Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

"BABY BLUE" ... Μέσα από τη δική μου ματιάΑγγελίδου Χρυσή - Σίσυ


Και αφού εντυπωσιάστηκα με το «Αθηναϊκό Μπλουζ» αποφάσισα να διαβάσω και το επόμενο βιβλίο του Πολυχρόνη Κουτσάκη το «Baby Blue”, καθώς το ενδιαφέρον μου για την εξέλιξη της ζωής του Στράτου, της Μαρίας, του Ντραγκ, της Τέρι και φυσικά τι καινούργια ιστορία θα μπορούσε να σκεφτεί που να ξεπερνάει το «Αθηναϊκό Μπλουζ» ήταν μεγάλο. Το ίδιο μεγάλη ήταν και η έκπληξή μου όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η ιστορία από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Κλείνοντας, ωστόσο, το βιβλίο, σκεφτόμουν «Τελικά, η αποτύπωση της πραγματικότητας σοκάρει περισσότερο από την φαντασία».

Ο Στράτος, ο επαγγελματίας φροντιστής όπως αυτοαποκαλείται - αυτή τη φορά αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Θέμη Ραπτά. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η ανάθεση; Γίνεται από τη 14χρονη θετή κόρη του Ραπτά, τη Νάστια, ένα τυφλό κορίτσι, με παιδικά τραύματα και μοναδικά χαρίσματα. Ο Θέμης Ραπτάς, δημοσιογράφος ταγμένος να ανακαλύπτει την αλήθεια, είναι ο μοναδικός που της έδωσε αγάπη, παρόλο που τον τελευταίο καιρό ζούσαν άστεγοι στο Λόφο του Φιλοπάππου. Χάνοντας, λοιπόν, τη μοναδική σταθερά της ζωής της, αναζητά τους υπεύθυνους και θέλει εκδίκηση.

Ο Στράτος για πρώτη φορά δεν ξέρει αν μπορεί να αναλάβει την υπόθεση, ενώ παράλληλα έχει να παλέψει με τις προσωπικές του υποθέσεις. Από τη μία μεριά η Μαρία που περιμένει το παιδί του και από την άλλη ο κολλητός του, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μία δύσκολη υπόθεση κατά συρροή δολοφόνου, μία υπόθεση που όλα δείχνουν ότι συνδέεται με την δική του. Και μέσα από έρευνες, μυστικές συναντήσεις, και άλλα πολλά, αρχίζει η αναζήτηση της αλήθειας. Μία αλήθεια που θα σοκάρει. Μία αλήθεια που ίσως θα μπορούσε να μείνει θαμμένη. Γιατί καμία φορά η αλήθεια πληγώνει περισσότερο από το ψέμα.

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης προσφέρει ένα άρτια δομημένο αστυνομικό βιβλίο και μας προσφέρει τη χαρά να σκεφτούμε ότι η αστυνομική λογοτεχνία έχει μέλλον στην Ελλάδα. Αυτό που με ικανοποίησε περισσότερο, πέρα από το μυστήριο της υπόθεσης, ήταν ότι ενώ υπήρχαν παράλληλα αρκετές ιστορίες, εμπλέκονταν αρκετοί χαρακτήρες, ούτε για μία στιγμή δεν ένοιωσα σύγχυση και δεν χρειάστηκε να «κρατάω σημειώσεις» για το τι ρόλο έπαιζε ο κάθε χαρακτήρας που εμφανιζόταν μέσα στην ιστορία. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της ιστορίας. Δεν μπερδεύει και δεν κουράζει, αντιθέτως σε κρατάει σε εγρήγορση και αγωνία, ώστε να θες να φτάσεις στο τέλος αμέσως. Η εξέλιξή της πραγματοποιείται σταδιακά, με γρήγορες αποκαλύψεις μεν, όχι με προχειρότητα δε. Όλα εξηγούνται την κατάλληλη στιγμή. Πληροφοριοδότες, συνεργάτες του δολοφονηθέντος, προσφέρουν πληροφορίες, άλλοτε σωστές. άλλοτε λανθασμένες, με αποτέλεσμα συχνά να απομακρύνουν τον Στράτο από τον στόχο. Όμως, τελειομανής, όπως είναι, θα φτάσει εκεί που πρέπει, στην αλήθεια.
Παράλληλα, όμως, το «Baby Blue» είναι ένα βιβλίο, μία ιστορία, που καυτηριάζει με τον πιο σκληρό και αδυσώπητο τρόπο την «κατάντια» της σύγχρονης κοινωνίας, την εξουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το πολιτικό σύστημα, την εξουσία των δικαστηρίων και την Αστυνομία. Μέσα από την ιστορία της Νάστιας ο Πολυχρόνης Κουτσάκης βάζει στο στόχαστρο όλες τις εξουσίες, οι οποίες ενώ θα έπρεπε να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και την προστασία των πολιτών, προστατεύουν τους – με παρανομίες και ανηθικότητες – τους έχοντες και κατέχοντες. Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης με έκανε πολλές φορές να σκεφτώ και να προβληματιστώ για τον κόσμο μας, για την Ελλάδα και το πώς έχει καταντήσει, πώς την καταντήσαμε. Και παρά την σαπίλα που εμφανίζεται, η ελπίδα υπάρχει και δίνει δύναμη σε όλους, ότι αν πραγματικά το θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Αρκεί να αλλάξουμε εμείς, για να αλλάξει ο κόσμος.Συγγραφέας/εις: Κουτσάκης Πολυχρόνης
Κατηγορία: ελληνική λογοτεχνία
ISBN: 9789601661759
Ημερ/νία έκδοσης: 6/2015
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 336
Γλώσσα βιβλίου: ελληνικά
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Διαστάσεις βιβλίου: 21x14 cm
ISBN 10: 9601661751


>> Ξεφύλλισέ το


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname