Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας : Συνέντευξη με την Έλενα Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου.

Στο σημερινό άρθρο του blog μας έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε την Έλενα Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου, συγγραφέας του βιβλίου "Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας" από τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου.Σε μια απολαυστική συνέντευξη καρδιάς, ελάτε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την συγγραφική της δουλειά αλλά και τις αντιλήψεις της σχετικά με τον κόσμο της λογοτεχνίας .

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στη Λεμεσό της Κύπρου το 1968. Σπούδασα Ψυχολογία και εργάζομαι στο χώρο της υγείας με νεογέννητα. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα.


Ένα video με αφορμή το αφιέρωμα στην κυρία Έλενα Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου και το βιβλίο της "Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας" των εκδόσεων ΗΛΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ για την σελίδα Θεματοφύλακες βιβλίων.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το πρώτο σας συγγραφικό εγχείρημα. Αλήθεια δεν σκεφτήκατε ότι μία ιστορία με θέμα την αγάπη, τη φιλία, τις οικογενειακές σχέσεις, ίσως θεωρούνταν κοινότυπο;

Τα τσαλακωμένα φτερά της πεταλούδας, είναι το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα, το οποίο ενώ θεωρητικά προέκυψε με το απαλό πέταγμα μιας πεταλούδας, θεωρώ ότι σίγουρα προϋπήρχε μια εσωτερική ανάγκη που ζητούσε διέξοδο. Έτσι πιστεύω πως δεν μπορεί ένας δημιουργός να εκλογικεύσει τα θέλω του και τις ανάγκες του για να δημιουργήσει κάτι που θα είναι αρεστό στους άλλους. Αντίθετα, πιστεύω ότι το θέμα πηγάζει μέσα από την ψυχή του, είναι η φωνή της καρδιάς του που λαχταρά να μιλήσει, είναι δηλαδή μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης. Ποτέ δεν θα σκεφτόμουν αν η ιστορία μου θα ήταν αρεστή σε κάποιους έχοντας το ένα ή το άλλο θέμα ή αν ήταν μια ιστορία απλή, καθημερινή.

Σας «ταλαιπώρησαν» οι ήρωες του βιβλίου; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν συγγραφέα να διαμορφώνει χαρακτήρες;

Η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ήρωα μαζί με την πλοκή του έργου, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός έργου. Από τη στιγμή που γεννιέται η ιδέα, αρχίζουν σιγά- σιγά οι ήρωες να παίρνουν σάρκα και οστά. Αυτό μπορεί να γίνει και αντίστροφα. Να γεννηθούν πρώτα δηλαδή οι ήρωες και στη συνέχεια η ιστορία. Πρόκειται για μια διαδικασία μαγική. Οι αόρατοι ήρωες που αρχικά βρίσκονται μονάχα στο μυαλό του συγγραφέα, παίρνουν ζωή και από χάρτινοι, γίνονται αληθινοί. Έτσι ο συγγραφέας ζει καθημερινά με τους ήρωες του, τους αισθάνεται δίπλα του, μαζί του, λυπάται και χαίρεται με αυτούς και εκεί που νομίζει πως τους έχει οδηγήσει σ ΄ ένα δρόμο, ο ήρωας αυτονομείται και τον οδηγεί όπου αυτός θέλει. Αυτό είναι μαγεία. Ο συγγραφέας λειτουργεί σαν ένας ερωτευμένος, που περιμένει την ώρα και τη στιγμή που θα βρεθεί μαζί τους και θα ταξιδέψουν όλοι μαζί σε κόσμους αλλιώτικους. Ο συγγραφέας λειτουργεί σαν μικρός Θεός, που ορίζει την τύχη των ανθρώπων, πάντα ως ένα βαθμό, γιατί όπως προανέφερα οι ήρωες τελικά αυτονομούνται. Στο βιβλίο μου λάτρεψα τους πλείστους από τους ήρωες μου. Έκλαψα πολύ και πόνεσα μαζί τους, χαμογέλασα και χάρηκα με τη χαρά τους. Έτσι για κάποιους "ταλαιπωρήθηκα" και για κάποιους όχι.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, διαβάσατε βιβλία επιστημονικά για την ανθρώπινη ψυχολογία, καθώς έχετε σπουδάσει ψυχολογία, ή στηριχθήκατε μόνο σε δικές σας απόψεις, συμπεριφορές, βιώματα; Πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να υπάρχει ένα είδος έρευνας από τον συγγραφέα ή να στηρίζεται απλά στις προσωπικές του εμπειρίες;

Για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου δεν χρειάστηκε να διαβάσω κάποιο βιβλίο επιστημονικό, αλλά πιστεύω πως σίγουρα ένας συγγραφέας οφείλει να ερευνά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιστορικά γεγονότα αλλά και όλα όσα ο ίδιος δεν ξέρει και οφείλει να μεταφέρει σωστά. 

Πότε νιώσατε για πρώτη φορά την ανάγκη να εκφράζεστε μέσω της γραφής;

Η πρώτη φορά που αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφραστώ μέσω της γραφής ήταν με την γραφή της πεταλούδας μου. 

Κατάγεστε από την Κύπρο. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί να γράψετε ένα βιβλίο το οποίο να βασίζεται στην ιστορία του νησιού σας;

Δεν θα μπορούσα ποτέ να γράψω ένα βιβλίο ιστορικό αν αυτό εννοείται, αλλά σίγουρα μέσα από το βιβλίο μου, υπάρχει διάχυτη η αγάπη  μου για το νησί μου, τις ομορφιές του, μια αναφορά στην τουρκική κατοχή και την αθάνατη ελληνική ψυχή. 

Όταν είδατε το βιβλίο σας τυπωμένο για πρώτη φορά, η συγκίνησή σας ήταν μεγάλη. Θα σας πείραζε να το βλέπατε μετά από έναν χρόνο στα ράφια μίας Δημόσιας ή Δημοτικής Βιβλιοθήκης;

Όταν κράτησα για πρώτη φορά στα χέρια μου το βιβλίο μου ένοιωσα απέραντη χαρά και συγκίνηση. Χαριτολογώντας το ονομάζω το "τρίτο μου μωρό". Φυσικά και δεν θα με ενοχλούσε να το έβλεπα μετά από ένα χρόνο σε μια δημόσια ή δημοτική βιβλιοθήκη. Εγώ η ίδια μάλιστα φρόντισα να υπάρχει στην δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης μου από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του. Για εμένα αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί κάποιος να διαβάσει το βιβλίο μου, άσχετα αν θα το δανειστεί ή όχι. 

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω και για την κρίση, η οποία έχει «χτυπήσει» και τον χώρο της λογοτεχνίας. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ συχνά ψάχνω για «προσφορές» ή περιμένω να περάσει λίγο ο καιρός για να πέσει η τιμή. Τι γνώμη έχετε επ’ αυτού;

Μακάρι να μπορούσαν όλα τα βιβλία να πωλούνταν σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές. Αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς όμως που καθορίζονται από διάφορους παράγοντες, άσχετους από τον ίδιο τον συγγραφέα που στο τέλος της μέρας είναι αυτός με το μικρότερο χρηματικό πάντα μιλούμε "κέρδος". Οι πλείστοι συγγραφείς δεν πιστεύω ότι αμείβονται χρηματικά, αλλά ηθικά. 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η ελληνική λογοτεχνία έχει χάσει τον προσανατολισμό της και πλέον επικρατεί η «ροζ» λογοτεχνία και δεν υπάρχουν συγγραφείς όπως ο Καζαντζάκης, ο Ελύτης, ο Βυζιηνός, και άλλοι. Είναι δίκαιο, πιστεύετε, να υπάρχει τέτοια σύγκριση; Ανάμεσα στους παλιούς συγγραφείς και τους νέους, οι οποίοι τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα; Κατά τη γνώμη σας, η λογοτεχνία πρέπει να έχει καλούπια ή επηρεάζεται από την εκάστοτε εποχή;

Σίγουρα οι μεγάλοι λογοτέχνες είναι τα διαμάντια της λογοτεχνίας . Σήμερα ανάμεσα μας υπάρχουν πολύ αξιόλογοι Έλληνες λογοτέχνες που ο χρόνος θα τους αναδείξει ακόμη περισσότερο. Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είναι όλοι λογοτέχνες. Στην ερώτηση σας θα απαντήσω πως εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι "πιασάρικο", κάτι για να αρέσει. Ούτε ξέρω αν κάποιος άλλος, ξεκινά να γράφει με αυτό τον σκοπό. Αντιθέτως θα με εξίταρε ακριβώς το αντίθετο. Κάτι που θα έκανε τους αναγνώστες να προβληματιστούν, να σκεφτούν. Οι νέοι συγγραφείς οφείλουν να συνεχίσουν να γράφουν πρωτίστως για εκείνους, για τον εαυτό του ο καθένας, για το ταξίδι, για το όνειρο, για εκείνη τη μαγική στιγμή της λύτρωσης και αν θα γίνουν αρεστοί στους πολλούς ή στους λίγους δεν έχει σημασία. Ούτε οι επιτυχίες μετρώνται με τον αριθμό των αντιτύπων και τα πρωτεία. Αν αυτά προκύψουν είναι καλοδεχούμενα αλλά δεν είναι  αυτοσκοπός. 

Τι διαβάζετε αυτή την περίοδο; Προτιμάτε Έλληνες συγγραφείς ή ξένους; Και κατά πόσο επηρεάζεστε από την γραφή των συναδέλφων σας;

Προτιμώ τους Έλληνες συγγραφείς, αλλά διαβάζω τα πάντα. Η αλήθεια είναι πως δεν προτιμώ τα αστυνομικά και τα θρίλερ γιατί χαριτολογώντας θα πω πως τρομάζω εύκολα. Αυτές τις μέρες διαβάζω "τα χρόνια με τα κυκλάμινα" της Μαρίας Περατικού Κοκαράκη από τις εκδόσεις Λιβάνη. Στην ερώτηση σας αν επηρεάζομαι από τη γραφή άλλων συγγραφέων, θα έλεγα πως σίγουρα ο καθένας έχει το δικό του συγγραφικό ύφος, αλλά ίσως υποσυνείδητα να επηρεάζεται από αυτούς που ξεχωρίζει. 

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε για την ομάδα μας και τα μέλη του. Μια συμβουλή σας για τα μέλη της ομάδας μας; Και του λάτρεις του βιβλίου γενικότερα;

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου , μέσα από τους " Θεματοφύλακες βιβλίων". Η συμβουλή μου για τα μέλη της ομάδας και τους λάτρεις των βιβλίων γενικότερα, γιατί εκτός του να γράφω, διαβάζω και εγώ συνέχεια, είναι να μην σταματήσουμε ποτέ να διαβάζουμε και να ταξιδεύουμε. Σας ευχαριστώ ολόψυχα και σας στέλλω την αγάπη μου. 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 


Δυο οικογένειες ζουν στην ίδια πόλη, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες.Η Μυρσίνη και η Αναστασία είναι οι απόγονοι των δυο οικογενειών.Στα δύσκολα παιχνίδια που παίζει η ζωή, συναντά η μία την άλλη και η μοίρα τους σφραγίζει τη ζωή για πάντα, όπως ποτέ κανείς δεν θα περίμενε.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 


Προσωπικό προφίλ FaceBook:
Έλενα Μακρυγιάννη - Βρυωνίδου

ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ :

Tο βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της Κύπρου και σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Στην Αθήνα διατίθεται από το βιβλιοπωλείο Αθανάσιος Χριστάκης ( Ιπποκράτους 10-12, στο κέντρο της Αθήνας  τηλ. 2103639336) ο οποίος εξυπηρετεί όλα τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία εντός και εκτός Αθηνών, είτε στο 2103301025 (το τηλέφωνο των εκδόσεων Ηλία Επιφανίου στην Αθήνα).


Επιμέλεια Συνέντευξης :Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου
Βίντεο/Φώτογραφιες :Νάγια Γ.Μητροπούλου 
Συντονισμός Άρθρου:Βασιλική Μπούζα 

2 σχόλια:

  1. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου στους "θεματοφύλακες βιβλίων" για τη φιλοξενία και την αγάπη τους. Καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο όμορφο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου στους "Θεματοφύλακες βιβλίων" για τη φιλοξενία και την αγάπη τους. Καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο όμορφο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname