Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Γιώργος Δάμτσιος : ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΑ !

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Γιώργο Δάμτσιο.Τον συγγραφέα του βιβλίου "Μέχρι την τελευταία του ανάσα" απο τις εκδόσεις Μomentum . Έναν άνθρωπο απλό και περίπλοκο ταυτόχρονα , γεμάτο ζωντάνια αλλά και όπως αποδεικνύει το λογοτεχνικό του παιδί , με μια μικρή σκοτεινή πλευρά.Ήταν μια συνέντευξη που πραγματικά με καθήλωσαν οι απαντήσεις.


 BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στη Νάουσα το 1978. Ήταν τελικά γραφτό να γίνει και ο μόνιμος τόπος διαμονής μου, αφού εκεί εργάζομαι και εκεί δημιούργησα και την οικογένειά μου. 

Με τη συγγραφή είχαμε σχέση από μικροί. Χαθήκαμε για λίγα χρόνια, κυρίως στην ταραγμένη για τους περισσότερους άντρες τρίτη δεκαετία της ζωής τους, αλλά τώρα που βρεθήκαμε ξανά δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε με τίποτα. Πού και πού, μας κάνει παρέα το gaming και ο αθλητισμός, ακόμη πιο κολλητοί μας φίλοι είναι το Heavy Metal και η ανάγνωση βιβλίων, αλλά, τελικά, εμείς έχουμε κάτι το ξεχωριστό αναμεταξύ μας! Και λέμε να το κρατήσουμε για πάντα! 

Το βιβλίο “Μέχρι την τελευταία του ανάσα” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Momentum τον Νοέμβρη του 2015 είναι το ντεμπούτο μου, ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνω τις διεργασίες του δεύτερου πνευματικού μου παιδιού. Το ταξίδι του θα ξεκινήσει τον Νοέμβρη του 2016!

  Η ΣΥΕΝΤΕΥΞΗ

 Q.1)Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σου βιβλίο από τις εκδόσεις Momentum με τίτλο Μέχρι την τελευταία του ανάσα”. Θα θέλαμε να μας το συστήσεις:

Γ.Δ: Ο χαρακτηρισμός που κόλλησαν στο βιβλίο οι ίδιοι του οι αναγνώστες είναι “μεταφυσικό  ερωτικό θρίλερ”. Θεωρώ κι εγώ ότι του ταιριάζει πολύ, αφού η κεντρική του ιστορία ακολουθεί τα βήματα ενός άντρα που βρίσκεται μονίμως απέναντι από τη γυναίκα της ζωής του εξαιτίας μίας σειράς καταστάσεων που συχνά διαβαίνουν το μονοπάτι του μεταφυσικού. Τα διλήμματα μάλιστα που του επιφέρουν αυτές οι καταστάσεις είναι κατά κανόνα τόσο δισεπίλυτα, που μονίμως δρα διαισθητικά. Τα αποτελέσματα των πράξεών του, σας αφήνω να τα αποκαλύψετε μόνοι σας!  

Q.2)Συγγραφή. Ένα μονοπάτι δύσκολο. Τί ήταν αυτό που σε αρακίνησε να το ακολουθήσεις;

Γ.Δ: Λάτρευα να δημιουργώ ιστορίες ήδη από την παιδική μου ηλικία. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι το “κάλεσμα” το έκανε η ίδια η συγγραφή από μόνη της! Μεγαλώνοντας ωστόσο,εκείνη που με προέτρεψε να ασχοληθώ πιο συστηματικά ήταν η σύζυγός μου, όταν και διάβασε την εισαγωγή ενός βιβλίου μου. Της άρεσε πολύ και έτσι μοιραία με ανάγκασε “να στρωθώ για τα καλά” έτσι ώστε να γράψω κάτι ολοκληρωμένο. Ευνόητο είναι ότι δε λέμεποτέ όχι σε τέτοιους εξαναγκασμούς!   

Q.3) Υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις για το θέμα “συγγραφέας”. Πώς αντέδρασε το δικό σουκοντινό περιβάλλον όταν έμαθε ότι ασχολείσαι με τη συγγραφή;

Γ.Δ: Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι δε γνώριζαν καν ότι γράφω, μέχρις ότου να ανακοινώσω το ντεμπούτο μου βιβλίο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Δεν ήταν δα και κανένα επτασφράγιστο μυστικό, απλά κατά μία έννοια ήθελα να τους το ανακοινώσω μαζικά έτσι ώστε να κάνω και μια μαζικότερη σφυγμομέτρηση αντιδράσεων. Αυτό πουδιαπίστωσα ήταν πως οι περισσότεροι το χαιρέτισαν θετικά.

Από εκεί και πέρα, οι πολύ-πολύ κοντινοί μου άνθρωποι, το γνώριζαν εδώ και καιρό και το είχαν επικροτήσει εξαρχής. Σας ανέφερα εξάλλου ήδη το παράδειγμα της συζύγου μου, που πραγματικά ήταν και είναι ο μόνιμος εμψυχωτής μου.
  
Q.4)Ο κόσμος της συγγραφής είναι ένα ανταγωνιστικό πεδίο μάχης. Εσύ πως σκέφτεσαι νατο αντιμετωπίσεις; Έχεις προετοιμαστεί;

Γ.Δ:  Είναι πολύ σωστά τοποθετημένη η ερώτηση, και έτσι μπορώ να απαντήσω σχεδόν λακωνικά: Μπορεί όντως για πολλούς ο κόσμος της συγγραφής να είναι ένα ανταγωνιστικό πεδίο μάχης, αλλά ευελπιστώ ότι για μένα δε θα είναι ποτέ. Θα αφήσω τον όποιον ανταγωνισμό να κάνει μόνος του την κούρσα θανάτου και θα συνεχίσω να απολαμβάνω αυτό που κάνω δίχως καμία πίεση.

Q.5)Πολλοί και μάλιστα ακόμα και οι πιο έμπειροι συγγραφείς, πέφτουν σε κενό έμπνευσης. Εσένα σου συνέβη κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου σου;

Γ.Δ: Ειδικά στο συγκεκριμένο βιβλίο, δε θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι τέτοια η δομή και η ανάπτυξή του, που κατά μια έννοια γνώριζα εξαρχής όλη την ιστορία –ή έστω τον σκελετό της. Οπότε αυτό που είχε απομείνει ήταν να τον ντύσω λογοτεχνικά.

Να πω ωστόσο ότι επειδή λατρεύω γενικότερα να γεμίζω με διλήμματα τους χαρακτήρες μου σε κάθε μου βιβλίο, συνήθως δεν πέφτω σε κενά έμπνευσης. Το δίλημμα είναι τόσο ανθρώπινο συναίσθημα, τόσο πραγματικό, που είναι σχεδόν αδύνατον για τους ήρωές μου να μη συνεχίζουν να προχωρούν και να προχωρούν την ιστορία τους, προσπαθώντας να το αντιμετωπίσουν. Μαζί τους, το κάνω κι εγώ! 

Q.6)Πάμε λίγο να μιλήσουμε για το βιβλίο σου. Συγκεκριμένα θα θέλαμε να μάθουμε λίγα μικρά μυστικά για το τι αποτέλεσε την πηγή έμπνευσής του.

Γ.Δ: Μια πραγματική ιστορία που άκουσα ότι συνέβη κατά τη διάρκεια του φονικού τσουνάμι που έπληξε τον Ινδικό Ωκεανό το 2004 και άφησε πίσω του 226000 νεκρούς:

Κοντά στην καρδιά του παλιρροϊκού κύματος βρέθηκε μια μητέρα, κρατώντας εκείνη την ώρα στην αγκαλιά της και τα δύο παιδιά της. Μέσα σε μερικές στιγμές διαπίστωσε ότι έτσιδεν μπορούσε να κρατηθεί. Αν ήθελε να ζήσει, αν ήθελε να σώσει ένα από τα παιδιά της,έπρεπε να αφήσει το άλλο να φύγει από τα χέρια της, για να γαντζωθεί η ίδια από κάπου. 

Και το έκανε… Συγκλονίστηκα τόσο με το δίλημμα που τής έβαλε η ίδια η ζωή, που αποφάσισα να δημιουργήσω κι εγώ μια μία ιστορία στην οποία ο πρωταγωνιστής της θα μπει σε ένα εξίσου απίστευτο δίλλημα. Τελικά τον έβαλα απέναντι στη γυναίκα της ζωής του, να πρέπει να πράξει εναντίον της, εναντίον των πιστεύω του, εναντίον της ίδιας λογικής. 

Q.7)Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Γ.Δ:  Να υφάνω έτσι τα μεταφυσικά γεγονότα της ιστορίας που να μοιάζουν αληθοφανή και όχι γελοία. Φαντάζομαι ότι γίνεται αντιληπτό πως τα συγκεκριμένα όρια δεν απέχουν και πολύ.Ελπίζω να τα κατάφερα!

Q.8)Η αγαπημένη μου ερώτηση όλων: Τώρα που είδες από την πλευρά του συγγραφέα, έχειαλλάξει η ματιά σου σαν αναγνώστης;

Γ.Δ: Αλλάζει κάπως εκ των πραγμάτων. Αρχίζεις και παρατηρείς προσεκτικότερα λεπτομέρειεςπου προηγουμένως δεν είχαν και τόση σημασία για σένα, όπως ας πούμε πώς έστησε ή πώςδόμησε την ιστορία του ο εκάστοτε συγγραφές. Μπορώ να πω όμως ότι η καινούργια, πιο “διαπεραστική” ματιά, μου αρέσει όλο και περισσότερο!

Q.9) Έχεις κάτι συγγραφικό στα σκαριά;

Γ.Δ: Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία τριετία βρίσκομαι σε μια, ας την πούμε, δημιουργική έξαρση, οπότε υπάρχουν μπόλικες ιστορίες ακόμη που αναμένουν να δουν τον κόσμο πέρα από το ντουλάπι μου! Στόχος μου είναι ωστόσο να εκδώσω το επόμενο βιβλίο μου μετά από περίπου 12 με 16 μήνες, έτσι ώστε το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα σε σχέση με το ντεμπούτο μου να είναι εύλογο. Μιλάμε δηλαδή για κάπου στα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017. Με το καλό πάντοτε!

Q.10) Θα θέλαμε να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες και κυρίως στους νέους συγγραφείς που τώρα ξεκινάνε να κυνηγάν το όνειρό τους.

Γ.Δ:Στους αναγνώστες του βιβλίου μου θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς.Ήσασταν ανέλπιστα πολλοί αυτόν τον πρώτο μήνα και πραγματικά έχετε πολλαπλασιάσει την όρεξη μου να συνεχίσω!

Στους λογοτεχνικούς αναγνώστες γενικότερα, θα ήθελα να πω να μη σταματήσουν ποτέ να ασχολούνται με αυτό τους το χόμπι. Επειδή ουσιαστικά δεν είναι χόμπι. Το διάβασμα είναι παιδεία και πολιτισμός, είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Τέλος, στους νέους συγγραφείς, θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα να δούνε τα πονήματά τους έτσι ακριβώς όπως τα ονειρεύονται. Ο δρόμος δεν είναι πάντα εύκολος, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους προβληματίζει· αντιθέτως, θα πρέπει να γιγαντώνει τη θέλησή τους. Κυρίως όμως να θυμούνται ότι η συγγραφή κάνει καλό στους ίδιους. Ότι αν γίνεται σωστά, βοηθά πρωτίστως στην ατομική τους βελτίωση.

Σε ευχαριστώ πολύ προσωπικά και εκ μέρους της ομάδας Θεματοφύλακες Βιβλίων για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσες. Πάντα δημιουργικός και με επιτυχίες Γιώργο! 

Γ.Δ:  Να σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου, με την ευχή το ταξίδι των Θεματοφυλάκων να συνεχίσει το ίδιο ονειρικά με αυτό που άρχισε! Εγώ προσωπικά το απολαμβάνω καθημερινά!

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΑ !

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Ρομπ Μίαρς βρίσκεται απέναντι από έναν ψυχίατρο που την τελευταία εβδομάδα τον ρωτά συνεχώς το ίδιο πράγμα: Γιατί έγινε δολοφόνος...

Η αφήγησή του, γεμάτη παράξενες συμπτώσεις, μεταφυσικές παρεμβάσεις και συνεχείς ανατροπές, θα ξετυλίξει μια σκοτεινή ιστορία για την οποία τα όπλα της επιστήμης δεν μπορούν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις. Υπάρχει το απόλυτο Κακό και αν ναι, μπορεί να κατευθύνει τις πράξεις μας σαν να είμαστε μαριονέτες στη βούλησή του;

Το τέλος θα είναι απρόσμενο για όλους τους πρωταγωνιστές, ένοχους και αθώους. Αν υπάρχουν αθώοι σε αυτή την ιστορία...


Ο Γιώργος Δάμτσιος, στην πρώτη του λογοτεχνική εμφάνιση, χτίζει με την πένα του ένα σκοτεινό, μεταφυσικό θρίλερ. Ταυτόχρονα, το βιβλίο αποτελεί ένα δυνατό ψυχογράφημα χαρακτήρων που συγκρούονται μεταξύ τους αναζητώντας απαντήσεις για τη ζωή, την αγάπη, και την ελευθερία ή όχι της ανθρώπινης βούλησης.

Ο Γιώργος Δάμτσιος με το πρώτο του μυθιστόρημα μας ρίχνει κατευθείαν στα βαθιά της σκοτεινής φαντασίας του, και η παρέα του Ελληνικού Τρόμου γίνεται πλουσιότερη με έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αντι-ήρωες που έχουμε συναντήσει στην εγχώρια λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια: τρομακτικός, πνευματώδης, και σε ορισμένα σημεία ξεκαρδιστικός, ο "διαταραγμένος εγκληματίας" Ρομπ αρχίζει να διηγείται την ιστορία από την αρχή, καθώς ο ψυχίατρος του προσφέρει ένα τσιγάρο. Η ιστορία σε τραβάει μέσα της, ο Γιώργος Δάμτσιος δεν βιάζεται, και με τη ροή του κειμένου, το τσιγάρο γίνεται πακέτο, κι εγώ δεν κατάλαβα για πότε βράδιασε!" (Κωνσταντίνος Κέλλης, συγγραφέας ("Το φως μέσα μου", "Νεκρή Γραμμή")

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

Σελίδα  Facebook :"ΓΙΩΡΓΟΣ  ΔΑΜΤΣΙΟΣ"

Προσωπική Σελίδα : "
http://georgedamtsios.weebly.com/"


Eκδόσεις Μomenτum :Μomentum 


Επιμέλεια Συνέντευξης : Νάγια Γ. Μητροπούλου
 Επιμέλεια /Συντονισμός Άρθρου : Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname