Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Διαβάζουν με τα μάτια των εθελοντών !

Διαβάζουν με τα μάτια των εθελοντών
Πόσο σπάνιο είναι στις μέρες μας να συναντάς νέους ανθρώπους που να σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορούν να συνθλίψουν και την πιο σκληρή πραγματικότητα, με μοναδικό τους όπλο την ανιδιοτελή προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο. Και μάλιστα, να αναλαμβάνουν δημιουργικές πρωτοβουλίες, σε πείσμα των εξαιρετικά αντίξοων προσωπικών και γενικών συνθηκών, αποδεικνύοντας σε όλους ότι ο άνθρωπος όσο αναπνέει είναι ικανός για όλα.

Με σύνθημά τους «Για να ακούν με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» και με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση στη λογοτεχνία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους, «γεννήθηκε» η εθελοντική ομάδα «Διαβάζω για τους Αλλους».

Μια συγκινητική κίνηση εθελοντισμού, που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αυτοί είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, άνθρωποι που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα, νοσοκομεία ή αναλφάβητοι.

Οι εθελοντές του Δικτύου που ξεπερνούν τα 800 άτομα αναπτύσσουν δράσεις ζωντανών αναγνώσεων σε όλο και περισσότερα ιδρύματα και γηροκομεία στην Αθήνα, στο Ηράκλειο Κρήτης -πολύ σύντομα και στη συμπρωτεύουσα- και παράλληλα διαβάζουν και ηχογραφούν παραμύθια και βιβλία λογοτεχνίας, προκειμένου να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών.

Την ιδέα της εθελοντικής κίνησης «Διαβάζω για τους άλλους» εμπνεύστηκε η Αργυρώ Σπυριδάκη ύστερα από μια συνομιλία που είχε με τον τυφλό φίλο της Θοδωρή Τσάτσο. «Αντί να θυμώνεις με κάτι, σήκω και κάν
 
Την ιδέα της εθελοντικής κίνησης «Διαβάζω για τους άλλους» εμπνεύστηκε η Αργυρώ Σπυριδάκη ύστερα από μια συνομιλία που είχε με τον τυφλό φίλο της Θοδωρή Τσάτσο. «Αντί να θυμώνεις με κάτι, σήκω και κάνε ό,τι μπορείς εσύ για να το αλλάξεις», λέει στο «Εθνος» ο 28χρονος Θοδωρής
 
Την ιδέα της εθελοντικής κίνησης εμπνεύστηκε η Αργυρώ Σπυριδάκη, αλλά ο πολύ καλός φίλος της, Θοδωρής Τσάτσος, ο οποίος είναι τυφλός, ήταν ο «κυνηγός» της προσπάθειας, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι μιλώντας στο «Εθνος».

Η Αργυρώ και ο Θοδωρής είναι δύο πολύ δημιουργικοί άνθρωποι και με πολύ καλές σπουδές. Η Αργυρώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ο Θοδωρής έχει πτυχία Ψυχολογίας και Νομικής, έχει κάνει θέατρο και κινηματογράφο.

Απόφαση ζωής
 
Παιδιά Ρομά ακούν με προσοχή έναν από τους εθελοντές να τους διαβάζει παραμύθι
 
Παιδιά Ρομά ακούν με προσοχή έναν από τους εθελοντές να τους διαβάζει παραμύθι
Μάλιστα η Αργυρώ παράτησε την «ασφάλεια» του Δημοσίου, όπου εργαζόταν ως διοικητική υπάλληλος σε ερευνητικό κέντρο για να αφοσιωθεί στο έργο του εθελοντικού Δικτύου.
 
«Μια μέρα πίναμε καφέ με τον Θοδωρή και συζητούσαμε για βιβλία. Τον ρώτησα, λοιπόν, τι έχει διαβάσει από τον συγγραφέα Τζόναθαν Κόου, καθώς ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το ''Το σπίτι του ύπνου''. Μου απάντησε ότι δεν το έχει διαβάσει και τον παρότρυνα να το κάνει. Τότε μου εξήγησε ότι θα το ήθελε πάρα πολύ, αλλά δεν υπάρχει στην ακουστική βιβλιοθήκη για άτομα με προβλήματα όρασης και ότι θα επιθυμούσε να του το διαβάσω! Οταν γύρισα σπίτι, άρχισα να επεξεργάζομαι αυτή την ιδέα. Μέχρι τότε, αν και έκανα παρέα με τον Θοδωρή, είχα μια εσφαλμένη εντύπωση, πολύ ρομαντική στο μυαλό μου, ότι όλα τα βιβλία με κάποιον μαγικό τρόπο δημιουργούνται και ακουστικά γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Σκέφτηκα ότι αντί να μεμψιμοιρώ, ήρθε ο καιρός να κάνω κάτι. Τον Ιανουάριο του 2015 η εθελοντική ομάδα ''Διαβάζω για τους άλλους'' ήταν έτοιμη».

Την ίδια άποψη και στάση ζωής έχει και ο 28χρονος Θοδωρής Τσάτσος.

«Αντί να θυμώνεις με κάτι, σήκω και κάνε ό,τι μπορείς εσύ για να το αλλάξεις», επισημαίνει. «Μπορεί να ακούγεται ως μια θετική σκέψη, αλλά όσοι έχουν τολμήσει να το κάνουν στην πράξη, από το πιο μικρό πράγμα μέχρι το πιο μεγάλο για τον καθένα, μόνο αυτό αποδίδει. Είναι και στη φιλοσοφία μας. Ας κάνουμε κάτι, έστω και λίγο...».

Αρχικά η Αργυρώ κοινοποίησε την ιδέα της στο Facebook, χωρίς να πει κάτι στον Θοδωρή. Σκέφτηκε, όπως μας εξήγησε, ότι από τη στιγμή που ενέπνευσε την ίδια να το κάνει, σίγουρα θα έβρισκε και συνοδοιπόρους! Και δεν έπεσε έξω.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε. Με έπαιρναν τηλέφωνο νυχθημερόν! Αυτό μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά, γιατί με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχει κόσμος εκεί έξω που είναι ενεργός», λέει.

«Οταν βρεθήκαμε όλοι οι εθελοντές, ήδη μέσα στο κεφάλι μου το είχα οργανώσει πολύ καλά. Σήμερα, πλέον, η ομάδα μας έχει πάνω από 800 εθελοντές και συνεχίζουμε. Να φανταστείτε ότι κάθε μέρα εγγράφονται 30 νέα μέλη. Αυτό κι αν είναι επιτυχία», καταλήγει η Αργυρώ Σπυριδάκη.

ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname