Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Κριτική: "Μύθοι των Οτόρι: Με το γρασίδι για προσκέφαλο" τόμος 2" της Λίαν Χερν

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο δεύτερο βιβλίο των Μύθων των Οτόρι επιστρέφουμε στις χώρες της άγριας ομορφιάς και των παραπλανητικών όψεων, όπου οι δύο ήρωες βιώνουν τα ταραγμένα χρόνια του πολέμου, της πείνας και των αναξιόπιστων συμμαχιών.


Ο Τακέο υποχρεώνεται να ακολουθήσει τους δεσμούς αίματος που τον ενώνουν με τη Φυλή και ταυτόχρονα να απαρνηθεί τους όρκους της ειρηνικής ζωής και την αγάπη του για την Καεντέ. Η Καεντέ, από τη μεριά της, γίνεται πιόνι στο παιχνίδι αδίστακτων πολέμαρχων και υποχρεώνεται να αξιοποιήσει την ευφυΐα, την ομορφιά και την πονηριά της, ώστε να επιβληθεί σ' έναν κόσμο πανίσχυρων αντρών. Το έργο «Με το Γρασίδι για Προσκέφαλο» είναι μια γοητευτική ιστορία πόθου και αφοσίωσης, ασυγκράτητης φιλοδοξίας και συνωμοσιών που εκτυλίσσεται μέσα σ' ένα συγκλονιστικό φυσικό περιβάλλον. Αποτελεί τη συνέχεια της «Παγίδας των Αηδονιών», ενός βιβλίου που εντυπωσίασε κριτικούς και αναγνώστες με τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την ποιότητα της γραφής του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ

Το βιβλίο 'Με το γρασίδι για προσκέφαλο" είναι το δεύτερο μέρος μιας επικής τριλογίας που μας ταξιδεύει στην Ανατολική μεριά του πλανήτη. Ο Τακέο Οτόρι το χαρισματικό αγόρι που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο επιστρέφει μαζί με την αγαπημένη του Καεντέ για ακόμα περισσότερες περιπέτειες. Ας πούμε όμως δύο λόγια για το περιεχόμενο του δεύτερου βιβλίου.

Η συγγραφέας ξεκινάει την αφήγηση του δεύτερου βιβλίου στο σημείο από όπου είχε σταματήσει στο πρώτο μέρος. Η εγκαταλελειμμένη Καεντέ ξυπνάει από τον βαθύ ύπνο που την έχει ρίξει ο Τακέο ενώ εκείνος έχει ήδη αναχωρήσει μαζί με τους δύο άντρες της φυλής του. Ελεύθερη πια η νεαρή κοπέλα επιστρέφει πίσω στο πατρικό της σπίτι. Εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι όπως θα έλπιζε. Σαν υπεύθυνη πια των περιοχών Σιρακάβα και Μαρουγιάμα, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα της με την βοήθεια ενός νέου συμμάχου, του άρχοντα Φουτζιβάρα, ο οποίος όμως δεν είναι αυτό που πραγματικά δείχνει.

Παράλληλα ο Τακέο, εκπαιδεύεται από μέλη της φυλής. Έχει αλλάξει το όνομα του σε Μινόρου, αφού πια ζει κάτω από την απειλή του Αράι. Ο τελευταίος δεν έχει συγχωρήσει στον νεαρό άντρα, την ξαφνική φυγή του. Καθώς η εκπαίδευση του Τακέο έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο, η φυλή τον στέλνει σε μια επικίνδυνη αποστολή. Μια αποστολή που για να την φέρει εις πέρας ο ήρωας μας θα πρέπει να πατήσει τους όρκους που είχε δώσει στο παρελθόν. Ξέρει ότι αν πάει κόντρα στην φυλή, θα προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν. Ο Τακέο βρίσκεται σε ένα σημαντικό δίλημμα. Την έξοδο στο δίλημμα του έρχεται να του προσφέρει ένα πρόσωπο από το παρελθόν. Σε ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους ο νεαρός Τακέο θα γνωρίσει μία προφητεία αλλά και έναν νέο και πολύτιμο σύμμαχο. Το τι θα απογίνουν οι δύο πρωταγωνιστές μας, ο Τακέο και η Καεντέ θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο "Με το Γρασίδι για προσκέφαλο".

Για άλλη μία φορά η συγγραφέας Λίαν Χερν, μας γοητεύει και μας καθηλώνει με την συνέχεια της σειράς. Η θαυμάσια πλοκή των βιβλίων της και ο τρόπος γραφής της σε παρασέρνουν και σε απομακρύνουν από την πραγματικότητα, κάνοντας μας ένα με τον μύθο και τους ήρωες της και μας προετοιμάζουν για την κορύφωση της δράσης.

Ο Τακέο, ένας αγόρι που ανήκει σε μια μυστική αίρεση και η Καεντέ, που θα περάσει πολλές δυσκολίες μακριά του μας ταξιδεύουν, στον δικό τους κόσμο. Μαζί τους αντιμετωπίζουμε κινδύνους, εχθρούς σε πρόσωπα φίλων, τους δικούς τους προσωπικούς δαίμονες αλλά και μία προφητεία που θα αλλάξει το μέλλον των ηρώων μας. Οι ατμοσφαιρικές περιγραφές των τοπίων, των ανθρώπων, οι επικές σκηνές μάχης και οι δυνατοί χαρακτήρες μας παραπέμπουν στην μεσαιωνική Ιαπωνία.

Αν με ρωτούσε κάποιος τι θα άλλαζα σε αυτό το βιβλίο θα του απαντούσα απολύτως τίποτα. Τα συναισθήματα των ηρώων, η αγάπη τους αλλά και ο πόνος του χωρισμού, τα προβλήματα που τους εμφανίζονταν σε κάθε στροφή του δρόμου και το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο με έκαναν να θέλω να βουτήξω μέσα στις σελίδες του και να ζήσω και εγώ για μερικές στιγμές στον κόσμο τους. Το τέλος του δεύτερου μέρος με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη και με λαχτάρα για το τρίτο βιβλίο και την συνέχεια του. Λαμπρό Φεγγάρι σου έρχομαι!

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

H Λίαν Χερν (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Βρετανο-Αυστραλής Γκίλιαν Ρουμπινστάιν, η οποία είναι πετυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων) σπούδασε στην Οξφόρδη και εργάστηκε στην Αγγλία ως κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνική συντάκτρια. Αργότερα, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αυστραλία. 

Η Ιαπωνία τής είχε κινήσει το ενδιαφέρον από τα νεανικά της χρόνια με αποτέλεσμα να σπουδάσει την ιαπωνική γλώσσα και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία πολλές φορές. Η συγγραφή του έργου "Τριλογία των Οτόρι" έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή της την αγάπη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
  • Συγγραφέας: Χερν Λίαν
  • Μεταφραστής: Φωτιάδης Γιώργος
  • Βάρος: 0,55 kgr
  • ISBN: 9789601613703
  • Σελίδες: 416
  • Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: Νοέμβριος 2004

Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname