Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Κριτική:Η εξαφάνιση, Kristina OhlssonΈχοντας διαβάσει το «Ανεπιθύμητο» και τη «Ματωμένη Μαργαρίτα», δεν γινόταν να μην συνεχίσω με την «Εξαφάνιση» της Kristinna Ohlsson. Γνωρίζοντας τη γραφή της, ενθουσιασμένη με τα δύο προηγούμενα βιβλία, η Εξαφάνιση ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που σκέφτηκα από το πρώτο βιβλίο, η Kristinna Ohlsson ήρθε για να μείνει και να ξεχωρίσει στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Η τρίτη περιπέτεια της Φριεντρίκα Μπιέργιμαν δεν είναι απλά μία ακόμα διαλεύκανση ενός φόνου, αλλά και μία προσωπική περιπέτεια που θα την βάλει να αμφισβητήσει όλα όσα πίστευε μέχρι τότε.
        
    H Ρεμπέκα Τρόλε εξαφανίζεται και δύο χρόνια μετά ανακαλύπτεται το πτώμα της, για την ακρίβεια μέρους αυτού. Και μαζί με αυτήν την ανακάλυψη έρχονται στο φως φωτογραφίες του θύματος σε πορνοσάιτ, οι οποίες είχαν ανέβει μετά την εξαφάνισή της, η διατριβή της για τη Θέα Άλντριν, συγγραφέα παιδικών βιβλίων που σκότωσε τον άντρα της τριάντα χρόνια πριν και ένα σναφ φιλμ, το οποίο γύρισαν  τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης και δείχνει την κατακρεούργηση μίας γυναίκας. Και τα πτώματα που ανακαλύφθηκαν στο ίδιο μέρος τι σχέση έχουν με τη Ρεμπέκα; Πτώματα άλλης εποχής, φόνοι που διαπράχθηκαν 15 και 30 χρόνια πριν. Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών των γεγονότων; Και το όνομα του αγαπημένου της Φριεντρίκα, Σπένσερ Λάγκεργκρεν, τι ρόλο παίζει σε όλη αυτή την ιστορία; Και ο αδερφός του Πίεντερ, ο Γίμι, τι σχέση έχει με το σκηνικό φόνων, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τιε ραγδαίες εξελίξεις και ανακαλύψεις;

            Μία ακόμα ιστορία καθηλωτική, ανατρεπτική, με ένα θέμα σοκαριστικό. Τα σναφ φιλμς τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αστικό θρύλο, καθώς ο μύθος συνδέεται με την πραγματικότητα, και η φήμη ότι λέσχες με σναφ φιλμς να εδραιώνεται όλο και περισσότερο. Η Kristina Ohlsson, με φόντο ένα τέτοιο φιλμ, φτιάχνει μία ιστορία δράσης, μυστηρίου, συναισθημάτων. Με αριστοτεχνική γραφή, προσφέροντας στοιχεία σελίδα τη σελίδα, το ενδιαφέρον κρατείται αμείωτο και το τέλος είναι πέρα από κάθε τι το οποίο μπορεί να έχεις σκεφτεί. 

Νέο στοιχείο του βιβλίου οι ανακρίσεις των Φριεντρίκα, Πίεντερ και Άλεξ, οι οποίες τοποθετημένες σε διάφορα μέρη της ιστορίας, εξιτάρουν ακόμα πιο πολύ το μυαλό του αναγνώστη. Οι ανακρίσεις, οι οποίες προφανώς έγιναν όταν λύθηκε η υπόθεση, απογειώνει την αγωνία για το τι γίνεται τελικά. Καταιγιστική, γρήγορη, έντονη, τα γεγονότα της υπόθεσης αυτής έχουν δοθεί άριστα δομημένα από την Kristinna Ohlsson. Συγχρόνως, όμως, πέρα από την ίδια την ιστορία σε συνεπαίρνουν και οι ιστορίες των πρωταγωνιστών. Η ανησυχία, ο φόβος, η απογοήτευση της Φριεντρίκα, για το πόσο έξω έχει πέσει σε σχέση με τον Σπένσερ. Η αγωνία του Πίεντερ για τον αδερφό του και το βάρος στην καρδιά του αν του συμβεί κάτι. Η σύνδεση του Άλεξ με τη Ντιάννα, τη μητέρα της Ρεμπέκα, τα ηθικά του διλλήματα και η ανάγκη του για μία σύντροφο. 

Η Εξαφάνιση προσφέρει τα πάντα με έναν αριστοτεχνικό τρόπο δοσμένα. Αγωνία, σασπένς, μυστήριο, φόνοι, ίντριγκες, αγάπη, πόνο, φόβο, κατανόηση. Μια σειρά συναισθημάτων που εναλλάσσονται μέσα από τη γοητευτική και συγχρόνως ανατρεπτική πένα της Kristinna Ohlsson.

Χρυσή Αγγελίδου

Στοιχεία Βιβλίου:


Kristina Ohlsson
Η εξαφάνιση
μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
ISBN: 978-618-03-0013-0
Σελίδες: 552
Ημερομηνία έκδοσης: 20/04/2015
Διαβάστε απόσπασμα
Αγορά βιβλίου Για την Συγγραφέα:

Η Kristina Ohlsson (Κριστίνα Όλσον, Σουηδία 1979) είναι πολιτική επιστήμονας και μέχρι πολύ πρόσφατα εργαζόταν στο αντιτρομοκρατικό τμήμα της OSCE (Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Έχει εργαστεί ως αναλύτρια στο Εθνικό Σουηδικό Αστυνομικό Συμβούλιο, στο υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας και στο Σουηδικό Κολέγιο Εθνικής Άμυνας, όπου ήταν ειδική στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής και στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ohlsson ζει στη Στοκχόλμη και κατάγεται από το Κρίστιανσταντ στη νότια Σουηδία. Η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της με ηρωίδα τη Φριεντρίκα Μπέργιμαν γνωρίζει διεθνή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname