Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

"Χρυσαλίδα", συνέντευξη με τον Κυριάκο Χαλκόπουλο.

Θα γνωρίσουμε σήμερα τον συγγραφέα ,κο Κυριάκο Χαλκόπουλο και το βιβλίο του Χρυσαλίδα.Ένα βιβλίο με δώδεκα διηγήματα. Σε α’ πρόσωπο, θαρρείς ότι τα ζεις κι εσύ ο ίδιος ή ότι έχεις ρίξει μια κρυφή ματιά σε ημερολόγιο κάποιου…κάποιων.Πάμε λοιπόν, να μάθουμε περισσότερα για τον άνθρωπο που με την “Χρυσαλίδα”, μας “ξεναγεί” σε περίεργους διαφορετικούς κόσμους.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

"Θεωρώ τη λογοτεχνία ως το κυριότερο από όσα κάνω. Τα κείμενα μου αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, συχνά με ημερολογιακό ύφος, ή σε δεύτερο πρόσωπο με τη μορφή γράμματος. Συνδέονται όλα από την προσπάθεια της μεταμόρφωσης, και στο βιβλίο μου “Η Χρυσαλίδα” αυτή επιδιώκεται να οδηγεί σε κάτι καλύτερο, όπως η αντίστοιχη της κάμπιας που μέσα στη χρυσαλίδα της θα μετατραπεί σε πεταλούδα, και μετά θα πετάξει ελεύθερα κάτω από το δυνατό Ήλιο.

Τα θέματα της λογοτεχνίας είναι ψυχολογικά, ενώ υπάρχει σίγουρα μια σκοτεινή ατμόσφαιρα στον κόσμο που παρουσιάζεται, παρά την ομοίως επίμονη ελπίδα των αφηγητών που δεν εγκαταλείπουν το στόχο τους. Σε αρκετά γίνονται αναφορές και στη φιλοσοφία, με αφορμή τις σπουδές μου, αλλά και την εργασία που έχω στις δημοτικές βιβλιοθήκες από το 2014, ως οργανωτής “σεμιναρίων” με αντικείμενο την αρχαία ελληνική φιλοσοφία από το Θαλή ως τον Αριστοτέλη. Περισσότερο με επηρέασαν συγγραφείς όπως ο Κάφκα... Πριν το βιβλίο είχα δημοσιεύσεις σε διάφορα περιοδικά"
Κυριάκος Χαλκόπουλος

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Θα θέλαμε να μας πεις τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε να γράψεις την Χρυσαλίδα.

Κ.Χ:Αρχικά ήταν μια σειρά διηγημάτων, που μερικά γράφτηκαν ακόμα και σε προηγούμενα χρόνια. Όλα όμως τα διηγήματα της Χρυσαλίδας τα έγραψα με την πρόθεση να παρουσιάσω έναν - όσο περισσότερο μπορούσα - ζωντανό κόσμο στη λογοτεχνία μου.

Δώδεκα διηγήματα, δώδεκα διαφορετικές ιστορίες. Γιατί επέλεξες να γράψεις σε α’ πρόσωπο;

Κ:Αυτό το είχα επιλέξει απο το τέλος του Λυκείου, όταν άρχισα να γράφω διηγήματα. Μου επιτρέπει να ζω βαθύτερα στο κείμενο, και επίσης να ελέγχω τον ορίζοντα του κειμένου, αφού όλα τα βλέπει ο αφηγητής... Αν κάπου είναι κοντόφθαλμος, ή βλέπει αλλοιωμένα, το ίδιο θα παρακολουθήσει και ο αναγνώστης. Αντίστοιχα και σε πιο διαυγή μέρη.

Οι ιστορίες σου είναι άκρως περιγραφικές σε σημείο να υποψιάζεται ο αναγνώστης ότι μπορεί να έχουν εμπνευστεί από κάποια αληθινά γεγονότα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Κ.Χ:Μόνο μία είναι (αυτό που λέγεται) “αυτοβιογραφική”. Εκείνη με τον τίτλο “Στον τελευταίο όροφο”! Πρόκειται για μια ανάμνηση από το πρώτο τρίμηνο των σπουδών μου. Αλληγορικά, όμως, κάθε κείμενο μου παρουσιάζει και πολύ δικά μου στοιχεία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ποιο είδος γραφής προτιμάς περισσότερο; Σαν να είσαι ο ήρωας που γύρω του εξελίσσεται η ιστορία ή σαν αφηγητής;

Κ:Σπανιότερα είμαι ο αφηγητής ενώ ο ήρωας είναι άτομο για το οποίο μιλώ. Αυτό το κάνω διότι νομίζω πως απομακρύνεται πολύ και ο αναγνώστης (και εγώ) από τη δράση ή την ένταση των κειμένων.

Πολλοί συγγραφείς, πέφτουν αρκετές φορές σε συγγραφικό κενό. Εσένα σου έχει τύχει και αν ναι, πως το αντιμετώπισες;

K.:Τα κενά νομίζω πως είναι μια άλλη εκδοχή των τοίχων που πρέπει πάντα να έχει κανείς ανάμεσα του και στο βύθισμα στη φαντασία του (ή έστω αυτό θα απαντούσα αν ήθελα να ακουστώ πιο δραματικός!). Πάντως αν δεν μπορώ να γράψω τότε σίγουρα είναι ώρα να διαβάσω κάποιον που μου αρέσει... Φυσικά και η ίδια η ζωή – πέρα απο τα βιβλία - μπορεί να πυροδοτήσει μια καινούργια ιδέα το ίδιο ή και περισσότερο φωτεινή.


Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση γράφοντας την Χρυσαλίδα;

Κ:Αυτή τη φορά η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να αποκτήσω ένα βιβλίο... Μελλοντικά ελπίζω να παρουσιάσω κάτι ακόμα καλύτερο!

Ας πάμε λίγο πίσω, στα πιο ξέγνοιαστα χρόνια. Τι είναι αυτό που θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια σε σχέση με τα βιβλία;

Κ:Δεν πολυδιάβαζα βιβλία τότε, περισσότερο έπαιζα παιχνίδια υπολογιστή, που με έχουν επηρεάσει βαθιά (κάποια διηγήματα μου μοιάζουν λίγο νομίζω και με τέτοια παιχνίδια). Πάντως ζούσα ιδιαίτερα με τη φαντασία, και είχα πολλά όνειρα που τα θυμόμουν και τα εξέταζα από το δημοτικό.

Μετά την κατάκτηση του τίτλου “συγγραφέας” και επίσημα, έχει αλλάξει η στάση του κόσμου που σε γνωρίζει απέναντί σου; Πως το αντιμετωπίζει το στενό σου περιβάλλον;

K.:Δε νομίζω ότι το βλέπει κανείς διαφορετικά (ή αν το βλέπει, εγώ δε συμφωνώ). Εγώ σίγουρα δε θεωρώ πως είναι ένας τίτλος που προσδιορίζει με σαφήνεια κάτι πέρα από το προφανές (οτι γράφω βιβλία).

Πλέον όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, πόσο εύκολο είναι να είσαι ένας απλός αναγνώστης, χωρίς να επεμβαίνει η ματιά του συγγραφέα;

K:Δύσκολο. Για την ακρίβεια δε θυμάμαι πότε διάβασα κάτι δίχως τη σκέψη στο γράψιμο που είχα να κάνω και εγώ, αφού ουσιαστικά από την τρίτη Λυκείου μόνο άρχισα να αγοράζω και να διαβάζω πολλά βιβλία...

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θα θέλαμε να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας και σε εκείνους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους συγγραφικά βήματα.

K:Μια φράση του λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα έχει το νόημα (εκεί καταλήγει) πως “ο καλός ποιητής γράφει αυτό που νοιώθει”. Δηλαδή κανείς μπορεί να γράψει κάτι όμορφο αν εκφράζει τον εαυτό του, ξέρει σε κάποιο βαθμό τον εαυτό του (κανείς δε ξέρει απόλυτα κάτι τέτοιο βέβαια) και βιώνει την επιθυμία να παρουσιάσει κάτι από αυτόν τον εσωτερικό κόσμο. Εύχομαι να εκφραστούν πολλά αξιόλογα πράγματα στο κοντινό μέλλον... Πάντως κατά τον Πεσσόα, στην ίδια φράση, “μέτριος ποιητής γράφει αυτό που νομίζει πως νοιώθει” και “ο κακός ποιητής γράφει αυτό που νομίζει οτι θα έπρεπε να νοιώθει”.

Κυριάκο σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο που διέθεσες και θέλουμε να σου ευχηθούμε, καλοτάξιδη η “Χρυσαλίδα”! Ευχόμαστε να έχεις μια επιτυχημένη συγγραφική πορεία.


Ένα video με αφορμή το αφιέρωμα στον συγγραφέα Κυριάκο Χαλκόπουλο και το βιβλίο του "Χρυσαλίδα"" των εκδόσεων ΑΝΑΤΥΠΟ για την σελίδα Θεματοφύλακες βιβλίων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στιγμιότυπο παρουσίασης της Χρυσαλίδας.

Ε-mail Συγγραφέα : kyriakoschalkopoulos@gmail.com
Προσωπικό προφίλ στο Facebook : Kyriakos Chalkopoulos
Πληροφορίες Βιβλίου:GOODREADS
Αγοράστε το βιβλίο εδώ 

Νάγια Γ.Μητροπούλου
Επιμέλεια  Συνέντευξης/Φωτογραφιες
Βασιλική Μπούζα 
Συντονισμός/Επιμέλεια  Άρθρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname