Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Κριτική: ¨Αιώνια Αγάπη" της Νερμίν Μπεζμέν

ΥΠΟΘΕΣΗ

Κουρτ Σεγίτ: Μουσουλμάνος της Κριμαίας, γεννημένος με πλούτο και τίτλο, ωραίος, φιλόδοξος, γενναίος.

Σούρα: Ρωσίδα καλλονή, ορθόδοξη, μεγαλωμένη στα παλάτια της Αγίας Πετρούπολης και στον ρομαντικό κόσμο της μουσικής του Τσαϊκόφσκι.

Μια χιονισμένη μοσχοβίτικη νύχτα, μπαίνει στη ζωή του Σεγίτ με τη λάμψη ενός μεγάλου, αλλά απαγορευμένου έρωτα.

Εκείνος, ως υπίλαρχος στη φρουρά του τσάρου Νικολάου Β’, όταν κηρύσσεται η επανάσταση του 1917 βρίσκεται στη μαύρη λίστα των μπολσεβίκων. Εκείνη, επίσης καταδιωγμένη από τους μπολσεβίκους, αποφασίζει να τον ακολουθήσει σε μια απίστευτη περιπέτεια, με μοναδικό σκοπό τους την επιβίωση και όπλο την αγάπη τους.

Ζώντας εξόριστοι πια στην Κωνσταντινούπολη, ο έρωτάς τους δοκιμάζεται από τη φτώχεια, τη μοναξιά και την αβάσταχτη νοσταλγία για την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους που έχουν αφήσει πίσω.

Ένα μυθιστόρημα για έναν μεγάλο έρωτα, τον πόλεμο, την επανάσταση, τη νοσταλγία, τη λήθη, βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα που βίωσε η οικογένεια της συγγραφέως.


ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σεγίτ και Σούρα. Σούρα και Σεγίτ. Δύο άνθρωποι διαφορετικοί. Εκείνος, ένας γοητευτικός νέος που έχει όποια γυναίκα θελήσει στο κρεβάτι του. Εκείνη, μια ρομαντική ψυχή, που λατρεύει τον Τσαϊκόφσκι και δακρύζει κάθε φορά που ακούει την μουσική του. Ένα βλέμμα, ένας χορός και ένας έρωτας γεννιέται. Ένας έρωτας που θα σας κάνει να κλάψετε, να πονέσετε αλλά και να νοσταλγήσετε.

Η ιστορία διαδραματίζεται στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας και την περίοδο που η Οθωμανική αυτοκρατορία εφάρμοζε την επεκτατική πολιτική της. Η Σούρα και ο Σεγίτ, κυνηγημένοι και οι δύο από τους μπολσεβίκους, το σκάνε μαζί με προορισμό την μακρινή Κωνσταντινούπολη. Εκεί, μακριά από την πατρίδα τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έρχονται αντιμέτωποι με την φτώχεια, την απώλεια, το μίσος αλλά και την νοσταλγία. Παλεύοντας καθημερινά με τα δικά τους προσωπικά βάσανα, αλλά και με την θύμηση όσων άφησαν πίσω, προσπαθούν να τα καταφέρουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Είναι όμως αυτό αρκετό για να τους κρατήσει μαζί;


Η συγγραφέας Νερμίν Μπεζμέν, μέσα από το βιβλίο της Αιώνια Αγάπη, μας διηγείται την ιστορία του παππού της Κουρτ Σεγίτ και τον παράφορο έρωτα του με την Σούρα.  Μια ιστορία γραμμένη πάνω στα γεγονότα της εποχής, τις προκαταλήψεις αλλά και τις ιδέες της. Με την λυρική της πένα, που κάλλιστα μπορούμε να πούμε, ότι διαθέτει και μια χροιά από τους μεγάλους κλασικούς συγγραφείς, σκιαγραφεί μια ιστορία έρωτα και πάθους, που δεν θα αφήσει κανέναν αναγνώστη ασυγκίνητο. Με δύο δυναμικούς χαρακτήρες και έναν άλλο τόσο δυνατό αλλά και διχασμένο έρωτα, μας ξεναγεί στα γεγονότα της εποχής. Από τα Ρωσικά παλάτια, στην στρατιωτική ζωή, μετά στην Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και στην εκστρατεία στην Κριμαία για να καταλήξουμε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο έρωτας του Σεγίτ και της Σούρα, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Παλεύουν καθημερινά για την αγάπη τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον περίγυρο τους, αλλά και την διαφορετικότητα του χαρακτήρα τους. Πονεμένοι και οι δύο από τα όσα άφησαν πίσω τους, έρχονται καθημερινά πρόσωπο με πρόσωπο, με την απώλεια και την ξενιτιά. Η αγάπη τους δοκιμάζεται από τα χτυπήματα της μοίρας, οι αδυναμίες τους έρχονται στο φως, βάζοντας τους διλήμματα που φαίνονται απροσπέλαστα, έως ότου ο εγωισμός και η αμφιβολία φέρουν το τέλος.


Τα γεγονότα στην ιστορία υφαίνουν μία γρήγορη, εναλλασσόμενη πλοκή, δραματική θα έλεγα, με συναισθηματικούς διαλόγους αλλά και άκρως ρεαλιστικούς. Η έντονη και ζωηρή εικονοπλασία, οι παραστατικές περιγραφές και οι συναισθηματικές αλλαγές όχι μόνο δεν αφήνουν τον αναγνώστη να μείνει αποστασιοποιημένος από τις εξελίξεις, αλλά τον καθηλώνουν και τον συγκινούν. Η ιστορία συνυπάρχει αρμονικά με την παράδοση και τον έρωτα συνθέτοντας έτσι ένα βιβλίο που θα σας μείνει αξέχαστο.

Το βιβλίο Αιώνια Αγάπη, δεν στέκεται μόνο στον έρωτα των δύο νέων. Θα έλεγα ότι χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο βλέπουμε την γνωριμία του Σεγίτ και της Σούρα, στο δεύτερο μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για τον Σεγίτ - από την παιδική του ηλικία μέχρι το πως κατέληξε στη φρουρά του τσάρου – ενώ στο τρίτο μέρος συνεχίζει την ιστορία των ηρώων από εκεί που την είχε αφήσει. Η συγγραφέας καταφέρνει να πλέξει τα γεγονότα εκείνης της εποχής με την ιστορία του ζευγαριού. Ναι μεν, σαν αναγνώστης θα ήθελα λίγα περισσότερα στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, με άφησε όμως ικανοποιημένη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Μέσα από τον έρωτα της Σούρα και του Σεγίτ, χόρεψα κάτω από τις μελωδίες του Τσαϊκόφσκι, σεργιάνισα στα ρωσικά παλάτια, πάλεψα μαζί τους, αγωνίστηκα, λησμόνησα, ζήλεψα, αλλά πάνω από όλα έζησα την αγάπη τους. Μια αγάπη βαθιά και άνευ όρων.

Αν με ρωτήσετε τι δεν μου άρεσε στο βιβλίο, θα σας πω μόνο πως κάποια ιστορικά γεγονότα θα τα ήθελα γραμμένα πιο αντικειμενικά, αλλά αν λάβουμε υπόψιν μας την καταγωγή της συγγραφέως μπορούμε να της δώσουμε ένα μικρό ελαφρυντικό. Το σίγουρο είναι πάντως πως όσοι από εμάς λατρεύουμε τις πονεμένες ιστορίες αγάπης, θα λατρέψουμε και το βιβλίο Αιώνια Αγάπη. Εγώ σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Νερμίν Μπεζμέν γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε στην Τουρκία. Η πρώτη λογοτεχνική προσπάθειά της έγινε το 1991. Έπειτα από οκτώ χρόνια έρευνας για τις ρίζες της στην Κριμαία, στη Ρωσία, στην Πρωσία, στη Ρουμανία και τη Γαλλία, έγραψε το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημά της βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Δεν είναι παράξενο ότι, χάρη στη βαθιά κατανόησή της για τα βάσανα, τις ελπίδες, το πείσμα, την έπαρση και την υπομονετική αντοχή των προγόνων της, η "Αιώνια αγάπη", που εκδόθηκε το 1992, έγινε εθνικό best seller στην Τουρκία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Συγγραφέας: Bezmen Nermin
ISBN: 9789604107681
Ημερ/νία έκδοσης: 10/2015
Σελίδες: 640


Από την Χριστίνα Μιχελάκη,
για τους Θεματοφύλακες Βιβλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname