Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

"Υγρή Πόλη" ... Μέσα από τη δική μου ματιά


Κομοτηνή … Πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης … Κομοτηνή … Μία πόλη ελάχιστα δίπλα στη Βουλγαρία. … Κομοτηνή …Μία πόλη με κρύο … Κομοτηνή … Μία «Υγρή Πόλη» που στιγματίζει τους κατοίκους της … Μία «Υγρή Πόλη» που όλοι όσοι καταγόμαστε από εκεί …αλλά είμαστε μακριά, την έχουμε μέσα μας … Αυτή την πόλη, την τόσο ξεχωριστή, την τόσο ιδιαίτερη, με τη συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου … Που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση … Αυτή την πόλη, του 1950, μας παρουσιάζει η Φωτεινή Ναούμ μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Υγρή Πόλη».
Πηγή:  https://www.slideshare.net/MariaDimou1/roject-49310887 

Ο Λεωνίδας, ο κουρέας τη πόλης, παντρεμένος με την φιλάσθενη Εριφύλη και με μία κόρη 16 χρονών, την Γαρυφαλιά, διατηρεί το κουρείο του στην σκεπαστή αγορά της πόλης. Η ήρεμη ζωή του θα ταραχθεί με την άφιξη της Χλόης από το Παρίσι. Μία άφιξη που θα φέρει τον Λεωνίδα αντιμέτωπο με το παρελθόν του. Ένα παρελθόν γεμάτο πάθος, έρωτες, αμαρτίες. Παράλληλα, σε ένα χωριό έξω από την Κομοτηνή μένει η Λαμπρινή, μία 18χρονη κοπέλα μεγαλωμένη με «θρησκευτική ευλάβια» στα όρια της θρησκοληψίας. Στη ταβέρνα που έχει μαζί με τη μητέρα της, εμφανίζεται ο Ζαχαρίας. Η κινητήρια δύναμη που θα την ωθήσει σε ακραίες για την εποχή αποφάσεις. Συμπρωταγωνιστές στις ζωές όλων αυτών, ο  Ερίφ, ο μικρός βοηθός του καφετζή και ο Τάκης, μία ιδιαίτερη ανθρώπινη ύπαρξη, φίλος του Ζαχαρία.
Και ενώ οι ιστορίες των πρωταγωνιστών φαίνονται ασύνδετες μεταξύ τους, ωστόσο συναντιούνται και συνδέονται με ανομολόγητα μυστικά, αισθήματα, πάθη και έρωτες. Κοινός στόχος όλων; … Η ευτυχία … Η αγάπη … Η κάθαρση … Και θα έρθει σε όλους … Μπορεί να πονέσουν, να χάσει η ψυχή τους τον δρόμο της, ωστόσο όλοι θα βρουν τη λύτρωση που ποθεί η καρδιά τους …
Το ρολόι
Ο Λεωνίδας, μία ύπαρξη μπλεγμένη στη νεανική του ζωή και την ενήλικη. Δεσμευμένος στα πάθη του, παρόλο που προσπάθησε να φύγει μακριά από αυτά. Δεν ήξερε όμως ότι τα χιλιόμετρα δεν μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας. Η Χλόη, μία γυναίκα που έζησε τη ζωή της στα άκρα, ψάχνοντας όμως πάντα την αληθινή αγάπη. Η Γαρυφαλιά, μία έφηβη κοπέλα, που γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός παντρεμένου και δεν βλέπει τον αληθινό και ουσιαστικό έρωτα του Ερίφ. Ο Ερίφ, που με το ιδιαίτερο χάρισμά του, απομακρύνεται από όσους αγαπά, για να μην τους καταστρέψει. Ο Ζαχαρίας, το απόλυτο αρσενικό. Πιστός στη γυναίκα του και υπομονετικός. Η Λαμπρινή, μία κοπέλα συντηρητική, που χάνει τον δρόμο της, αλλά καταλαβαίνει στο τέλος ότι ο Ζαχαρίας είναι η απόλυτη αγάπη. Και ο Τάκης, ίσως ο πιο τραγικός ήρωας από όλους. Η αγάπη τον συνέτριψε. Ή καλύτερα τα πρέπει της κοινωνίας.
Ο πλάτανος

Ένα μωσαϊκό ανθρώπων και ψυχών. Μέσα στα στενά της Κομοτηνής, μέσα στις γειτονιές της πόλης, ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες των ηρώων. Η Φωτεινή Ναούμ με τις ιστορίες σε παρασύρει στις ψυχές των πρωταγωνιστών... Σε καλεί να αφουγκραστείς τον παλμό της πόλης και να πλανευτείς από τις μυρωδιές της ... Με τη γραφή της ξεδιπλώνει τα συναισθήματα, τις αντιλήψεις και τα θέλω των ηρώων. Προβάλλει τις θρησκευτικές παραδόσεις της εποχής, τις κοινωνικές αντιλήψεις και καταφέρνει να τις αντιμετωπίσει και να τις υπερνικήσει.Η «Υγρή Πόλη» είναι σκοτεινή και μυστήρια … Οι χαρακτήρες κλειστοί, επηρεασμένοι από την σκοτεινιά της πόλης … Σιγά – σιγά απελευθερώνονται … Οι μάσκες πέφτουν, οι πόθοι βγαίνουν στο προσκήνιο και οι καταπιεσμένες επιθυμίες πραγματοποιούνται … Η «Υγρή Πόλη» αν και φαίνεται ότι εγκλωβίζει τις ανθρώπινες υπάρξεις, στην ουσία είναι αυτή που θα τους οδηγήσει στην λύτρωση … « Η «Υγρή Πόλη» είμαι εγώ … Είμαστε εμείς … Η κοινωνία που ζούμε … όλα αυτά που καλούμαστε να βιώσουμε χωρίς να μας έχει προετοιμάσει κανείς … Το ποτάμι άλλοτε ξεσκεπάζει και άλλοτε ενώνει και ευλογεί … Η «Υγρή Πόλη» είναι μία πόλη μαγική» (οπισθόφυλλο)ISBN:
978-960-605-197-5
Έκδοση:
1η
Ημερομηνία έκδοσης:
08/03/2017
Αριθμός σελίδων:
488
Μέγεθος:
140 x 205


Αγγελίδου Χρυσή - Σίσυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname