Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Critical Times, Critical Thoughts


Λογοτέχνες και κριτικοί ανιχνεύουν τις ρίζες της κρίσης στην πράξη και στον λόγο

Η Ελλάδα, η οικονομία και η κρίση ήταν στο επίκεντρο αναλύσεων και ειδήσεων στον διεθνή τύπο με διαρκείς  δημοσιεύσεις οικονομικών στατιστικών,  με εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη στις ειδήσεις. Ελάχιστα έως καθόλου γνωστή ήταν όμως  στο ευρύ αγγλόφωνο κοινό η  μη οικονομική πλευρά της κρίσης και οι πολιτικές και κοινωνικές δομές στην Ελλάδα που επέτρεψαν την διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας.

Το βιβλίο Critical Times Critical Thoughts (Κρίσεις για την κρίση) - Contemporary Greek Writers Discuss Facts and Fiction  (Λογοτέχνες και κριτικοί ανιχνεύουν τις ρίζες της κρίσης στην πράξη και στον λόγο), που μόλις εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος  Cambridge Scholars Publishing, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό: καταξιωμένοι έλληνες συγγραφείς και κριτικοί αφουγκράζονται ως «κεραίες της ανθρώπινης φυλής», κατά τον χαρακτηρισμό του  Εζρα Πάουντ,  στοχάζονται κι ανιχνεύουν  τις  βαθειές ρίζες και πολλαπλές συνέπειες της κρίσης με τα δοκίμιά τους που αποτελούν τα δεκαπέντε κεφάλαια του συλλογικού αυτού τόμου.

Στον τόμο συνεργάζονται οι Άντζελα Δημητρακάκη, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Τηλέμαχος Κώτσιας, Μικέλα Χαρτουλάρη (δημοσιογράφος), Ρέα Γαλανάκη, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Μάρω Δούκα, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (βιβλιοκριτικός). Για την κυπριακή λογοτεχνία γράφουν οι Πάνος Ιωαννίδης, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Μιλτιάδης Χατζόπουλος.         

Ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία για την οποία γράφουν οι Φίλιππος Φιλίππου, Βασίλης Δανέλλης, Μαρλένα Πολιτοπούλου που πραγματεύονται το θέμα της κρίσης με αναφορές σε πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα, δικά τους και άλλων. Επίσης, ο κριτικός Γιώργος Περαντωνάκης κάνει μια ανασκόπηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Τα δοκίμια απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται για τα σύγχρονα ελληνικά θέματα που είναι αλληλένδετα με θέματα εθνικισμού, ιστορικής μνήμης, ετερότητας, μετανάστευσης, και ξενοφοβίας.  

Ο τόμος έχει μια συνοπτική εισαγωγή στην ελληνική λογοτεχνία και τις τάσεις της από το 1980 μέχρι σήμερα σε σχέση με την κρίση που ξέσπασε στην διεθνή σκηνή από το 2007 και μετά. Επίσης, δίνει μια γενική αλλά περιεκτική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας  και των προβληματισμών  της σε σχέση με την παρούσα κρίση για πρώτη φορά στο αγγλόφωνο κοινό.

Η ιδέα για την έκδοση αυτού του βιβλίου βασίστηκε εν μέρει  σε σειρά λογοτεχνικών συζητήσεων που είχε οργανώσει το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου  το 2011 και στις οποίες είχαν συμμετάσχει αρκετοί από τους συγγραφείς του βιβλίου.

Όλα τα κείμενα εκτός από τρία γράφτηκαν στα ελληνικά και μεταφράστηκαν στ’ αγγλικά από την Λιανταίην Σέρραρντ. Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια του τόμου είχαν οι Ελένη Γιαννακάκη, συγγραφέας που έχει διδάξει νεοελληνική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και η Νατάσα Λεμού, ερευνήτρια ελληνικής και τουρκικής λογοτεχνίας.

Περισσότερα για την έκδοση, διαβάστε εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname