Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη με την Λένα Τερκεσίδου.

Σήμερα θα ταξιδέψουμε με αρωγό την φαντασία μέσα από το συγγραφικό έργο "Θέλεις να πούμε αλήθειες;" της συγγραφέως, κυρίας Λένας Τερκεσίδου από τις Εκδόσεις Κέδρος. Μια ανατρεπτική ιστορία ψυχικής δύναμης.. Κυνήγι της ευτυχίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το οποίο θίγει θέματα όπως :"Οι ανθρώπινες σχέσεις",Ο θεσμός της υιοθεσίας",η "ξενοφοβία", ο "ρατσισμός"κλπ.
Τι περιμένετε λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες; Ελάτε να ξεκινήσουμε κάνοντας ένα οδοιπορικό στη μακρά και ποικίλη λογοτεχνική πορεία της συγγραφέως, να μάθετε περισσότερα για το νέο βιβλίο, την πηγή της έμπνευσης αλλά και συμβουλές  προς τους νέους συγγραφείς! 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Λένα Τερκεσίδου είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος (Master του Πανεπιστημίου Middlesex της Αγγλίας) και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο και έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τηλεοπτικές εκπομπές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει βιβλία για ενήλικες και για παιδιά:

Έργα της:
 • Έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Συλλογή διηγημάτων. Ταξιδευτής, 2008, 3η έκδοση – Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου με Γεύσεις και Βραβείο Καλύτερου Εξωφύλλου, Ισπανία 2008
 • Goodbye, κύριε Φρόυντ, μυθιστόρημα, Αρμός, 2012, 2η έκδοση
 • Θέλεις να πούμε αλήθειες; Μυθιστόρημα (Εκδόσεις Κέδρος, 2016)
Βιβλία για παιδιά
 • Οι θησαυροτροφές, Άγκυρα, 2006, 5η χιλιάδα
 • Ο Σάκης Γαλατάκης σε επικίνδυνη αποστολή, Διάπλαση, 2006
 • Θέλεις να γίνουμε μιλκ-σέικ; , θεατρικό έργο, Διάπλαση, 2008
 • Ο Σάκης Γαλατάκης στο Φαστφουντοχωριό, Διάπλαση, 2009
 • Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας, Ταξιδευτής, 2009
 • Ο Σάκης Γαλατάκης στο Ζαχαροχωριό, Διάπλαση, 2010
 • Ο Χρυσοψαρένιος, Διάπλαση, 2010
 • Η επανάσταση της Ντένιας Ντοματένιας, Διάπλαση, 2010
 • Η Μάγισσα Τιβικουτή, Διάπλαση, 2010
 • Τραγουδώ και μαθαίνω να τρώω σωστά, Διάπλαση, 2012
 • Ερμής το άτακτο πόνυ, Διάπλαση, 2012
 • Το μυστικό του μάγου Τούμπα Τουλούμπα, Μίνωας, 2016
 • Το όνειρο του μάγου Τέρη Ξεφτέρη, Μίνωας, 2016
 • To μυστικό του αρχαίου ναυαγίου, μυθιστόρημα, Μίνωας, 2016
Θεατρικό έργο για παιδιά
 • «Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας». Θέατρο της Ημέρας 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011, σε σκηνοθεσία Μάγκυ Μοντζολή και παιδαγωγική επιμέλεια (θεατρικό παιχνίδι) Λάκη Κουρετζή. Ανέβηκε, επίσης, από το Θέατρο της Ημέρας, 2015- 2016. Aνατύπωση από τις εκδόσεις Μίνωας, 2016.
Βιβλία για διατροφή
 • Επιτέλους βρήκα τη δίαιτά μου, Καστανιώτης, 1999, 3η έκδοση
 • 100 γρήγορες, νόστιμες και διαιτητικές συνταγές της Λένας, Καστανιώτης, 1999, 5η έκδοση
 • Η χρυσή διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών, Καστανιώτης, 2003
 • Πολύτιμες αρχαίες αφροδισιακές συνταγές, Καστανιώτης, 2003, Παγκόσμιο Βραβείο Ιστορικού Βιβλίου Διατροφής σε διεθνή διαγωνισμό, Ισπανία 2004
 • Η δίαιτα που έκανε θεά την Αφροδίτη, Καστανιώτης, 2003, 3η αναθεωρημένη έκδοση 2010
 • Σύγχρονος Θερμιδομετρητής τροφίμων και μαγειρεμένων φαγητών, Διάπλαση, 2006
 • Εύκολες δίαιτες για γρήγορο και υγιεινό αδυνάτισμα, Διάπλαση, 2007
 • Γευστικές συνταγές χωρίς ενοχές, Διάπλαση, 2010, Διεθνές Βραβείο Υγείας και Διατροφής, Ισπανία 2010
H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Καταρχήν συγχαρητήρια, στην μακρά λογοτεχνική κι όχι μόνο πορεία σας, έχετε δημιουργήσει έναν αξιέπαινο αριθμό πνευματικών παιδιών! Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να “βουτήξετε” τόσο στο χώρο της συγγραφής έργων, παιδικών παραμυθιών αλλά και βιβλίων διατροφής;

Λ.Τ:Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης ως Διαιτολόγος Διατροφολόγος αλλά και ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, άρχισα να γράφω βιβλία και θεατρικά έργα για τη διατροφή. Παράλληλα όμως έγραψα λογοτεχνικά βιβλία και θεατρικά έργα κοινωνικού περιεχομένου για ενήλικες, παιδιά και εφήβους.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; 

Λ.Τ: Μπορεί να αντλήσω την έμπνευσή μου από κάποιες κουβέντες που θα τύχει να ακούσω σε παρέες, στο δρόμο ή και αλλού. Επίσης και από κάποιες καταστάσεις που θα πέσουν στην αντίληψή μου, οι οποίες με τη βοήθεια της φαντασίας και της μυθοπλασίας θα μεταλλαχθούν σε πλοκή μυθιστορήματος ή θεατρικού έργου. 

Πόσο εύκολο είναι να διαμοιράσετε τον χρόνο σας ανάμεσα στις υποχρεώσεις της απαιτητικής καθημερινότητας και της αγάπη σας για την συγγραφή; Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που ακολουθείτε; 

Λ.Τ: Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ σίγουρα βρίσκεις χρόνο να το κάνεις. Όλα νομίζω εξαρτώνται από το πόσο πολύ επιθυμείς να πραγματοποιήσεις αυτό που έχεις βάλει στόχο. 

Ζούμε σε μια πολυμεσική κοινωνία με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, ποια η συμβολή των παιδικών βιβλίων στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός ατόμου, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του αλλά υγιεινών διατροφικών συνηθειών ; 

Λ.Τ: Το παιδί είναι σαν το σφουγγάρι και ρουφάει ότι του προσφέρεις. Εάν ο γονιός ενδιαφέρεται για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού του, θα μπορούσε αρχικά να του διαβάζει ευχάριστα παραμύθια, τα οποία με διασκεδαστικό τρόπο θα του μεταφέρουν τις αξίες της ζωής. Έτσι είναι δυνατόν να συμβάλλει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του, αλλά και στην μετέπειτα θετική του εξέλιξη. 

“Δεν είναι ποτέ αργά για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας !” Η Ελεονόρα, πρωταγωνίστρια του νέου σας βιβλίου “Θες να πούμε αλήθειες” βομβαρδίζεται από ένα πλήθος συναισθημάτων και αλλεπάλληλων καταστάσεων. Ποια είναι εκείνη η δύναμη που την ωθεί να σταθεί γερά στα πόδια της, να ορθώσει ανάστημα και να αδράξει το μέλλον της ;Το ταξίδι στην Νορβηγία είναι ένα μέσω αυτοβελτίωσης;

Λ.Τ: Το ταξίδι στη Νορβηγία θα βοηθήσει την κεντρική ηρωίδα να αναγνωρίσει τις δυνατότητές της και να ανακαλύψει την ταυτότητά της. 

Οι δυσκολίες που θα προκύψουν στη ζωή της, τις οποίες θα προσπαθήσει με πείσμα και πόνο να αντιμετωπίσει, οι μικρές μάχες που σταδιακά θα κερδίσει, οι πολλές άλλες διεργασίες που θα προκύψουν, αλλά και οι αλήθειες που σταδιακά θα καταφέρει θα αποδεχτεί για τον εαυτό της, θα συμβάλλουν στην αύξηση της αυτοεκτίμησης της, και στην απαλλαγή της σιγά, σιγά από ανασφάλειες, που τόσα χρόνια την τραβούσαν προς τα πίσω και δεν της επέτρεπαν να πατήσει στα πόδια της και να εξελιχθεί. 

Ο θεσμός της υιοθεσίας ιερός! Μια πράξη απέραντης αγάπης αλλά και ευθύνης. Η αποκάλυψη της αλήθειας, λεπτό θέμα ανάλογα την ηλικία και τις εκάστοτε συνθήκες.. Τι θα λέγατε σε όλα εκείνα τα παιδιά, που μπρός στην αποκάλυψη της αλήθειας ένιωσαν την γη να αναποδογυρίζει και να «χάνουν» τον εαυτό τους; Ένα κίνητρο ώστε να προχωρήσουν στην ζωή τους.

Λ.Τ: Όταν ανακαλύψεις σε μεγάλη ηλικία ότι είσαι υιοθετημένος, είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσεις να το αποδεχτείς. 

Ανάλογα με το πόσο καλά δομημένη είναι η προσωπικότητά σου θεωρώ ότι θα υπάρξει και η ανάλογη αντίδραση. Για να βοηθηθείς όμως και να μπορέσεις να προχωρήσεις παρακάτω νομίζω πως χρειάζεται να έχεις πολλή αγάπη και συμπαράσταση γύρο σου από το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον. 

Εξάλλου, η ζωή προχωράει μπροστά και αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε. 

Μέσα στο βιβλίο σας θίγεται το θέμα του ρατσισμού. Ένα συχνό φαινόμενο το οποίο έχει καταφέρει να διογκώσει η οικονομική κρίση και οι αυξανόμενες ροές προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο, αλλά κι τις μεταναστευτικές ροές στο εξωτερικό. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί “να συρρικνωθεί” με αποτέλεσμα την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών ατόμων με εθνική ταυτότητα; 

Λ.Τ: Το θέμα του ρατσισμού είναι μια πραγματικότητα και υπάρχει παντού. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται χρόνος και υπομονή και από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί η ένταξη και η αφομοίωση των μεταναστών στις καινούργιες τους πατρίδες. 

Ποια η ανταπόκριση των αναγνωστών σας στα μηνύματα που περνάτε με το συγγραφικό έργο σας ; 

Λ.Τ: Χαίρομαι πολύ όταν οι αναγνώστες μου λένε ότι το βιβλίο μου «Θέλεις να πούμε αλήθειες;» τους βοήθησε σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Όπως για παράδειγμα σε σχέση με την επικοινωνία τους με τα παιδιά τους αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. 

Κατά την γνώμη σας ποια είναι χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου βιβλίου; 

Λ.Τ:Δεν ξέρω ποιο βιβλίο θεωρείται επιτυχημένο. Εκείνο που ανήκει στα ευπώλητα ή κάποιο άλλο με λιγότερες πωλήσεις, το οποίο όμως θα μείνει στον αναγνώστη και θα το θυμάται επειδή μπορεί να τον βοήθησε να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και να σκεφτεί παραπέρα απ’ ότι συνήθιζε; 

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα που κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των εκδόσεων ; 

Λ.Τ: Θα του έλεγα να διαβάσει πολλή λογοτεχνία. Επίσης να αποκτήσει και γνώσεις σχετικά με τις τεχνικές που υπάρχουν στη λογοτεχνία.

Ολοκληρώνοντας τη θέλατε να πείτε στους αναγνώστες και φίλους του μπλοκ μας.. 

Λ.Τ:Τους εύχομαι τα βιβλία που θα επιλέξουν να διαβάσουν να τους προσφέρουν απόλαυση, να προσθέσουν ένα ακόμα λιθαράκι στην πνευματική τους εξέλιξη και να τους βοηθήσουν να δουν τη ζωή με θετική σκέψη και περισσότερη αισιοδοξία. 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις όμορφες απαντήσεις σας. Ευχόμαστε έμπνευση , δημιουργικότητα και πάντα συγγραφικές επιτυχίες !


Ένα βίντεο από τους Θεματοφύλακες Βιβλίων, για την συγγραφέα Λένα Τερκεσίδου και το βιβλίο της "Θες να πούμε αλήθειες;" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Συνέντευξη: Βασιλικη Μπούζα
Βίντεο: Νάγια Γ. Μητροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname