Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Κριτική: "Κάτω από τον ξένο ουρανό" Veronica Rossi

ΥΠΟΘΕΣΗ

Εκατομμύρια τρόποι να πεθάνεις.
Ένας τρόπος να ζήσεις.

Η Άρια κατάφερε να σηκωθεί στα γόνατα, τρίζοντας τα δόντια για να αντέξει τη διαπεραστική στριγκλιά που τρυπούσε τα αφτιά της.

Δεν μπορούσε να δει. Σκούπισε τα μάτια της για να διώξει τη θολούρα και, με πόδια που έτρεμαν, κατόρθωσε να σταθεί όρθια.

Και τότε, κόντρα στην εκτυφλωτική λάμψη, είδε έναν ξένο να μπαίνει στο ξέφωτο.

Σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους μια απίθανη συμμαχία
συναρπαστική περιπέτεια και αλησμόνητο ρομάντζο.

Εξόριστη από την πατρίδα της, την περιτειχισμένη πόλη της Ρέμβης, η Άρια ξέρει ότι οι ελπίδες της να επιβιώσει στον εξωτερικό έρημο τόπο –γνωστό ως Εργαστήρι του Θανάτου– είναι μηδαμινές.

Αν δεν πέσει στα χέρια των κανίβαλων, θα την αφανίσουν οι βίαιες ενεργειακές θύελλες. Έχει μάθει από μικρή ότι ακόμα και ο αέρας που αναπνέει εκεί μπορεί να τη σκοτώσει. Και τότε η Άρια γνωρίζει έναν Έκθετο, που ακούει στο όνομα Πέρι. Είναι πρωτόγονος –ένας Άγριος–, αλλά και η μόνη ελπίδα της να παραμείνει ζωντανή.

Ο Πέρι, που κυνηγά για τη φυλή του σ’ ένα ανελέητο τοπίο, θεωρεί την Άρια υπερβολικά προστατευμένη και εύθραυστη, ό,τι θα περίμενε δηλαδή κανείς για μια Έγκλειστη. Ωστόσο, χρειάζεται και ο ίδιος τη βοήθειά της, αφού μόνο αυτή κρατάει το κλειδί για τη λύτρωσή του. Διαφορετικοί από κάθε άποψη, η Άρια και ο Πέρι αναγκάζονται να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο προκειμένου να επιζήσουν.

Η απίθανη συμμαχία τους σφυρηλατεί ένα δεσμό που θα καθορίσει τη μοίρα όλων όσοι ζουν κάτω από τον ξένο ουρανό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ

«Κάτω από τον ξένο ουρανό» Πραγματικά πόσες φορές δεν βρεθήκαμε κάτω από έναν παντελώς άγνωστο σε εμάς ουρανό; Κάτω από αμέτρητα αστέρια που ποτέ πριν δεν είχαμε παρατηρήσει; Σε ξένους τόπους για εμάς, μακριά από το σπίτι μας, από αυτό που αποκαλούμε πατρίδα; Πως τα βγάλαμε πέρα; Συμβιβαστήκαμε με τις νέες καταστάσεις ή πεισμώσαμε και γυρεύαμε το παλιό, αυτό που πάντα γνωρίζαμε;

Αγαπάω τα βιβλία και τις καλές ιστορίες. Περισσότερο όμως αγαπάω τα βιβλία που πραγματικά με συνεπαίρνουν και με κάνουν να θέλω να βουτήξω μέσα στις σελίδες τους και να γίνω ένα με τους ήρωες τους. Πρόσφατα τελείωσα ένα τέτοιο. Το βιβλίο «Κάτω από τον ξένο ουρανό» ήταν ένα όμορφο, συναρπαστικό ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες και κινδύνους. Ποια όμως είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον αινιγματικό τίτλο;

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε μία εναλλακτική Γη, κάπου στο πολύ μακρινό μέλλον όπου οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Τους Έγκλειστους και τους Έκθετους. Οι Έγκλειστοι ζουν σε μικρούς σχετικά πληθυσμούς, μέσα σε κυκλικούς τσιμεντένιους θόλους (Κελύφη) που αποτελούν το σπίτι τους. Δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Δεν έχουν δει ποτέ τον ουρανό και τον ήλιο και δεν έχουν νιώσει την πνοή του αέρα. Ακόμα και τα νύχια τους δεν μεγαλώνουν. Με την βοήθεια της τεχνολογίας και της γενετικής έχουν εξαλείψει κάθε αρρώστια και κάθε τι περιττό από πάνω τους. Όλοι είναι ίδιοι μεταξύ τους. Περνούν την μέρα τους μέσα σε Κόσμους, όπως τους ονομάζουν, εικονικής πραγματικότητας που είναι πιστά αντίγραφα του έξω κόσμου.

Από την άλλοι οι Έκθετοι είναι το ακριβώς αντίθετο. Ζουν στον έξω κόσμο και καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν από τις σκληρές συνθήκες της υπαίθρου, αλλά και του Αιθέρα, ένα παράξενο φαινόμενο, μια καταιγίδα από νερό και φωτιά, που μαίνεται στον ουρανό και επηρεάζει την ζωή τους. Είναι χαρισματικοί καθώς έχουν αναπτύξει της λεγόμενες Αισθήσεις, που κάνουν μερικούς από αυτούς να ακούν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις (Ακουστές), να βλέπουν ακόμα και μέσα στη νύχτα καλύτερα από όλα τα ζώα (Βλέπων), αλλά και να γνωρίζουν πως αισθάνονται οι γύρω τους με μία και μόνο μυρωδιά (Γνώστες).


Η ιστορία ξεκινάει με την Άρια, μια Έγκλειστη έφηβη, που θέλει απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή με την μητέρα της, για αυτό μαζί με την καλύτερη της φίλη ακολουθούν τον γιο του Ύπατου Χες και δύο φίλους του σε ένα κομμάτι γης, έξω από το Κέλυφος στο οποίο ζουν. Εκεί μετά από ένα αναπάντεχο περιστατικό, η Άρια θα βρεθεί τραυματισμένη και χωρίς το ΈξυπνοΜάτι της -την συσκευή που χρησιμοποιούν οι Έγκλειστοι για να εισέρχονται στους Κόσμους-  κάτι που την φέρνει σε μπελάδες. Πολύ σύντομα ο Ύπατος θα την πετάξει έξω από το Κέλυφος όπου ζει μέχρι τώρα και θα την αφήσει ολομόναχη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που παραμονεύουν στον έξω κόσμο, ή αλλιώς Το Εργαστήρι του Θανάτου.

Εκεί θα την βρει ο Πέρι, ένας Έκθετος, που ψάχνει να βρει τον αγαπημένο του ανιψιό Τάλον. Θα την σώσει για δεύτερη φορά, από μια καταιγίδα Αιθέρα που ξεσπάει κοντά στο σημείο που βρίσκεται εγκαταλελειμμένη η Άρια. Ο Πέρι που για δικούς του προσωπικούς λόγους, έχει εγκαταλείψει την φυλή του, τους Τάιντ, θα συμμαχήσει μαζί της με σκοπό να βρει εκείνος τον ανιψιό του και η Άρια την μητέρα της. Η συμβίωση όμως ανάμεσα τους δεν θα είναι και τόσο εύκολη. Ο Πέρι είναι ένας οξύθυμος χαρακτήρας, δυνατός, εγωιστής μα και ευαίσθητος, θα φερθεί άσχημα στην Άρια και θα την πληγώσει πολλές φορές μέχρι να αρχίσει να αλλάζει γνώμη για εκείνην.

Από την άλλη η Άρια, μια κακομαθημένη κοπέλα, που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ καμία δυσκολία στην ζωή της, δεν θα αναγκαστεί να τα βγάλει πέρα μόνο με τον Πέρι, αλλά και με τις εξουθενωτικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο το ταξίδι τους. Μέσα από αυτό θα ανακαλύψει ένα άλλο πιο δυνατό, πιο γενναίο κομμάτι του εαυτού της, που θέλει να μάθει πολλά για τον κόσμο που πλέον καλείται να ζήσει αλλά και μία αναπάντεχη ικανότητα που ποτέ δεν ήξερε ότι είχε. Στον δρόμο τους θα συναντήσουν πολλούς κινδύνους, αλλά και φιλικά πρόσωπα που θα τους βοηθήσουν στην δύσκολη αποστολή τους.

Η γραφή απλή και ευανάγνωστη. Οι εξελίξεις αμέτρητες, οι ανατροπές ασταμάτητες, οι εχθροί παραμονεύουν σε κάθε σελίδα του βιβλίου να καταπιούν τους ήρωες μας. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα τους δυνατά, δεν αφήνουν τον αναγνώστη σε ησυχία. Τα μυστικά που αποκαλύπτονται τους αφήνουν μετέωρους πάνω σε ένα χάος που σείεται απειλητικό κάτω από τα πόδια τους. Το τέλος συγκινητικό, μα και συνάμα γλυκόπικρο.

Διάβασα το βιβλίο με μία πνοή. Η ιστορία της Άρια και του Πέρι με συνεπήρε. Αγωνιούσα μαζί τους, φοβόμουν μα και φαινόμουν γενναία σε κάθε κίνδυνο που αντιμετώπιζαν. Η ανάμνηση του είναι ακόμα φρέσκια. Η ιστορία του σαλεύει ακατάπαυστα μέσα μου. Κλείνω τα μάτια μου και ονειρεύομαι πως είμαι μαζί με την Άρια και τον Πέρι. Ακούω το γλυκό της τραγούδι. Νιώθω τον αέρα που της ανακατεύει τα μαλλιά και κοιτάζω μέσα από τα μάτια της τον Αιθέρα που κυριαρχεί στον γαλανό ουρανό. Μυρίζω με την οξυμένη μου Αίσθηση όσο μπορεί να γνωρίζει ο Πέρι για τους ανθρώπους γύρω του, βγαίνω για κυνήγι μαζί του, παλεύω με επικίνδυνους ανθρώπους και αγωνιώ για αυτούς που αγαπάει. Ερωτεύομαι και πονάω μαζί τους, μα πάνω από όλα παρέα με την Άρια και τον Πέρι γίνομαι και εγώ μία Έκθετη!

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Βερόνικα Ρόσι αποφοίτησε από το UCLA και σπούδασε καλές τέχνες στο California College of the Arts στο Σαν Φρανσίσκο. Άρχισε να γράφει μυθιστορήματα για εφήβους και κέρδισε το πρώτο βραβείο στους ετήσιους διαγωνισμούς των Pacific Northwest Writers Association και SouthWest Writers. Το βιβλίο της Κάτω από τον Ξένο Ουρανό κέντρισε το ενδιαφέρον εκδοτών από περισσότερες από είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο και επιλέχτηκε από τη Warner Bros για κινηματογραφική μεταφορά.

Η Βερόνικα ζει στη Βόρεια Καλιφόρνια με το σύζυγο και τους δύο γιους της. Μπορείτε να την επισκεφθείτε στο Facebook ή στη σελίδα www.veronicarossi.com.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ξενόγλωσσος τίτλος UNDER THE NEVER SKY
ISBN: 9789601428161
Εκδότης: ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας: Veronica Rossi
Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2014
Αριθμός σελίδων: 416
Διαστάσεις: 21x14
Μετάφραση: ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ
Επιμέλεια: ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Κριτική βιβλίου: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname