Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Πέρα από τα Παλιά Ασήμια: Συνέντευξη με την Μαίρη Κόντζογλου

Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων φιλοξενούν στο σημερινό άρθρο του blog μας την Μαίρη Κόντζογλου, συγγραφέα του βιβλίου "Πέρα από τα παλιά ασήμια" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο blog μας, μας μιλάει για τα έργα της, της ανησυχίες της αλλά και για το καινούργιο της βιβλίο. Ελάτε να την γνωρίσουμε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα , μεγάλωσα και ακόμη μεγαλώνω στη Θεσσαλονίκη.
Έχω σπουδάσει Διοίκηση και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχω δουλέψει σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες , στο χώρο της Επικοινωνίας (GOODY'S A.E., OXETTE, LOISIR, UNET A.E. , ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.).

Από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ κυκλοφορούν τα βιβλία μου:

  • ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ
  • ΠΕΡΠΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΟΥ
  • ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (τριλογία)
  • ΧΙΛΙΕΣ ΖΩΕΣ ΑΠΟΨΕ

          και από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ η τριλογία:

    ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ ( Τα Παλιά Ασήμια, Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια, Πέρα από τα Παλιά Ασήμια).

Αγαπώ την λογοτεχνία, την μουσική και τα ταξίδια. Του νου κυρίως...


 Ένα video με αφορμή το αφιέρωμα στην κυρία Μαίρη Κόντζογλου και το βιβλίο της "Πέρα από τα παλιά ασήμια" των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για την σελίδα Θεματοφύλακες βιβλίων.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γεννιέσαι ή γίνεσαι συγγραφέας; “Τι έχετε να σχολιάσετε γι αυτό; 

Ειλικρινά, δεν γνωρίζω. Φαντάζομαι μόνο. Ότι είναι όπως και με όλα τα άλλα. Να το έχεις δηλαδή το ‘μικρόβιο’ και κάποια στιγμή, εξαιτίας ενός γεγονότος ή μόνο και μόνο γιατί ‘ήρθε η ώρα του’, να πυροδοτείται μια κατάσταση. 

Πότε ξεκινήσατε να συγγράφεται και τι σας ώθησε σε αυτό; 

Ξεκίνησα πριν 13 χρόνια. Νομίζω πως είχε έρθει η ώρα και γι’ αυτό. Είχαν προηγηθεί σπουδές, οικογένεια και καριέρα. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, βασικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με πλήρη συνείδηση, διάβαζα λογοτεχνία ακατάπαυτα. Το 2003 όταν όλα είχαν μπει σε ένα δρόμο που δεν εξαρτιόταν πια από μένα –και αναφέρομαι κυρίως στα παιδιά μου– άρχισα να γράφω. 

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;

Έμπνευση μπορεί να μου προσφέρει το οτιδήποτε. Κάτι που πληροφορήθηκα πρόσφατα ή κάτι που ανακάλεσα από το παρελθόν. Η έμπνευση είναι μαγεία και ως μαγεία δεν ορίζεται, ούτε καθορίζεται. 

Έχετε γράψει συνολικά εννιά βιβλία μέχρι στιγμής, ξεχωρίζετε κάποιο από αυτά;

Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως αυτό που μου ζητάτε είναι πολύ δύσκολο. Το καθένα το ξεχωρίζω και για διαφορετικό λόγο.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ γιατί είναι η πρώτη μου αγάπη, φαντάζομαι θα παραμείνει και παντοτινή.

Το ΠΕΡΠΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΟΥ γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να ψάξω πολύ ένα κομμάτι του εαυτού μου, άγνωστο μέχρι τότε και σε μένα. Δηλαδή, αυτό το μεταφυσικό, που ρωτάτε παρακάτω.

ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ γιατί ήταν το πρώτο μου μεγάλο έργο, περισσότερο από 2.000 σελίδες, ένα έργο δύσκολο και γοητευτικό συγχρόνως που με έκανε να γνωρίσω τις συγγραφικές μου δυνατότητες. Οι τριλογίες, ξέρετε, έχουν μια αντικειμενική δυσκολία. Το ίδιο σου το έργο είναι ανταγωνιστής σου καθώς κάθε βιβλίο πρέπει να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. 

Το ΧΙΛΙΕΣ ΖΩΕΣ ΑΠΟΨΕ, για τα δικά μου αναγνωστικά γούστα, είναι το καλύτερό μου βιβλίο, αυτό που, με κλειστά τα μάτια, θα επέλεγα να το διαβάσω. Τα έχει όλα: αναφέρεται στη λογοτεχνία, έχει μπόλικο μαγικό ρεαλισμό, αναφέρεται στην παρούσα φάση της χώρας μας, έχει ανθρωπιά, χιούμορ και όνειρο. 

Τέλος, η τριλογία ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ , θεωρώ πως είναι μέχρι στιγμής το πιο άρτιο έργο μου γιατί κατάφερα (κατά ομολογία των αναγνωστών) να συνδέσω τα ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα μιας αλησμόνητης πατρίδας –της Καππαδοκίας– και ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος –Ανταλλαγή των πληθυσμών–, να τα συνδέσω με τη σημερινή πραγματικότητα. 

Στα βιβλία σας Περπάτα Με Τον Άγγελο Σου και Χίλιες Ζωές Απόψε υπάρχει και το στοιχείο του μεταφυσικού θα έλεγα. Σας συναρπάζει κάθε τι άγνωστο και αόρατο στο ανθρώπινο μάτι ή είστε άνθρωπος που πιστεύει σε ότι βλέπει;

Όλα με συναρπάζουν. Και αυτά που βλέπω –η πραγματικότητα δεν είναι τόσο πεζή όσο θέλουμε να πιστεύουμε, ας μην την υποβαθμίζουμε–, αλλά και αυτά που φαντάζομαι, τα ανεξερεύνητα και υπερβατικά. Νομίζω όμως πως μεταφυσικές ‘νύξεις’ (μαγικός ρεαλισμός) θα βρείτε και στους ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, πολύ περισσότερο δε στα ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ. Σας υπενθυμίζω ‘τον χορό των ψυχών’ του 3ου μέρους, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ, μια θεωρία που τη συναντάμε στη «μουσική αρμονία» του Πυθαγόρα. 

Η ζωή θα ήταν εξαιρετικά βαρετή, κατ’ εμέ, αν δεν ‘βλέπαμε’ και αυτά που υπάρχουν πίσω από το ‘φράγμα’ της πραγματικότητας. 

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που ακολουθείτε όταν γράφετε κάποιο έργο και πόσο καιρό σας παίρνει για την ολοκλήρωση του;

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα, τα οποία τα καταστρατηγώ και μάλιστα με μεγάλη μου χαρά, γενικά δεν είμαι άνθρωπος του προγράμματος. Γράφω όποτε έχω κέφι, αλλά βρίσκομαι πολλές ώρες τη μέρα σε επαφή με το κείμενο, ακόμη κι αν ‘δεν το πηγαίνω παρακάτω’. Σκαλίζω τις λέξεις, τις αλλάζω, δοκιμάζω άλλους χρόνους, πλάγιο ή ευθύ λόγο, γενικά, όταν δεν γράφω, διορθώνω και δοκιμάζω άλλους τρόπους έκφρασης. Έχω χρειασθεί τουλάχιστον 12 (ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ) έως 18 (ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ) μήνες για κάθε βιβλίο μου, μέχρι σήμερα. 

Όλα τα βιβλία κρύβουν πίσω τους μια μικρή ιστορία κατά την σύλληψη της αρχικής ιδέας. Σίγουρα θα υπάρχουν και για τα δικά σας...

Ασφαλώς. Αυτή είναι πάντα η αρχή που δεν σημαίνει, απαραίτητα, πως την ακολουθώ ως το τέλος. Θέλω να πω πως, από κάποια στιγμή και πέρα, οι ήρωες αυτονομούνται τόσο πολύ ώστε μπορεί η εξέλιξη της ιστορίας να μην έχει καμιά απολύτως σχέση με αυτό που είχα φανταστεί εξ αρχής. 

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας των Ασημιών με τίτλο Πέρα Από Τα Παλιά Ασήμια. Μίληστε μας λίγο για το βιβλίο αλλά και για όλη την τριλογία, τι είναι αυτό που τα κάνουν να ξεχωρίζουν στην καρδιά σας;

Η τριλογία ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, από την αρχή είχα την πρόθεση: 
Α) να συστήσω στο ευρύ αναγνωστικό κοινό έναν τόπο σχετικά άγνωστο, την Καππαδοκία.
Β) μια κοινωνία, αυτή των χριστιανών της Καππαδοκίας. 
Γ) ένα ιστορικό γεγονός, την Ανταλλαγή των πληθυσμών που επηρέασε τους χριστιανούς της Μικράς Ασίας αλλά και τους μουσουλμάνους της Ελλάδας και που δεν είναι τόσο γνωστό, τουλάχιστον στη λογοτεχνία, όσο είναι για παράδειγμα η καταστροφή των μικρασιατικών παραλίων και δη της Σμύρνης.
Δ) να δείξω πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ (3ο μέρος) είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, εξαιτίας του προσφυγικού ρεύματος από την Μέση Ανατολή. 

Σεβαστή Χατζηαβράµογλου- Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ και Έλσα- Άλεξ. Πόσο ίδιοι αλλά και πόσο διαφορετικοί είναι οι χαρακτήρες των βιβλίων σας; Ταυτίζεστε με κάποιον από αυτούς;

Οι επίγονοι των ηρώων του 20ου αιώνα, η Έλσα και ο Άλεξ δηλαδή, ασφαλώς και είναι διαφορετικοί από την Σεβαστή και τον Έλμερ γιατί έχουν μεγαλώσει τελείως διαφορετικά. Όμως… 

Όμως γονιδιακά οι άνθρωποι αυτοί έχουν κληρονομήσει το διαγενεολογικό τραύμα της προσφυγιάς (Έλσα) και την πίστη στις μεγάλες ιδέες, μεταξύ των οποία βρίσκεται και ο έρωτας (Άλεξ). Έτσι είναι τελικά μοιραίο να συναντηθούν και να ολοκληρώσουν αυτό που άφησαν στη μέση η Σεβαστή και ο Έλμερ. Και το «ολοκληρώσουν», παρακαλώ, να το δείτε με τη σημερινή έννοια της λέξης αλλά και του έρωτα, δηλαδή όχι απαραίτητα να παντρευτούν και να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, αλλά να αισθανθούν το μεγαλείο του. 

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα συστατικά μιας καλής ιστορίας;

Η ψυχή. Ο συγγραφέας πρέπει να βάζει σε κάθε έργο την ψυχή και όλη την αλήθεια του, όχι να διεκπεραιώνει ένα έργο για τα χρήματα, τη δόξα ή την αναγνωρισιμότητα. 

Υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα που θέλετε να μεταδίδεται στους αναγνώστες σας με τα έργα σας; 

Γράφω όπως αισθάνομαι χωρίς να σκέφτομαι αν το βιβλίο αυτό θα έχει αποδοχή, επιτυχία ή θα περάσει χωρίς να το προσέξει κανείς. Γράφω για τη σωτηρία της ψυχής μου. Τις ειλικρινείς μου προθέσεις, μόνο αυτό θα ήθελα να εισπράττει ο αναγνώστης από ένα βιβλίο μου. 

Παθαίνετε ποτέ αυτό που ονομάζουν συγγραφική αφλογιστία; Κι αν "ναι", πώς το ξεπερνάτε;

Ναι, καμιά φορά. Δεν κάνω τίποτα για να το ξεπεράσω. Όταν η ψυχή μου θα γεμίσει πάλι από συναισθήματα, θα ξαναγράψω. Δεν βιάζω τίποτα, πολύ περισσότερο εμένα. 

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα; 

Να διαβάσει λογοτεχνία. Μόνο αυτό. 

Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Πως τους ευχαριστώ που αφουγκράζονται τους χτύπους της καρδιάς μου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Η τελευταία πράξη στο δράμα του ξεριζωμού του Έλμερ και της Σεβαστής καθώς και του καταδικασμένου έρωτά τους πλέον εκτυλίσσεται μακριά από την Καππαδοκία, στην Ελλάδα που υποδέχεται το κύμα των προσφύγων μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Παράλληλα οι αναγνώστες παρακολουθούν την περιπλάνηση του Ομέρ, ενός μουσουλμάνου της Δυτικής Μακεδονίας, που αντίστροφα βρέθηκε επίσης με την ανταλλαγή πληθυσμών, στην Καππαδοκία. Η έννοια της πατρίδας, της ταυτότητας και η επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας συνθλίβονται στα γρανάζια της Ιστορίας, σε ένα επικό μυθιστόρημα που φωτίζει τα γεγονότα του παρόντος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στην σελίδα Facebook:

ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Το βιβλίο "Περα από τα παλιά ασήμια" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία αλλά και σε μορφή e-book. Μπορείτε επίσης να το αγοράσετε και ηλεκτρονικά από το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.


Επιμέλεια Συνέντευξης: Χριστίνα Μιχελάκη
Φωτογραφίες/Βίντεο: Νάγια Γ. Μητροπούλου
Συντονισμός Άρθρου: Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname