Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Ο συγγραφέας George McDonald

Της Ευθυμίας Δεσποτάκη

Ο Τζορτζ ΜακΝτόναλντ  γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1824. ήταν Σκοτσέζος, δημόσιος υπάλληλος και παπάς. Επίσης ήταν ποιητής και συγγραφέας, πιθανόν ο πρώτος που έγραψε φανταστική λογοτεχνία όπως την εννοούμε σήμερα.


Ήταν ο πρώτος που έγραψε μια ιστορία με κάποιον που βρίσκει μια μυστική πόρτα που τον οδηγεί σε κάποιον άλλον κόσμο. Οι συγγραφείς που εκτιμούμε και που επηρεάστηκαν από τον ΜακΝτόναλντ  είναι άπειροι: ο Λιούις Κάρρολ (Η Αλίκη στη  χώρα των θαυμάτων), Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν (ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών), ο Κ.Σ. Λιούις (Τα χρονικά της Νάρνια), ακόμα κι ο Μαρκ Τουαίην (Τόμ Σόγιερ, Χωκ Φίν), ο Γκ. Κ. Τσέστερτον (Η Αθωότης του πατρός Μπράουν).

Ο ΜακΝτόναλντ ήταν γιος αγρότη, όμως κατάφερε να μορφωθεί, φτάνοντας να πάρει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν και το κολέγιο του Χάιμπουρι, στο Λονδίνο. Η μόρφωσή του δεν τον εμπόδισε να πιστεύει βαθιά στο Θεό και να οριστεί πάστορας στην προτεσταντική εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην πόλη Αρούντελ στο Δυτικό Σάσεξ. Παντρεύτηκε τη Λουίζα Πάουελ το 1851 και μαζί απέκτησαν έντεκα παιδιά, έξι γιους και πέντε κόρες.

Η ζωή τους δεν ήταν ιδιαίτερη εύκολη, μιας και οι θεολογικές προσεγγίσεις του ΜακΝτόναλντ  δεν ταίριαζαν με εκείνες της εποχής του. Αναγκάστηκε να ζήσει με μισό μισθό, έπειτα να μετοικήσει για μερικά χρόνια στο Αλγέρι για να βελτιωθεί η κλονισμένη του υγεία, παρέδωσε μια σειρά διαλέξεων για δύο έτη στην Αμερική. Συνταξιοδοτήθηκε από την ίδια τη βασίλισσα Βικτωρία το 1877 και μετακόμισε αμέσως στην πόλη Μπορντιγκέρα στη Λιγουρία της Ιταλίας, γιατί το κλίμα εκεί υποτίθεται πως θα βοηθούσε πολύ την υγεία μιας από τις κόρες του. Το κορίτσι δυστυχώς δεν τα κατάφερε, αλλά η οικογένεια ΜακΝτόναλντ έμεινε στην πόλη για είκοσι ολόκληρα χρόνια, σε μια έπαυλη που ο ίδιος ο πάτερ φαμίλιας ονόμασε Κάζα Κοράτζιο, δηλαδή σπίτι του κουράγιου.

Ένα χρόνο μετά την χρυσή επέτειο των γάμων τους, το 1902, ο ΜακΝτόναλντ  έχασε τη Λουίζα. Έμεινε μόνο τρία χρόνια χωρίς αυτήν. Πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1905, σε ηλικία ογδόντα ενός ετών.

Έγραψε πολλά θεολογικά κείμενα και αρκετή ποίηση, όμως είναι διάσημος κυρίως για την τεράστια προσφορά του στην φανταστική λογοτεχνία. Με τα έργα του Phantastes, The Princess and the Goblin και Lilith (Λίλιθ, μετ. Φώντας Κονδύλης, εκδόσεις Αίολος, 1994), εφηύρε στην ουσία την φανταστική ιστορία όπως την ορίζουμε σήμερα, δηλαδή την επινόηση ενός εξολοκλήρου φανταστικού κόσμου, με τους δικούς του κανόνες, που δεν άπτεται απαραίτητα του πραγματικού. Ως τον ΜακΝτόναλντ οι περισσότεροι συγγραφείς τοποθετούσαν το φανταστικό τους επινόημα στον πραγματικό κόσμο, απλά κάπου μακριά (ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη ο κόσμος δεν ήταν και τόσο γνωστός, παρά που η εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων είχε λήξει τουλάχιστον εκατό χρόνια πριν). O ΜακΝτόναλντ είχε την έμπνευση να αποσπάσει το φανταστικό από το πραγματικό, δημιουργώντας στην ουσία τη μοντέρνα θεώρηση της κοσμοπλασίας. Μια επίσης καταπληκτική του ιδέα που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί μέχρι εξευτελισμού από όλους, συγγραφείς, σεναριογράφους ταινιών και δημιουργούς κόμιξ (με πρώτον και καλύτερο τον Κ.Σ. Λιούις με τη ντουλάπα του) είναι η μυστική πόρτα που ενώνει τους δύο άσχετους μεταξύ τους κόσμους.

Η γραφή του ίσως να είναι λίγο μπαρόκ για τα σημερινά μας γούστα, και τα θέματα που πραγματεύεται ασχολούνται περισσότερο με τη θεολογία και τον ανθρωπισμό ως έννοιες, απ’ ότι η μέση φάνταζι νουβέλα του 2016. Αλλά ο Τζορτζ ΜακΝτόναλντ δεν παύει να είναι ο συγγραφέας που – πιθανότατα – ξεκίνησε το ρεύμα της φανταστικής λογοτεχνίας. Και σαν τέτοιον θα πρέπει να τον γνωρίζουμε και να του αποδίδουμε την τιμή που του πρέπει, διαβάζοντάς τον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname