Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Ο συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας, Έρικ Ράκερ Έντισον

Από την Ευθυμία Δεσποτάκη

Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πολύ τη φανταστική λογοτεχνία και θα ξέρουν να σας πουν πέντε πράγματα για τον Μπάρροους, τον Ντάνσανυ, τον Χάγκαρτ και τον Μακ Ντόναλντ, ακόμα κι αν δεν έχουν διαβάσει κάποιο βιβλίο τους.  Ο Έντισον είναι άγνωστος ακόμη και σε κάποιους από αυτούς.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Έρικ Ράκερ Έντισον γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1882 στην Αγγλία, στο Λιντς. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας, πράγμα που σήμαινε σε πρώτη φάση ότι δεν πήγε σχολείο, αλλά οι δάσκαλοι έρχονταν σ’ αυτόν και σε δεύτερη φάση ότι είχε όλη την διάθεση και όλη την ευστροφία να εφευρίσκει τρόπους να τους ξεφορτώνεται όταν δεν του άρεσαν ή τους βαριόταν. Αργότερα θα σπουδάσει στο Ήτον και θα δουλέψει στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο σκανταλιάρης νεαρός θα γίνει τόσο καλός στη δουλειά του, που το 1924 θα του αποδοθεί ο τίτλος του Companion του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου και το 1929 ο τίτλος του Companion του Τάγματος του Μπαθ.

Παντρεύτηκε την Winifred Grace Henderson το 1909 κι απέκτησαν μια μόνο κόρη. Έζησαν μαζί ως το τέλος, αγαπημένοι.

Πώς λοιπόν, ένας διακεκριμένος δημόσιος υπάλληλος και τρυφερός οικογενειάρχης έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς φαντασίας; Απλό. Πήρε το μοτίβο που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή (το μοτίβο του ΜακΝτόναλντ, όπου ένας κοινός άνθρωπος του δικού μας κόσμου, βρίσκει μια πύλη που τον οδηγεί σε έναν άλλον κόσμο) και το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Διηγήθηκε μια ιστορία στην οποία δεν υπάρχει κανείς έξω από τον φανταστικό κόσμο. Δεν υπάρχει ο γήινος που εξερευνά και αλλάζει την ιστορία του κόσμου στον οποίο φτάνει. Ο Έντισον αποφασίζει να αφήσει τους κατοίκους του φανταστικού του κόσμου να μιλήσουν και να πράξουν για τον εαυτό τους.


Μπορεί να φαίνεται λίγο, αλλά δεν είναι. Το πιο γνωστό του έργο, ο Ουροβόρος Όφις (The Worm Ouroboros) ήταν άλλη μια από τις πιο δυνατές επιρροές στο έργο του Τόλκιν. Σήμερα το θεωρούμε δεδομένο, αλλά τότε, το πέρασμα από το πραγματικό κόσμο στον φανταστικό ήταν σχεδόν απαραίτητο, έπρεπε η λογοτεχνία, για να είναι «ψυχαγωγική» να εδράζει στην πραγματικότητα. Ο Έντισον σπάει τα δεσμά της πραγματικότητας, αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη, χωρίς ωστόσο να χάσει την φιλοσοφική του ανησυχία. Οι ήρωες του αφού επιβιώνουν νικηφόροι από τις μεγάλες μάχες και τον πόλεμο, συνειδητοποιούν ότι το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» δεν τους ταιριάζει, δεν υπάρχουν μετά το πέρας των μύθων που ειπώθηκαν γι’ αυτούς. Και το φίδι τρώει την ουρά του, κι ο κύκλος ξαναρχίζει, ένας κύκλος που θα φέρει και πάλι τον πόλεμο και τη μάχη και τις επικές περιπέτειες.

Ο Έρικ Ράκερ Έντισον πέθανε ξαφνικά στις 18 Αυγούστου 1945. Έζησε μόνο 63 χρόνια, όμως πρόλαβε να αλλάξει με τα ελάχιστα βιβλία του την ροή της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname