Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Συνέντευξη με τον Chari Mavro

Ο Χάρης Μαύρος δημιουργός της ιστορίας DILEMMA που έχει συγκεντρώσει πάνω από 42.000 αναγνώσεις και 5.000 ψήφους μίλησε στην Σοφία Σιδηροπούλου για όσα τον απασχολούν, για την ιστορία του που έχει σαρώσει το site του Wattpad αλλά και για το καινούργιο του βιβλίο.

Αν θέλετε λοιπόν και εσείς να γνωρίσετε τον Χάρη Μαύρο δεν έχετε παρά να διαβάσετε την συνέντευξη που ακολουθεί και να μπείτε στον δικό του γεμάτο DILEMMAτα κόσμο!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από τι ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στο δημοτικό και από τότε δε σταμάτησα να γράφω. Με τον γραπτό λόγο έχω μια σχέση σχεδόν «ερωτική».

Πριν κάνεις την ιστορία σου ορατή προς το δημόσιο μάτι, πόσο καιρό σου πήρε μέχρι να αποφασίσεις να την ανεβάσεις;

Δευτερόλεπτα.

Έχεις αγαπημένους συγγραφείς;

Τον Πασκάλ Μπρυκνέρ, τη Ντόρις Λέσινγκ, Ίρβιν Γιάλομ και τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Στις ιστορίες σου έχεις μήπως γεγονότα ή λεπτομέρειες απ' την προσωπική σου ζωή;

Γεγονότα με την έννοια της αυτούσιας μεταφοράς, όχι. Ωστόσο είναι λογικό τα όσα ζούμε να επηρεάζουν την αντίληψή μας και να υπάρχει ένας αντίκτυπος σε όσα γράφουμε.

Σκέφτηκες ποτέ να συνεργαστείς με κάποιον/α για την δημιουργία ενός βιβλίου; Θα ήθελες κάτι τέτοιο;

Βλέπω τη συγγραφή ως μοναχικό «σπορ». Δεν καταδικάζω τη συνεργασία, είμαι σίγουρος πως αποδίδει σε άλλους συγγραφείς. Σε μένα όμως όχι.

Πολλοί λένε πως βρίσκουν το γράψιμο χαλαρωτικό και θεραπευτικό. Ισχύει και για εσένα αυτό;

Αναλόγως. Το γράψιμο είναι μια μορφή επικοινωνίας. Άλλες φορές θέλεις να πεις κάτι σοβαρό, άλλες να κάνεις τον άλλο να γελάσει και να γελάσεις και εσύ μαζί του. Στην πρώτη περίπτωση το γράψιμο είναι μια προσωπική κατάθεση που μπορεί να έχει ψυχικό κόστος, στη δεύτερη είναι όντως χαλαρωτικό. 

Ποιο βιβλίο πιστεύεις πως ξεχώρισε όταν το διάβασες;

«Ο άγιος ζιγκολό» του Μπρυκνέρ.

Προσπαθείς να περάσεις κάποιο κοινωνικό ή βαθύ μήνυμα μέσα απ' την ιστορία σου ή προτιμάς να κρατάς το κλίμα ελαφρύ, γράφοντας την περισσότερο για ψυχαγωγία;

Το Dilemma είναι μια προσπάθεια χαλαρωτικής γραφής, με αποφορτίζει από τις έντονες απαιτήσεις της καθημερινότητας και τα όποια μηνύματα περιέχει δεν είναι βαρύγδουπα, εκφρασμένα με βαρύ λεξιλόγιο και περίπλοκες χρήσεις της γλώσσας. Είναι πιο κοντά στην προφορικότητα του λόγου, οι ιστορίες όμως των πρωταγωνιστών δεν είναι απόλυτα ψυχαγωγικές. Έχουν νοήματα που μπορεί να ανακαλύψει ο αναγνώστης σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης.

Πρόσφατα είδαμε στη σελίδα σου ότι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το πρώτο σου βιβλίο με τίτλο 'ΜΕΧΡΙ (ΤΙΣ) ΤΕΣΣΕΡΙΣ" θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

Θα ήθελα να σας πω πολλά λόγια για αυτό. Νιώθω την ανάγκη να το παινέψω, ακριβώς όπως ένας πατέρας παινεύει το παιδί του. Είναι ένα έργο που αγαπώ πολύ και που γράφτηκε με πολλή αφοσίωση. Ο τίτλος του μπορεί να αναγνωστεί είτε ως «Μέχρι τις τέσσερις» είτε «Μέχρι τέσσερις». Είναι γραμμένο σε γλώσσα αρκετά σκληρή και ασχολείται με τη σεξουαλικότητα και την οικογενειακή παθολογία. Νομίζω τα υπόλοιπα θα τα πει το βιβλίο από μονό του. Πιστεύω πολύ στη δύναμή του. Ελπίζω να έχει την πορεία που του αξίζει και να αγαπηθεί απ’ όσους θα μου κάνουν την τιμή να το διαβάσουν.

Το Wattpad πότε και πως το ανακάλυψες;

Το wattpad το ανακάλυψα τυχαία πριν έναν χρόνο και οφείλω να ομολογήσω ότι με εξέπληξε η ευκολία της χρήσης του και της παροχής των έργων του κάθε χρήστη με τόση αμεσότητα.

Στο wattpad σε γνωρίσαμε μέσα από διάφορες ιστορίες, συναισθηματικές, κωμικές, μυστηρίου. Ποια κατηγορία όμως είναι η μεγάλη σου αγάπη;

Θα σου ομολογήσω ότι η μεγάλη μου αγάπη είναι οι κωμικές ιστορίες, γιατί γελάω όταν τις γράφω. Ζω τα όσα γράφω. Όπως θα με κάνει να γελάσω μια αστεία ιστορία, έτσι θα κλάψω ή θα πονέσω με τις δυσκολίες ενός ήρωα.

Ένα τραγούδι που πιστεύεις ότι χαρακτηρίζει εσένα και τον τρόπο ζωής σου;

Αυθόρμητη απάντηση θα δώσω και εδώ. «Η σωτηρία της ψυχής» είναι πολύ μεγάλο πράγμα.

Τι είναι η συγγραφή για σένα;

Οξυγόνο.

Ξέρεις πως από τους χαρακτήρες της ιστορίας σου με τίτλο Dilemma, η Μόνικα είναι η λιγότερο αγαπημένη μου, εσύ έχεις κάποιο χαρακτήρα που δε σου είναι και ιδιαίτερα αγαπητός;

Η αλήθεια είναι ότι η Μόνικα είναι αντιπαθής σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναγνωστών του Dilemma που αφήνουν σχόλια. Προσπαθώ να δίνω ελαφρυντικά για τις συμπεριφορές όλων των ηρώων, χωρίς να σημαίνει ότι οι συμπεριφορές τους γίνονται αυτομάτως αποδεκτές. Δικαιολογούμε, δεν αποδεχόμαστε. Και για να απαντήσω στην ερώτηση, σαφώς έχω λιγότερο αγαπημένους ήρωες, είναι ανθρώπινο. Αν με ρωτήσεις ποιος είναι, θα σου πω ότι είναι ο Χ.

Kαι τέλος πιστεύεις πως ακόμα έχεις δουλειά ή είσαι ευχαριστημένος με τον τρόπο γραφής σου;

Θα σου απαντούσα με ένα ναι ή με ένα όχι στην ερώτηση αυτή αν πίστευα ότι η γραφή έχει σκοπό της να αποδείξει στους άλλους κάτι (ό,τι μπορεί να θεωρηθεί αυτό το «κάτι»). Η γραφή είναι έκφραση και γίνεται με τον τρόπο που γίνεται στην εκάστοτε φάση της ζωής μας. Δεν υπάρχει καλή και κακή γραφή κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει εκείνη που επικοινωνεί και εκείνη που δεν τα καταφέρνει να επικοινωνήσει. Είμαι ευχαριστημένος, γιατί μπορώ και εκφράζομαι, γιατί η γραφή μου είναι κομμάτι μου και γίνεται για να επικοινωνήσω, όχι για να αποδείξω σε τρίτους ότι γράφω καλά.

Ευχαριστούμε τον Χάρη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Να του ευχηθούμε το νέο του βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και να έχει πάντα επιτυχίες στην συγγραφική του πορεία στο μέλλον.

Διαβάστε την ιστορία του Χάρη Μαύρου DILEMMA και επισκεφτείτε το blog μας για να διαβάσετε και το αφιέρωμα.

Συνέντευξη: Σοφία Σιδηροπούλου
Επιμέλεια Άρθρου: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname