Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική: Άρωμα λεμόνι.


 Χρυσή Αγγελίδου,
για τους Θεματοφύλακες Βιβλίων.

Ένας ηλικιωμένος άντρας.
Ελληνοαμερικάνος Μεγιστάνας στο χώρο των επιχειρήσεων.
Συνειδητοποιεί στη δύση της ζωής του ότι όλα είναι μάταια όταν δεν έχεις τη μοναδική, την αληθινή αγάπη δίπλα σου. Συνειδητοποιεί το κενό της καρδιάς του και επιστρέφει στην Ελλάδα να βρει τη γυναίκα που αγάπησε. Μία αναζήτηση που θα τον ταξιδέψει στην κόλαση και τον παράδεισο αρκετές φορές. Παράλληλα, μία παρέα ξανασμίγει μετά από χρόνια με σκοπό να εκπληρώσουν την υπόσχεση που έδωσαν στα 17 τους. Να αγοράσουν ένα ιστιοπλοϊκό και να ταξιδέψουν. 


                Ο Σάκης. Κάτοικος Θεσσαλονίκης, με μία γυναίκα που τον καταπιέζει, μία Κυριακή – αφιερωμένη όπως πάντα στον εαυτό του – αγναντεύει από τη σοφίτα ένα ιστιοπλοϊκό και το παιδικό όνειρο έρχεται ξανά στο μυαλό του. Ο Μάνος. Άνεργος, ζει με τη γυναίκα του η οποία δεν σταματά να τον υποτιμά λεπτό. Ο Λάζαρος. Εργένης, αναλώνεται σε εφήμερες σχέσεις και σε μία δουλειά, η οποία του προσφέρει τη δυνατότητα να είναι κοντά σε ιστιοπλοϊκά που τόσο αγαπά. Και η Ελίνα. Το κορίτσι της παρέας. Ανύπαντρη μητέρα, μεγάλωσε το παιδί της προσφέροντάς του τα πάντα. Έφυγε στο εξωτερικό, για να γλιτώσει από τους δαίμονές της, και επέστρεψε χρόνια αργότερα στην Ελλάδα με μία μεγάλη καριέρα και με έναν γάμο στο προσεχές μέλλον με έναν άντρα που της προσφέρει ασφάλεια. 

                Η ονειροπόληση του Σάκη θα ενώσει ξανά τους τέσσερις φίλους, οι οποίοι, πενηντάρηδες σχεδόν, θα αρχίσουν έναν απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής τους. Η αναζήτησή τους, η ιστορία τους, θα συναντήσει την ιστορία του Λάζαρου Πετράκη. Μία διασταύρωση που θα τους ταρακουνήσει, θα τους συγκλονίσει και θα τους ωθήσει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. 

Το «Άρωμα Λεμόνι» είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο δίνει στον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει ότι ποτέ δεν είναι αργά για την εκπλήρωση των ονείρων του. Το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και πίστη στον εαυτό του. Με παράλληλες αφηγήσεις, αναδρομές στο παρελθόν, η κυρία Πόμμερ Αντιγόνη παρουσιάζει το ψυχικό σκιαγράφημα των πρωταγωνιστών και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Προσωπικές σκέψεις, εσωτερικές αναζητήσεις, ανασφάλειες, ενοχές, δισταγμοί, διλλήματα, δικαιολογίες, έρχονται όλα στο προσκήνιο και ξεδιπλώνουν τη ροή της ζωής που ο κάθε ένας από τους ήρωες επέλεξε.

Οι δύο ιστορίες, η παρέα των τεσσάρων και ο πλούσιος Έλληνας της Αμερικής, φαινομενικά δείχνουν αταίριαστες. Η σκέψη «τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στην ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε αρχές του 20ου αιώνα και σε μια παρέα πενηντάρηδων του 21ου αιώνα» δημιουργείται από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του αναγνώστη. Ωστόσο, σιγά – σιγά και με ιδιαίτερο τρόπο οι δύο ιστορίες συγκλίνουν και από παράλληλες αρχίζουν να τέμνονται. Και τότε οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, τα γεγονότα ξεδιπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς και ο αναγνώστης παρακολουθεί συγκλονισμένος τις εξελίξεις. Το «Άρωμα Λεμόνι», μία μυρωδιά που συντροφεύει τους πρωταγωνιστές, θα ενώσει ξανά την παρέα και θα την οδηγήσει στην λύτρωση. Ένα βιβλίο που θα συγκινήσει και θα προβληματίσει. Το ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό είναι ένα ταξίδι προς την ολοκλήρωση.

Χαρακητριστικά Βιβλίου

Τίτλος:Αρωμα λεμόνι
Συγγραφέας:Πόμμερ Αντιγόνη
Σύγχρονο Ελληνικό Μυθιστόρημα
Ημ/νία Έκδοσης: 27/5/2015 
ISBN: 978-960-410-756-8 
Κωδικός: 0902 
Σελίδες: 496 
Εκδόσεις Ωκεανίδα


Πληροφορίες Συγγραφέα

Η Αντιγόνη Πόμμερ γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ελληνίδα. Σπούδασε δημοσιογραφία και προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δούλεψε ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια, ως προγραμματίστρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ στην πορεία εντάχθηκε στο δυναμικό πολυεθνικής διαφημιστικής εταιρίας, στο τμήμα πολυμέσων και ίντερνετ. Ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και επισκέφθηκε πολλές φορές τη Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname