Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Κριτική: Κόκκινη Λύκαινα – Liza Marklund


Η Άνικα Μπένγτζον, ρεπόρτερ της εφημερίδας “Απογευματινός Τύπος” της Στοκχόλμης, έχει ραντεβού με έναν δημοσιογράφο για να της δώσει πληροφορίες για μία τρομοκρατική επίθεση στην αεροπορική βάση της περιοχής 30 χρόνια παλιότερα. Το ραντεβού, όμως, αυτό θα το προλάβει ο θάνατος, καθώς ο δημοσιογράφος βρίσκεται δολοφονημένος στο κατάλευκο, παγωμένο τοπίο μιας βόρειας σουηδικής πόλης. Η Άνικα πιστεύει οτι ο φόνος αυτός δεν είναι τυχαίος. Η υποψία της επιβεβαιώνεται με τη δολοφονία του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του δημοσιογράφου. Οι φόνοι συνεχίζονται και η Άνικα, παρά τις ρητές εντολές του αφεντικού της, αρχίζει να διερευνά τους φόνους και συγχρόνως να ψάχνει το κοινό σημείο των δολοφονιών. Παράλληλα, ανακαλύπτει ότι ο άντρας της έχει μυστικά ...

Και μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αποκαλύψεων, προσωπικών και επαγγελματικών, κάνει την εμφάνισή της η Κόκκινη Λύκαινα. Μία μυστηριώδης φιγούρα η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη ιστορία, ή μήπως όχι; Τελικά η Άνικα θα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια όχι μόνο για τους φόνους αλλά και για τα μυστικά που διαλύουν την οικογένειά της. Θα καταφέρει να βγει αλώβητη απο όλη αυτή την ιστορία; Τελικά, μήπως επιζητά τον κίνδυνο για να τραβήξει την προσοχή;

Στο βιβλίο “Κόκκινη Λύκαινα” η Liza Marklund παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική διαφθορά, τα παιχνίδια κάτω απο το τραπέζι των ηγετών και της άλλης εξουσίας, του Τύπου. Μέσα απο την έρευνα της Άνικα εμφανίζονται οι συμφωνίες εξουσίας – Τύπου, και το πώς οι εφημερίδες και τα κανάλια παρουσιάζουν τις πολιτικές κινήσεις προς όφελος των κυβερνώντων. Συγχρόνως, όμως, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι οι οποίοι μάχονται για την ελευθερία του λόγου και για την προβολή της αλήθειας.

Μαζί με τα υπόγεια παιχνίδια όλων αυτών, που δε νοιάζονται για τους απλούς εργαζόμενους, το κυριότερο ίσως θέμα το οποίο θίγει η Marklund είναι αυτό της τυφλής προσκόλλησης σε ιδεολογίες, αλλά και της μεταστροφής όταν έρχεται η ώρα του βολέματος. Σαράντα χρόνια μετά και η πίστη σε ιδεολογίες παραμένει, σε σημείο να οδηγεί στην αφαίρεση ανθρώπινων ζωών. Σε αντιδιαστολή με την Κόκκινη Λύκαινα η οποία θυσίασε τα “πιστεύω” και τις ιδεολογίες της για χάρη της καριέρας και της αναρρίχησης της στην εξουσία.

Όλα αυτά τα ανακαλύπτει η Άνικα, τα καταγράφει, ριψοκινδυνεύει για χάρη της αλήθειας, ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προδοσία του άντρα της. Μία γυναίκα, η οποία αψειφά τον κίνδυνο, ρισκάρει και δικαιώνεται. Μία γυναίκα, η οποία δεν εγκαταλείπει ποτέ την προσπάθεια να σώσει την καριέρα και τον γάμο της. Μία γυναίκα η οποία βρίσκει μέσα από τον πόνο να νικήσει όλους τους δαίμονές της.
Με απλή, κατανοητή γραφή, σασπένς μέχρι το τέλος, έντονες εικόνες και ζωηρά συναισθήματα, η Marklund θίγει κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, βάζοντας τον αναγνώστη μέσα στο βιβλίο και όχι απλό θεατή. Η ήρεμη δύναμη της Άνικα, η απομυθοποίηση της γυναίκας – πολιτικού και ο αμετανόητος επαναστάτης, ο οποίος φτάνει στα όριά του όταν διαπιστώνει ότι όλα γύρω του καταρρέουν, συνιστούν ένα βιβλίο το οποίο θα σας καθηλώσει και δεν θα θέλετε να το αφήσετε.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ...

Ένας δημοσιογράφος βρίσκεται δολοφονημένος στο κατάλευκο, παγωμένο τοπίο μιας βόρειας σουηδικής πόλης. Η Άνικα Μπένγτζον, ρεπόρτερ μιας εφημερίδας της Στοκχόλμης, σχεδίαζε να τον συναντήσει προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες για την υπόθεση μιας παλιάς τρομοκρατικής επίθεσης στην αεροπορική βάση της περιοχής και τώρα υποπτεύεται ότι ο θάνατός του συνδέεται με αυτό το γεγονός.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ.

Παρά τις ρητές διαταγές του αφεντικού της, αρχίζει να ερευνά την υπόθεση. Σύντομα ακολουθούν και άλλοι φόνοι. Η Άνικα ξέρει ότι οι δολοφονίες συνδέονται μεταξύ τους. Παράλληλα, αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο άντρας της κάτι κρύβει. Πλέον τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τη μοναξιά που έχει τρυπώσει στη ζωή της. Και, πίσω απ’ όλα αυτά, παραμονεύει η μυστηριώδης φιγούρα της Κόκκινης Λύκαινας. Τελικά η Άνικα θα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια όχι μόνο για τους φόνους αλλά και για τα μυστικά που διαλύουν την οικογένειά της.

Χαρακτητιστικά βιβλίου:
Τίτλος: Κόκκινη Λύκαινα
Συγγραφέας: Liza Marklund
Μετάφραση: Νίκη Προδρομίδου 
ISBN: 978-960-566-412-1
Σελίδες:512
Ημερομηνία έκδοσης: 20/01/2016

Διαβάστε απόσπασμα εδώ.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Βιογραφικό

Η Λίζα Μάρκλουντ είναι συγγραφέας, εκδότρια, δημοσιογράφος,αρθρογράφος και πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF. Τα αστυνομικά της μυθιστορήματα με ηρωίδα την ακούραστη ρεπόρτερ Άνικα Μπένγτζον σημείωσαν αμέσως διεθνή επιτυχία, και τα βιβλία της έχουν πουλήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε 33 γλώσσες. Η Μάρκλουντ είναι η μοναδική συγγραφέας που έχει βρεθεί στην πρώτη θέση των ευπώλητων και στις πέντε σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία, Ισλανδία), ενώ κατέχει και ένα εντυπωσιακό ρεκόρ: ήταν στο νούμερο ένα της λίστας των μπεστ σέλερ επί δεκαεπτά συνεχόμενες βδομάδες και πέρασε στη δεύτερη θέση από άλλο δικό της βιβλίο. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, μεταξύ αυτών και μια υποψηφιότητα για το βραβείο Glass Key, την υψηλότερη διάκριση για τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία.

Ο δικτυακός της τόπος είναι www.lizamarklund.com

Κριτική : Χρυσή- Σίσσυ Αγγελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname