Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα: Συνέντευξη με την Σταυριανή Στεφάνου !


Στο σημερινό άρθρο του blog μας, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε την Σταυριανή Στεφάνου, συγγραφέα του μυθιστορήματος "Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Ελάτε και εσείς μαζί μας, να γνωρίσουμε την κυρία Στεφάνου καλύτερα!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  
Γεννήθηκα στον Πειραιά. Εργάσθηκα επί εικοσιπέντε χρόνια ως ιπταμένη συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία, κατέχοντας και διοικητικές θέσεις ευθύνης. Έργα μου: Μηνύματα από το Περιθώριο (νουβέλα εκδ. Λιβάνη 1989), Το Χαμόγελο της Ορχιδέας (Εκδ. Διόπτρα 2000 μυθιστόρημα), Ο Ήλιος της Σιωπής (Εκδ. Διόπτρα 2004 μυθιστόρημα), Ένα Κομμάτι Ουρανού (Εκδ. Λιβάνη. Συμμετοχή σε συλλογή διηγημάτων), Η Αλήθεια που δε Γνώριζα (Εκδ. Λιβάνη μυθιστόρημα 2010).  Ο Λοράν στο βασίλειο του Λευκού Μάγου (Παιδικό 2013).           

Το 2006 βραβεύτηκα από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος, για το διήγημα «Δεν ήταν γήλοφος , ήταν βουνό.»

Με ενδιαφέρον για τα κοινά και τον πολιτισμό, έχω ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άθλημα μου είναι η Ορειβασία κι αγάπη μου τα ταξίδια. Θεωρώ ότι τα αμέτρητα που έχω κάνει σε όλο τον κόσμο, είναι ένας πολύτιμος θησαυρός. Ζω κι εργάζομαι στην Αθήνα κι έχω δυο γιους.  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σ.Σ:Αγαπητή κυρία Μιχελάκη καλησπέρα σας. Πριν προχωρήσω στη συνέντευξη, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς καθώς και την ομάδα σας, η οποία δραστηριοποιείται στους  «Θεματοφύλακες βιβλίων», κοινότητα που  αναγνωρίζει και προωθεί το καλό βιβλίο.  

X.M:Εμείς σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και για τα καλά σας λόγια. Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς. Πως φυτεύτηκε το μικρόβιο της συγγραφής μέσα σας; Υπήρξε κάποιο πρόσωπο ή γεγονός που σας ώθησε σε αυτήν; 

Σ.Σ:Από παιδί μου άρεσε να πλάθω ιστορίες. Χρειάστηκε όμως να περάσουν πολλά χρόνια για να αρχίσω να τις καταγράφω στο χαρτί.
Θυμάμαι ήταν ένα βροχερό πρωινό του 1987 και καθώς περπατούσα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, ένοιωσα έντονα πως ήθελα να εξωτερικεύσω με γραφίδα, τα συναισθήματα μου, που ζητούσαν διαφυγή.

X.M:Από που αντλείτε συνήθως την έμπνευσή σας;

Σ.Σ:Πηγή της έμπνευσης μου αποτελούν τα ταξίδια μου σε μακρινούς πολιτισμούς, η φύση, η υπέροχη ελληνική γη αλλά κυρίως ο πόνος που κρύβεται στην ανθρώπινη ψυχή κι ερμηνεύεται μέσα από συμπεριφορές και καταστάσεις.

X.M:Κάνετε την εμφάνιση σας με την νουβέλα Μηνύματα από το περιθώριο. Έχετε γράψει μυθιστορήματα αλλά συμμετείχατε και σε μια συλλογή διηγημάτων. Πιο είδος θα λέγατε ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς;

Σ.Σ:Έχω γράψει κι ένα παιδικό. «Ο Λοράν στο Βασίλειο του Λευκού Μάγου.» Το να δοκιμαστώ σε διάφορα είδη του πεζού λόγου, σίγουρα λειτουργεί σαν πρόκληση. Από την άλλη, το μυθιστόρημα δίνοντας μου περισσότερη δυνατότητα φαντασιακής έκφρασης, ομολογώ πως με έχει γλυκά αιχμαλωτίσει.

X.M:Έχετε γράψει τέσσερα μυθιστορήματα μέχρι στιγμής, υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζετε;

Σ.Σ:Όλα τα βιβλία μου είναι πνευματικά παιδιά μου. Καθώς όμως η γραφή μου με τον χρόνο ωριμάζει, θεωρώ πως το νέο μου πόνημα «Όταν Ο Θεός Έπλασε  την  Εύα», είναι ότι καλύτερο έχω μέχρι τώρα γράψει.

X.M:Ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα όταν γράφετε κάποιο έργο; Πόσο καιρό σας παίρνει για την ολοκλήρωση του;

Σ.Σ:Πράγματι ακολουθώ. Αναλόγως το τι μου έχει προκαλέσει την έμπνευση, ανασύρω από την ψυχή μου τα συγκεκριμένα συναισθηματικά κομμάτια, προσπαθώντας να τα σμιλεύσω δίνοντας τους μορφή. Κατόπιν το πόνημα παίρνει το δικό του δρόμο μέσα από την πειθαρχημένη γραφική δουλειά, που συνήθως πραγματοποιείται τη νύχτα. Τώρα το πόσο θα μου πάρει να το ολοκληρώσω, εξαρτάται όχι μόνο από τη μυθοπλασία αλλά και από άλλους απρόβλεπτους παράγοντες που είναι πιθανόν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του έργου.

X.M:Το βιβλίο σας Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Μιλήστε μας λίγο για αυτό. Από που συλλάβατε την αρχική ιδέα;

Σ.Σ:Εύα! Η αιώνια γυναίκα. Το απόλυτο θηλυκό. Μέσα της κρύβει όλες τις πλευρές της γυναικείας της φύσης. Ρομαντική, ευαίσθητη, αγαπησιάρα αλλά και σκληρή ακόμη και πόρνη. Δυνατή ως ηρωίδα αλλά κι αδύναμη. Πιστή στον έρωτα αλλά και άπιστη. Λαμπερή καλλιτέχνιδα αλλά κι απλή νοικοκυρά. Καταπιεσμένη αλλά και ελεύθερη. Πλήθος οι χαρακτήρες που μπορούμε να της προσδώσουμε. Τους παραπάνω, δανείστηκα για τη μυθοπλασία μου προσπαθώντας να ανιχνεύσω «κάτι τις» από το κύτταρο της αιώνιας μητέρας όλων μας.

X.M:Τι χαρακτήρας είναι η Άννα; Πως την αλλάζει σαν άνθρωπο η αναζήτηση της;

Σ.Σ:Η Άννα είναι μια σύγχρονη κοπέλα που κουβαλά δίχως να το γνωρίζει ψυχολογικά βάρη προερχόμενα από την οικογένεια της. Αυτά ευθύνονται για την ενοχή που αισθάνεται κάθε φορά που κάνει sex. Όταν το διαζύγιο της, την αναγκάζει να έρθει πλέον αντιμέτωπη με όλα τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα της, εκείνη αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να τα τιθασεύσει. Είναι η αρχή μιας αλλαγής.

X.M:Ταυτίζεστε με κάποιον από τους ήρωες των βιβλίων σας; Υπάρχουν στοιχεία από τον χαρακτήρα σας σε εκείνους; Ποιον ξεχωρίζετε;

Σ.Σ:Πάντα τη στιγμή κατά την οποία γράφω, νοιώθω προσωρινά να ταυτίζομαι με το πρόσωπο το οποίο περιγράφω. Βέβαια στο τέλος υπάρχει μια ηρωίδα που  κάτι έχει περισσότερο από μένα. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ξεχωρίζω την πίστη της γλυκιάς κι υπομονετικής Στυλιανής προς τον Αχμέτ, καθώς και τον ηρωισμό της λαμπερότατης  Νίνας.

X.M:Υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα ή μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες με τα έργα σας; 

Σ.Σ:Θεωρώ πως τα όποια διδάγματα ή μηνύματα, δεν καθορίζονται εξ’ υπαρχής αλλά προκύπτουν μέσα από την πλοκή της μυθοπλασίας.

X.M:Η συγγραφή για εσάς είναι κάτι που το βλέπετε ως επάγγελμα ή είναι μια εσωτερική ανάγκη σας;

Ανεπιφύλακτα εσωτερική ανάγκη. Προσωπικά δεν θα μπορούσα ποτέ να γράψω κατά παραγγελία.

X.M:Η συμβουλή σας στους νέους συγγραφείς;

Σ.Σ:Μια συμβουλή σε μια φράση. Προσήλωση στο στόχο και υπομονή ως προς την ολοκλήρωση.

X.M:Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας και στους δικούς σας ανθρώπους;

Σ.Σ:Θα έλεγα τα λόγια του Γάλλου φιλοσόφου Ντενί  Ντιντερό.    «Οι άνθρωποι σταματάνε να σκέπτονται όταν σταματάνε να διαβάζουν.» Σας ευχαριστώ Σταυριανή Στεφάνου.

X.M:Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου, για την συνέντευξη που μου παραχωρήσατε. Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων εύχονται να είναι καλοτάξιδο το καινούργιο σας έργο. Να έχετε πάντα επιτυχίες σε όλες τις πτυχές της ζωής σας. Καλή συνέχεια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Βίντεο με αφορμή το αφιέρωμα στην κυρία Σταυριανή Στεφάνου και το βιβλίο της "Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα"" των εκδόσεων ΛΙΒΑΝΗ για την σελίδα Θεματοφύλακες βιβλίων.

ΟΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΑ

Η τυχαιότητα μας προκαλεί κι εμείς ή ακολουθούμε την πρόκληση, παίρνοντας το ρίσκο, ή την προσπερνάμε, παραμένοντας αδρανείς στην ασφάλειά μας...

Το διαζύγιο της Άννας γίνεται η αφορμή για να συνειδητοποιήσει την αδυναμία της να αντλεί ερωτική απόλαυση στις σχέσεις της με το άλλο φύλο. Στην προσπάθειά της να βρει τι φταίει, θα έρθει αντιμέτωπη με όλες τις γυναικείες φιγούρες της οικογένειάς της – καθεμιά τους και μια όψη, ένα κύτταρο της Εύας, της πρώτης και αιώνιας γυναίκας.

Από την Πέργαμο και τη Σμύρνη ως τη Βηρυτό και την αμαρτωλή Τρούμπα του Πειραιά θα χρειαστεί να αναζητήσει τους κώδικες αυτών των χαρακτήρων και να τους ξεκλειδώσει, για να ελευθερωθεί από όλα εκείνα τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα που έχουν γραπωθεί μέσα της και της στερούν τη χαρά του σεξ. 

Μοιάζει τόσο δύσκολο…

Άννα, τελικά πηγαίνεις εκεί όπου δεν θα ήθελες ποτέ να βρεθείς.

Σκέφτεσαι αυτό το οποίο δεν θα ήθελες ποτέ να περάσει από το μυαλό σου και οδηγείσαι στο τέλος σαν νερό ταχύρροο στο ρείθρο, όταν πάντα αποζητούσες να μείνει στάσιμη η αρχή. Υποτάσσεσαι –εξαναγκάζεσαι, ορθότερα– να δεχτείς τα αδιακρίβωτα δεδομένα της ζωής σου, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις νέες εξελίξεις.

Ολόκληρη η ύπαρξή σου πάλλεται από την απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσεις τη συζυγική αγάπη. Όμως η πληγή διαπυήθηκε. Απελπισμένη τώρα επιταχύνεις το βήμα, με μοναδικό συνοδοιπόρο τον άφωνο πόνο σου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Στην σελίδα:

ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Το βιβλίο όταν ο Θεός έπλασε την Εύα μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία, αλλά σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Λιβάνης.


Επιμέλεια Συνέντευξης :Χριστίνα Μιχελάκη
Βίντεο/Φώτογραφιες :Νάγια Γ.Μητροπούλου 
Συντονισμός Άρθρου:Βασιλική Μπούζα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname