Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Η ζωή και το έργο της Δήμητρας Μπαρδάνη.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε λίγες πληροφορίες για την ζωή και το έργο της Δήμητρας Μπαρδάνη. Μιας αξιοσέβαστης προσωπικότητας που έχει αφιερώσει την ζωή της για την τέχνη και τον πολιτισμό. Ελάτε να ανατρέξουμε στο βιογραφικό της,αφού πρώτα κάνουμε μια στάση στο ποίημα της "Οι Εποχές".


"Οι Εποχές"
Τις άνοιξές σου δεν τι υπολογίζεις,
τις άφησες και φύγαν με τ’ αγέρι,
κανένας δεν σου είπε την αξία τους
κι αυτό που το φευγιό τους θε να φέρει.
Το καλοκαίρι ήρθε και σε αγκάλιασε,
δεν ήσουν έτοιμος την κάψα να ανταμώσεις,
        ούτε αυτό σου το είχαν πει από το ξεκίνημα,
για να μπορέσει μια σταλιά να δυναμώσεις.
Σε βρήκε το φθινόπωρο στα γκρίζα σου,
ταιριάζατε κι αυτό κι εσύ πολύ
βροχή κι αγέρας σε γυρόφερναν
κι εσύ χαμένος στη σιωπή.
Με το χειμώνα, το κορμί σου έγειρε,
σβάρνα τα πόδια στις βαθιές παντούφλες
απάντηση δεν πήρε στις ερωτήσεις,
κι εγώ, κρατώ το μυστικό που μου πες.
Δήμητρα Μπαρδάνη             
Η Δήμητρα Μπαρδάνη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1945. Είναι καθηγήτρια τη Γαλλικής Φιλολογίας, ζει στην Αγία Σοφία Τυρνάβου και δημιουργεί τόσο εκεί όσο και στο διπλανό χωριό τα Πλατανούλια, σε συνεργασία με το τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, καθώς και στη γενέτειρα της.

Δημοσίευσε ποιήματα και διηγήματα από μικρή ηλικία. Συνεργάζεται με εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά  όλης την Ελλάδα. 

Ανήκει σε συλλόγους κοινωνικοπολιτικούς όπως: Ερυθρός Σταυρός (βαθμοφόρος), Ελληνοσοβιετικός Σύνδεσμος (μέλος του συμβουλίου), Ελληνοκουβανικός (ιδρυτικό μέλος), Φίλοι ζώων και περιβάλλοντος, Αντίσταση, Κοινωνική Πρόνοια και αλληλεγγύη, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Ελληνοαμερικανοβρεταννικός Σύνδεσμος ( μέλος συμβουλίου), Λέσχη Φιλόμουσων, Βιογραφικό Κέντρο Κέιμπριτζ του Λονδίνου, Σύλλογος Γυναικών Μελισσοχωρίου «Μελίνα», μέλος εφ’ όρου ζωής της Διεθνούς Ακαδημίας Γραμμάτων Τεχνών «Lutece», του Παρισίου, Ιστορικών Μελετών Θεσσαλίας «Άργισσα» (Δέντρα Τυρνάβου), Φίλοι Σωκράτης – Βόλος, Σύλλογος Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ). Ιδρυτικό μέλος, Αντιπρόεδρος, Ταμίας, Πρόεδρος. 

Έχει κάνει πολλές ομιλίες σε πολλές πόλεις, χωριά και σχολεία, καθώς και σε συλλόγους. Συμμετέχει σε ημερίδες και συνέδρια εντός και εκτός της Λάρισας. Εϊναι μέλος τη ομάδας Βιοψυχοαναλατικής Έρευνας με ιδρυτή τον Κώστα Δημουλά φιλόλογο, σχολικό σύμβουλο.

Είναι χρόνια παραγωγός μορφωτικών εκπομπών στην Κρατική Ραδιοφωνία Ε.Ρ.Α Λάρισας και στη Θεσσαλία TV.

Ποιήματα και διηγήματα της έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά. Έχει ταξιδέψει σε 40 χώρες του κόσμου με την Ελλάδα. 

Ποιήματα και διηγήματα της υπάρχουν στις Ανθολογίες: Ανθολογία 60νέων Ελλήνων ποιητών, στα Λογοτεχνικά κείμενα 1966 του Κώστα Βαλέττα, στην Ανθολογία 19 ποιητών- εκπαιδευτικών του νομού Λάρισας, στην ποιητική Ανθολογία Λαρισαίων ποιητών (μια από τους επιμελητές της), στην Εγκυκλοπαίδεια Ελλήνων λογοτεχνών Χάρη Πάτση.

Έχει επιμεληθεί τις τρεις ανθολογίες: με γυναίκες ποιήτριες, με γυναίκες διηγηματογράφους και άνδρες ποιητές της Λάρισας, καθώς και το βιβλίο για το χωριό Πλατανιούλα, με μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων.

Έχει μεταφράσει ποιήματα, ποιητικών συλλογών Λαρισαίων ποιητών στα γαλλικά.

Ποιήματα της και θεατρικά έργα της έχουν διαβαστεί κι έχουν «ανέβει» σε σχολεία της Λάρισας.
Έχει τιμηθεί από το βιβλιοπωλείο «Παιδεία» και την εφημερίδα Ελευθερία, από το σύλλογο δασκάλων-καθηγητών- λογοτεχνών του Νομού Λάρισας και το σύλλογο Μελισσοχωρίου «Μελίνα».

Έργα της:


1.       Ταξίδια 1980-1990 στο εξωτερικό.
2.       Μικρά διηγήματα σκέψεις και άλλα.

3.       Ποιήματα.

4.       Ταξίδια 1990-1995 στο εξωτερικό.

5.       Ποιήματα «Η άνοιξη και το φθινόπωρο».

6.       Ταξίδια στην Έλλάδα,1980-1998.

7.       Ποιήματα «..ήρθαν τα πάνω κάτω…».

8.       Εκ του Γαλλικού ( μεταφρασμένα διηγήματα 3 τόμοι).

9.       Το χωριό μου, Αγία Σοφία, (λαογραφική – ιστορική έρευνα.).

10.   Πλατανιούλα το χωριό μας.

11.   Τα απρόοπτα των ταξιδιών μου στο Εξωτερικό.

12.   Καλοκαιρινοί εραστές, διήγημα. 

13.   Στα νησιά μας (ταξιδιωτικές εντυπώσεις).
14.   Ξεχασμένα στο συρτάρι.

15.   «…από την ανατολή στη δύση…».Όλα τα βιβλία έχουν βραβευτεί με χρυσά, επίχρυσα μετάλλια, καθώς και μνείες από την Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών του Παρισιού, «Lutece».

Το 2008,απέσπασε το 20 Πανελλήνιο βραβείο αεροπορικής ποίησης, από την Αεροπορική Ακαδημία της Ελλάδας. Είναι επιστημονική συνεργάτη του περιοδικού Larissa Life.

Οι πηγές έμπνευση της, είναι μόνο από αληθινά γεγονότα, ποτέ φανταστικά. Τον ελεύθερο της χρόνο, τον περνάει με τα ζώα και τον κήπο της.

Ανήκει στην γυναικεία χορωδία του Ερυθρού Σταυρού και στην Μικτή Χορωδία των Κερκυραίων Λάρισας και του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας.

Ανήκει σε μια ομάδα εθελοντικής προσφοράς και στο σύλλογο δωρητών οργάνων σώματος, στην Μέριμνα (παιδική στέγη), όπου διδάσκει γαλλικά και προφορική διήγηση παραμυθιών που δημιουργούν μόνα τους τα παιδιά και στο Ευχή Ζωής, όπου διδάσκει την γαλλική γλώσσα.

Θεματοφύλακες Βιβλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname