Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη :Σοφία Ζαρκαλή - Όνειρο .

Με αφορμή το φεστιβάλ “Όψεις του φανταστικού" που θα πραγματοποιηθεί στις 12 - 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα , θα διεισδύσουμε στο κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας με το συγγραφικό έργο  Όνειρο”, της αγαπημένης συγγραφέως Σοφίας Ζαρκαλή . Λοιπόν αγαπημένοι αναγνώστες ας μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την ζωή και το έργο της .


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καταρχήν η  Σοφία Ζαρκαλή  γεννήθηκε σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου πελάγους , την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα . Πλούσια σε λαογραφική παράδοση και ιστορική σημασία . Εγκαταλείπει τους γραφικούς όρμους και τις  ειδυλλιακές παραλίες του νησιού μεγαλώνοντας στην Αθήνα . 

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο Γουναράκη  συνεχίζει τις σπουδές στης  στο St George Commercial College . Ύστερα από τον γάμο της αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο συναντώντας σε κάθε γωνιά  του ,τα ήθη , τα έθιμα  και τις λαϊκές δοξασίες κάθε πολιτισμού.Αφιερώνει μεγάλο μέρος της ζωής της στην Ν.Αφρική ενώ παράλληλα συλλέγει εμπειρίες μέσα από τα ταξίδια της . Ο χάρτης του βίου της ,σημαδεύτηκε από εμπειρίες  που άφησαν πάνω της ανεξίτηλο το πνευματικό αποτύπωμα . 

Όντας η ίδια στιχουργός και σεναριογράφος , αυτή η πνευματική διανόηση την ωθεί να γράψει την πρώτη της συγγραφική δουλεία με τίτλο "Όνειρο" .
H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για εβδομάδες ζούσε σε μια παραζάλη ο Γιάννης. Όλα είχαν πάρει έναν κατήφορο. Η ζωή πια έδειχνε το σκληρό της πρόσωπο. Ξαφνικά βρέθηκε ολομόναχος. Αυτο ηταν που φοβόταν, και αυτό ήρθε. Μοναξιά, μια λέξη, μια ουσία. Ποιός αλήθεια από εμάς δεν την έχει νιωσει μέχρι το μεδούλι του? Ποιός από εμάς δεν έβαλε ένα ποτήρι κρασί και δεν το ήπιε στην υγειά της? Θυμάστε την τελευταία φορά που μπήκατε στο σπίτι σας και αντικρίσατε το κρύο προσωπό της? Πως νιώσατε? Ίσως το ίδιο που ένιωσε κι ο Γιάννης.”
Όνειρο, Σοφία Ζαρκαλή

Ομολογώ πως το Όνειρο τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον μου ,από την πρώτη στιγμή χάρη στη μυστηριώδη αύρα  που συναρπάζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κι όλας σειρές  της ανάγνωσης ...   Χαίρομαι  που η κα Σοφία Ζαρκαλή μας έκανε την ιδιαίτερη τιμή να μας παραχωρήσει συνέντευξη στο μπλόγκ μας .Β.Μ:“Γεννιέσαι ή γίνεσαι συγγραφέας; “Τι έχετε να σχολιάσετε γι αυτό;Πιστεύετε  ότι το έμφυτο ταλέντο ενός ατόμου ξετυλίγεται με την πάροδο των χρόνων ή πως αποτελεί “γέννημα” των ερεθισμάτων που λαμβάνει  από τον κοινωνικού του περίγυρο .

Σ.Ζ:Ένας συγγραφέας σίγουρα γεννιέται με περισσότερες ευαισθησίες και με το χάρισμα της έκφρασης. Όμως δεν φθάνει μόνο αυτό. Για να γίνεις συγγραφέας απαιτείται σκληρή δουλειά, αυτοκυριαρχία, ατελείωτες ώρες διαβάσματος και επίμονη να πετύχεις τον στόχο σου. Για παράδειγμα ενώ έχεις τελειώσει ένα κεφάλαιο διαπιστώνεις ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές. Τότε εκ των πραγμάτων είσαι αναγκασμένος να το γράψεις από την αρχή. Γι΄αυτο λέω χρειάζεται επίμονη και υπομονή. 


Β.Μ:Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε την αγάπη σας για την συγγραφή  και τι σας ώθησε να διευρύνετε τους ορίζοντές σας για το κόσμο της φαντασίας και την αναζήτηση του υπερβατικού κόσμου;

Σ.Ζ:Από μικρή ηλικία ανακάλυψα ότι έχω κλίση προς την γραφή και την ποίηση. Πολλά απογεύματα που καθόμασταν με τους γονείς μου στο σπίτι, εγώ σκάρωνα αυτοσχέδια ποιηματάκια και τους τα έλεγα. 

Όμως η μεγάλη ώθηση για να ασχοληθώ με τον κόσμο της φαντασίας και την αναζήτηση του υπερβατικού νόμου, επήλθε από μια τυχαία γνωριμία που έκανα κατά την διάρκεια των περιπλανήσεων μου ανά τον κόσμο. Με άπλα λόγια μου εξήγησε πως λειτουργεί ο μεταφυσικός κόσμος. Αυτό με μάγεψε και με παρότρυνε να ασχοληθώ ιδιαίτερα με το θέμα, και να βαδίσω στα μονοπάτια του μεταφυσικού. 

Β.Μ:Αν δεν απατώμαι , το “Όνειρο είναι η πρώτη σας δουλειά . Πως αισθάνεστε που κρατάτε το πνευματικό παιδί στα χέρια σας .Ηθική πληρότητα κι ολοκλήρωση καθώς ο “ κόπος” (ανησυχίες - διαρκή διόρθωση ) ανταμείφθηκε ;Ποια ήταν η αντίδραση των αγαπημένων σας προσώπων ;

Σ.Ζ:Πράγματι το Όνειρο είναι το πρώτο μου παιδί και νοιώθω τα ίδια συναισθήματα που ένοιωσα όταν για πρώτη φορά πήρα στην αγκαλιά την κόρη μου. Ευτυχία,πληρότητα, και ολοκλήρωση σαν γυναικά. 

Επίσης ο φιλικός μου περίγυρος με παρότρυνε να γράφω συνέχεια, και με ενθάρρυνε λέγοντας μου : ”Συνέχισε να κατακτάς την γνώση της ζωής.


Β.Μ:Από που αντλείτε την έμπνευσή σας και τι ερεθίσματα συνήθως δέχεστε; Αλήθεια εσείς διαβάζετε ..κι αν ναι, τι λογοτεχνικό είδος προτιμάτε ;

Σ.Ζ:Η έμπνευση δεν έχει όρια ούτε κανόνες. Ανα πάσα στιγμή σε επισκέπτεται και δεν σε αποχωρίζεται μέχρι τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτήν γίνουν ιδέες και λέξεις, που σε παρασύρουν στον μαγικό τους κόσμο. Η έμπνευση για μένα προσωπικά δεν έχει χρόνο και τόπο. Ερεθισματα μπορεί να μου δοθούν από όλες τις καθημερινές καταστάσεις.

Το διάβασμα επίσης μου δίνει πολλές εικόνες. Προτίμηση έχω στην φανταστική λογοτεχνία. Αγαπημένη μου συγγραφέας είναι η Ιζαμπέλ Αλιέντε. 

Β.Μ:Πόσο δύσκολο είναι να κατανέμετε τον χρόνο σας ανάμεσα στην συγγραφή  , και τις καθημερινές δραστηριότητες ; Ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή συγγραφική  προετοιμασία για την ισορροπία των υποχρεώσεων  σας;

Σ.Ζ:Όταν θέλει ο άνθρωπος όλα τα καταφέρνει. Φυσικά πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα και ένας καταμερισμός του χρόνου. Προγραμματίζοντας τις υποχρεώσεις μου και θέτοντας όρια στις καθημερινές μου δραστηρίοτητες, αφοσιώνομαι πλήρως στην συγγραφή μου. 


Β.Μ:“Όνειρο” :Όλα τα βιβλία κρύβουν πίσω τους μια μικρή ιστορία κατά την σύλληψη της αρχικής ιδέας. Σίγουρα θα υπάρχει κι για το δικό σας ..

Σ.Ζ:Όντως αυτό συμβαίνει σε όλα τα βιβλία. Στην δική μου περίπτωση το έναυσμα μου δόθηκε ύστερα από μια συζήτηση που είχαμε με κάποιους συνάδελφους στην δουλειά. Μιλούσαμε για μεταφυσικά θέματα και για πνεύματα που ζουν εγκλωβισμένα σ΄ενα σπίτι. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα και κατέκλυσε το μυαλό μου. Μολις επέστρεψα στο σπίτι μου αμέσως άρχισα να δημιουργώ το Όνειρο. 


Β.Μ:Από την περίληψη του οπισθόφυλλου ανακαλύπτουμε πως η ιστορία σας εξελίσσετε σε ένα  τραγικό υπόβαθρο μιας βασανισμένης ψυχής . Ποια θέματα θέλετε να θίξετε και ποια μηνύματα(ηθικό δίδαγμα) να περάσετε στον κόσμο ;

Σ.Ζ:Ο ήρωας του βιβλίου ο Γιάννης αυτοκτόνησε για να ξεφύγει από μια ζωή που ο ίδιος είχε καταντήσει κόλαση, έχοντας ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο διαμέρισμα οποί έθεσε τέρμα στην ζωή του. Γράφοντας το Όνειρο ήθελα να θίξω την αδυναμία που έχουμε εμείς οι άνθρωποι να επιβάλουμε τα θέλω μας με αποτέλεσμα να ευνουχίσουμε τα όνειρα μας. Ο Γιάννης , δηλαδή το πνεύμα δεν έλεγε πότε όχι, γιατί δεν ήθελε να συγκρουστεί με τα θέλω των άλλων. Αυτό στην πορεία της ζωής του τον οδήγησε στην καταστροφή. 

Το μήνυμα που ήθελα να περάσω στον κόσμο είναι να μην καταπιέζουμε το ελεύθερο πνεύμα, αντιθέτως να το ευεργετούμε. Επιπλέον να μην θυσιάζουμε τις προσωπικότητες μας μέσα στην σαγήνη της ύπαρξης μας. Και ένα τελευταίο να έχουμε βαθιά πίστη στον εαυτόν μας και αυτός θα μας ανταμείψει. 


Β.Μ: Πείτε  μας λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου σας ..

Σ.Ζ:Η ιστορία εξελίσσεται με καθημερινά πρόσωπα που αν και φανταστικά είναι πανομοιότυπα μας. Κινείται δε ανάμεσα σε δυο κόσμους, τον πνευματικό και τον γήινο. Ο πνευματικός είναι αόρατος και μη κατανοητός σε μας τους θνητούς, ο δε γήινος έχει μια μαγεία και ένα μυστήριο που μας σαγηνεύει. 
Ο Γιάννης ο κεντρικός ήρωας εξόριστος από τον κόσμο των ζωντανών και από τον κόσμο των νεκρών παλεύει και αγωνίζεται να αποδείξει την κοσμική του ταυτότητα. Μέτα από μεγάλη προσωπική προσπάθεια και έχοντας ως βοηθό μια γάτα απεσταλμένη του πνευματικού κόσμου καταφέρνει τελικά να απεγκλωβιστεί και να ανακαλύψει την ομορφιά του ορατοί και αοράτου κόσμου. 


Β.Μ: Οι λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας  και των “ghost stories” είμαι σίγουρη πως θα λατρέψουν τη μυστηριώδη αύρα που τυλίγει το στοιχειωμένο διαμέρισμα . Τις σκανδαλιάρικες διακυμάνσεις τρόμου της συμπεριφοράς του φαντάσματος αλλά κι τις αντιδράσεις του Γιάννη .Για όσους αναγνώστες πειραματίζονται με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος θα ήθελα να μας  περιγράψετε την κοσμοθεωρία σας : τον τρόπο που διαχωρίζετε , τον κόσμο των ανθρώπων από των πνευμάτων . Αναφέρετε μια ψυχή που είναι παγιδευμένη σε διαστάσεις  .Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτό ..

Σ.Ζ:Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω με άπλα λογία, τον διαχωρισμό του κόσμου των ανθρώπων από εκείνη των πνευμάτων. Ο κόσμος των πνευμάτων είναι άπλα η ψυχή που ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην γη και την εγκαταλείπει πεθαίνοντας, και συνεχίζει τον δρόμο της πια στα πνευματικά μονοπάτια. Ενώ ο κόσμος των ανθρώπων δεν μπορεί να αντιληφθεί και να δει με τα μάτια του τον αόρατο κόσμο που τον πλαισιώνει. 

Όσο άφορα για τις διαστάσεις που αναφέρω είναι τρεις.Η τρίτη διάσταση είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Καθώς πεθαίνουμε πηγαίνουμε στην Τετάρτη διάσταση. Ανάλογα με την ψυχολογική διάθεση που είχαμε πριν πεθάνουμε με την ίδια θα εισέλθουμε στην Τετάρτη.. Αν είχαμε αρνητικά συναισθήματα και ένοχες εγκλωβιζόμαστε στην Τετάρτη διάσταση. Αντιθέτως αν είχαμε βρει τον εαυτόν μας πιο εύκολα , μεταβαίνουμε στην Πέμπτη διάσταση στην οποία βιώνουμε ότι όλοι είμαστε ένα με όλα και όλα είμαστε εμείς. Σε αυτή την διάσταση η ψυχή κινείται από τον ανώτερο νου. 


Β.Μ: Κεντρικό ρόλο στη  διασύνδεση των παράλληλων κόσμων παίζει μια γάτα , το Όνειρο .Είναι γνωστό από αρχαίες δοξασίας ότι  οι γάτες είναι εκστατικές ψυχές, σύντροφοι ή οδηγητές. Αλληγορική ονομασία κι η θέση της στην πλοκή ; 

Σ.Ζ:Η θέση της γάτας στην πλοκή του έργου δεν είναι αλληγορική. Αφορμή στάθηκε η συμβίωση μου με δυο γάτες. Όταν χανόμουν στην δίνη των ηρώων μου, αυτές με καθοδηγούσαν με το βλέμμα τους στην εξέλιξη της ιστορίας και μου έδιναν την αίσθηση ότι έβλεπαν αυτό που δεν μπορούσα εγώ να δω. Οι γάτες έχουν ψυχικές δυνατότητες και είναι ευαίσθητα ραντάρ στον αόρατο κόσμο. 


Β.Μ:Υπήρχε κάτι που σας δυσκόλεψε κατά την συγγραφή του έργου σας  ; Σε πόσο καιρό το ολοκληρώσατε ;

Σ.Ζ:Όχι δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο όσο έγραφα το "Όνειρο". Αντιθέτως εκείνη την εποχή οι συγκυρίες στην ζωή μου ήταν τέτοιες που με διευκόλυναν στην αποπεράτωση του έργου μου, και μέσα σε έξi μήνες είχε ολοκληρωθεί. 


Β.Μ:Πολλές φορές οι συγγραφείς στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την συγγραφική τους δουλειά ,από την πίεση χρόνου  ή εξωγενείς παράγοντες  “πέφτουν σε αδιέξοδο” με αποτέλεσμα να “παγώνει “η εξέλιξη της ιστορίας τους . Έχετε βρεθεί κι εσείς σε αυτή την θέση; Πώς το αντιμετωπίσατε την απώλεια έμπνευσης ;

Σ.Ζ:Ναι, βρέθηκα σε αυτήν την θέση την εποχή που έγραφα το δεύτερο βιβλίο μου. Συνέβη κάτι τραγικό στην οικογένεια μου και αυτό με αποσυντόνισε από την συγγραφική μου δουλειά. Αμέσως όμως σκέφτηκα ότι με το να συνεχίζω να γράφω, αυτό καθ΄ αυτό θα με βοηθούσε ψυχολογικά και θα οδηγούσε τον εαυτόν μου σε ίαση. 


Β.Μ:Πιστεύετε πως υπάρχουν συστατικά για την επιτυχία ενός βιβλίου; Ποια κατά την γνώμη σας το καθιστούν μοναδικό στα μάτια των αναγνωστών αλλά να κατέχει κι μια εξεραιτική θέση στην καρδιά τους ;

Σ.Ζ:Ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας ενός βιβλίου είναι ο τίτλος. Μέσα από τον τίτλο συστήνεσαι. Εξίσου σημαντικό είναι το εξώφυλλο. Αν γίνει ο κατάλληλος συνδυασμός αυτών των δυο, έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Και κάτι άλλο που θα τους κατακτήσει είναι να αφήνεις ελεύθερους τους ήρωες να ξετυλίγουν μονοί τους το κουβάρι της ζωής τους. 


Β.Μ:Έχετε αγαπημένες  δημιουργικές ασχολίες  πέρα από την συγγραφή ;

Σ.Ζ:Ναι έχω, να βοηθάω εθελοντικά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή δυσκολίας. Όπως τώρα που θέλω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο εθελοντικό μη κερδοσκοπικό Δίκτυο “ Διαβάζω για τους άλλους.” 


Β.Μ:Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο αυτή την περίοδο;

Σ.Ζ:Έχω ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημα μου το οποίο με παίδεψε λίγο, γιατί για να αποδώσω καλύτερα το θέμα έκανα αρκετή ερεύνα από διάφορες πήγες για να αντλήσω στοιχεία. Τώρα ετοιμάζομαι να το παραδώσω στα τρυφερά χεριά των εκδόσεων "Συμπαντικές Διαδρομές". Και συντοχρονος γράφω το τρίτο. 

Β.Μ:Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα; 

Σ.Ζ:Να σεβαστεί το ταξίδι που κάνει η ψυχή κατά την διάρκεια της συγγραφής, και να αποδώσει με αγάπη και αλτρουισμό τους χαρακτήρες των ηρώων του, γιατί αυτοί είναι που θα μιλήσουν γι΄αυτον. Και τελευταία συμβουλή :"Μην σταματάς να γράφεις έστω κι αν νομίζεις ότι θα το διαβάσεις μόνο εσύ. "

Β.Μ:Ολοκληρώνοντας πείτε μου, τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας; 

Σ.Ζ:Εκείνο που θα ήθελα με αγάπη να τονίσω, είναι ότι έχουμε χρέος να κατακτήσουμε την αυτογνωσία, βελτιώνοντας συνεχώς τον εαυτόν μας. Ξεκαθάρισε τις συλλαβές της ζωής σου. Αγάπησε το σώμα σου, που είναι γεμάτο λάσπες και πληγές και κέντησε τα μεταξωτά κομμάτια της ζωής σου με χρυσά φλουριά.. 

Μέσα από τις δηλώσεις στην συνέντευξη σας όχι μόνο υπήρξαν στιγμές που ένιωσα τον εαυτό να αφομοιώνεται αλλά να βρίσκει διέξοδο στις συμβουλές σας σαν υποψήφια συγγραφέας .

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη που μου παραχωρήσατε . Εύχομαι τα καλύτερα κι κάθε δουλειά σας να είναι καλοτάξιδη  και να στέφεται με επιτυχία .

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σελίδα  Facebook :"Όνειρο"

Προσωπική Σελίδα : "Σοφία Ζαρκαλή"

Συμπαντικές Διαδρομές :universe-pathways.blogspot.com

Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων ευχαριστούν την συγγραφέα Σοφία Ζαρκαλή για τον χρόνο που αφιέρωσε ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη .Επίσης  εύχονται το "Όνειρο" να είναι καλοτάξιδο , δημιουργικότητα να φωτίζει την πένα της  κι πάντα επιτυχίες σε όλες τις  συγγραφικές δουλειές της !

Βασιλική Μπούζα
Επιμέλεια Συνέντευξης 
 Συντονισμός Άρθρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname