόψεις για τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα της κρίσης!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στην Ελλάδα. Σε ηλικία μόλις δύο ετών μετανάστευσα στη Βοστόνη των ΗΠΑ με την οικογένειά μου ενώ  επαναπατρίστηκα στην Ελλάδα σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών.

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Εργάστηκα για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια Αγγλικών στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Ασχολήθηκα εκτεταμένα με μεταφράσεις, κυρίως στον χώρο της Παιδικής Λογοτεχνίας. Άρθρα, ποιήματα και διηγήματά μου έχουν δημοσιευτεί σε πολλά Free Press έντυπα της χώρας, καθώς και στο διαδίκτυο.

Το πρώτο μου μυθιστόρημα, Το Παρελθόν Φυγείν Αδύνατον, κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ακολούθησε "Το Βιβλίο της Ευδοκίας" και η  "Δύναμη της στιγμής"από τις Eκδόσεις Λιβάνη .

Θεοδώρα Τζόκα

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης στο blog μας. Η πρώτη ερώτηση που κάνω συνήθως είναι ποιος είναι άνθρωπος πίσω από τον συγγραφέα. Ποια είναι η Θεοδώρα  και τα όνειρά της; 

Καλησπέρα. Εγώ σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να πω δυο λόγια για το νέο μου βιβλίο «Η Δύναμη της Στιγμής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η πρώτη ερώτηση που μου θέτετε είναι αρκετά δύσκολή μπορώ να πω. Δεν ξέρω αν μπορώ να κλείσω τον εαυτό μου μέσα στα στενά όρια ενός ορισμού, να πω πως είμαι αυτό ή το άλλο ή το παράλλο. Εξάλλου αλλιώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και αλλιώς οι άλλοι. Δεν γνωρίζω που βρίσκεται η αντικειμενική αλήθεια ή αν υπάρχει.  Πώς αλήθεια να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Φυσικά, είμαι ό,τι είναι όλος ο κόσμος: γυναίκα, σύντροφος, μάνα, αδελφή, φίλη και λοιπά. Είμαι πολλά πράγματα μαζί όπως όλοι άλλωστε. Και συνεχώς αλλάζω. Αλίμονο σε όποιον δεν αλλάζει. Η ζωή είναι ποτάμι και πρέπει να κυλάμε μαζί της, να πηγαίνουμε με τη ροή της, να εξελισσόμαστε, να προχωράμε μπροστά, να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι, να δημιουργούμε τον εαυτό μας όπως τον θέλουμε να είναι. Όσα για τα όνειρά μου, τα έχω εκπληρώσει όλα νομίζω. Δεν κάνω πλέον όνειρα. Προτιμώ να ζω στο τώρα, στο σήμερα, σε ό,τι έχει να μου προσφέρει η κάθε πολύτιμη στιγμή που μου χαρίζεται. 

"Η δύναμη της στιγμής"το καινούργιο σας βιβλίο και αφηγείται τη ζωή μίας προσφυγοπούλας από τη Συρία. Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία.

Είναι η ιστορία της Νάντιας Μουρεντίν, η οδύσσεια μιας κοπέλας από το Χαλέπι της Συρίας που ο πόλεμος, με τις τρομερές απώλειες που επέφερε στη ζωή της, την αναγκάζει να εγκαταλείψει τη χώρα της και μαζί με τον πατέρα της να έρθει στην Ελλάδα της κρίσης, σε μια χώρα δηλαδή που κι εκείνη δίνει τη δική της μάχη να σταθεί στα πόδια της. Η κρίση, με όλες της τις τραγικές συνέπειές της στις ζωές των ηρώων του βιβλίου είναι το background, τo φόντο αν θέλετε, πάνω στον οποίο θα ξεδιπλωθούν τα γεγονότα της ιστορίας μας.. 

Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο εξιστορεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μικρή μας προσφυγοπούλα: την απανθρωπιά, την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, την εκπόρνευση και ένα σωρό άλλες αντιξοότητες που την αναγκάζουν να ενηλικιωθεί, απότομα και με τρόπο εξαιρετικά βίαιο. Η απώλεια της αθωότητας έχει βαρύ τίμημα για την ηρωίδα. Αυτή είναι η μια πλευρά της ιστορίας μας. Η άλλη πλευρά είναι η πλευρά της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της ανθρωπιάς. Η Νάντια δε συναντάει μόνο κακούς ανθρώπους στον δρόμο της αλλά και πολλούς καλούς, όπως τη Ρόζα, τη μαντάμ του πορνείου όπου αναγκάζεται να δουλέψει,. Η Ρόζα, η Μαρκέλλα, ο Βισκόντι, όλοι την  αγκαλιάζουν με μεγάλη αγάπη που ενδυναμώνει τη Νάντια και εν τέλει αποκαθιστά την πίστη της στον άνθρωπο που είχε χαθεί.  

Η «Δύναμη της Στιγμής» είναι μια ανατρεπτική ιστορία πάθους και μίσους, προδοσίας και εκδίκησης,  ελπίδας και δύναμης και προπαντός μια ιστορία για τη μάχη ανάμεσα στο κακό και το καλό, οι δύο δυνάμεις της ζωής που συνεχώς πάλλονται μέσα στον άνθρωπό. 

Προσφυγικό το κεντρικό θέμα και η χώρα μας το έχει βιώσει και από τις δύο πλευρές. Και την προσφυγική και την υποδοχή προσφύγων. Να υποθέσω ότι η σημερινή κατάσταση σας επηρέασε για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ναι, οπωσδήποτε. Η επικαιρότητα πάντα με ενδιαφέρει και με επηρεάζει βαθύτατα. Αυτό φαίνεται σε όλα μου τα βιβλία. Εμπνέομαι από τον κόσμο γύρω μου, από τις καταστάσεις που α καθένας μας καλείται να αντιμετωπίσει στη ζωή του. Στην περίπτωση αυτή, ήθελα να μπω στο πετσί αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων και να βιώσω, έστω και μέσα από τη μυθοπλασία,  την ιστορία τους αλλά κυρίως τα συναισθήματά τους: την απόγνωση αλλά και την ελπίδα. 

Κάνατε ιδιαίτερη έρευνα για την ιστορία του βιβλίου; Πιστεύετε ότι το προσφυγικό των Σύριων μας έκανε να κατανοήσουμε και να αισθανθούμε καλύτερα τη δική μας ιστορία των προσφύγων;

Όχι, δεν μπορώ να πω πως έκανα καμία ιδιαίτερη ή εκτεταμένη έρευνα. Ελάχιστα πράγματα. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, η απάντηση είναι πάλι όχι, ή μάλλον ελάχιστα, πιστεύω, πως το προσφυγικό μας έκανε να αισθανθούμε καλύτερα τη δική μας προσφυγική ιστορία. 

Φυσικά και οι δύο περιπτώσεις έχουν να κάνουν με τον άγριο και βάρβαρο ξεριζωμό ενός πληθυσμού και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο πόνος είναι σίγουρα ο ίδιος. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι δικοί μας πρόσφυγες γύρισαν στη Μάνα Γη, στα πατρογονικά εδάφη, ήξεραν τη γλώσσα, είχαν κοινή θρησκεία, γνώριζαν τα ήθη και τα έθιμα, ήταν Έλληνες. Οι πρόσφυγες της Συρίας έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Όλα είναι διαφορετικά: η γλώσσα, η θρησκεία, οι παραδόσεις, η νοοτροπία, όλα. 

Η Νάντια συναντά δυσκολίες και επώδυνες καταστάσεις. Αρκεί μία στιγμή για να αντιμετωπίσει τη δυστυχία;

Μια στιγμή αρκεί να ανατρέψει τα πάντα στη ζωή μας. Τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μπορεί κι εμείς μια μέρα να βρεθούμε στη θέση της Νάντιας, της κάθε Νάντιας. 

Τι είναι αυτό που μας δίνει δύναμη; Αυτό που σε συνδυασμό με την κατάλληλη στιγμή θα μας κάνει να σηκώσουμε κεφάλι και να μη δεχόμαστε μοιρολατρικά τα πάντα;

Νομίζω πως αυτό που μας δίνει δύναμη είναι ο εαυτός μας… αρκεί να τον αφήσουμε. Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε μέσα μας μεγάλα αποθέματα δύναμης που, την κατάλληλη στιγμή, ελευθερώνονται και μας σηκώνουν από τον πάτο που έχουμε πιάσει. 

Γενικεύοντας την ιστορία, θα λέγατε ότι η Νάντια μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους Έλληνες της εποχής της κρίσης;

Όχι, πρότυπο, όχι. Μπορεί όμως να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την άλλη πλευρά του προσφυγικού ζητήματος… να μπούμε λίγο στη θέση αυτών των ανθρώπων που η μοίρα τούς φέρθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο και να ενισχύσει την πίστη μας σε πανανθρώπινες αξίες. 

Η κρίση έχει επηρεάσει τη λογοτεχνία;

Σίγουρα την έχει επηρεάσει αλλά όχι σε μεγάλη έκταση, πιστεύω… τουλάχιστον όχι ακόμη. Δειλά-δειλά όμως εμφανίζονται τα πρώτα μυθιστορήματα  που διαχειρίζονται όψεις της κρίσης και την αναδεικνύουν πολυπλεύρως. 

Η κρίση οδήγησε πολλούς αναγνώστες στις Βιβλιοθήκες. Τελικά, μήπως έκανε καλό αυτή η κατάσταση;

Καμιά φορά μια κρίση είναι ό,τι πρέπει για να αναθεωρήσουμε τον κόσμο γύρω μας και φυσικά τον ίδιο μας τον εαυτό. Σε συλλογικό επίπεδο, σίγουρα έχει και τα θετικά του γιατί σαν λαός, η αλήθεια είναι πως είχαμε ξεφύγει από πολλές πολύτιμες ηθικές αξίες. Είχαμε γίνει λίγο εγωιστές. Η κρίση μας έχει, κατά κάποιον τρόπο, εξανθρωπίσει.  

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας θα ήθελα να μας πείτε εάν  έχετε ήδη ξεκινήσει,  τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας και τι να περιμένουμε;

Ναι, έχω ξεκινήσει τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου μου αλλά με χαλαρούς ρυθμούς. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Δύσκολο είδος και μεγάλη η πρόκληση. Εύχομαι να τα καταφέρω. Ένα βίντεο από τους Θεματοφύλακες Βιβλίων, για την συγγραφέα Θεοδώρα Τζόκα και το βιβλίο της "Η δύναμη της στιγμής" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. 

Συνέντευξη: Νεκταρία Πουλτσίδη
Ε. Άρθρου:Xριστίνα Μιχελάκη- Βασιλική Μπούζα
Βίντεο: Νάγια Γ. Μητροπούλου

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη αφιέρωση. Κάνετε σπουδαία δουλειά. Καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname