Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Κριτική: "Μύθοι των Οτόρι: Η βραχνή φωνή του ερωδιού τόμος 4" της Λίαν Χερν

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ύστερα από χρόνια πολέμων και θυσιών, ο άρχοντας Οτόρι Τακέο και η σύζυγός του Καεντέ κατάφεραν επιτέλους να ενώσουν τις Τρεις Χώρες και να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στον τόπο. Ο Τακέο, όμως, γνωρίζει ότι η ευδαιμονία αυτή είναι προσωρινή, γιατί δεν μπορεί να ξεχάσει μια σκοτεινή προφητεία από παλιά: πως του μέλλει, δηλαδή, να πεθάνει από το χέρι ενός μέλους της οικογένειάς του!


Καθώς ξεκινά η Βραχνή κραυγή του ερωδιού, η πολυετής ευημερία των Οτόρι διακόπτεται βίαια. Μια οικογένεια αποστατών της Φυλής επιχειρεί να δολοφονήσει την Καεντέ, ενώ ο αυτοκράτορας των Εννιά Νησιών δείχνει επικίνδυνο ενδιαφέρον για τη γη των Οτόρι. Ταυτόχρονα, οι ξένοι που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις ακτές φέρνουν νέα ήθη, νέες λατρείες και νέα όπλα. Έτσι, ό,τι ο Τακέο με την Καεντέ έχτισαν με κόπο και με αίμα βρίσκεται πάλι σε κίνδυνο. Οι Οτόρι, όμως, δεν παραδίδουν ποτέ τα όπλα!

Στο καταιγιστικό αυτό μυθιστόρημα, ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα επικές σκηνές μάχης, επαίσχυντες δολοπλοκίες και προδοσίες, αλλά και πράξεις άδολης αγάπης και ύψιστης θυσίας που συνιστούν την κορύφωση των Μύθων των Οτόρι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της σειράς που έχει πουλήσει από από 3 εκατομμύρια αντίτυπα σε 32 χώρες, βρίσκουμε τον Οτόρι Τακέο άρχοντα των Τριών Χωρών και σύζυγο της ωραίας Καεντέ. Είναι πατέρας τριών κοριτσιών, της δεκαπεντάχρονης Σιγκέκο και των δεκατριάχρονων δίδυμων, Μάγια και Μίκι που έχουν κληρονομήσει τα χαρίσματα του πατέρα τους. Ο εμφύλιος έχει λήξη και οι Χώρες ζουν ενωμένες κάτω από ειρήνη και ευημερία. Τα καθήκοντα όμως των ηρώων μας απαιτούν και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Μαζί αγωνίζονται καθημερινώς για την βελτίωση της καθημερινότητας, όλων εκείνων των ανθρώπων που τους εμπιστεύτηκαν και τους ακολούθησαν. 

Η οικογένεια περνάει τους χειμώνες της στην Ινουγιάμα. Η οικογένεια του Τακέο έχει μαζευτεί εκεί για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς μιας και τα τρία κορίτσια μένουν μακριά από τους γονείς τους για τις απαραίτητες σπουδές τους. Την ηρεμία της οικογένειας αλλά και του λαού έρχεται να ταράξει μια απόπειρα δολοφονίας κατά της Καεντέ. Ποιες καινούργιες έγνοιες έρχονται να προστεθούν στις ζωές των πολύπαθων ηρώων μας.

Η Λίαν Χερν στο τέταρτο μέρος της σειράς επιστρέφει με ακόμα περισσότερη δράση και αγωνία. Το βιβλίο ακολουθεί την εξαιρετική ποιότητα των προκατόχων του και μας υπόσχεται νέες περιπέτειες, σε μία από τις καλύτερες σειρές μυθιστορημάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ο Ιαπωνικός κόσμος της συγγραφέως, που έχει πολλά στοιχεία από την ιαπωνική παράδοση και ιστορία, μαγνητίζει και τους αναγνώστες του Δυτικού κόσμου. Οι περιγραφές των ειδυλλιακών τοπίων, αλλά και οι συνήθειες των ηρώων, προσθέτει ένα μυστήριο στα ήθη και έθιμα που εμείς ήδη έχουμε. Οι τόσο ανθρώπινοι και μοναδικοί χαρακτήρες της, κάνουν των αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί τους και να βρίσκει και ένα κομμάτι του εαυτού του ανάμεσα τους. Άλλωστε ποιος από εμάς δεν θα ήθελε να ζει σε μία υγιή κοινωνία, με ευημερία, αρμονία με τη φύση και την παράδοση και χωρίς καθόλου εγκληματικότητα, με έναν άρχοντα δίκαιο, γενναίο και τολμηρό, αλλά ταυτόχρονα τρυφερό, σύζυγο και πατέρα;

Με γραφή άμεση και συνοπτική, σαν ένα ποίημα, που έχει τη δύναμη όχι μόνο να τραβάει τον αναγνώστη αλλά να κρατά κοντά της ακόμη και τον πιο αδιάφορο. Με το μοναδικό της ταλέντο, η Λίαν Χερν προσφέρει στον αναγνώστη μια μοναδική εμπειρία. 

Για άλλη μία φορά ευχήθηκα να ήμουν και εγώ μέρος του κόσμου τους. Να φοβάμαι μαζί με την Καεντέ, να αγωνιώ μαζί με τον Τακέο αλλά και να σκαρώνω σκανταλιές με τις τρεις μικρές του κόρες. Μέσα από επικές σκηνές μάχης, πονηρές δολοπλοκίες, μηχανορραφίες και προδοσίες, αλλά και πράξης ανιδιοτελούς αγάπης και θυσίας το έπος των Οτόρι ολοκληρώνεται.

Αν είστε και εσείς λάτρεις και φανατικοί αναγνώστες επικών βιβλίων, διψάτε για δυνατές ιστορίες και συγκινήσεις, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την σειρά της Λίαν Χερν, Οι μύθοι των Οτόρι»


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

H Λίαν Χερν (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Βρετανο-Αυστραλής Γκίλιαν Ρουμπινστάιν, η οποία είναι πετυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων) σπούδασε στην Οξφόρδη και εργάστηκε στην Αγγλία ως κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνική συντάκτρια. Αργότερα, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αυστραλία. 

Η Ιαπωνία τής είχε κινήσει το ενδιαφέρον από τα νεανικά της χρόνια με αποτέλεσμα να σπουδάσει την ιαπωνική γλώσσα και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία πολλές φορές. Η συγγραφή του έργου "Τριλογία των Οτόρι" έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή της την αγάπη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας: Χερν Λίαν
Μεταφραστής: Αγγελίδου Μαρία
ISBN: 9789601634555
Σελίδες: 752
Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2009

Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname