Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη με την Δέσποινα Γκουτζολίκα

Μπορεί εμείς οι μεγάλοι να αγαπάμε την λογοτεχνία αλλά και οι μικροί μας φίλοι έχουν το μερίδιο τους σε αυτήν. Για αυτό και εμείς σήμερα στο blog μας φιλοξενούμε την Δέσποινα Γκουτζολίκα, -συγγραφέα παιδικών βιβλίων- και "Τα μαγικά χρωματιστά μολύβια" το τελευταίο της παραμύθι που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Πάμε να την απολαύσουμε


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μια φορά κι έναν καιρό, και συγκεκριμένα το 1981, σε ένα γραφικό χωριουδάκι στους πρόποδες του Κισσάβου, το Ομόλιο, γεννήθηκε η Δέσποινα Γκουτζολίκα. Όταν ήταν παιδί, είχε την τύχη να ακούσει αμέτρητα παραμύθια από την καλή της γιαγιά –παραμύθια πότε για μικρούς και πότε για μεγάλους, άλλοτε συναρπαστικά και άλλοτε συγκινητικά.
Μετά μεγάλωσε, σπούδασε και τώρα εργάζεται. Όμως όλα αυτά τα παραμύθια τα κράτησε καλά στην άκρη του  μυαλού της και τώρα ήρθε η ώρα να τα χαρίσει, μαζί με τα δικά της, στα μικρά της αγόρια αλλά και σε όλα τα παιδιά.
To πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Ο φύλακας Άγγελος" εκδόθηκε το 2015 από την Ήρα Εκδοτική , το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ουπς …ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό» και η παιδική ιστορία «Τα μαγικά χρωματιστά μολύβια». Όνειρό της είναι να συνεχίσει να διηγείται παραμυθένιες ιστορίες σε όλον τον κόσμο... για να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλησπέρα σας κυρία Γκουτζολίκα. Καλώς ήρθατε στο blogμας. Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη που μου παραχωρείτε.
Ποια είναι η Δέσποινα Γκουτζολίκα; Πείτε μας μερικά πράγματα για εσάς που δεν γνωρίζουμε; 

Μια φορά κι έναν καιρό, και συγκεκριμένα το 1981, σε ένα γραφικό χωριουδάκι στους πρόποδες του Κισσάβου, το Ομόλιο, γεννήθηκε η Δέσποινα Γκουτζολίκα. Όταν ήταν παιδί, είχε την τύχη να ακούσει αμέτρητα παραμύθια από την καλή της γιαγιά –παραμύθια πότε για μικρούς και πότε για μεγάλους, άλλοτε συναρπαστικά και άλλοτε συγκινητικά.
Μετά μεγάλωσε, σπούδασε και τώρα εργάζεται. Όμως όλα αυτά τα παραμύθια τα κράτησε καλά στην άκρη του  μυαλού της και τώρα ήρθε η ώρα να τα χαρίσει, μαζί με τα δικά της, στα μικρά της αγόρια αλλά και σε όλα τα παιδιά.
To πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Ο φύλακας Άγγελος" εκδόθηκε το 2015 από την Ήρα Εκδοτική , το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ουπς …ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό» και η παιδική ιστορία «Τα μαγικά χρωματιστά μολύβια». Όνειρό της είναι να συνεχίσει να διηγείται παραμυθένιες ιστορίες σε όλον τον κόσμο... για να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το παιδικό βιβλίο; Κρύβεται άραγε ένα παιδί μέσα σας; 

Αυτό που με ώθησε περισσότερο στον κόσμο του παιδικού βιβλίου είναι η ανάγκη να αποτυπώσω στο χαρτί ό,τι με αγγίζει και με συγκινεί . Είναι η επιθυμία που νιώθεις, να βγάλεις από μέσα σου τις λέξεις, τις εικόνες, τις περιπέτειες και να οδηγήσεις τους παιδικούς αναγνώστες σου να δουν την όμορφη πλευρά της πραγματικότητας μέσα από ένα παραμύθι, μια φανταστική ιστορία. Εξάλλου τι πιο ωραίο, να μπορείς να ταξιδεύεις μέσα από τη συγγραφή και να γίνεσαι ένα με τους ήρωες σου. Να γίνεσαι και εσύ για λίγο παιδί. 

Τι αίσθηση σας αφήνει η ενασχόληση σας με την συγγραφή;

Ίσως δεν είναι και τόσο εύκολο να την περιγράψω… ίσως η λέξη  “μαγική” 

Από που εμπνέεστε τις ιδέες σας;

Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω. Θυμάμαι συγκεκριμένα την αίσθηση που μου άφηνε μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών της η γιαγιά μου, παραμύθια, που η ίδια έπλαθε με τη φαντασία της, αλλά βγαλμένα μέσα από την ίδια τη ζωή. Κατάφερε μέσα από την εξιστόρηση να μου περάσει υποσυνείδητα τη σημασία εννοιών, όπως η αγάπη, η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη.
Μεγαλώνοντας λοιπόν άρχισα και εγώ να σκαλίζω τις λέξεις και να κάνω τις δικές μου ιστορίες. Όμως η ανάγκη να ασχοληθώ με τα παραμύθια και να μιλήσω τόσο στις ψυχές των παιδιών, όσο και σε όσους ενήλικες νιώθουν ακόμα παιδιά, γεννήθηκε όταν έφερα στον κόσμο το γιο μου. Ο ερχομός ξεκλείδωσε την πόρτα των παραμυθιών και απελευθέρωσε τις μαγικές δυνάμεις που σου επιτρέπουν να δίνεις ζωή και χρώμα στους φανταστικούς ήρωες.

Μιλήστε μας για το έργο σας με τίτλο, “Ουπς… ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό!” που κυκλοφορεί από την Ήρα Εκδοτική

“Ουπς…ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό!” κυκλοφορεί από την Ήρα Εκδοτική εδώ και λίγους μήνες και ήδη αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Είναι μία χρωματιστή ιστορία που μιλάει για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη που έχει η φιλία και η αγάπη  να μας κάνει να ενωθούμε και όχι να αποξενωθούμε. Μέσα από την εξαιρετική εικονογράφηση του Σταμάτη Παπαδήμου τα παιδιά ταξιδεύουν σε μια καλοκαιρινή περιπέτεια και ολοκληρώνουν το ταξίδι τους  με μια  χρωματιστή καλοκαιρινή γιορτή.

Πιστεύετε πως η διαφορετικότητα είναι ένα στοιχείο που μαθαίνουμε από μικροί να αντιδράμε αρνητικά; Και, αν ναι, τι φταίει για αυτό;

Τα μικρά παιδιά έχουν την ιδιότητα να διδάσκονται και να μαθαίνουν και το καλό και το κακό από τη βρεφική τους ηλικία. Υπεύθυνοι  για τις αξίες που θα τους διδάξουμε  είμαστε πρώτα  εμείς οι γονείς και μετά το σχολείο. Έπειτα μεγαλώνοντας το παιδί  θα πράξει αυτά που έχει διδαχθεί και αυτά που έχει μάθει.

Ποια είναι η αντίδραση των παιδιών που έχουν διαβάσει το ροζ αξιολάτρευτο χταπόδι σας;

Η  Ρόζι το ροζ χταποδάκι  ταξιδεύει στις καρδιές των παιδιών για να μεταφέρει τα χρωματιστά της μηνύματα. Οι μικροί φίλοι το αγκαλιάζουν με αγάπη , ενθουσιάζονται  και διασκεδάζουν. 

Εσείς πως αντιδράτε όταν σας μιλάνε για τις ιστορίες σας;

Χαμογελάει η καρδιά μου και παίρνω δύναμη  για να συνεχίσω.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το παιδικό σας παραμύθι με τίτλο «Τα μαγικά χρωματιστά μολύβια». Πώς γίνετε μερικά μολύβια να είναι και μαγικά;

Η μαγεία κρύβεται παντού από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα πράγματα, πόσο μάλλον στα παραμύθια. Έτσι και τα χρωματιστά μολύβια απέκτησαν τη μαγεία για να μεταδώσουν στα παιδιά όμορφα μαγικά μηνύματα . 

Ο ήρωάς σας ο Σταμάτης ζει σε μία οικογένεια που τον αγαπάει και τον φροντίζει, ωστόσο σαν παιδί έχει πολλές απορίες. Τι θα συναντήσει μέσα από το ταξίδι του στο χρόνο και ποιες αξίες θα διδαχτεί;

Μεγαλώνοντας ο ήρωας της ιστορίας μας  θα αρχίσει σιγά σιγά να ξετυλίγει το κουβάρι των αποριών του και θα βάλει σε μια σειρά όλα αυτά που διδάχτηκε σε αυτό το ταξίδι. Βέβαια θα τον βοηθήσει πάρα πολύ η αξιολάτρευτη γιαγιά του.  

Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα ή απορία που έχετε ακούσει σαν συγγραφέας από τους μικρούς σας αναγνώστες;

Αυτό που θυμάμαι,  είναι οι παιδικές αγκαλιές και η αγάπη που δέχομαι καθημερινά. Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, καταφέρνουν μέσα από την αγκαλιά τους να πλημμυρίσουν το μυαλό σου με λέξεις χωρίς καν να μιλήσουν.   

Προσπαθείτε να περάσετε μηνύματα μέσα από τα παραμύθια σας;

Είναι σημαντικό μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες να προσφέρεις σ΄ένα παιδί τα κατάλληλα εφόδια, για να τα κρατήσει σα φυλακτό σε μία γωνιά της σκέψης του και να τα χρησιμοποιήσει, όταν έρθει αντιμέτωπο με τις παγίδες της ζωής κατά την ενηλικίωση. Τι πιο ωραίο λοιπόν, όταν μπορείς να περάσεις μέσα από τις παιδικές ιστορίες μηνύματα για τις αξίες της ζωής και να χαρίσεις μέσα από χρωματιστές πινελιές φαντασίας αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα.
Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι το παν για μας είναι τα παιδιά…
Αν καταφέρουμε να κάνουμε τις παιδικές φατσούλες να χαμογελάσουν και φωτίσουμε λίγο το δρόμο τους, τότε ο κόσμος θα είναι ευτυχισμένος και γεμάτος αγάπη.

Πως θα χαρακτηρίζατε τους λιλιπούτειους αναγνώστες σας; Είναι εύκολο ή δύσκολο κοινό;

Σίγουρα το να απευθύνεσαι σε ένα παιδί και να αγγίζεις την ψυχή του είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Πρέπει να μπορέσεις  να καταφέρεις από τις ιστορίες να περνάς μηνύματα, να δώσεις πνοή και μορφή στους ήρωές σου μέσα από τις χρωματιστές εικόνες, να δώσεις ρυθμό στις λέξεις, ώστε να αγγίζουν τα βάθη της παιδικής ψυχής. Για να γίνει όλο αυτό, χρειάζεται να πλημμυρίσεις το μυαλουδάκι τους με εικόνες φανταστικές, ήχους και χρώματα μαγικά.

Να περιμένουμε άλλη μια παραμυθένια ιστορία από εσάς μελλοντικά;

Κάτι  παραμυθένιο ετοιμάζεται 

Κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω άλλη μία φορά. Εύχομαι οι ιστορίες σας και οι ήρωές τους να μπουν σε όσα περισσότερα σπίτια μπορούν και να μαγεύουν καθημερινά περισσότερους μικρούς αλλά και μεγάλους. Θα θέλατε να προσθέσετε ή  να αφιερώσετε κάτι στους μικρούς σας αναγνώστες; 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Θα έλεγα στους μικρούς μου αναγνώστες …να διαβάζουν , να διαβάζουν παραμύθια

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο μικρός Σταμάτης ζει και μεγαλώνει σε μια οικογένεια που τον φροντίζει με πολλή αγάπη . Οι απορίες του πολλές, οι εκπλήξεις ακόμα περισσότερες.  Η πιο μεγάλη του έκπληξη όμως ήρθε "εξ' ουρανού", ταξιδεύοντας στο χρόνο μέσα σε ένα ξύλινο κουτί με πέντε χρωματιστά μολύβια . Μόνο που αυτά τα μολύβια δεν είναι σαν τα συνηθισμένα ..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


E-mail: dgoutzo@gmail.com

Συνέντευξη/Φωτογραφίες:
Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname