Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

«Το Μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα»


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 28-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

«Το Μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ 180 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. 


Διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Περισσότεροι από 180 Έλληνες και ξένοι καθηγητές και ερευνητές υποστηρίζουν, πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα.

Με υπότιτλο: «Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία», το επικείμενο συνέδριο έχει ως αφετηρία τα αποτελέσματα των εργασιών τεσσάρων συνεδρίων που προηγήθηκαν και ασχολήθηκαν με την μελέτη και την έρευνα ανάλογων επιστημονικών πεδίων. Η διαφορά με τα προηγηθέντα τέσσερα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αρχαία Ολυμπία με το ίδιο γενικό αντικείμενο, εδράζεται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του και στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών επίδρασης της αρχαιοελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο.

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΔΕ, οι Δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας, καθώς και το ΕΒΕ Ηλείας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι οι καθηγητές: πρόεδρος Σ.Α.Παϊπέτης, Γ. Δελλής, Γ. Κοντογιώργης (π. πρύτανης του Παντείου), Α. Κουνάδης (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Π. Θέμελης, Β. Κωστόπουλος,Α.Σ., M. Ceccarelli (πρόεδρος διεθνούς ένωσης ιστορίας μηχανών και μηχανισμών), Σ. Παπαμαρινόπουλος, Η. Μαριολάκος, Εμ. Μικρογιαννάκης, A.I.Γ Βαρδουλάκης, Vatistas, G.H. (CA ), Dimitrijević M. S. (RS), Χ. Σπυρίδης, Ξ. Μουσάς, Γ. Δάσιος, Θ. Κοτσιώλης, Α. Χατζής, M. Wright (UK), P. Debertolis, T. Koetsier (NL), Θ. Χόνδρος, Μ. Γδούτος, Σ. Καλύβας (Yale), E .Θεοδοσίου, Λ. Kαραλή, Γ. Βαρουφάκης, Π. Νικολοπούλου -Σταμάτη και Α. Ευαγγέλου.

Την Τοπική Επιτροπή απαρτίζουν οι: Καθηγητής Β. Κωστόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος (οργανωτικός & οικονομικός σύμβουλος), επικ. καθηγ. Α. Καράμπελας, Τ. Καφαντάρης (δημοσιογράφος επιστήμων – συγγραφέας) και Τ. Γιαννάρου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων,δημοσιογράφος).

Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν ανεξερεύνητο πακτωλό. Παράλληλα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός που επηρέασε και επηρεάζει αδιάλειπτα το πολιτισμικό status μετασχηματιζόμενος προοδευτικά να επιδράσει σ' όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα, με επίκεντρο τους νέους.

Ανοικτή πρόσκληση στο να παρακολουθήσουν το συνέδριο όλοι όσοι θέλουν να μάθουν το γιατί η αρχαιοελληνική γνώση δίνει λύσεις σε προβλήματα του 21ου αιώνα και θεμελιώνει αξίες, απευθύνει ο πρόεδρος και εμπνευστής του, Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης, ο οποίος προτείνει σε όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του συνεδρίου timelessgreece.org και να δηλώσουν συμμετοχή.

Ο ίδιος τονίζει: «Αυτό το συνέδριο αποτελεί επιτακτικό ζητούμενο, σ' αυτή την εποχή του κατακερματισμού των αξιών,γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι η πηγή γνώσης, αξιών και έμπνευσης βρίσκεται στην αρχαιοελληνική σκέψη. Αυτό ευελπιστούμε να γίνει πράξη με την ίδρυση ενός Οργανισμού διεθνούς εμβέλειας που θα μελετάει και θα προβάλει τον Ελληνικό Πολιτισμό σ' όλο τον κόσμο. Καθώς όμως «καιρός εστί των πάντων» και, χάρη σε κάποιους σημαντικούς Έλληνες χορηγούς που μυστηριωδώς εμφανίζονται, όπως συνέβη τώρα και παίρνουν πάνω τους τα πράγματα και μάλιστα σε δύσκολες συγκυρίες, τότε το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Ένα όνειρο που γίνεται πράξη με την ίδρυση και τη δράση ενός Ιδρύματος Επιστημών και Ελληνικών αξιών (timelessgreece-αείχρονος Ελλάς). Ένα όνειρο που θα αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, όπως το Ολυμπιακό Φως, η Ολυμπιακή Ιδέα, γιατί ο ελληνικός πολιτισμός είναι Φως, είναι Ιδέα», καταλήγει ο Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης.

ΕΞΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΙΔΡΥΣΗ "ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ"

Νέους ορίζοντες στα διεθνή επιστημονικά forums και όχι μόνον, αναμένεται ν' ανοίξει το συγκεκριμένο Διεθνές Συνέδριο.Ο λόγος; Η αναγγελία κατά την διάρκεια των εργασιών του, ίδρυσης Διεθνούς Κέντρου με την επωνυμία: "Ίδρυμα Επιστημών και Ελληνικών Αξιών", από την κ. Κατερίνα Παναγοπούλου πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών "ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ" και εθνική πρέσβυ της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το καταστατικό της Ίδρυσης θα υπογραφεί συμβολικά από τους προσκεκλημένους ομιλητές Έλληνες και ξένους καθηγητές και τους συνέδρους. 

Σκοπός του Ιδρύματος θα είναι η συγκέντρωση και αξιοποίηση του πλούτου του Ελληνικού Πολιτισμού στα πεδία της φιλοσοφίας- επιστήμης -τεχνολογίας και τέχνης και κυρίως η διάδοση των Ελληνικών Αξιών και της Ολυμπιακής Παιδείας που μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη των λαών σ΄ όλο τον κόσμο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 

Δυο προκλήσεις αντιμετώπισε η Οργανωτική Επιτροπή, για την κατάρτιση του περιεχομένου του συνεδρίου. Η πρώτη ήταν να επιτύχει το συνέδριο να είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό, ώστε στο πλαίσιο μιας επιστημονικής συνδιάσκεψης να αποτελέσει αφετηρία για μια σειρά από δράσεις και να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα της ίδρυσης ενός Διεθνούς Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού. 

Η δεύτερη ήταν ο τρόπος παρουσίασης των επί μέρους θεμάτων που έπρεπε να είναι προσιτός για όλους τους συμμετέχοντες που εξ αντικείμενου θα είχαν διαφορετικές ειδικότητες και κυρίως να έχει πλατιά απήχηση στην κοινωνία. 

Οι τρεις κύριες θεματικές περιοχές που διαμορφώθηκαν είναι οι: (α) Φιλοσοφία και τέχνη, (β) Επιστήμη και (γ) Τεχνολογία, που αποτελούνται από 9 συνολικά συνεδρίες από τις οποίες αναφέρονται δειγματοληπτικά οι ακόλουθες παρουσιάσεις:

Αρχαιοελληνικός κόσμος:Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκαν τρεις κύριες θεματικές περιοχές (Φιλοσοφία και Τέχνη, Επιστήμη, Τεχνολογία), που επιμερίστηκαν σε εννέα συνεδρίες. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκαν τρεις κύριες θεματικές περιοχές: (α) Φιλοσοφία και τέχνη, (β) Επιστήμη και (γ) Τεχνολογία, που μορφοποιήθηκαν σε 9 συνολικά συνεδρίες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο από τις εργασίες: 

Ομηρική αστρονομία: Αστρονομική χρονολόγηση γεγονότων αναφερομένων στα Ομηρικά Έπη, Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου (καθηγ.Σ. Παπαμαρινόπουλος κ. ά) κλπ.


ΛΕΖΑΝΤΑ :Ο ουρανός της Τροίας την ημέρα της έκλειψης όπως τον περιγράφει ο Όμηρος. Με την βοήθεια του λογισμικού της ΝΑΣΑ αποδεικνύεται ότι η ημέρα που πέθανε ο Πάτροκλος ήταν το 1218 π.Χ. Δύο μήνες αργότερα έπεσε η Τροία. 

2)Σχεδιασμός και δυναμική του Δουρείου Ίππου (καθηγ. Θ. Χόνδρος,Σ.Παϊπέτης κ.ά.)


ΛΕΖΑΝΤΑ: Από αναφορές της Ιλιάδα επιχειρείται στην εργασία 14 η ανακατασκευή του Δούρειου ίππου με υλικά από το ναυπηγείο των Ελλήνων στην Τροία.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname