Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΙΑ ΖΩΗ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ σε συνεργασία με τον ΜΑΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ

Μια ζωή σε ένα βιβλίο; Δεν είναι δυνατό… Τι να πρωτοπείς, τι να αφήσεις έξω, πώς να δώσεις στον άλλο να καταλάβει την απερίγραπτη χαρά και στιγμιαία ευτυχία μιας μεγάλης επιτυχίας, αλλά και τη βαθιά στεναχώρια και θλίψη μιας αποτυχίας, ιδιωτικής ή επαγγελματικής; Και στο κάτω κάτω, γιατί να το κάνεις;


 Όλα αυτά σκεφτόμουν όσο δουλεύαμε σ’ αυτό το βιβλίο με τον Μάκη Προβατά, που η συνεργασία του ήταν sine qua non. Σιγά σιγά έπεισα τον εαυτό μου για τη χρησιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Είχα την τύχη να ζήσω σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο για την ιστορία της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και της Κοσμολογίας και με σκληρή δουλειά κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πρόοδο της επιστήμης και να βάλω ένα λιθαράκι για την καλύτερη κατανόηση του Σύμπαντος.

 Η τροχιά μου ήταν «επιστημονικά κοσμοπολίτικη» −«πολλῶν δ᾽ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω» – και ίσως η εμπειρία αυτή να έχει κάποιο ενδιαφέρον και κάποια χρησιμότητα για τον αναγνώστη. Για να δει κανείς την πραγματική στόφα της επιστήμης, ακαλλώπιστη και αδρή… Έγιναν 43 δίωρες, πολλές φορές και τρίωρες, συναντήσεις του Δ. Ν. με τον Μ. Π., στις οποίες περιγράφηκαν τα πάντα γύρω από τη ζωή του, την επιστήμη του, τη σκέψη του, τις τέχνες, τους δικούς του φόρους τιμής… Όλα από την αρχή: «Το όνομά μου δεν είναι Νανόπουλος…»

ISBN 978-960-16-6015-8 
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 272 
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Ο Δημήτρης Νανόπουλος έχει ασκήσει μια πραγματικά βαθιά επιρροή στη Θεωρητική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχο των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη φύση, η Θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς έχει τη σημερινή μορφολογία του. Γεννήθηκε στην Παλλήνη Αττικής στις 13 Σεπτεμβρίου 1948. Εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Φυσικής, το 1967, απ’ όπου αποφοίτησε το 1971. Συνέχισε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Sussex, στο Brighton και το 1973 έλαβε το διδακτορικό του. 

Το φθινόπωρο του 1973 κλήθηκε στο CERN για να εργαστεί ως ερευνητής στον Θεωρητικό τομέα. Εκεί ξεκίνησε η συνεργασία του με τον John Ellis, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα και έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 230 κοινές δημοσιεύσεις. Μία από τις συνεργασίες με τον John Ellis και τη Mary K. Gaillard οδήγησε σε ένα διάσημο πλέον paper για τις φαινομενολογικές ιδιότητες του μποζονίου Higgs, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη των πειραματικών ερευνών για το διάσημο πια σωματίδιο. Στο συγκεκριμένο paper αναφέρθηκε με περίοπτο τρόπο ο Peter Higgs κατά την ομιλία αποδοχής του βραβείου Νόμπελ στη Φυσική το 2013. Ακολουθεί διετής παραμονή στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου, μαζί με τον Sheldon Lee Glashow (Νόμπελ Φυσικής 1979), υπολόγισαν την παραγωγή του σωματιδίου Higgs μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που ονομάζεται «συγκρούσεις γλουονίων». Η διαδικασία αυτή αποτέλεσε τον κυρίαρχο μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για να ανακαλυφθεί το σωματίδιο Higgs στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN (LHC). Το 1979 επιστρέφει στο CERN και οι ερευνητικές του προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της θεωρίας της Υπερβαρύτητας και της θεωρίας των (Υπερ) Χορδών – που ακόμη και σήμερα είναι υποψήφιες για να αποτελέσουν «…ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο, συνεκτικό θεωρητικό πλαίσιο της Φυσικής που εξηγεί πλήρως και συνδέει όλες τις φυσικές πτυχές του Σύμπαντος». Το 1986 φεύγει και πάλι για τις ΗΠΑ. Γίνεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin και το 1989 στο Πανεπιστήμιο Texas A & M. Την ίδια χρονιά γίνεται Επικεφαλής της ομάδας Αστροσωματιδιακής Φυσικής στο ΗARC. Τη δεκαετία του 1990 ασχολήθηκε με τα μοντέλα λειτουργίας του εγκεφάλου, εμπνευσμένα από την Κβαντική Φυσική. 

Ο Δημήτρης Νανόπουλος έχει συγγράψει πάνω από 675 πρωτότυπες εργασίες και 14 βιβλία. Έχει πάνω από 43.500 αναφορές . Το 2006 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο Ωνάση ενώ το 2009 το βραβείο Enrico Fermi από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής (SIF). Από τον Ιανουάριο του 2015 τελεί χρέη προέδρου στην Ακαδημία Αθηνών. Είναι παντρεμένος με τη Μυρτώ Βασιλείου.

 O Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Συμπτωματικά τελείωσε το ίδιο γυμνάσιο με τον Δημήτρη Νανόπουλο (3ο Αμπελοκήπων). Σπούδασε προϊατρική (premed) στο Worcester St. College της Μασσαχουσέττης και επέστρεψε για να αποφοιτήσει από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1998 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές, τα δε τελευταία 6 χρόνια στον ΒΗΜΑ fm. Έχει πάρει πολλές συνεντεύξεις για το ΒΗΜΑ και το ΒΗΜagazino, όπως από τους Stephen Hawking, Richard Dawkins, Dario Fo, Eric Hobsbawm, Joseph Stiglitz, Noam Chomsky, Peter Brook, Carlos Fuentes κ.ά.

Καλή ανάγνωση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname