Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Η Αμαρυλλίς μας μιλάει για τα ελληνικά Wattys


Το Wattpad, το γνωρίζετε οι περισσότεροι. Λίγο πολύ όλοι έχετε ρίξει μία ματιά στην εφαρμογή για να διαβάσετε μία από τις ιστορίες που κυκλοφορούν εκεί. Αλλά τι είναι το Wattpad ακριβώς; Τι αντιπροσωπεύει; Σήμερα θα μιλήσουμε με μία Πρέσβειρα της εφαρμογής, στην Ελλάδα, την Αμαρυλλίς Σκουρλά, που θα μας λύσει τις απορίες μας όχι μόνο για το Wattpad, αλλά και για τα Wattys 2016 και φυσικά θα μας πει δύο πράγματα για τα περασμένα Greek Wattys 2015 τα οποία διοργανώθηκαν με δική της πρωτοβουλία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΝΜ: Αμαρυλλίς, σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Πες μας μερικά πράγματα για σένα. Εκτός από Πρέσβειρα του Wattpad είσαι και συγγραφέας, σωστά;

AΣ: Έχω πολλές ιδέες που προσπαθώ να μετουσιώσω σε ιστορίες και πρόσφατα απέκτησα την ιδιότητα του blogger μιας και το blog μου vivliofagosas.blogspot.gr πάει αρκετά καλά αλλά δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ακόμη ως συγγραφέα. Μου αρέσει να διορθώνω κείμενα και να διαβάζω πολύ και ελπίζω κάποια μέρα να μπορώ να αποκαλώ τον εαυτό μου και συγγραφέα!

ΝΜ: Τελικά, πόσο γνωστό είναι το Wattpad στην Ελλάδα;

ΑΣ: Το Wattpad έγινε γνωστό στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια περίπου και μέχρι σήμερα έχει αρκετούς Έλληνες χρήστες. 

ΝΜ: Πέρυσι διοργανώθηκαν πρώτη φορά τα ανεπίσημα Greek Wattys με δική σου πρωτοβουλία. Μίλησε μας γι’ αυτή την εμπειρία. Πόσο δύσκολο ήταν να διοργανώσεις κάτι τέτοιο;

ΑΣ: Η ιδέα ήρθε από μία συζήτηση που έγινε στο Facebook σχετικά με το πόσο άδικο ήταν να μην μπορούν οι ιστορίες μας που είναι γραμμένες στα Ελληνικά να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό των Wattys ενώ άλλες γλώσσες όπως τα Τουρκικά και τα Πορτογαλικά μπορούσαν. Έτσι, πήρα την απόφαση να φτιάξω έναν παρόμοιο διαγωνισμό στο γνωστό πλέον προφίλ GreekWattys. Με την πολύτιμη βοήθεια των αξιόλογων κριτών μου, (ευχαριστώ παιδιά!!!) καταφέραμε το ακατόρθωτο, να διαβάσουμε  παραπάνω από 200 ιστορίες από όλα τα είδη γραφής, να τα κρίνουμε σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, που είχαμε ορίσει από πριν, και να αναδείξουμε τα καλύτερα κατά την γνώμη μας. Ήταν μία πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε συνέπεια και καθαρό μυαλό. Δεν περιμέναμε να έχουμε τόσες πολλές συμμετοχές όμως νομίζω ότι καταφέραμε να αναδείξουμε κάποιες πολύ καλές ιστορίες και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό!

ΝΜ: θεωρείς πως ήταν μία επιτυχημένη πρωτοβουλία; Πόσες συμμετοχές υπήρξαν και υπό ποιες προϋποθέσεις βγήκαν οι νικητές; 

ΑΣ: Θεωρώ ότι παρά τις καθυστερήσεις που υπήρχαν, διότι στην ουσία κολυμπούσαμε σε εντελώς άγνωστα νερά και δεν ξέραμε πόσο πολύ χρόνο θα πάρει η διαδικασία, ήταν μία πολύ επιτυχημένη προσπάθεια. Υπήρξαν πάνω από 200 συμμετοχές (ακριβή αριθμό δεν θυμάμαι) και τα κριτήρια τα οποία κοιτούσαμε, εκτός από την προσωπική μας γνώμη, έγιναν γνωστά από την πρώτη στιγμή και μπορούσαν όλοι οι συμμετέχοντες να τα δουν στο κεφάλαιο «Κριτήρια» στο βιβλίο του διαγωνισμού. Ανάμεσα στα κριτήρια ήταν η ορθογραφία, η πλοκή, το νόημα, η βελτίωση κ.α. Μάλιστα κάναμε κάτι που δεν γίνεται καν στα κανονικά wattys! 
Δώσαμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διορθώσουν τα κείμενα τους κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, λάβαμε υπ’ όψιν μας την βελτίωση που φαίνεται να παρουσιάζει ο συγγραφέας από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και επιτρέψαμε να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό ιστορίες παλαιότερων ετών. Κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν συμβαίνει στον κανονικό διαγωνισμό!

ΝΜ: Φέτος η Ελλάδα παίρνει μέρος στα επίσημα Wattys 2016. Πόσο βοήθησε η περσινή σου πρωτοβουλία στο να μπει στη λίστα των χωρών για τα βραβεία; 

Α: Ο δικός μας διαγωνισμός συνέβαλλε όσο και η πίεση των υπόλοιπων χωρών που δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό. Υπήρχαν πολλοί ακόμη χρήστες από όλες τις χώρες του κόσμου που ήθελαν να πάρουν μέρος στα Wattys. Σίγουρα με την διοργάνωση του προηγούμενου διαγωνισμού είδαν εκεί στα κεντρικά ότι το ζητάμε σοβαρά!

ΝΜ: Θες να μας εξηγήσεις λίγο πως θα λειτουργήσει φέτος ο διαγωνισμός; Φαντάζομαι δεν θα έχει καμία σχέση με το πώς λειτούργησαν τα Greek Wattys, σωστά; 

ΑΣ: Φέτος το μόνο που έχουν να κάνουν όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στα Wattys 2016 είναι να προσθέσουν στην ιστορία τους το tag #Wattys2016. Όλες οι ιστορίες μπορούν να πάρουν μέρος αλλά αν ο συγγραφέας δεν έχει δημοσιεύσει 3 νέα κεφάλαια εντός του 2016 (δεν μετράνε τα σημειώματα συγγραφέα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από κεφάλαιο της ιστορίας) δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει. Θα υπάρχουν 10 βραβεία και πολλοί νικητές σε κάθε βραβείο. Θα γράψω σύντομα άρθρο που θα τα εξηγεί αναλυτικά όλα αυτά…

ΝΜ: Πιστεύεις πως το επίπεδο των Ελλήνων συγγραφέων που ανεβάζουν τη δουλειά τους στο Wattpad, είναι χαμηλό, μέτριο, ανεβασμένο, σε σχέση ίσως με αγγλόφωνες δουλειές;

ΑΣ: Δυστυχώς η πλειοψηφία των Ελλήνων χρηστών του Wattpad είναι μικρότερης ηλικίας και δεν παίρνουν πολύ σοβαρά την συγγραφή. Δεν κάνουν έρευνα πριν γράψουν κάτι, δεν διορθώνουν το γραπτό τους για τυχόν λάθη και δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν σωστή κριτική παρά μόνο καλά λόγια. Βέβαια υπάρχουν και τρανταχτές εξαιρέσεις όπου γράφουν απίστευτα αριστουργήματα που σίγουρα θα έπρεπε να κυκλοφορούν στο εμπόριο, όμως αυτό συμβαίνει κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες και σπάνια στις νεότερες.

ΝΜ: Έχει βγάλει τελικά ταλέντα στην επιφάνεια το Wattpad; 

ΑΣ : Πιστεύω πως έχει βγάλει ταλέντα ναι αλλά όσοι γράφουν κάτι καλό, πρέπει να προσέχουν πολύ που παραχωρούν τα δικαιώματα του έργου τους και να μην βιάζονται να κάνουν μία αμφιβόλου ποιότητας έκδοση μόνο και μόνο για να δουν το όνομα τους στο ράφι ενός βιβλιοπωλείου και πέντε φίλων. Χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν πολλοί που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την δίψα τους για έκδοση. Επίσης, πρέπει να υπάρχει και λίγο κριτική ικανότητα το ότι κατάφερε κάποιος να γράψει μία ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να την εκδώσει! Μπορεί η επόμενη που θα γράψει να είναι καλύτερη.

ΝΜ: Εσύ, τι κερδίζεις και τι χάνεις ίσως με το να ασχολείσαι ως Πρέσβειρα πλέον, με το Wattpad; 

ΑΣ : Κερδίζω εκπαίδευση, πληροφορίες και πρόσβαση σε νέες δυνατότητες του Wattpad πολύ πριν τις δουν οι υπόλοιποι χρήστες. Κερδίζω νέους φίλους και συνεργάτες καθώς πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους Ambassadors για να κάνουμε σωστά την δουλειά μας. Χάνω όμως χρόνο που θα αφιέρωνα ίσως στο να προχωρήσω τις ιστορίες μου και μπορεί να χάνω και δημοτικότητα γιατί είμαι αυστηρή και μου αρέσει να ακολουθώ τους κανόνες…

ΝΜ: Πες μας για τη δουλειά σου, που μπορούμε να τη βρούμε; Μίλησε μας για τις ιστορίες σου λίγο. 

Οι ιστορίες μου υπάρχουν στο Wattpad στο προφίλ MaryLouSoyer και άλλα πράγματα που ασχολούμαι όπως τα Wattys, αφιερώματα και συνεντεύξεις άλλων συγγραφέων και κριτικές βιβλίων και ταινιών βρίσκονται στο blog μου vivliofagosas.blogspot.gr. Οι ιστορίες μου είναι ο κόσμος που ζω όταν χρειάζομαι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα μου. Και η Μέλια ή η Αριάνα είναι τα άτομα που γίνομαι όταν προσπαθώ να αποτυπώσω την ιστορία τους στο χαρτί. Η μία (Melia’s story) όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει τίτλο και θα πάρει την τελική της μορφή για διορθώσεις και η άλλη (θα με διεκδικήσεις;) είναι μία ιστορία που έχει κάποια προσωπικά βιογραφικά μου στοιχεία μέσα. Και οι δύο ηρωίδες μου είναι πολύ ιδιαίτερες και πρέπει να τις γνωρίσετε για να τις καταλάβετε!

ΝΜ: Αμαρυλλίς σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνεις. Θες να στείλεις ένα μήνυμα σε όσους αποφασίσουν να λάβουν μέρος φέτος στα Wattys, και στους αναγνώστες σου, βέβαια; 

Για όσους θέλουν να πάρουν μέρος στα Wattys θα πρότεινα να διαβάσουν καλά τις οδηγίες και ότι ερωτήσεις έχουν να τις κάνουν στο προφίλ του διαγωνισμού. 
Για τους περσινούς νικητές, παιδιά κάποιοι από εσάς ακόμη δεν έχετε παραλάβει το αστεράκι σας και τα αναμνηστικά σας στείλτε μου το μειλ σας στο προφίλ των Greek Wattys!
Για τους αναγνώστες μου, σας ευχαριστώ! Χρειάζομαι την γνώμη σας και ιδιαίτερα τα σχόλια που βρίσκουν τα λάθη της ιστορίας μου, χωρίς εσάς δεν θα γινόταν τίποτα!
Για όλους τους υπόλοιπους να έχετε το νου σας! Κάτι μεγάλο στο χώρο της online συγγραφής έρχεται και δεν θα είναι από το Wattpad! Σύντομα πληροφορίες στο blog μου!

Νεκταρία μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την υπέροχη συνέντευξη! Και σου εύχομαι πάντα τα καλύτερα!!!

Την Αμαρυλλίς μπορείτε να την βρείτε στο προφίλ MaryLouSoyer. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Αμαρυλλίς, διαβάστε την συνέντευξη που μας έδωσε ένα χρόνο πριν!

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ Θεματοφύλακες για την τιμή να με φιλοξενήσετε στο blog σας και εσένα Νεκταρία για την υπέροχη συνέντευξη!!! Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname