Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη με την συγγραφέα Έλενα Τζαβαρα.

 Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε στο σημερινό αφιέρωμα την συγγραφέα, κυρία
 Έλενα Τζαβάρα και το συγγραφικό έργο της "Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη" το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite. Ελάτε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινότητα αλλά και την πηγή της έμπνευσής της  αλλά και να ταξιδέψουμε μέσα από το βιβλίο της.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στην Πάτρα και κατοικώ στην Ακράτα. Είμαι διαζευγμένη με δύο παιδιά και δύο μικρά εγγόνια. Απόφοιτος Λυκείου, σχολής γραμματέων & γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή. Υπηρέτησα ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών στον τομέα της ισότητας. Από το έτος 2013 είμαι συνταξιούχος και ζω στο εξοχικό μου διαμέρισμα στην Ακράτα. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια και συνέδρια. Αυτό το διάστημα τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και την άθληση.

Έλενα Τζαβάρα

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Καλησπέρα σας κυρία Τζαβάρα, καλώς ήρθατε στους Θεματοφύλακες Βιβλίων και ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που δεχτήκατε να δώσετε στο blog μας.

Είστε συγγραφέας, μητέρα δύο παιδιών αλλά και γιαγιά δύο εγγονιών. Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας παραδοσιακή γιαγιά, από εκείνες που λένε παραμύθια στα εγγόνια τους, και τους διαβάζουν πριν κοιμηθούν;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να ζητήσετε αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθώ πάντα επιτυχίες στη σελίδα «Θεματοφύλακες των βιβλίων» που είσθε συνδιαχειρίστρια!

Κυρία Μιχελάκη ο ρόλος της γιαγιάς κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι παραδοσιακός. Τα εγγόνια δεν αγαπούν τις γιαγιάδες μόνο για να τα παρακολουθούν στην καθημερινή τους δραστηριότητα, να τους αγοράζουν λιχουδιές και δώρα αλλά να τα συντροφεύουν και την ώρα του ύπνου διαβάζοντας ένα όμορφο παραμύθι. Αυτό τα χαλαρώνει και κοιμούνται ευχάριστα!

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, βλέπει κανείς ότι παρακολουθήσατε μαθήματα πιάνου στο ωδείο. Ποια είναι η θέση της μουσικής σήμερα στη ζωή σας;

Η μουσική είναι ανεξάντλητη πηγή ζωής! Σε κάθε δραστηριότητά μου ακούω πάντοτε μουσική.  Με χαλαρώνει! Το πιάνο που σπούδασα ήταν και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη!

 Ακούτε μουσική όταν γράφετε; Σας δίνει έμπνευση;

 Ασφαλώς και ακούω μουσική. Από έναν αγαπημένο μελωδικό ήχο μπορώ να εμπνευστώ και να γράψω.

Στον ελεύθερο χρόνο σας, μεταξύ άλλων ασχολείστε και με την ποίηση. Πολλοί νέοι σήμερα δεν διαβάζουν ποίηση, ή κάποιο άλλο λογοτεχνικό κείμενο. Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό;

Θεωρώ ότι ο λόγος στους περισσότερους νέους σήμερα που δεν ασχολούνται με την ποίηση ή την λογοτεχνία είναι ο αγώνας για την επιβίωση τους, αλλά και η τεχνολογική εξέλιξη που τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στα βιβλία που τους ενδιαφέρουν μέσω του Internet.

«Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος σας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Πείτε μας μερικά λόγια για αυτό. Από που εμπνευστήκατε την ιστορία του;

Αντλούσα έμπνευση για την ιστορία που περιγράφω σε ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές, σε στιγμές μοναξιάς ή ενόσω περπατούσα κάποια βράδια στην ακρογιαλιά. Πολλές φορές αγναντεύοντας από την βεράντα μου τον ορίζοντα, βυθιζόμουν σε σκέψεις και έγραφα. 

Η κεντρική πρωταγωνίστρια σας, Έλλη, αντιμετωπίζει δυσκολίες από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών. Πως τις αντιμετωπίζει;

Η Έλλη αν και ταλαιπωρήθηκε από την πολύ νεαρή της ηλικία γιατί έμεινε ορφανή, οπλίστηκε με θάρρος , αγωνίστηκε με πείσμα και επιμονή και στο τέλος τα κατάφερε!

Έχει κοντά της άτομα που της συμπαραστέκονται; Παίρνει δύναμη από αυτούς;

Είχε κοντά της τον κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερο αδελφό της που της συμπαραστάθηκε πολύ! Δυστυχώς οι λίγοι συγγενείς  που είχαν απομείνει  μετά τον θάνατο των γονιών της αδιαφόρησαν εντελώς για το μικρό αυτό κοριτσάκι. Η Έλλη αργότερα, πήρε το τιμόνι της ζωής στα χέρια της ολομόναχη και οδηγήθηκε με πολύ κόπο ανάμεσα από πολλές και δύσβατες διαδρομές αλλά στο τέλος έφθασε αλώβητη στο σημείο που πραγματικά εκείνη ήθελε!

Πως θα χαρακτηρίζατε τον Αλέκο;

Ο Αλέκος ήταν ο ιδανικός άντρας για την Έλλη!  Ήταν ο άντρας που την έκανε ευτυχισμένη! Δοτικός  στα αισθήματα, πολύ τρυφερός, ερωτικός, γενναιόδωρος  και γλεντζές!  Έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο κοντά της και έδωσε χρώμα στο γκρίζο τοπίο της ζωής της για πολλά χρόνια. Το μόνο αρνητικό στοιχείο του Αλέκου ήταν η μη αποφασιστικότητα στην προσωπική του ζωή, σε αντίθεση με την Έλλη που ήταν πολύ αποφασιστική!

Έχετε κοινά σημεία με τους ήρωες; Ταυτίζεστε μαζί τους;

Έχω πολλά κοινά ενδιαφέροντα με τους  περισσότερους ήρωες του μυθιστορήματος και ιδιαίτερα με τη ζωή της Έλλης η οποία ταυτίζεται σε πολλά σημεία με τη δική μου!

Υπήρξε κάποια περίοδος κατά την συγγραφή του μυθιστορήματός σας που αντιμετωπίσατε κάποια δυσκολία ή δεν ξέρατε τι να γράψετε παρακάτω;

Δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία! Είχα πάντα πολύ καλή διάθεση όταν συγκεντρωνόμουν για  να γράψω και το μυθιστόρημά μου κύλησε αβίαστα μέχρι το τέλος.

Τι πιστεύετε για την συγγραφή στην Ελλάδα; Δίνονται ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς ή όχι; Θεωρείτε ότι η συγγραφική βιομηχανία επιζητά επικερδείς ιστορίες ή ιστορίες με βάθος και νόημα;

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ρέει εύκολα η συγγραφή στην Ελλάδα, ιδίως αυτό το διάστημα. Δεν δίδονται με ευκολία οι ευκαιρίες στους νέους συγγραφείς  να προωθήσουν το συγγραφικό τους έργο, γιατί συνήθως οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι επιλέγουν επώνυμους συγγραφείς και επιζητούν επικερδείς ιστορίες  που θα τους επιφέρουν  σημαντικά οικονομικά οφέλη.  Ανασταλτικό ρόλο βέβαια τον τελευταίο καιρό έχει παίξει και η οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα μας. Προσωπικά επέλεξα τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή» από το Internet, αφού προηγουμένως διάβασα προσεκτικά για τις δυνατότητες που δίνουν σε νέους συγγραφείς.  Έστειλα το έργο μου σε μορφή word με e-mail και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχα τη θετική τους απάντηση. Αξιολόγησαν το συγγραφικό μου έργο σε βάθος και νόημα και δέχτηκαν με πολύ μεγάλη προθυμία να το εκδώσουν! Σήμερα έχω ένα εξαιρετικά καλαίσθητο ολοκληρωμένο βιβλίο που εκτυπώθηκε σε πολλά αντίτυπα και κυκλοφορεί σχεδόν σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Μέχρι στιγμής έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από όσους αναγνώστες το έχουν διαβάσει και αυτό μου έχει δώσει πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συγχρόνως!

Γράφετε κάτι αυτή την περίοδο;

Όχι δεν γράφω. Αυτή την περίοδο σκέπτομαι να ασχοληθώ λίγο με τη ζωγραφική που με χαλαρώνει και περισσότερο με τις δύο μεγάλες αγάπες μου που είναι οι δύο μικρές εγγονές μου. Θα τις πάρω εδώ στην εξοχή για να απολαύσουμε μαζί τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Τον χειμώνα που θα βρεθώ και πάλι μόνη, ενδέχεται να ασχοληθώ ξανά με το γράψιμο.

Για το τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την συνέντευξη και για τον χρόνο που μας αφιερώσατε. Θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες σας αλλά και στα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή; Να τους αφιερώσετε κάποιο απόσπασμα από το βιβλίο σας ίσως;

Θέλω να πω στους αναγνώστες που έχουν στα χέρια τους το βιβλίο μου ότι, διαβάζοντας την ιστορία αυτή, θα την βρουν ενδιαφέρουσα, θα συγκινηθούν πολύ με όσα δεινά πέρασε η ηρωίδα του μυθιστορήματος και θα την αγαπήσουν. Ιδίως οι περισσότερες γυναίκες, θα ταυτίσουν τη δική τους ζωή με την περιπετειώδη ζωή της Έλλης. Μέσα από αυτό το βιβλίο, στόχος μου ήταν να περάσω στον κάθε αναγνώστη το μήνυμα ότι, παρ όλες τις δυσκολίες που συναντά δεν πρέπει ποτέ να χάνει το θάρρος του. Να έχει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φανεί στον ορίζοντα μία ανταύγεια χαράς, όσο ομιχλώδες κι αν είναι το τοπίο της ζωής του.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να πάρεις την απόφαση και να γράψεις ένα βιβλίο. Χρειάζεται κατ αρχήν γνώση, διάθεση, φαντασία, υπομονή αλλά και διαθέσιμος χρόνος. Η ικανοποίηση όμως που νοιώθει η/ο συγγραφέας να βλέπει τη συγγραφή του να ολοκληρώνεται, να αξιολογείται από τον ειδικό κάποιου εκδοτικού οίκου, να γίνεται ένα όμορφο βιβλίο και να το βλέπει να μπαίνει στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, θα έλεγα ότι είναι μοναδική! Οπότε θα συμβούλευα όσους έχουν αυτή την έφεση της γραφής να μην διστάσουν να ασχοληθούν και να την πραγματοποιήσουν!

Στους αναγνώστες μου δεν θα αφιερώσω μόνο ένα κομμάτι από το βιβλίο αλλά ολόκληρο το βιβλίο μου!

Σας ευχόμαστε πάντα έμπνευση δημιουργικότητα και πολλές συγγραφικές επιτυχίες!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Συνέντευξη :Χριστίνα Μιχελάκη 
Επιμέλεια: Βασιλική Μπούζα

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικη συνεντευξη απο μια δυναμικη και εξαιρετη κυρια και υπεροχη συγγραφεα..Συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname