Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Κριτική “Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια” του Βασίλη Γιαννάκη.Ένας τίτλος βιβλίου, μπορεί να σε ξεγελάσει ή να σε επιβεβαιώσει. Δεν ήξερα να πω την αλήθεια, τι με περίμενε κρατώντας στα χέρια το βιβλίο του Βασίλη. Σίγουρα μου είχε κινήσει την περιέργεια αλλά κι επίσης, είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ίσως και να ήταν ένας τίτλος που έπρεπε να κεντρίσει τον αναγνώστη.Χαίρομαι πάρα πολύ που μου είχε παρακινήσει την περιέργεια και δεν ίσχυε τελικά το άλλο σκέλος της σκέψης μου. Η περίληψη σου δείχνει ότι πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία και μάλιστα αρκετά περίεργη. Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για αυτά που έπονται. 


“ H νύχτα που έβρεξε μαχαίρια”… το σκέφτομαι και λέω… ή κάποια παρομοίωση θα είναι ή κάτι με όνειρο. Ευτυχώς διαψεύστηκα.


Εάν είναι κάτι που μπορεί να κάνει πολύ καλά ο Βασίλης στην ιστορία του, είναι να κρύβει στοιχεία και να στα αποκαλύπτει διαδοχικά και έμμεσα, με ένα απίστευτα πανέξυπνο και βασανιστικό τρόπο! 

Ο κύριος χαρακτήρας που αφηγείται τα γεγονότα που συνέβησαν είναι ένας άνθρωπος που στην αρχή είναι απίστευτα αντιπαθητικός. Και παρόλα αυτά, φανερώνεται στην πορεία το γιατί και βλέπουμε μια πλευρά του πιο… ανθρώπινη. Κάπως έτσι συνθέτει τα κομμάτια του παζλ μη αφήνοντας τον αναγνώστη να πάρει ανάσα. “Παντρεύει τόσο άψογα το φανταστικό, το τρομακτικό και την πραγματικότητα, που δικαιολογεί σε πραγματικό χρόνο τον τίτλο που έχει δώσει στο δημιούργημά του! Πράγμα που με εξέπληξε. Όσοι το έχετε διαβάσει, ξέρετε τι εννοώ. Όσοι δεν το έχετε κάνει, μη χάσετε την ευκαιρία να το κάνετε!

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται στην ελληνική επαρχία, κάτι που στις ιστορίες του είδους δεν επιλέγεται συχνά. Και ιδίως όταν έχει να κάνει με πράγματα πέραν του πραγματικού. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα που δεν το έχω συναντήσει ξανά. Και ιδίως με τη θεματολογία του μυστηρίου.

Λαϊκές δεισιδαιμονίες, επικριτικοί επαρχιώτες και κλειστή κοινωνία, χαρακτηρίζουν την τοποθεσία όπου συμβαίνουν όλα.

Η πένα του Βασίλη Γιαννάκη, μπορεί να σε κρατήσει σε εγρήγορση και να σου κόψει την ανάσα. Προσωπικά διάβασα το βιβλίο του μέσα σε ένα απόγευμα. Σκοπός ήταν να διαβάσω ένα κεφάλαιο, παρέα με ένα τσιγάρο. Κι αυτό ήταν. Το τσιγάρο έσβησε κι εγώ απορροφημένη μετά από λίγες ώρες, είχα μείνει να αναρωτιέμαι για πότε τελείωσα το βιβλίο. Με βρήκε το βράδυ έχοντας διαβάσει κάτι συγκλονιστικό και με μια πνοή θα μπορούσα να πω.


Θαρρώ ότι πρέπει να περιμένουμε πολλά ακόμα από τον συγγραφέα Βασίλη Γιαννάκη.

Μέχρι τότε, Βασίλη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την συγκλονιστική και ρεαλιστική εμπειρία. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να μυήσει και άλλους αναγνώστες στα μονοπάτια της συγγραφής σου. Ένα ταξίδι που οι λάτρεις του είδους, δεν θα αφήσουν να περάσει απαρατήρητο. Είμαι σίγουρη!

Κριτική:Νάγια Γούγου-Μητροπούλου

Χαρακτηριστικά Βιβλίου
      • Aγορά βιβλίου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname