Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Συνέντευξη με την Εύη Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου

                             
Ξεκινάμε τα αφιερώματα σε συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, με τη συγγραφέα  Εύη Τσιτιρίδου.
Θα ήθελα  να την ευχαριστήσω, που αποδέχτηκε την πρόταση μου να απαντήσει στις ερωτήσεις  που τις έθεσα.  Πρόκειται για μια συγγραφέα που τη διακρίνει η ευγένεια και το ήθος. Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε τα όσα μας λέει.


                                       
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Η  Εύη Τσιτιρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από Κρήτη και Πόντο.
Από παιδί την γοήτευαν η λογοτεχνία, η αρχαιολογία και η ψυχολογία. Σπούδασε παιδαγωγικά και από το 2014, εργάζεται στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού, του Νικηφόρου.

Συνέντευξη


Καλησπέρα κυρία Τσιτιρίδου. Σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης σας στο blog μας Θεματοφύλακες Βιβλίων. Πότε και πως ξεκίνησε για σας το μαγικό ταξίδι της συγγραφής

Ε.Τ: Η Συγγραφή δεν είναι μια ‘‘μαγική κατάσταση’’. Είναι τόπος και τρόπος έκφρασης μέσα από την τέχνη του λόγου. Αν την παρομοίαζα με κάτι,  θα έλεγα ότι είναι ένας πλανήτης με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Όταν επιλέγεις να χτίσεις ένα σπιτάκι εκεί, την βασική σου κατοικία ή την εξοχική, ανάλογα με τις συνθήκες της καθημερινότητας και της επίγειας ζωής σου, ζεις μια ακόμα ζωή. Τη ζωή των ηρώων σου, τη ζωή που πλάθεις με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ιδέες, τις προσδοκίες, τις αγωνίες, τις απορίες σου, όλες τις πτυχές της προσωπικότητας σου. Αυτό συνήθως ξεκινάει από τα παιδικά σου χρόνια. Αν υπάρχει ο σπόρος μέσα σου, δεν αργεί να βλαστήσει η ανάγκη, η επιθυμία, η απόλαυση και η περιπέτεια της δεύτερης αυτής ζωής. Από τα παιδικά μου χρόνια, ξεκίνησε και για μένα.

Ποια ήταν τα αγαπημένα σας βιβλία που σας κρατούσαν συντροφιά στη παιδική ηλικία;

Ε.Τ: Μπορεί να σας φανεί παράξενο αυτό που θα σας πω, αλλά αγαπούσα και τα σχολικά μου βιβλία, ειδικά τα αναγνωστικά και τα ανθολόγια του δημοτικού και τα βιβλία της ιστορίας. Ιδιαίτερη αγάπη έτρεφα και τρέφω για τη μυθολογία, την ποίηση, τα λαϊκά παραμύθια. Αγαπημένοι συγγραφείς μου ο Ιούλιος Βερν με όλα του τα έργα και ειδικά τη  Μυστηριώδη Νήσο», η Άλκη Ζέη με το « Κοντά στις ράγες», η Γιολάντα Πατεράκη με « το ανθρωπάκι μου». Δεν συμπάθησα ποτέ τα παραμύθια τύπου Χιονάτη, Σταχτοπούτα κ.λ.π Τα ένιωθα πολύ ξένα προς τη δική μου ψυχοσύνθεση. Τελειώνοντας το δημοτικό ερωτεύτηκα τον «Αλέξη Ζορμπά»
Του Νίκου Καζαντζάκη και τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Στο γυμνάσιο η επαφή με την αρχαία Ελληνική γραμματεία και με έργα όπως η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο «Επιτάφιος του Περικλή» του Θουκυδίδη αλλά και με την ποίηση για μεγάλους όπως οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού και τα έργα του Σεφέρη, καθόρισαν την απόφασή μου να χτίσω ένα δικό μου σπιτάκι στον πλανήτη της συγγραφής. Αργότερα τα αναγνωστικά μου ενδιαφέροντα ξανοίχτηκαν πολύ. Θυμάμαι ακόμα πόσο συγκινήθηκα όταν διάβασα το θεατρικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς. « Ο Ορφέας στον Άδη». Πόσο λάτρεψα το « Ματωμένο γάμο» του Λόρκα. Και το ταξίδι συνεχίζεται.

Τα παιδιά διαβάζουν σήμερα; Αν ναι, τι βιβλία κυρίως επιλέγουν;

Ε.Τ: Διαβάζουν τα παιδιά που βλέπουν στο περιβάλλον τους και τους ενήλικες να διαβάζουν. Τα παιδιά που συναντούν και στο σχολείο τους, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, που και ο ίδιος λατρεύει το διάβασμα, το δείχνει και το υποστηρίζει με κάθε τρόπο. Τα παιδιά που έχουν μια νονά, που δεν παραλείπει ποτέ να προσθέσει στο πακέτο με τα δώρα για το βαφτιστήρι της και ένα καλό βιβλίο. Τα παιδιά που έχουν παππούδες και γιαγιάδες που τους λένε παραμύθια αντί να τα ξεχνούν μπροστά στην τηλεόραση. Τα παιδιά που στον ελεύθερο χρόνο τους, κάποιος από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, τα πηγαίνει σε μια δημιουργική δράση σχετική με το βιβλίο. Γιατί τα παιδιά, μαθαίνουν να κάνουν επιλογές στη ζωή κατά κύριο λόγο, μέσω του βιώματος και της μίμησης. 

Το τραγούδι των σειρήνων του άκριτου καταναλωτισμού, είναι βεβαίως πολύ ελκυστικό και μαγευτικό στις μέρες μας. Και εύκολα αποτυπώνεται στο μυαλό, επιβάλλεται στις καθημερινές μας συνήθειες. Γι’αυτό έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει ένας Οδυσσέας πλάι στα παιδιά, όχι να τους βουλώνει τα αυτιά με κερί, ούτε να τα δένει στο κατάρτι ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν αυθόρμητα στο άκουσμα του. Αλλά για να συζητά και να συζητά μαζί τους, ποια είναι η ουσία και ποιο το περιτύλιγμα σε κάθε επιλογή τους. Οπότε, ακόμα και αν επιλέξουν το περιτύλιγμα, να ξέρουν το γιατί και το ότι δεν είναι αυτό η μοναδική αλλά και η καλύτερη, η πιο ωφέλιμη για αυτά δυνατή επιλογή. Όλα χωράνε στη ζωή μας, και το σπανακόρυζο και το σουβλάκι. Σημασία έχει σε ποια δόση καταναλώνουμε κάθε τροφή και πόσο συνειδητά γίνεται αυτό. Κλασική συνταγή το «παν μέτρον άριστον»!

Εκτός από τον πεζό λόγο, γράφετε και ποίηση. Συλλογή ποιημάτων σας για παιδιά, έχει βραβευτεί από τον Πανελλήνιο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έχετε σκεφτεί αν ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος; ( Ένα μυθιστόρημα ενηλίκων για παράδειγμα)

Ε.Τ: Όπως σας είπα, το πώς χτίζει το σπιτάκι του καθένας στον πλανήτη της συγγραφής, σχετίζεται και με τις συνθήκες της καθημερινότητας και της επίγειας ζωής του. Όλα τα είδη της τέχνης του λόγου με γοητεύουν, σε όλα θα ήθελα να δοκιμαστώ. Αλλά έχω και επίγνωση του πόσο μεγάλη ευθύνη είναι αυτό. Γιατί δεν γράφουμε μόνο για τον εαυτό μας. Το έργο μας εκτίθεται στο κοινό. Προσωπικά τη συγγραφή τη θεωρώ και κοινωνικό λειτούργημα. Η ιδιότητα του πνευματικού ανθρώπου μπορεί αν έχει παραγκωνιστεί, παραγνωριστεί ή και ευτελιστεί στην εποχή της παρακμής που μας έλαχε δυστυχώς να ζούμε, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, αλλά δεν παύει να έχει μια αξία, μια ιερότητα, ένα συμβολισμό. Και εγώ τις αξίες, τα σύμβολα, τα όσια και τα ιερά, τα τιμώ και τα σέβομαι στη ζωή μου. Όταν νιώσω έτοιμη, επαρκής και ικανή, αρκετά ώριμη για να τα υπηρετήσω με συνέπεια και ποιότητα, θα το κάνω με προσήλωση και αγαλλίαση. Ευλαβικά. Να είστε σίγουρη για αυτό!


Αρθρογραφείτε στη σελίδα «Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίο», έχοντας τη στήλη « ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ».Πείτε μας δυο λόγια για την εξαιρετική αυτή σελίδα αλλά και για τη δική σας στήλη.

Ε.Τ: «Ο Μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου», είναι ένα καλειδοσκόπιο της φιλαναγνωσίας, μέσα από το γνήσιο ενδιαφέρον, το μεράκι, το ταλέντο και την  αγαπητική ματιά ανθρώπων που αγαπούν και νοιάζονται το βιβλίο, τα παιδιά, τον κόσμο των παιδιών, όλους όσους ασχολούνται  με κάποιο τρόπο με αυτά. Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτήν την ξεχωριστή παρέα, με τη δική μου ματιά και εμπειρία, τη στήλη «Διαβάζω και Δημιουργώ». Μέσα από τη στήλη αυτή, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, προσπαθώ να παρουσιάζω βιβλία, προτείνοντας παράλληλα ιδέες για την δημιουργική αξιοποίηση τους από ομάδες παιδιών  με τους δασκάλους και τους εμψυχωτές τους σε σχολεία, μουσεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, βιβλιοθήκες, παιδικές και εφηβικές λέσχες ανάγνωσης, αλλά και από τις οικογένειες στα σπίτια τους. Απώτερος στόχος, εκτός από την ψυχαγωγία των παιδιών, είναι η ενίσχυση και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, με τρόπους κατάλληλους και συμβατούς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προσδοκίες της παιδικής ηλικίας.

Έχετε σκεφτεί τον επόμενο ήρωα ή ηρωίδα του βιβλίου σας;

Ε.Τ: Με αυτούς τους ήρωες ξυπνάω και κοιμάμαι καθημερινά. Με παιδεύουν και με εκπαιδεύουν. Και αυτή η διαρκής «ζωντανή μου σύνδεση» με τον πλανήτη της συγγραφής, είναι που με κρατάει σε εγρήγορση, ώστε να ζω μια ζωή με νόημα και να προσφέρω το καλύτερο που είμαι και μπορώ στους συνανθρώπους μου, στους μαθητές μου, στους αναγνώστες μου. Γι’ αυτό όλους τους λογοτεχνικούς ήρωες, δικούς μου και μη, παλιούς, νέους, γνωστούς και αγνώστους, πραγματικά τους ευγνωμονώ..

 Εργογραφία

Η Αρχαία Μίλητος με χαρτί και μολύβι (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)
Ιστορίες από την Ιλιάδα  (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)                        
Με λένε Ηρακλή.  (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)
Εεε.. κολλητήρια παίζουμε (Εκδόσεις Ακρίτας)
Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας ( Εκδόσεις Ακρίτας)
Παραμύθια της Ίμβρου (Εκδόσεις Ακρίτας)

Θαλασσινά παιχνίδια με την Πλίτς την χελωνίτσα Καρέτα-Καρέτα
Θαλασσινά παιχνίδια με τον Φλάπ το φωκάκι Μονάχους-Μονάχους
Θαλασσινά παιχνίδια με τον Μπλούμ το δελφινάκι (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Εδώ Προ νήπιό

Εδώ Νηπιαγωγείο (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (Εκδόσεις Πατάκη)
Μη τρως τη μαμά μου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Μια βόλτα στα Βυζαντινά χρόνια (Εκδόσεις Κέδρος)
Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας (Εκδόσεις Alta Carta)
H βασίλισσα Καλοφαγού (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Ο θησαυρός της Εβίτας (Εκδόσεις Καλέντη)
Το αυγό που ράγισε (Εκδόσεις Σαΐτη)

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα ακόμα για την κυρία Τσιτιρίδου μπορείτε να επισκεφτείτε το blog της ή τη σελίδα της στο fakebook.Συνέντευξη: Αγγελική Παπαθανασίου
Επιμέλεια κειμένου:Νεκταρία Πουλτσίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname