Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Όταν τα βιβλία ταξιδεύουν... δημιουργούν το bookcrossing!

Είστε λάτρεις των βιβλίων; Ενδιαφέρεστε να μοιραστείτε την εμπειρία της ανάγνωσης ενός αγαπημένου σας βιβλίου με κάποιον άλλον; Το bookcrossing πραγματοποιεί αυτή σας την επιθυμία!

 Το bookcrossing βασίζεται στην ιδέα μιας «ιδιαίτερης» ανταλλαγής βιβλίων η οποία υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα δωρεάν. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να «απελευθερώσεις» ένα βιβλίο σου σε έναν δημόσιο χώρο και να περιμένεις να βρει έναν τυχαίο αναγνώστη. Απαραίτητη βέβαια προυπόθεση είναι η εγγραφή σου – η οποία διατίθεται επίσης δωρεάν- στο www.bookcrossing.com. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής σου, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να καταχωρήσεις το βιβλίο που θέλεις γράφοντας τον τίτλο του και σημειώνοντας επίσης στο εσωτερικό του εξωφύλλου του την ηλεκτρονική διεύθυνση και τον μοναδικό κωδικό αριθμό(BCID) που θα σου δώσει το ίδιο το site, για την αναγνώριση του βιβλίου.Μπορείς επίσης πάνω στο βιβλίο σου να αφήσεις μία δική σου προσωπική σημείωση!

Το δεύτερο βήμα είναι να «απελευθερώσεις» (release book) το βιβλίο σου δίνοντάς το απευθείας σε κάποιον φίλο σου ή ακόμη καλύτερα αν λατρεύεις την περιπέτεια μπορείς να αφήσεις το βιβλίο σου σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο (σε ένα πάρκο, στον δρόμο, σε ένα παγκάκι, στο τρένο, στο λεωφορείο, να το «ξεχάσεις» σε ένα καφέ, κλπ) ώστε να το βρει ένας άλλος αναγνώστης. Σε περίπτωση που επιλέξεις να σημειώσεις σε ποιο μέρος το άφησες, δημιουργείς αυτόματα ένα συναρπαστικό παιχνίδι αναζήτησης (go hunting) του βιβλίου σου από όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει!


Μην απορήσεις λοιπόν αν στο δρόμο σου βρεις κάποιο «παρατημένο» βιβλίο.Το αν θα το αγνοήσεις ή αν θα το πάρεις είναι καθαρά και μόνο δική σου επιλογή.

Tο bookcrossing ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2001 στις HΠA, από μια ιδέα του Pον Xορνμπέικερ, που ίδρυσε το site. Σήμερα περισσότεροι από 450.000 bookcrossers σε 130 χώρες του κόσμου έχουν «απελευθερώσει» τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 3 εκατομμύρια βιβλία.Στην Ελλάδα, η ιδέα του Bookcrossing βρίσκεται σε ένα στάδιο δυναμικής εξέλιξης ενώ οι εγγεγραμμένοι φθάνουν τα 7.500 άτομα.

Το Βookcrossing αναπτύσσοντας μία ζωντανή και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινότητα, με τα βιβλία να λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι της, αναδεικνύει με μεγάλη επιτυχία τη σημασία της ανάγνωσης ακόμη και αν αυτή προϋποθέτει την απόρριψη ενός βιβλίου. Η ανάγνωση βιβλίων όχι μόνο διευρύνει τις δυνατότητες του νου αλλά συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην πνευματική μας αναβάθμιση και συνεπώς στην αυτομόρφωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname