Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Κριτική: "Ο 13ος Μαθητής" του Deepak Chopra

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα Mυστικό που Μπορεί να Αλλάξει τον Κόσμο…

Λίγο πριν εξαφανιστεί από το μοναστήρι, η αδελφή Μάργκαρετ Τόμας ΜακΓκίρι αφήνει πίσω της μια χρυσή λειψανοθήκη, την οποία ανακαλύπτει η ανιψιά της Μαρί. «Αυτό είναι από τον 13ο μαθητή. Ακολούθησε το εκεί όπου οδηγεί», γράφει ένα χειρόγραφο σημείωμα που η Μαρί ανακαλύπτει ανάμεσα στα υπάρχοντα της αδελφής. Το σημείωμα φαίνεται να συνδέεται με το μυστήριο του υποτιθέμενου δέκατου τρίτου μαθητή του Ιησού. Καθώς η Μαρί αναζητά τα ίχνη της θείας της, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η λειψανοθήκη περιέχει ένα μυστικό το οποίο θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει την ιστορία του χριστιανισμού και να επαναπροσδιορίσει την έννοια της πίστης.

Στην αναζήτησή της η Μαρί συνοδεύεται από τον Φρανκ, έναν δημοσιογράφο που ανυπομονεί να αποκαλύψει την ιστορία• τη Λίλιθ, μια εκκεντρική μητέρα η οποία γνωρίζει περισσότερα από όσα αφήνει να εννοηθούν• τον Γκέιλαν, έναν μισάνθρωπο με σκοτεινό παρελθόν• και τον Τζίμι, έναν νοσοκόμο που η πίστη του τον στηρίζει ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες. Όλοι μαζί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το περιεχόμενο της λειψανοθήκης και να κατανοήσουν το νόημά της. Όμως είναι πραγματικά έτοιμοι να κοινωνήσουν τα μυστήρια που κρύβει; Και είναι αληθινά πρόθυμοι να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους;

Υφαίνοντας δεξιοτεχνικά μια περιπετειώδη πλοκή που παρασύρει τον αναγνώστη, ο Ντίπακ Τσόπρα αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Ιησού και των οπαδών του και καλεί τον αναγνώστη να βιώσει την αληθινή θρησκεία. Ένα συναρπαστικό όσο και διαφωτιστικό μεταφυσικό θρίλερ από έναν συγγραφέα πολυάριθμων μπεστ σέλερ.

«Ο διάσημος γιατρός και συγγραφέας Ντίπακ Τσόπρα είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο φωτισμένους και εμπνευσμένους φιλοσόφους της εποχής μας».
ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ, πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ

Ο 13ος μαθητής... Το εξώφυλλο απλό, με ένα μεγάλο 13 να πιάνει σχεδόν όλο το φύλλο. Στο μυαλό μου ήρθαν ακούσματα αλλά και αποσπάσματα που έχω διαβάσει για τον αριθμό 13, ένας γρουσούζικος αριθμός όπως πιστεύουν πολλοί αλλά το βιβλίο δεν είχε να κάνει σχέση με κάποια δεισιδαιμονία όπως διαπίστωσα. Ο τίτλος του βιβλίου και η υπόθεση με προϊδέαζαν κάπως για το θρησκευτικό του περιεχόμενο. Σίγουρα πάντως δεν περίμενα αυτά που διάβασα.

Το βιβλίο "Ο 13ος μαθητής" διαπραγματεύεται την ιστορία πέντε ατόμων που με την βοήθεια της Μεγκ, και μιας επιχρυσωμένης εκκλησίας, προσπαθούν να ρίξουν φως στο μυστήριο γύρω από την δέκατη τρίτη μαθήτρια του Ιησού, δημιουργώντας μια μυστηριακή σχολή που θα αλλάξει τις ζωές τους αλλά και όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα για την θρησκεία αλλά και τον ίδιο τον Θεό.

Με λόγο απλό και κατανοητό ο συγγραφέας μας εξιστορεί εκείνα τα συμβάντα στις ζωές των ηρώων που ανατρέπουν την πίστη τους αλλά και την δική μας. Μέσα από την ιστορία γνωρίζουμε την τελευταία μαθήτρια του Ιησού καθώς και τον ρόλο που έπαιξε στην ζωή της -αλλά και στις ζωές τόσο των ηρώων μας αλλά και όλης της ανθρωπότητας- η τελευταία διδασκαλία του Θεανθρώπου, λίγο πριν τον συλλάβουν και τον καταδικάσουν σε σταύρωση. 

"Ή τίποτε δεν είναι θαύμα ή όλα είναι θαύμα" όπως μας λέει ο συγγραφέας μέσα στο βιβλίο και τα θαύματα στις ζωές των ηρώων μας αρχίζουν να συμβαίνουν μέσα από τα πιο απλά πράγματα, όπως ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου ή ένα κέρμα. Ταξιδεύουν στο παρελθόν, γνωρίζουν την μαθήτρια και την διδασκαλία την οποία της δίδαξε ο Χριστός και προσπαθούν να την εντάξουν στην καθημερινότητα τους. Πόσο όμως εύκολο είναι αυτό; Πόσοι από αυτούς θα μείνουν ακόμα και μετά την εξαφάνιση της επικεφαλής τους; Ποια είναι η δέκατη τρίτη μαθήτρια τελικά και τι σχέση έχει με την Αποκάλυψη του Ιωάννη;

Ο Deepak Chopra υφαίνει δεξιοτεχνικά, με την περιπετειώδη πλοκή του μια ιστορία που παρασύρει τον αναγνώστη καλώντας τον να βιώσει την αληθινή θρησκεία, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του Ιησού. Δεν θα περίμενα τίποτα άλλο εκτός από ένα συναρπαστικό μα και συνάμα διαφωτιστικό μεταφυσικό θρίλερ από έναν συγγραφέα που μετράει πολυάριθμα μπεστ σέλερ.

Αν θέλετε και εσείς να μάθετε την τελευταία διδασκαλία του Ιησού και να ταξιδέψετε στην Ιερουσαλήμ μέσα από τα μάτια των έξι ηρώων μας τότε σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο ινδικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Ντίπακ Τσόπρα γεννήθηκε στο Νέο Δελχί το 1947. Σπούδασε ιατρική στην πατρίδα του και το 1970 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Έχει εργαστεί μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία και κλινικές του Νιου Τζέρσι και της Μασαχουσέτης, ενώ έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και στο Χάρβαρντ. Είναι υποστηρικτής διάφορων εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας και θεωρείται ένας από τους γκουρού του κινήματος του New Age. Είναι ο δημιουργός του ιδρύματος The Chopra Center for Well Being, καθώς και πρόεδρος του οργανισμού Alliance for a New Humanity. 

Έχει εκδώσει περισσότερα από ογδόντα έργα, που έχουν μεταφραστεί σε σαράντα τρεις γλώσσες• ανάμεσά τους πολλά βιβλία που συμπεριλήφθηκαν στους καταλόγους μπεστ σέλερ των New York Times. Πολυάριθμα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά: Οι επτά πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας (1996), Ο δρόμος του μάγου (1997), Οι κυρίαρχοι του φωτός (1999), Θεραπεύοντας την καρδιά (1999), Η επιστροφή του Rishi (1999), Πώς να γνωρίσουμε τον Θεό (2003), Το βιβλίο των μυστικών (2006), Κάμα Σούτρα και οι επτά πνευματικοί νόμοι του έρωτα (2007), Ειρήνη, ο μόνος δρόμος (2007), Δύναμη, ελευθερία και χάρις (2007), Ζωή μετά τον θάνατο (2009), Βούδας (2009), Ο δρόμος της αγάπης (2010), Η επιστροφή του Μέρλιν (2010), Η συνταγή για την υπέρτατη ευτυχία (2011), Ανακαλύπτοντας το σώμα, ανασταίνοντας την ψυχή (2011), κ.ά.


Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname