Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Σκοτεινές Μέρες:Συνέντευξη με τον Μάριο Δημητριάδη.

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον ανερχόμενο συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη και τις “Σκοτεινές Μέρες” των εκδόσεων ΛΟΓΕΙΟΝ. Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που υπόσχεται να μας καθηλώσει. Πάμε να τον γνωρίσουμε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ονομάζομαι Μάριος Δημητριάδης και κατάγομαι από τον Ασκό Θεσσαλονίκης. Έχω κάνει σπουδές γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζω μόνιμα με την σύζυγό μου και επίσης διδάσκω κλασική και ηλεκτρική κιθάρα. Αρθρογραφώ στο Metal Surgery, ένα blog που διατηρώ με κριτικές δίσκων. Μου αρέσουν τα βιβλία τρόμου και μυστηρίου και έχω εκδώσει το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις εκδόσεις λογείον, τον Δεκέμβριο του 2014 με τίτλο «Σκοτεινές Μέρες». Έκτοτε έχω διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς διηγημάτων, κάποια από τα οποία αναμένονται να εκδοθούν σε ανθολογίες.  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ“Σκοτεινές μέρες” είναι ο τίτλος του βιβλίου σου και ακούγεται γεμάτο υποσχέσεις. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτό. Πώς θα περιέγραφες του κεντρικούς ήρωες;

Μ.Δ.: Οι Σκοτεινές μέρες περιγράφουν την περιπέτεια ενός απλού ανθρώπου που ακροβατεί ξαφνικά ανάμεσα σε δύο κόσμους. Αυτός ο παράλληλος κόσμος που εμφανίζεται κρύβει πράγματα τα οποία εμφανίζονται διαρκώς, όσο προχωρούν οι σελίδες, τα οποία θα τον δυσκολέψουν, θα τον τρομάξουν, θα τον προβληματίσουν και κυρίως θα τον κάνουν να δει τον κόσμο με άλλο μάτι. Μεταφυσικές καταστάσεις και παράξενα πλάσματα μπερδεύουν το όνειρο με το πραγματικό και παράλληλα μια γυναικεία παρουσία θα είναι το κλειδί για την λύση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Οι δύο κεντρικοί ήρωες είναι άνθρωποι απλοί που μέσα από τις δυσκολίες που θα συναντήσουν θα αποδείξουν ότι έκρυβαν μέσα τους αρκετό θάρρος και δύναμη ώστε να προστατεύσουν τελικά τους εαυτούς τους και αυτούς που αγαπούν.

Πως προέκυψε η συγγραφή; Ήταν κάτι που ήταν ονειρευόσουν από μικρός ή απλά γεννήθηκε η επιθυμία στην πορεία;

Μ.Δ.: Ήταν κάτι που είχα από πολύ μικρός στο μυαλό μου αλλά δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να το πραγματοποιήσω. Η αλήθεια είναι ότι μια μικρή νουβέλα γράφτηκε όταν ήμουν 12 χρονών αλλά μέχρι εκεί. Πριν 4 χρόνια περίπου και ενώ μια ιδέα γύριζε συνεχώς στο μυαλό μου πήρα επιτέλους την απόφαση να ξεκινήσω τις σκοτεινές μέρες.  Από τότε γράφω ασταμάτητα.

Συγγραφέας. Αποκτώντας αυτή την ιδιότητα πια, έχεις μπει σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Πως το αντιμετωπίζεις;

Μ.Δ.: Το αντιμετωπίζω θετικά και για την ακρίβεια λειτουργεί πολύ θετικά σε εμένα όλο αυτό. Ο κύκλος των συγγραφέων μυστηρίου και τρόμου στη χώρα μας όλο και μεγαλώνει με πολύ αξιόλογα βιβλία και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ελπίζοντας λοιπόν αυτός ο κύκλος να γίνει όλο και καλύτερος, βελτιώνομαι και εγώ προσπαθώντας περισσότερο μέσα από τη γραφή μου. Το βλέπω ως συναγωνισμό και όχι ως ανταγωνισμό. Όλοι προσφέρουμε στην τελική και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. 

Η έννοια συγγραφέας είναι παρεξηγημένη. Πως αντέδρασε το δικό σου στενό περιβάλλον όταν τους ανακοίνωσες ότι θα ασχοληθείς με την συγγραφή;

Μ.Δ.: Έχεις δίκιο σε αυτό. Είναι πολύ παρεξηγημένη έννοια. Ο κύκλος μου αντέδρασε παράξενα στην αρχή μιας και ελάχιστοι ήξεραν ότι ετοιμάζω το πρώτο μου βιβλίο. Οι περισσότεροι δε με πίστευαν και με ρωτούσαν συνέχεια περί τίνος πρόκειται. Στην πορεία κατάλαβαν τελικά. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη. Μετά έρχεται η αποδοχή.

Θα ήθελα να μας πεις τι σε προβλημάτισε, κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου.

Μ.Δ.: Το κυριότερο ήταν το πώς θα πλεχτεί η ιστορία ώστε να ξετυλίγεται ομαλά και κλιμακωτά χωρίς να πέσω σε αντιφάσεις και κυρίως να μην αποκαλύψω κάτι που δε θα έπρεπε πριν από το σωστό σημείο. Λίγο πολύ η ιστορία ήταν γραμμένη ολόκληρη μέσα στο μυαλό μου και το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να την αποτυπώσω σωστά. 

Είναι γνωστό ότι ακόμα και ο πιο έμπειρος συγγραφέας, κάποια στιγμή πέφτει σε κενό. Εσένα σου συνέβη; Και πως το αντιμετώπισες;

Μ.Δ.: Μου συμβαίνει κάποιες φορές. Είναι ώρες που δε «τραβάει» το γράψιμο καθόλου αλλά ευτυχώς είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές. Απλά φροντίζω να γράψω άλλη στιγμή.

Όταν διαβάζεις πλέον ένα βιβλίο, επικρατεί η ματιά του συγγραφέα ή ακόμα του αναγνώστη; 

Μ.Δ.: Δε σου κρύβω ότι πλέον το διάβασμα των βιβλίων είναι πιο δύσκολο γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Παλιότερα η ματιά μου περιοριζόταν σε αυτή του αναγνώστη, πράγμα το οποίο κάνει το διάβασμα εύκολο και ευχάριστο. Είσαι απλά αφοσιωμένος σε αυτό που έχει να δώσει το βιβλίο και το απολαμβάνεις. Τώρα πλέον θα προσέξω λεπτομέρειες, θα συγκρίνω, θα κάνω κριτική και άλλα που δεν έκανα παλιότερα, τα οποία θα με δυσκολέψουν να διαβάσω απλά με το μάτι του αναγνώστη.  

Υπάρχει κάτι στα σκαριά αυτό το διάστημα; Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια;

Μ.Δ.: Έχω ήδη τελειώσει μια συλλογή διηγημάτων μυστηρίου από το καλοκαίρι η οποία αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. Παράλληλα εδώ και λίγους μήνες δουλεύω επάνω στο καινούριο μου μυθιστόρημα το οποίο βρίσκεται περίπου στη μέση. 

Θα θέλαμε να μάθουμε αν η ιδιότητά σου ως συγγραφέας, έχει αλλάξει καθόλου την καθημερινότητά σου.

Μ.Δ.: Δεν μπορώ να πω ότι άλλαξε ιδιαίτερα μιας και κάνω τα ίδια σχεδόν πράγματα που έκανα και πριν. Απλά προστέθηκε το γράψιμο και κάποιες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα βιβλία, όπως παρουσιάσεις και συνεντεύξεις. 

Κλείνοντας την συνέντευξή μας, θα θέλαμε να μας πεις τι μήνυμα στέλνεις στους νέους συγγραφείς κάθε ηλικίας, που κι εκείνοι τώρα ανοίγουν τα φτερά τους στο λογοτεχνικό κόσμο.

Μ.Δ.: Να μην απογοητεύονται από τις όποιες δυσκολίες και να προσπαθούν να γίνονται όλο και καλύτεροι μέσα από καθημερινό γράψιμο. Μέσα από την προσπάθεια έρχεται και η ανταμοιβή. 

Μάριε σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου. Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων σου εύχονται καλοτάξιδες οι “Σκοτεινές Μέρες” και να είσαι πάντα δημιουργικός και με επιτυχίες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σελίδα συγγραφέα στο Facebook : Μάριος Δημητριάδης

Προσωπικό προφίλ στο Facebook : Μarios Dimitriadis

Το blog του συγγραφέα :www.darkpages.eu

E-mail :  mariosdeceiver_982@hotmail.comΝάγια Γ.Μητροπούλου
Επιμέλεια  Συνέντευξης

Βασιλική Μπούζα 
Συντονισμός Άρθρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname