Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

"Κάποτε στη Σαλονίκη" μέσα από τη δική μου ματιά



Χρυσή Αγγελίδου

Κάποτε στη Σαλονίκη … και αμέσως σκέφτεσαι ένα ταξίδι στην όμορφη νύμφη του Θερμαϊκού … σε μία εποχή δύσκολη και όμορφη παράλληλα … 1927 και η μικρή Χριστίνα Παπάζογλου μετακομίζει με τη μητέρα της στην Θεσσαλονίκη, ερχόμενη προσφυγοπούλα από την «κατακρεουργημένη» Μικρά Ασία. Καταφύγιό της η οικία του θείου της και Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Απέναντι ακριβώς κατοικεί η οικογένεια Ματαλών, μία ευκατάστατη εβραϊκή οικογένεια. Ο νεαρός Αλμπέρτο Ματαλών συγκινεί τη μικρή Χριστίνα και συγκινείται και ο ίδιος από την ομορφιά, την ηρεμία και την ταπεινότητά της. Και ένας νεανικός έρωτας ξεκινά …




Ένας έρωτας καταδικασμένος εξ αρχής … Για όλους τους άλλους! Όχι, όμως, για τους δύο πρωταγωνιστές. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου η κυρία Κράλλη μας μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη των προσφύγων, στη Θεσσαλονίκη των Εβραίων, στη Θεσσαλονίκη μωσαϊκό πολιτισμών… Ένας έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους με διαφορετικά πιστεύω, με διαφορετική ανατροφή, με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο … Και από αυτόν τον έρωτα κάνουν την εμφάνισή τους όλες οι διαφορές, αλλά και οι ομοιότητες των κατοίκων της συμπρωτεύουσας.

Ομάδες Εβραίων, επί της Εγνατίας Οδού, στον δρόμο για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και από εκεί στα στρατόπεδα


            Αυτό το οποίο με συνεπήρε ήταν ότι δεν επρόκειτο για ένα ακόμα αισθηματικό μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα βιβλίο ψυχογράφημα … Όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν κάτι μοναδικό. Ξεδιπλώνονται με έναν ξεχωριστό τρόπο, παρουσιάζεται η ψυχική τους κατάσταση τόσο μοναδικά, ώστε να δικαιολογούνται όλες οι πράξεις τους. Με μάγεψε η Χριστίνα. Την αγάπησα αληθινά. Το ίδιο και τον Αλμπέρτο. Χωρίς δκαρύβρεχτες εικόνες, υπερβολικές συναισθηματικές εξάρσεις, η κυρία Κράλλη μας μεταφέρει τον αληθινό έρωτα των δύο νέων και δείχνει πόση δύναμη μπορεί να δώσει η αληθινή, ανιδιοτελής και ουσιαστική αγάπη στον άνθρωπο.
           
         Με θύμωσε η Αλέγκρα, αλλά και τη δικαιολόγησα για την σκληρή της στάση. Με καθήλωσε ο αγώνας επιβίωσης του μικρού Νίκο του εβραιόπουλου. Η Ρούλα, η παιδική φίλη της Χριστίνας, με νευρίασε, με τσάντισε, αλλά και με ικανοποίησε όταν κατάφερε να εκτιμήσει τον άνθρωπο που είχε δίπλα της και να βγει από τον "μαγικό" της κόσμο. Ένοιωσα φρίκη και αποτροπιασμό για τον Μίκη και το συνάφι του, τους "προδότες" της πατρίδας. Όμως, το συναίσθημα αυτό υπερνικήθηκε από το δέος που μου προκάλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο θείος της Χριστίνας, και η στάση του μπροστά στον έρωτα της ανιψιάς του με έναν Εβραίο. Και πραγματικά σκέφτηκα ότι είναι ένας αληθινός εκπρόσωπος του Θεού. Και πόσοι άλλοι, οι οποίοι μέσα από τις ενέργειές τους συνέβαλλαν, άμεσα ή έμμεσα, στην εξέλιξη του έρωτα της Χριστίνας και του Αλμπέρτο.

         Η Θεσσαλονίκη της προσφυγιάς, της φτώχιας, της Κατοχής, ξεπηδά μέσα από την εξαιρετική γραφή της κυρίας Κράλλη και την ιστορική έρευνα, την οποία πραγματοποίησε. Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει - χωρίς προκαταλήψεις, υπερβολές, παραποιήσεις - το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τις συνθήκες συμβίωσης των διάφορων εθνοτήτων που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τις κοινωνικές, ταξικές και πολιτικές διαφορές και φυσικά το διαχωρισμό βάση θρησκείας και τις σχέσεις των αλλόθρησκων κατοίκων της συμπρωτεύουσας, με έβαλε και εμένα μέσα στην ιστορία, ένοιωσα κομμάτι της και προσπάθησα να καταλάβω λίγο από τον πόνο και την οδύνη των ηρώων.

      Ένα μωσαϊκό χαρακτήρων, προσωπικοτήτων, συμπεριφορών παρουσιάζεται μέσα από την Χριστίνα και τον Αλμπέρτο. Ένα μωσαϊκό που είναι εμφανές ακόμα και σήμερα. Ένα μωσαϊκό που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αντιδρούν στο διαφορετικό, στο ιδιαίτερο, στο ξεχωριστό. Ένα μωσαϊκό που μέχρι σήμερα – δυστυχώς – οδηγεί σε πολέμους και παγκόσμιες καταστροφές.

Ένα λουλούδι στη μνήμη όλων όσψν χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα ... Ένα λουλούδι σε όλα τα σημερινά θύματα των ¨απελευθερωτικών¨ πολέμων!

Είναι από τις λίγες φορές που ένα βιβλίο με «ρουφάει» τόσο πολύ και δεν βρίσκω λόγια να το περιγράψω. Γεμάτο από εικόνες, γεμάτο από συγκλονιστικά γεγονότα, χωρίς όμως να κουράζει, η κυρία Κράλλη προσφέρει, μέσα από την πολυπρόσωπη γραφή της, το ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών, ένα μοναδικό ταξίδι συναισθημάτων. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όσοι εκτιμούν και αγαπούν το καλό βιβλίο δεν θα πρέπει με τίποτα να το αφήσουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Χαρακτηριστικά


Κωδικός: #BK287828
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Έτος έκδοσης: 2016
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
ISBN: 978-618-01-1671-7
Αριθμός σελίδων: 752

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname