Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

9 "μυστικά" στις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Αυτές είναι εννέα από τις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου. Καθεμιά από αυτές έχει και ένα μυστικό ή ένα "μυστήριο" ή μια διασκεδαστική ιστορία, πίσω από την αίγλη των σπάνιων βιβλίων και την εξαιρετική κατασκευή τους. Είναι αυτές οι μικρές σχεδόν ασήμαντες πληροφορίες που δημιουργούν τους μύθους και τις ιστορίες. - Α.Μ


Βιβλιοθήκη  Κονγκρέσου , Washinghton DC
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Washington, DC Πηγή: www.lifo.gr

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Washington, DC. Ιδρύθηκε το 1800. To μικρότερο βιβλίο στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι ένα αντίγραφο του βιβλίου με τα παιδικά τραγούδια Old King Cole. Το μέγεθός του είναι μόλις 1/25 "x 1/25".
Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Χτίστηκε το 1897-1911 Τα μαρμάρινα λιοντάρια μπροστά στην είσοδο της βιβλιοθήκης ονομάζονταν αρχικά Λέων Άστορ και Λέων Λένοξ από τους ιδρυτές της βιβλιοθήκης και αργότερα Λόρδος Άστορ και Λαίδη Λένοξ. Στη συνέχεια, , κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο Δήμαρχος Fiorello LaGuardia τα μετονόμασε σε Υπομονή και Σθένος για να εμπνεύσει τους πολίτες της Νέας Υόρκης.
Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.
Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό, Πόλη του Μεξικό. Χτίστηκε το 1950. Οι πολύχρωμες τοιχογραφίες στις τέσσερις πλευρές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης έχουν γίνει από χιλιάδες χρωματιστά πλακάκια. Όχι μόνο είναι πανέμορφα, αλλά περιγράφουν την ιστορία του Μεξικού: Ο βόρειος τοίχος το παρελθόν πριν τους Ισπανούς, ο νότιος τοίχος την περίοδο της αποικιοκρατίας, ο ανατολικός τοίχος τον σύγχρονο κόσμο και ο δυτικός τοίχος το Πανεπιστήμιο και το σύγχρονο Μεξικό. 
Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό, Πόλη του Μεξικό.
 Η βιβλιοθήκη του Trinity College , Δουβλίνο, Ιρλανδία. Χτίστηκε το 1717-1732. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το εκπληκτικό Long Room στο Trinity College Library, θυμίζει την επίθεση των κλώνων στο Star Wars Episode II. Τα αρχεία Jedi είναι παρόμοια με το long room αν και ο σκηνοθέτης αρνήθηκε κάθε ομοιότητα.
Η βιβλιοθήκη του Trinity College , Δουβλίνο, Ιρλανδία.
Βιβλιοθήκη Geisel, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. Χτίστηκε το 1968-70. Μια βιβλιοθήκη που δεν έχει τρίτο όροφο. Τα επίπεδα αρχίζουν από τον αριθμό 1 έως τον αριθμό 8 παραλείποντας το 3.
Βιβλιοθήκη Geisel, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο.

Βιβλιοθήκη Admont Abbey, Admont, Αυστρία. Χτίστηκε το 1776. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη του κόσμου με 70.000 τόμους βιβλίων για τους μοναχούς του Admont Abbey.
Βιβλιοθήκη Admont Abbey, Admont, Αυστρία.
Βιβλιοθήκη Joe και Rika Mansueto, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Χτίστηκε το 2011. Η βιβλιοθήκη Mansueto μοιάζει με διαστημόπλοιο και φαίνεται μικρή επιφανειακά. Στα υπόγειά της όμως μπορεί να αποθηκεύσει τρία εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες τόμους βιβλίων.
Βιβλιοθήκη Joe και Rika Mansueto, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
 Βιβλιοθήκη Christ Church College, Οξφόρδη, Αγγλία. Χτίστηκε από το 1717, έως το 1772. Ο συγγραφέας Λούις Κάρολ, δούλευε εδώ σαν υποβιλιοθηκάριος μέχρι το 1857.
Βιβλιοθήκη Christ Church College, Οξφόρδη, Αγγλία.
Δημόσια Βιβλιοθήκη Ταϊπέι, Beitou Branch, Ταϊβάν. Χτίστηκε το 2006. Αυτή είναι η μεγαλύτερη και μοναδική πράσινη βιβλιοθήκη της Ταϊπέι. Μοιάζει πραγματικά με ένα δεντρόσπιτο. Έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο νερό της βροχής, ηλιακή ενέργεια και φυσικά δομικά υλικά.
Δημόσια Βιβλιοθήκη Ταϊπέι, Beitou Branch, Ταϊβάν.

Πηγή: www.lifo.gr
THE LIFO TEAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname