Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Αυτή η βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερα από 200.000 βιβλία!

Η βιβλιοθήκη του Trinity College στο Δουβλίνο χτίστηκε το 1717-1732. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το εκπληκτικό Long Room στο Trinity College Library, είναι εκτός ανταγωνισμού.Το επίσημο Ιρλανδικό όνομα του Τrinity College είναι "Το κολέγιο της Αγίας και Αδιαιρέτου Τριάδος της βασίλισσας Ελισάβετ κοντά στο Δουβλίνο". Αυτό το πανεπιστήμιο είναι το παλιότερο στην Ιρλανδία, ιδρύθηκε το 1592 με απόφαση της Βασίλισσας Ελισάβετ της 1ης, η οποία γι' αυτό το λόγο θεωρείται "η μητέρα του πανεπιστημίου". Αρχικά ήταν εγκατεστημένο εκτός των τειχών της πόλης κοντά στα ερείπια του μοναστηριού των Αυγουστίνων μοναχών All Hallows και αρχικά οι επιρροές και ο τρόπος λειτουργίας του βασιζόταν στα προτεσταντικά πρότυπα. Οι ρωμαιοκαθολικοί έγιναν αποδεκτοί στους κύκλους του πανεπιστημίου μόλις το 1753 και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η δράση τους υπόκειται σε περιορισμούς. Τέλος οι γυναίκες εισήχθησαν για πρώτη φορά στα τμήματα του ιδρύματος το 1904. Σήμερα το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην πλατεία College Green απέναντι από το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο και απλώνεται σε έκταση 47 στρεμμάτων.


Φιλοξενεί τρεις κοσμητείες και παρέχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μέσω των 24ων διαφορετικών τμημάτων του. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις το κατατάσσουν στην 43η θέση του καταλόγου των σημαντικότερων πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι βιβλιοθήκες του περιλαμβάνουν περισσότερους από 200.000 τόμους βιβλίων αλλά και περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπάνια χειρόγραφα!

Τα βιβλία των Κελτών είναι από τα πιο όμορφα εικονογραφημένα χειρόγραφα που περιέχουν κείμενα των Ευαγγελίων στα Λατινικά και αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς ιστορικούς. Ο βασικός χώρος της βιβλιοθήκης έχει 65 μέτρα μήκος και είναι γνωστός ως The Long Room. Η αίθουσα χτίστηκε μεταξύ του 1712 και του 1732. Διαθέτει 14 παρατεταγμένες μαρμάρινες προτομές, μια συλλογή που ξεκίνησε το 1743, όταν ανατέθηκαν στον γλύπτη Peter Scheemakers. Πρόκειται για προτομές μεγάλων φιλοσόφων και συγγραφέων του δυτικού κόσμου, αλλά και ανθρώπων που συνδέονται με το Trinity College.

Ανάμεσα στους θησαυρούς της βιβλιοθήκης είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα αντίγραφα της Ανακήρυξης της Ιρλανδικής Δημοκρατίας του 1916, και μια ειδική άρπα -η Trinity College harp, γνωστή και ως Brian Boru's Harp-, την παλαιότερη του είδους της στην Ιρλανδία, και πιθανώς χρονολογείται από τον 15ο αιώνα (μαζί με την Queen Mary Harp και την Lamont Harp, είναι οι τρεις παλαιότερες σωζόμενες Γαελικές άρπες). Είναι κατασκευασμένο από ξύλο βελανιδιάς και ιτιάς και διαθέτει 29 ορειχάλκινες χορδές. Είναι το μοντέλο για το εθνόσημο της Ιρλανδίας (θα το έχετε δει στο ευρώ ή στην μπύρα Guinness)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname