Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Βραβείο Μετάφρασης , Σταυρούλα Αργυροπούλου


Η Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας βραβεύει τη μεταφράστρια Σταυρούλα Αργυροπούλου για την καλύτερη μετάφραση ξένου λογοτεχνικού έργου στα ελληνικά, συγκεκριμένα του αυτοβιογραφικού αφηγήματος του Paul Auster Ημερολόγιο του χειμώνα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Η έγκριτη μεταφράστρια Σταυρούλα Αργυροπούλου είναι αποδέκτης πληθώρας διακρίσεων για το μεταφραστικό της έργο, ανάμεσα στις οποίες και η συμμετοχή της στη Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2012, στην κατηγορία Μετάφραση από Ξένη Γλώσσα. Μεταφράζει εδώ και πολλά χρόνια από τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ρωσικά.


Ο Paul Auster ανήκει στα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων εκατό ετών. Ανυπέρβλητος μετρ στην ψυχογράφηση χαρακτήρων θεωρείται από τους πιο εντυπωσιακά εφευρετικούς αμερικανούς συγγραφείς της εποχής μας.
Το Ημερολόγιο του χειμώνα αποτελεί μια ανορθόδοξη, καλειδοσκοπική ανασκόπηση στη ζωή του μέσα από την ιστορία του ίδιου του σώματός του. Ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία και φτάνοντας ως το κατώφλι των γηρατειών, ο Auster μάς ταξιδεύει σε μια διαδρομή σωματικών αισθήσεων, ηδονών και πόνων. Ενδιάμεσοι σταθμοί: το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στην εφηβεία, ο ολοένα και βαθύτερος δεσμός με τη γυναίκα του, σκέψεις για τον ύπνο και το φαγητό, καθώς και η «φλογερή στιγμή της φώτισης» το 1978 που σηματοδότησε το ξεκίνημα της ζωής του ως συγγραφέα. Μπροστά στον χειμώνα της ζωής του, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παγκοσμίως καταγράφει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα, τον νου και τη δημιουργικότητά του. Γραμμένο με βαθιά αγάπη και τη γνωστή κομψότητα του Paul Auster, το Ημερολόγιο του χειμώνα είναι ένα βαθιά συγκινητικό κείμενο για τα γηρατειά, μα και για την ίδια τη ζωή.

Η απονομή του βραβείου, καθώς και των υπόλοιπων βραβείων που απονέμει κάθε χρόνο η Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, θα έγινε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λ. Συγγρού 107, Αίθουσα Χριστίνα Ωνάση), στις 7 το βράδυ.

Περισσότερα για το βιβλίο Ημερολόγιο του χειμώνα του Paul Auster θα βρείτε ΕΔΩ.


Δελτίο τύπου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname