Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Κριτική: Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του Γκρι , Ε.L. James

«Αν το πρώτο βιβλίο σάς άρεσε, το δεύτερο θα σας κρατήσει με κομμένη την ανάσα ως την τελευταία σελίδα»...έγραψε η Amazon.us για το 50 πιο σκοτεινές αποχρωσεις του Γκρι.

Συγκινητική και ρομαντική, με πολύ αίσθημα αλλά και έντονο ερωτισμό, η τριλογία της E L James "Πενήντα αποχρώσεις" εγκαινιάζει ένα νέο είδος ερωτικής λογοτεχνίας και έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου. Πρόκειται επίσης για το πρώτο διεθνές μπεστ σέλερ που πρωτοκυκλοφόρησε σε μορφή e-book. Σήμερα και τα τρία μέρη της τριλογίας, είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων κάθε εβδομάδα. Η τριλογία κυκλοφόρησε σε 35 γλώσσες και μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο σε παραγωγή της Universal.

Προώθηση της ταινίας "Πενηντα αποχρώσεις του Γκρι"


Το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Πενήντα πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι" είναι πράγματι όπως μας λέει και ο τίτλος πιο σκοτεινό στη διαβάθμιση των χαρακτηρων των πρωταγωνιστών αλλά από την άλλη είναι ταυτόχρονα και πιο διαφωτιστικό. Η ιστορία εμπλουτίζεται με πολλές ανατροπές, κίνδυνο και σκοτεινές αποκαλύψεις για το παρελθόν του μυστηριώδους Κρίστιαν Γκρέι, για τα παιδικά του βιώματα και την κυκλοθυμικότητα του (;).


Οι αναπάντεχες εξελίξεις κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέχρι την τελευταία σελίδα κυριολεκτικά! 


Καινούρια πρόσωπα μπαίνουν στο δεύτερο βιβλίο, όπως οι γονείς του και η πρώην φιλενάδα του, ο ψυχολόγος του με την γυναίκα του, με την βοήθεια των οποίων καταλαβαίνουμε πολλά για την συμπεριφορά του Γκρευ και φυσικά την ψυχοσύνθεση του.


Η Ανα αλλάζει από ανέμελη, αθώα ανασφαλής και άτολμη σε σοβαρή επαγγελματία.

Κάτι εντελώς αντίθετο απο το πρώτο βιβλίο.


Ενστερνίστηκε τις τάσεις του Γκρέυ και προσπαθώντας να τον ικανοποιήσει για να δείξει ότι τον αγαπάει του "επιβάλλει" πλέον να της κάνει αυτά που νομίζει ότι εκείνος θέλει και του λείπουν.


"Θετικά του δεύτερου τόμου"


1) Η πλοκή εξελίσσεται κρατώντας σε αγωνία κάποιες φορές τον αναγνώστη σχετικά με την τωρινή ζωή του Γκρευ.


2) Υπάρχει μεγάλη αλλαγή στον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή όπου από άκαμπτος και κοφτός γίνεται τρυφερός και ρομαντικός


3) Το βιβλίο στηρίζεται αυτή τη φορά σε αλλαγμένες συμπεριφορές περισσότερο παρά σε σεξουαλικές περιγραφές


4) Έχει ρομαντισμό και αγωνία


Ίσως και πιο ενδιαφέρον από το πρώτο καθώς οι εναλλαγές ρομαντισμού, έξαψης κι αδημονίας είναι συχνές και έντονες και το συναίθημα που σου αφήνει όταν το τελειώσεις είναι ικανοποίησης που το διάβασες.


Η γραφή της Τζέιμς είναι ελαφρώς βελτιωμένη αν και εξακολουθεί να υστερεί στα σημεία.. όπως και στο πρώτο. Οι σεξουαλικές σκηνές είναι δυστυχώς πάρα πολλές με αποτέλεσμα αυτό τελικά να αποτελεί μειονέκτημα αλλά τουλάχιστον σε αντίθεση με το προηγούμενο, εδώ το σεξ γίνεται πιο συναισθηματικό και πιο ουσιαστικό και δεν περιορίζεται απλά στα ιδιαίτερα γούστα του Κρίστιαν.

Βασικα ειναι ένα βιβλίο που περιγράφει τις πρώτες δύο βδομάδες μιας σχέσης ενός ζευγαριού. Δεν σου δημιουργεί το ίδιο κλίμα σαν συνέχεια του πρώτου και απλά περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες την καθημερινότητα τους.


Παραδείγματα όπως : Πως πήγαν έξω να φάνε, πως γνώρισε εκείνος στους γονείς του την κοπέλα του, πως κάνουν πράγματα μαζί το Σαββατοκύριακο, πως περνάν τις καθημερινές στο διαφορετικό χώρο εργασίας τους, πως συνευρίσκονται ερωτικά κι άλλοτε πάλι διαφωνούν  .

Μετά από ένα τόσο εκκεντρικό πρώτο μέρος ιστορίας, σου φαίνεται διαφορετικό η τόσο ήρεμη, γλυκιά και ρομαντική συνέχεια. 

Στιγμιότυπο από την ταινία !
Αν κάποιος ασχοληθεί μόνο με το δεύτερο μέρος, γνωρίζοντας από περιληπτικά τι θα ακολουθήσει, μπορεί να πει πως πρόκειται για μια κλασσική ρομαντική ιστορία με ελάχιστες ακραίες σεξουαλικές προτιμήσεις. Αλλά αν τα έχει ξεκινήσει από την αρχή φαίνονται λίγο ασύνδετα μεταξύ τους σαν να είναι άλλοι πρωταγωνιστές η ότι μεταλλάχτηκαν τόσο πολύ στη συνέχεια. Με το αποκορύφωμα, να μπαίνουν οι δυο τους σε διαδικασία γάμου, με εκείνον φυσικά να της το προτείνει.Κατι το οποίο δείχνει την διαφορά ανάμεσα στα δύο βιβλία.


Φυσικά το βιβλίο είχε και κάποιες καλές στιγμές, με την έννοια ότι προσπαθούσε να συνδέσει το πρώτο με το δεύτερο μέρος δίνοντας σου στοιχεία για την όλο και καλύτερη κατανόηση του πρώτου. Υπάρχουν κάποια σημεία που για την κατανόηση τους χρειαζόταν η ανάκληση γεγονότων του πρώτου βιβλίου.


Για τους λάτρεις του είδους είναι μια τριλογία που αξίζει να διαβαστεί...έστω και από την περιέργεια της συνέχειας μιας λίγο "ιδιαίτερης" σχέσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων χαρακτήρων που αρχικά τους ενώνει "ένα συμβόλαιο" αλλά σιγά σιγά μια δυνατή σχέση. ....χωρίς όρια. 


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.


Κριτική Βιβλίου : Νάντια Βαβάση
Επιμέλεια :Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname