Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Το μικρό λυκάκι - Antoon Krings.

 Βασιλική Μπούζα

  Ο ψυχρός Χειμώνας αποχώρησε και η Άνοιξη αγκάλιασε την πλάση με το λαμπερό χαμόγελο της. Μυριάδες μπουμπούκια άνθισαν συντροφεύοντας την χλόη του δάσους. Ήρθε η ώρα για οικογενειακές εξορμήσεις στην φύση μακριά από την απαιτητική ρουτίνα τις καθημερινότητας. Απολαύστε το δροσερό αεράκι των βουνών κάνοντας πικ νικ στα καταπράσινα λιβάδια τους, αλλά κι αντικρίστε τις πρωινές δροσοσταλίδες στα νυσταγμένα πέταλα των ανθέων, δείχνοντας πάντα τον απαραίτητο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο προσφέρει απλόχερα τα «δώρα» του σε όλους εσάς τους επισκέπτες..

 «Το μικρό λυκάκι φροντίζει το δάσος» σε κείμενο και εικονογράφηση του βραβευμένου Antoon Κrings στο 22ο Φεστιβάλ Κόμιξ του Sollies, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στην συγγραφή και σχεδιασμό επιτυχημένων παιδικών σειρών όπως “Droles de Petites Betes” αριθμώντας περισσότερους από 60 τίτλους. Εξαιρετική απόδοση του κυρίου Φίλιππου Μανδηλαρά από τις εκδόσεις Παπαδοπουλος.

  Τι καλύτερος τρόπος θα μπορούσε να υπάρξει παρά ένα διδακτικό παραμύθι, ώστε να μεταδώσουμε στα αγγελούδια μας ένα αξιέπαινο περιβαλλοντικό μήνυμα και να στοχεύσουμε στην εκμάθηση της οικολογικής συμπεριφοράς από την προσχολική κι όλας ηλικία.

A post shared by Vicky G Bouza (@coold1va) on

 Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο παρατηρούμε πως πρόκειται για ένα συγγραφικό έργο με σκληρό εξώφυλο ζωηρές εικονογραφήσεις και προσεγμένη αφήγηση. Κατανοητό κείμενο για εκφώνηση από τους γονείς στα μικρά τους αγγελούδια αλλά και απλό όσο χρειάζεται για ανάγνωση και κατανόηση από τα ίδια τα παιδιά. Κάθε απεικόνιση, εντυπωσιακή σύνθεση χρωμάτων χωρίς υπερβολές δεδομένων και στοιχείων. Έργο τέχνης επιβεβαιώνοντας τις σπουδές του συγγραφέα στις γραφιστικές τέχνες της Ανώτατης Σχολής (ESAG). Ο Krings εμπνέεται από καθημερινές σκηνές ακολουθώντας την λαϊκή παράδοση. Μέσα από την εξιστόρηση γεγονότων σαν αλλοτινός μύθος αποσκοπεί στον εναγκαλισμό ενός διδακτικού διδάγματος από τους εκάστοτε αναγνώστες.

  Πρωταγωνιστές παιχνιδιάρικα λυκάκια. Ανυψώνουν τον θεσμό της φιλίας, της συνεργασίας, της ομαδικής προσπάθειας και του συλλογικού έργου για την επίτευξη ενός στόχου. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το καθήκον της περισυλλογής απορριμμάτων – τακτοποίησης χώρου- και την διάκριση των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Παρότι ο λύκος αποκαλείται ως ισχυρό σαρκοβόρο θηλαστικό, ίσως τελικά τα μικρά λυκάκια να έχουν περισσότερα κοινά με τα παιδάκια μιας κι λατρεύουν την φρέσκια κι λαχταριστή πίτσα. Όμως δεν αφήνουν πεταμένα αποφάγια, ούτε σκουπίδια σε σχέση με τους αμείλικτους ανόητους ανθρώπους, οι οποίοι μπρος την «τέρψη» τους αδιαφορούν για την μόλυνση της υπαίθρου και τις επιπτώσεις της στην χλωρίδα κι πανίδα της. Μια κίνηση που επιφέρει οργή και επιστροφή στο πρότυπο του «κακού λύκου» ως τιμωρία, το οποίο ο συγγραφέας απομυθοποιεί. Παρά τις δυσώδεις οσμές και τις στοίβες αχρήστων αντικειμένων του σκουπιδότοπου, τα λυκάκια ανακαλύπτουν παιχνίδια ως επιβράβευση. Αφ’ ενός από την μία τίθεται η αναγνώριση του επιτεύγματος τους, από την άλλη σαν παραλληλισμός θα μπορούσε να τονιστεί η εύρεση καθημερινών αγνοούμενων αντικειμένων και η επισκευή τους, όπου θα μπορούσαν να επονομαστούν «περιττά» ή «άχρηστα». 

  Ηθική ικανοποίηση, πληρότητα κι ανταμοιβή των κόπων τους γεμίζει με χαρά τους μικρούς πρωταγωνιστές. Σας καλούν λοιπόν να ανακαλύψετε κι εσείς μαζί τους την ομορφιά του δάσους και να παραδειγματιστείτε από τις πράξεις τους. Τι περιμένετε λοιπόν; Ώρα για εκδρομή και να θυμάστε σκουπίδια μόνο στους κάδους απορριμμάτων !

Το μικρό λυκάκι 
φροντίζει το δάσος

Τα λυκάκια αποφάσισαν να καθαρίσουν το δάσος.

«Θέλουμε το δάσος μας καθαρό, όχι σκουπίδια

πια εδώ!» φωνάζουν και στρώνονται στη δουλειά.

Όταν τελειώνουν, το λυκάκι και η μικρή λύκαινα ψάχνουν

να βρουν ένα σκουπιδότοπο για να πετάξουν τα σκουπίδια

που έχουν μαζέψει. Εκεί θα βρουν και την ανταμοιβή των κόπων τους.

Κυκλοφορούν επίσης από την σειρά
"Το μικρό λυκάκι."


Σας παρακαλούμε επισκεφτείτε το σαιτ των Εκδόσεων Παπαδόπουλος ώστε να βρείτε περισσότερους τίτλους της σειράς " ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΛΥΚΑΚΙ" και "ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΑΚΙΑ" του Antoon Krings.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname