Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Άβαθαρ: Χρονικά ενός απόκληρου : Αλκιβιάδης Χαλκιώτης


Λάτρεις της Φανταστικής Λογοτεχνίας ελάτε να ταξιδέψουμε στον επικό κόσμο της Αβασίλ, μυθική πόλη των ξωτικών της φωτιάς μέσα από την σκιαγραφική πένα του συγγραφέα Αλκιβιάδη Χαλκιώτη και το βιβλίο του "Άβαθαρ: Χρονικά ενός απόκληρου" , το οποίο κυκλοφορεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις Εκδόσεις Λυκόφως.ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του 1982. Μεγάλωσα στην Αθήνα περνώντας τα περισσότερα καλοκαίρια μου στο Σίγρι της Λέσβου απ’ όπου κατάγομαι και κάνα-δυο στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας όπου μεγάλωσε η μητέρα μου. Σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ξάνθη και έπειτα σκιτσογραφία και γραφικές τέχνες στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών «Ορνεράκης». 

Η αγάπη μου για το βιβλίο και τα κόμικς ήταν διακριτή από μικρή ηλικία, έχοντας την ευχέρεια ως δίγλωσσος να διαβάζω βιβλία και στα αγγλικά, όπως το Silmarilion του J.R.R.Tolkien και τα Earthsea Books της Ursula Le Guin, αναγνώσματα αναμειγμένα με Τσιφόρο, Όμηρο και κόμικς που χρωμάτισαν τη φαντασία μου με ποικίλους φανταστικούς και μη κόσμους. Με τον καιρό, τα αναγνώσματα μου εμπλουτίστηκαν από κλασσική λογοτεχνία, αλλά και ερευνητικά κείμενα γύρω από αρχαίες παραδόσεις και μεταφυσική. 

Δημοσίευσα ερευνητικά άρθρα με μεταφυσικό περιεχόμενο και περί αρχαίων παραδόσεων, καθώς και μικρές λογοτεχνικές ιστορίες σε πολιτιστικά περιοδικά και στο διαδίκτυο. Στα σχεδιαστικά, η πρώτη μου διάκριση ήταν σε ηλικία 15 χρονών σε σχολικό διαγωνισμό του Μουσείου Βορρέ με θέμα τη «Μόλυνση».

Σήμερα εργάζομαι ως σκιτσογράφος και σχεδιαστής, ενώ έχω πάρει μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς αλλά και σε εκθέσεις γελοιογραφίας και εικονογράφησης. Το «Άβαθαρ, Χρονικά ενός Απόκληρου» είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα και το πρώτο της σειράς «Χαοτικά Χρονικά».
Αλκιβιάδης Χαλκιώτης          
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Β.Μ: Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε την αγάπη σας για την συγγραφή και τι αποτέλεσε κίνητρο για να διεισδύσετε στον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας;

A.X: Από μικρή ηλικία, όχι μόνο για την συγγραφή, αλλά γενικότερα το να δημιουργώ ιστορίες και κόσμους. Πολλές φορές έβρισκα τον εαυτό μου να ονειροπολεί, να φαντάζεται απίθανες καταστάσεις. Αυτή η αγάπη εμπλουτίστηκε διαβάζοντας ποικίλους συγγραφείς του φανταστικού όπως Tolkien και Le Guin, αλλά και από κόμικ.

Β.Μ: Κατά πόσο σας επηρέασε η αγάπη σας για την σκιτσογραφία και τις γραφικές τέχνες;

A.X: Θα έλεγα πως με επηρέασε τόσο όσο και η αγάπη μου για την ιστοριογραφία. Είναι, εξάλλου, μέσα με τα οποία μπορώ να εκφράσω τις δημιουργικές μου ανάγκες. Δεν θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου να κάνει το ένα αλλά όχι το άλλο, είναι εξίσου σημαντικά στην ζωή μου.


Β.Μ: "Άβαθαρ - Xρονικά ενός απόκληρου" το πρώτο βιβλίο της τριλογίας! Πως αισθάνεστε που η πρώτη συγγραφική δουλειά σας είναι πλέον τυπωμένη και κοσμεί τα ράφια των βιβλιοπωλείων ;

A.X: Απίστευτα! Είναι αναμφισβήτητα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Αλλά είναι αυτό ακριβώς, η «πρώτη συγγραφική δουλειά». Κάτι που σκοπεύω να αλλάξει, μιας και έχω πολλές ιστορίες ακόμα «μέσα μου».

Β.Μ: Από που αντλείτε την έμπνευσή σας και τι ερεθίσματα συνήθως δέχεστε;

A.X: Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Είμαι άνθρωπος περίεργος και φιλομαθής. Προσπαθώ διαρκώς να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να διαβάζω, να ψάχνω. Οπότε και οι επιρροές μου είναι... πολλές! Το ίδιο και η έμπνευση, μπορεί να πηγάζει απρόσμενα από οτιδήποτε. Είναι πολλές οι φορές που έχω πιάσει τον εαυτό μου να παίρνει ιδέες από μια απλή κουβέντα, ή διαβάζοντας κάτι, ή ακόμα και σε μία στιγμή χαλάρωσης.


Β.Μ: Πως διαχειρίζεστε τον χρόνο σας ώστε να τον διαμοιράζετε ανάμεσα στην συγγραφή, και τις δραστηριότητες της απαιτητικής καθημερινότητας;

A.X: Δεν υπάρχει διαχείριση, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό. Είναι απλό, όταν έχω χρόνο και έμπνευση, γράφω!
Β.Μ: Παρουσιάστε μας με λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου σας ;

A.X: Είναι η ιστορία ενός αυτοεξόριστου ξωτικού, του Άβαθαρ, επιβαρυμένος από το παρελθόν του, που προσπαθεί να βρει λύτρωση και εξιλέωση μέσα από μια περιπέτεια με αναπάντεχες αποκαλύψεις για την πραγματική ιστορία του κόσμου, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό.

Β.Μ: "Άβαθαρ"! Μια αύρα μυστηρίου τυλίγει το όνομα του πρωταγωνιστή της ιστορίας σας κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επικείμενων αναγνωστών . Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διακρίνω ότι αυτό το εξόριστο ξωτικό αντιμετωπίζει «δαίμονες» του παρελθόντος .Τι είδους είναι αυτοί οι δαίμονες κι αν θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό;

A.X: Καταρχάς να αναφέρω πως αρχικά το όνομα το εμπνεύστηκα από το Σιλμαρίλιον του Tolkien, όπου στην Quenya διάλεκτο του σήμαινε «Οι Σκιές». Αυτό ήταν και το έναυσμα για να δημιουργήσω ένα μικρό κομμάτι μιας διαλέκτου, κρατώντας το όνομα μα αλλάζοντας την έννοιά του, μιας και Άβαθαρ στον κόσμο μου σημαίνει Νεκρή (Οθάρ) Φλόγα (Άβαλ).

Όσο για τους δαίμονες, είναι αφενός οι μεταφορικοί, τα πάθη του χαρακτήρα, θανάσιμα λάθη για τα οποία μετανιώνει καθημερινά, και την θλίψη που κρύβει πίσω από το σαρκαστικό του προσωπείο. Μα υπάρχει και ένας Δαίμονας, πέρα για πέρα κυριολεκτικός, που τον μαστίζει και είναι ο λόγος της αυτοεξορίας του.

Β.Μ: Περιγράψτε στους αναγνώστες μας πως μοιάζει ο κόσμος της Αβασίλ ; Προβήκατε σε έρευνα πριν την δημιουργία του ή τον σχεδιάσατε αυθόρμητα μέσω της έμπνευσης σας ;

A.X: Η Αβάσιλ είναι η πόλη των Αβαελίν, ξωτικών της φωτιάς, κρυμμένη μαγικά από τα μάτια του κόσμου. Όταν την σχεδίασα ήθελα να διατηρήσω την αρχιτεκτονική των ξωτικών όπως την συναντάμε σε πολλά μεγάλα βιβλία Φαντασίας, όπου τα κτίρια και οι δομές είναι σε αρμονία με την φύση. Μα αντί κάποιου δάσους, στην προκειμένη περίπτωση είμαστε στον μακρινό βορρά, σε μία υπόγεια πόλη. Έτσι λοιπόν τα κτίσματα της Αβάσιλ είναι μαγικά σμιλεμένα από μεγάλους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, και τις ρίζες των δέντρων της επιφάνειας. Ο φωτισμός προέρχεται από την αντανάκλαση του φυσικού φωτός πάνω στα υπόγεια κοιτάσματα πολύτιμων λίθων, δίνοντας μία φυσική, λαμπυρίζουσα απόχρωση κόκκινου και κίτρινου στον φωτισμό της πόλης.


Β.Μ: Τι ήταν εκείνο που σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την συγγραφή του έργου σας ; Σε πόσο καιρό το ολοκληρώσατε ;

A.X: Σίγουρα η δημιουργία του κόσμου! Ήθελα να έχω κάτι ολοκληρωμένο, με την ιστορία του, τις σχέσεις μεταξύ χωρών και πόλεων, τις φυλές που υπάρχουν, ακόμα και με τον χάρτη του, πριν ακόμα στηθεί ο τελικός σκελετός της ιστορίας. Αυτό λοιπόν πήρε κοντά δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και έπειτα ο σκελετός και το παρών βιβλίο πήρε δυόμισι ακόμη χρόνια.

Β.Μ: Κατά την γνώμη σας, ποια είναι χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου βιβλίου;

A.X: Οι χαρακτήρες, πριν από οτιδήποτε άλλο, και μετά μια καλά δομημένη πλοκή. Η ιστορία πρέπει να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μα για να γίνει αυτό πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να είναι διακριτά διαφορετικός και για τους δικούς του λόγους αρεστός. Διότι, αν ο αναγνώστης δεν συμπαθεί ή αντιπαθεί αρκετά τον κάθε χαρακτήρα, πώς θα παροτρυνθεί να γυρίσει τις σελίδες για να μάθει τι θα συμβεί μετά;Β.Μ: Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα , ο οποίος κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα στην ανταγωνιστική αγορά των εκδόσεων της Ελλάδας του 2016 ;

A.X: Καταρχάς να μην το βάλει κάτω, η αποτυχία πρέπει να γίνεται έναυσμα για περαιτέρω προσπάθεια, αυτοβελτίωσης, ακόμα και πείσμα. Και έπειτα να μην καθησυχαστεί, μια πρώτη δουλειά είναι μόνο η αρχή. Όσο αγαπάει αυτό που κάνει να μην το αφήσει ποτέ!


Β.Μ: Ολοκληρώνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

A.X: Ένα μεγάλο, τεράστιο ευχαριστώ! Είναι ένα ταξίδι που χωρίς εσάς δεν θα ήταν εφικτό!

Aλκιβιάδη, σ'ευχαριστούμε πάρα πολύ τον χρόνο που αφιέρωσες ώστε να διεκπεραιωθεί η συνέντευξη μας.Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων ευχόμαστε τα καλύτερα και πάντα επιτυχίες. Κάθε συγγραφική σου δουλειά κι όχι μόνο, να έχει επιτυχημένη πορεία και να ταξιδεύει σε απάνεμα νερά. Η έμπνευση και δημιουργικότητα να μη σε εγκαταλείψουν ποτέ, ώστε να μας χαρίζεις ατελείωτα μαγικά ταξίδια σε αλλόκοτους μα απείρου κάλους φανταστικούς κόσμους.

Άβαθαρ: Χρονικά ενός απόκληρου


Ένα video με αφορμή το αφιέρωμα στον συγγραφέα Αλκιβιάδη Χαλκιώτη και το βιβλίο του "Άβαθαρ: Χρονικά ενός απόκληρου" των εκδόσεων ΛΥΚΟΦΩΣ για την σελίδα Θεματοφύλακες βιβλίων.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Σελίδα στο Facebook  : 

Εmail συγγραφέα: 
alkiviadisx@gmail.com

Βασιλική Μπούζα
Επιμέλεια Συνέντευξης /Συντονισμός Άρθρου

Νάγια Γ. Μητροπούλου 
Επεξεργασία Βίντεο/Εικόνες/Οπτικοακουστικό Υλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname