Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

"Ο όρκος του Mάγου", συνέντευξη με τον συγγραφέα,Βασίλη Κρουστάλη.

Στο σημερινό άρθρο μας, θα κάνουμε μια βουτιά στον ωκεανό της φανταστικής λογοτεχνίας μέσα από την συγγραφική  δουλεία του Βασίλη Κρουστάλη, με τίτλο: "Ο Όρκος του Μαγου" . Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Με την συντροφιά της ομάδας του Άλαντορ θα περιπλανηθούμε στον μαγικό κόσμο του Καγάντο πολεμώντας τα όρκ και αντιμετωπίζοντας τον τρομαχτικό δράκo, ο οποίος προστατεύει έναν αμύθητο θησαυρό. 

Τι περιμένετε λοιπόν; Ας μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αλλά και την καθημερινότητα του συγγραφέα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Με λένε Βασίλη Κρουστάλη και γεννήθηκα στην Αθήνα έναν παγωμένο Δεκέμβριο του 1983. Ζω και εργάζομαι στα Μέγαρα Αττικής. Έχω σπουδάσει σε τεχνικό λύκειο (κάτι που μάλλον δεν θα εξασκήσω ποτέ μου) αλλά εργάζομαι σαν Ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρία.Χόμπι μου είναι η γυμναστική και το διάβασμα. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα να γράφω την δική μου ιστορία φαντασίας. Είναι μια πολύ δημιουργική απασχόληση που μου έγινε καθημερινή συνήθεια.
Βασίλης ΚρουστάληςΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Β.Μ:Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε την αγάπη σας για την συγγραφή και τι σας ώθησε να διευρύνετε τους ορίζοντές σας για το κόσμο της φαντασίας ;

B.K:Περίπου δυο χρόνια πριν. Αν και διάβαζα βιβλία εδώ και αρκετά χρόνια, δεν επιχειρούσα να γράψω κάτι δικό μου. Ένα απόγευμα μεταξύ σοβαρού και αστείου με παρότρυνε ένας φίλος μου να γράψω και έτσι ξεκίνησα τον Όρκο του Μάγου. Περισσότερο πιστεύω πως καλλιεργήθηκε η ικανότητα της συγγραφής από την καθημερινή ανάγνωση. 


Β.Μ:Αν δεν απατώμαι , το “Ο όρκος του Mάγου”είναι η πρώτη σας συγγραφική δουλειά . Πως αισθάνεστε που επιτέλους κρατάτε το πνευματικό παιδί στα χέρια σας ;

B.K:Το συναίσθημα δεν περιγράφετε. Είναι μια δικαίωση της καθημερινής σου προσπάθειας να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη ιστορία. Ακόμα πιο όμορφο συναίσθημα όμως είναι να δεις το βιβλίο σου στα ράφια δίπλα σε άλλα διάσημων συγγραφέων του εξωτερικού π.χ. Martin, Salvatore…


Β.Μ: Συγγραφή ένα μονοπάτι δύσκολο!Ποια ήταν η αντίδραση των αγαπημένων σας προσώπων ;

B.K:Δεν πίστευαν πως κάνω κάτι τόσο ολοκληρωμένο στην αρχή. Νόμιζαν ότι κάνω κάτι για εμένα και δεν έδιναν μεγάλη προσοχή. Μόνο όταν ήρθαν στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου στο Solaris κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης. Από τότε είναι πολύ περήφανοι για εμένα.


Β.Μ:Από που αντλείτε την έμπνευσή σας και τι ερεθίσματα συνήθως δέχεστε;

B.K:Από τα πάντα εμπνέομαι. Τα βιβλία οποιουδήποτε είδους  σου δίνουν τα εφόδια για να ξεκινήσεις να γράψεις. Ο Stephen King είχε πει πως για να γράψεις ένα καλό βιβλίο πρέπει να διαβάζεις πολύ και να γράφεις πολύ. Η βάση μου είναι η επική φαντασία αλλά διαβάζω και βιβλία τρόμου. Επίσης παρακολουθώ Ιαπωνικές Άνιμε σειρές όποτε μπορώ. Έχουν όμορφη ροή και με έχουν βοηθήσει πολύ. Ταινίες και τραγούδια με επηρεάζουν λιγότερο αλλά και από εκεί παίρνεις πράγματα.


Β.Μ:Πόσο δύσκολο είναι να κατανέμετε τον χρόνο σας ανάμεσα στην συγγραφή , και τις καθημερινές δραστηριότητες ; Ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

B.K:Είναι το καθημερινό στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο συγγραφέας με τον εαυτό του. Για να καταφέρεις να αξιοποιήσεις σωστά τον καθημερινό σου χρόνο ανάμεσα σε συγγραφή και ¨κανονική δουλειά¨ θέλει τεράστια πειθαρχεία. Πρέπει να είσαι πολύ αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις και να το αγαπάς. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 


Β.Μ:“Ο όρκος του Μάγου” :Όλα τα βιβλία κρύβουν πίσω τους μια μικρή ιστορία κατά την σύλληψη της αρχικής ιδέας. Σίγουρα θα υπάρχει κι για το δικό σας ..

B.K:Όλα ξεκίνησαν για πλάκα, όπως προανέφερα στην αρχή. Είπα να δοκιμάσω να γράψω μια μικρή ιστορία και τώρα κρατάτε στα χέρια σας το πρώτο βιβλίο μιας επικείμενης τριλογίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκαν οι χαρακτήρες και ο Κόσμος του Καγάντο. Να φανταστείτε τον τίτλο του βιβλίου τον αποφάσισα αφότου είχα γράψει πάνω από το μισό βιβλίο!!


Β.Μ: Οι λάτρεις της φανταστικής και επικής λογοτεχνίας είμαι σίγουρη πως θα λατρέψουν τη μυστηριώδη αύρα που τυλίγει το κόσμο του Καγάντο . Αλήθεια πώς μοιάζει αυτός ο κόσμος δημιουργήσατε με την πένα σας ; Προβήκατε σε έρευνα ή σας βγήκε αυθόρμητα η σχεδίαση του μέσω της έμπνευσης;

B.K:Όταν δημιουργείς έναν κόσμο καλό είναι να υπάρχει εκτός από έμπνευση και έρευνα. Σε αρκετά σημεία έπρεπε να διαβάσω γεωλογία. Δεν μπορεί να γράφεις για ένα τροπικό νησί και να έχεις δέντρα που δεν ταιριάζουν με το περιβάλλον, ας πούμε… Επίσης σε αυτήν την λογοτεχνία πρέπει να δημιουργείς έναν ζωντανό κόσμο. Πόλεις, χωριουδάκια, κάστρα, καπηλειά, χαρακτήρες, φυλές, μάχες και ροή της ιστορίας πρέπει να είναι αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. Η επική λογοτεχνία είναι ένα από τα πιο δύσκολα είδη και χαίρομαι που εντάσσομαι σε αυτόν.


Β.Μ: Παρουσιάστε μας με λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου σας ;

B.K:Ένας μάγος με άγνωστο παρελθόν μαζεύει μια ομάδα από εντελώς αταίριαστα άτομα με σκοπό να μαζέψουν τρία σπάνια υλικά. Στόχος τους είναι να κατασκευάσουν ένα μαγικό σπαθί και να σκοτώσουν τον δράκο που προστατεύει έναν αμύθητο θησαυρό. Ο κάθε χαρακτήρας θέλει τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτό το ταξίδι. Παράλληλα ένα από τα άτομα της ομάδας το κυνηγούν δυο πολύ επικίνδυνοι εκτελεστές που όπου περνούν σκορπούν τον θάνατο. Τέλος μαθαίνουμε την ιστορία του βασιλιά των ερυθρόδερμων όρκ που μετά από μια μάχη πέφτει σε κόμμα. Αυτό το γεγονός θα φέρει συνταρακτικές αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο του Καγάντο.


Β.Μ:Υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα –ιδέα - μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο αναγνωστικό κοινό μέσω του πρώτου τόμου της σειράς;

B.K:Όχι. Έχω γράψει μια μεγάλη ιστορία με πολλούς χαρακτήρες που ο καθένας έχει "τα θέλω" και τα πάθη του. Δεν υπάρχει καλός και κακός χαρακτήρας, είναι όλοι τους ανθρώπινοι. Το βιβλίο μου είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο που ο κάθε αναγνώστης να μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Για κάποιον αναγνώστη, ο Άξελ ας πούμε, είναι καλός χαρακτήρας ενώ για κάποιον άλλο είναι κακός. Είναι αποκλειστικά απόφαση του αναγνώστη ποιος είναι τι. Όταν το διαβάζουν και μου λένε την άποψή τους ακούω εντελώς διαφορετικές απόψεις. Είναι κάτι μαγικό!!


Β.Μ:Υπήρχε κάτι που σας δυσκόλεψε κατά την συγγραφή του έργου σας ; Σε πόσο καιρό το ολοκληρώσατε ;

B.K:Σε έναν χρόνο και επτά μήνες το ολοκλήρωσα. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές κόλλησα και δεν ήξερα πώς να προχωρήσω την ιστορία μου. Πιο πολύ με δυσκόλεψε το παρελθόν των χαρακτήρων γιατί έπρεπε να δικαιολογήσω τον ψυχισμό και τι τους διαμόρφωσε σε αυτό που είναι. Στο βιβλίο μου υπάρχουν πολλά φλάς μπάκ!! 


Β.Μ:Πιστεύετε πως υπάρχουν συστατικά για την επιτυχία ενός βιβλίου;

B.K:Σίγουρα πρέπει να έχεις μια δυνατή ιστορία όποιο είδος και αν εκπροσωπείς. Επίσης πρέπει να δημιουργήσεις ολοκληρωμένους χαρακτήρες με δομημένο ψυχολογικό υπόβαθρο  Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού είναι επαγγελματίες ψυχολόγοι.  


Β.Μ:Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο αυτή την περίοδο;Κι αν ναι, σας αγχώνει ;

B.K:Γράφω την συνέχεια του Όρκου. Τα πρώτα κεφάλαια είναι ήδη έτοιμα. Είναι υπέροχο να βλέπεις τι απέγιναν οι χαρακτήρες σου μετά τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ναι!! Έχω αγχωθεί απίστευτα. Η ιστορία μου έχει αναπτυχθεί σε τρομακτικό βαθμό σε σχέση με το πρώτο μέρος. Από την μια νοιώθω τρελή συγγραφική έξαψη για το τι θα επακολουθήσει και από την άλλη αγχώνομαι για να κάνω ένα βιβλίο ισάξιο (αν όχι καλύτερο) από το πρώτο. Πάντως είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρω παρά το έμφυτο άγχος μου.


Β.Μ: Από την εμπειρία σας στο συγγραφικό ξεκίνημα ,τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα στο ανταγωνιστικό βιβλίο-πεδίο μαχών της Ελλάδας του 2016 ;

B.K: Να γράφει καθημερινά. Ο χώρος, η Χώρα και η εποχή σίγουρα δεν είναι τα πιο ευνοϊκά αλλά δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Δεν θέλω να ακουστώ εριστικός αλλά ο Έλληνας συγγραφέας δεν θα ζήσει από το βιβλίο του, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Οπότε καλό είναι να έχει μια δουλειά και παράλληλα να γράφει για το χόμπι του και για να εξωτερικέψει τα συναισθήματά του. Μόνο οι καλοί συγγραφείς θα δουν το βιβλίο τους στα ράφια. Ο μεγάλος κριτής (μετά τον εκδότη, φυσικά) είναι ο κόσμος για το έργο του. 


Β.Μ: Ολοκληρώνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

B.K:Ευχαριστώ πάρα πολύ που διαβάσατε το βιβλίο μου και θα χαρώ πολύ να μου πείτε μέσω facebook πως σας φάνηκε. Χαίρομαι που έχουμε αυτήν την επικοινωνία μέσω αυτού του μέσου. Το δεύτερο αναμένεται ακόμα πιο δυναμικό!!!! Βασιλική σε ευχαριστώ πολύ για τις τόσο όμορφες ερωτήσεις. 

Εκ μέρους των Θεματοφυλάκων,σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη που μου παραχωρείτε. Εύχομαι τα καλύτερα και πάντα επιτυχίες. Κάθε έργο σας να είναι καλοτάξιδο και να πλέει σε απάνεμο λιμάνι και πάντα επιτυχίες.

Ένα video αφιερωμένο στον συγγραφέα Βασίλη Κρουστάλη για το βιβλίο του "Ιστορίες του Καγάντο Ι: Ο όρκος του μάγου",των εκδόσεων Λυκόφως.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 
Σελίδα συγγραφέα στο Facebook :
 Ιστορίες του Καγάντο

Προσωπικό προφίλ στο Facebook :
Βασίλης Κρουστάλης  Βασιλική Μπούζα 
Επιμέλεια  Συνέντευξης /Συντονισμός Άρθρου

Νάγια Γ. Μητροπούλου
Επιξεργασία Εικόνων/Βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname