Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Γνωρίστε την Μπεϊσεμπίνη Καρίνα

Η Μπεϊσεμπίνη Καρίνα γεννήθηκε το 1983 στην πόλη Αλμάτι του Καζαχστάν όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Σε ηλικία 11 ετών μαζί με την οικογένειά της κάτω από την επιρροή της πόντιας γιαγιάς, μετακόμισε στην Ελλάδα.  Σήμερα  η Καρίνα ζει μαζί με την οικογένειά της και τα τρία της παιδιά στην Ορεστιάδα του Ν. Έβρου, όπου και εμπνέεται τα συγγράμματά της. Το πρώτο μυθιστόρημα με τον τίτλο «Έλξη, το πρώτο στάδιο» γεννήθηκε σαν ιδέα στο μυαλό της το 2009, ύστερα από την επιθυμία να φτιάξει έναν όλο δικό της φανταστικό κόσμο.
Προχώρησε σε αυτοέκδοση με την «Έλξη» μιας και εκείνο το διάστημα, η θεματολογία του συγκεκριμένου βιβλίου «Φαντασία-Μεταφυσικό» δεν είχε την σημερινή απήχηση στην Ελλάδα, και οι εκδοτικοί οίκοι φαινόταν διστακτικοί. Έτσι λοιπόν το 2014 η «Έλξη» αποκτά έντυπη μορφή. Το 2016 η Καρίνα βραβεύεται σαν νικήτρια στα Wattys, ενός διαγωνισμού της εφαρμογής Wattpad όπου αναρτεί τη δουλειά της, στην κατηγορία «εθιστικό ανάγνωσμα» για το βιβλίο «Επίγεια κόλαση». Μαζί με την «Επίγεια κόλαση» ήρθαν και άλλα συγγράμματα: «Οι Άλφα και οι Γαλαζοαίματοι», «Το τέλος και η αρχή της υποδούλωσης», «Έλξη ο ρόλος της Άββατον», «Διάσπαρτες σκέψεις..» φυσικά θα πρέπει να αναφερθούν και τα υπόλοιπα δύο βιβλία της «Έλξης» που συνθέτουν την τριλογία των τριών σταδίων. Σήμερα είναι μαζί μας και μας μιλάει για την "Επίγεια Κόλαση"


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καρίνα, καταρχάς σ’ ευχαριστώ για το χρόνο σου. Μίλησε μας λίγο για σένα. Πως σου δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκφραστείς γραπτώς;

Αλίμονο, ευχαρίστησή μου. Τι να πω για μένα... σε γενικές γραμμές θεωρώ τον εαυτό μου κοινωνικό άτομο, παράλληλα όμως είμαι αρκετά μοναχική, με τις σκέψεις μου συνεχώς να εκτροχιάζονται. Από μικρή χανόμουν μέσα σε παραμυθένιους κόσμους και έπλαθα με τον νου μου, μια διαφορετική εξέλιξη από εκείνη του παραμυθιού που διάβαζε η μητέρα μου. Στην μετέπειτα πορεία της ζωής μου, καθώς το μυαλό ωρίμαζε, θέλησα να πλάσω μια ηρωίδα με στοιχεία από τον χαρακτήρα μου, που να ζει σε μια φανταστική πραγματικότητα. Κατά αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε η Μία, ο χαρακτήρας και οι σκέψεις της οποίας σταδιακά άρχισαν να αποκτούν μορφή πάνω σε μια κόλα χαρτί. 
Κατά τα άλλα η απάντηση στην ερώτηση είναι πολύ απλή. Η πραγματική ζωή είναι πολλές φορές υπερβολικά σκληρή, οπότε στον κόσμο της φαντασίας η πλοκή μπορεί να αποκτήσει οποιαδήποτε μορφή και όψη. Άρα λοιπόν στα μονοπάτια της φαντασίας αναζητώ να συμπληρώσω το κενό που δημιουργεί ο ωμότητα της πραγματικότητας. 

Διάλεξες ένα είδος μυθιστορήματος αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό. Οι Έλληνες, αγαπάνε το μυθιστόρημα φαντασίας;

Οι Έλληνες αναγκάστηκαν κατά τους δύο τελευταίους αιώνες να υπερασπίζονται σκληρά τα ιδανικά τους ώστε να αναδειχτούν σαν λαός και να υπερασπιστούν τις αξίες τους. Επομένως, αυτό τους κάνει να πορεύονται με προσγειωμένες και ρεαλιστικές σκέψεις, που τους απομακρύνουν από το ονειροπόλο κλήμα της φαντασίας. Συμπερασματικά λοιπόν... όχι, πιστεύω πως οι Έλληνες δεν εκτιμούν ιδιαιτέρα το μυθιστόρημα φαντασίας. Δεν με πτοεί όμως κάτι τέτοιο, και ειδικά μετά την ανακάλυψη του Wattpad, όπου επικρατεί ένα νεανικό κοινό, και αναζητάει όλο και μεγαλύτερη γκάμα βιβλίων φαντασίας. Θεωρώ πως υπάρχει ελπίδα, οι Έλληνες να κάνουν χώρο στις βιβλιοθήκες τους για τα μυθιστορήματα φαντασίας. 

Πήρες ένα ρίσκο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να αυτοεκδόσεις ένα μυθιστόρημα σου φαντασίας με τίτλο “Έλξη”. Πόσο σε βοήθησε αυτή η κίνηση σαν συγγραφέα; Το μετάνιωσες κάποια στιγμή ή σου έδωσε κίνητρο για κάτι περισσότερο; Και που μπορεί να βρει κάποιος το μυθιστόρημα σου αν θελήσει να το αποκτήσει;

Η “Έλξη”είναι το πρώτο δημιούργημά μου, όποτε και ίσως το πιο αγαπητό. Ο τίτλος σαν τίτλος ίσως είναι παρεξηγήσιμος, αλλά δεν με απασχολεί. Μιλάει για την έλξη γενικά και όχι ένα είδος μόνο ερωτικής έλξης. Το να κρατήσω αυτό το βιβλίο σε έντυπη μορφή έφερε πεταλούδες στο στομάχι μου, και μόνο αυτή η αίσθηση με κάνει να μην μετανιώνω για αυτό το τολμηρό βήμα. Φυσικά και είναι ρίσκο, αν αναλογιστεί κάνεις πως ξεκινώντας αυτό το βιβλίο δεν ήξερα το σωστό τρόπο σύνταξης μιας πρότασης. Είχα μονάχα εικόνες, τις οποίες με κάποιο τρόπο έπρεπε να κάνω λέξεις. Μέσα από την “Έλξη”έμαθα να γράφω και εξελίχτηκα σε πολλά επίπεδα. Όπως είπαμε όμως είναι το πρώτο μου βήμα στη συγγραφή και θα είναι πολύτιμο -για μένα τουλάχιστον- πάντα! 
Αν θέλει κάποιος να το αποκτήσει, γίνεται κατόπιν παραγγελίας από οπουδήποτε βιβλιοπωλείο επιθυμεί. Φυσικά υπάρχει σαν τίτλος σε όλα τα γνωστά ψηφιακά βιβλιοπωλεία. 


Πες μας δύο λόγια την “Έλξη” μιας και μιλήσαμε λίγο γι’ αυτή. Περί τίνος πρόκειται;

Μιλώντας για την “Έλξη”έχω να πω, πως είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βιβλία μου, αν εξαιρέσουμε φυσικά το πρίκουελ του ομώνυμου βιβλίου “Έλξη ο ρόλος της Άββατον” που είναι δημοσιευμένο στο Wattpad. Πρωταγωνίστρια, στις σκέψεις και δράσεις της οποίας έχουμε την ευκαιρία να τρυπώσουμε είναι η Μία, που αναφέρω παραπάνω. Ένα έφηβο κορίτσι με πάρα πολλές ερωτήσεις, στις οποίες αδυνατεί να βρει απαντήματα, παρά την ευφυΐα της. Μέσα από μια σειρά ανεξήγητων γεγονότων, εμφανίζεται ο Ντάνιελ που παίρνει τον δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο της ιστορίας. Ο Ντάνιελ πλάσμα με την υπερφυσική ικανότητα να μεταμορφώνεται σε μαύρο πάνθηρα ξεκινάει την ξενάγηση της Μία στα φειδωλά μονοπάτια του υπερφυσικού. Έναν κόσμο την ύπαρξη του οποίου  η Μία μοιάζει να μην αγνοούσε κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά και δεν δραστηριοποιούνταν σε αυτόν μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης του Ντάνιελ. Από τη συνάντησή τους και έπειτα, η αναπάντεχη ασθένεια της Μία, τους ταξιδεύει στα Καρπάθια όρη, προς αναζήτηση των αιτιών αυτής. Και έτσι σιγά σιγά ξετυλίγεται το μυστήριο γενικά. 

Τι σε εμπνέει γενικότερα ως συγγραφέα; Τι σου δίνει ώθηση στο να καθίσεις και να γράψεις;

Συνήθως παρακινούμαι από διάφορα συναισθήματα. Μπορώ να εμπνευστώ από το οτιδήποτε. Από το φύσημα του αέρα, από την εικόνα έξω από το παράθυρο να εμφανιστεί μια αναπαράσταση μάχης. Γράφω γιατί εξ αρχής ήταν πρόκληση να κάνω τις παραστάσεις του μυαλού μου λέξεις και να τις περιγράψω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γράφω γιατί αυτές τις εικόνες θέλω να τις μοιραστώ με τους αναγνώστες μου, μεταδίδοντας μέσα από τα γραπτά μου συναισθήματα όπως το πάθος για ζωή, αγάπη προς τη φύση, ελπίδα σε μια κατάσταση αδιεξόδου, κατανόηση προς τον οποιονδήποτε εχθρό. Φυσικά το μεγαλύτερο νόημα που θέλω να περάσω, είναι πως τίποτα δεν είναι απόλυτο. Μέσα από το σκοτάδι γεννιέται ένας άγγελος και μέσα από το φως κάτι πολύ σκοτεινό, ενώ εμείς οι άνθρωποι το μόνο που κάνουμε είναι να βάζουμε ταμπέλες δίχως να βλέπουμε την πραγματικότητα πίσω από τις μάσκες. 

Ας μιλήσουμε για το έργο σου στο wattpad με τίτλο “Επίγεια Κόλαση”. Πες μας δύο λόγια για την ιστορία.

Η πλοκή της “Επίγειας κόλασης” εκτυλίσσεται στους πρόποδες του Ολύμπου αρχικά με το μυστήριο να συστρέφεται γύρω από τους αγγέλους και άλλα υπερφυσικά πλάσματα που ζούνε κρυμμένα ανάμεσα στους ανθρώπους σαν κοινοί θνητοί. Πέρα από τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές, όλα τα γεγονότα συνδέονται τελικά με το όνειρο που η πρωταγωνίστρια έβλεπε κάθε βράδυ για πέντε ολόκληρα χρόνια. Η περιγραφή του ονείρου είναι στο πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας, όπου γίνεται φανερή η επέλαση της κόλασης στη γη. 

Σύστησε μας τους πρωταγωνιστές της Επίγειας Κόλασης. Ποιοι είναι, τι τους καθοδηγεί στη ζωή;

Οι πρώτοι που εμφανίζονται είναι η Ιθούριελ και ο Ραφαήλ, οι οποίοι κλέβουν την παράσταση σαν πρωταγωνιστές στα περισσότερα από τα 156 κεφάλαια του βιβλίου. Με την Ιθούριελ, όπως συμβαίνει στις περισσότερες από τις πρωταγωνίστριες, να μην γνωρίζει για την ουσιώδη ύπαρξη του υπερφυσικού αλλά να εξοικειώνεται με ευκολία μιας και ελκύονταν από κάθε τι πέραν της φαντασίας, για μια ολόκληρη ζωή. Αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό και δυναμισμό κάποιες δύσκολες καταστάσεις των πρώτων κεφαλαίων, ενώ στη συνέχεια απλά αναζητά τον ρόλο της σε αυτόν τον κόσμο. Με την προσοχή της να στρέφεται στους γονείς της που εσκεμμένα την κρατούσαν στο σκοτάδι όλα τα χρόνια της ύπαρξής της. Μαζί με τον Ραφαήλ λοιπόν που κάνει την εμφάνισή του αρχικά στο προφητικό όνειρο της Ιθούριελ, και έπειτα μπαίνει δυναμικά στη ζωή της σαν σύντροφός της, βρίσκονται μετά από μια σειρά μπερδεμένων γεγονότων και ο καθένας ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή, στο Λονδίνο. Εκεί ο Σαχιήλ και η Αναήλ, γονείς της Ιθούριελ και αρχικοί άγγελοι, θα λύσουν κάποιες από τις σημαντικότερες απορίες της νεαρής κοπέλας. 
Στη συνέχεια της ιστορίας όλο και περισσότεροι χαρακτήρες εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το βιβλίο αποκτά πολλά μέτωπα ανοιχτά σε διάφορα μέρη του πλανήτη, με τις σκηνές να γίνονται άλλοτε ερωτικές και άλλοτε εμπόλεμης ζώνης. Η αγωνία σε κάθε κεφάλαιο ολοένα και αυξάνεται και οι εξελίξεις τρέχουν σε κάθε σημείο. 
Κάποια στιγμή μέσα από ένα παράλληλο σύμπαν εμφανίζονται η Μία με τον Ντάνιελ, για δικούς τους σκοπούς. αλλά και για να συμβάλλουν με τον τρόπο τους σε κάποιες περίπλοκες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ήρωες της “Επίγειας κόλασης”.
Όλοι οι ήρωες μοιάζει να καθοδηγούνται από την αναζήτηση του μυστηρίου και σκοπός της ζωής είναι να βρουν ο καθένας τη θέση του σε αυτόν τον κόσμο, προσέχοντας πάντα να μην διαταράξουν  φυσικά την ισορροπία. Πράγμα αδύνατο, εφόσον με κάθε τους βήμα ανοίγουν όλο και μεγαλύτερες πληγές, τις οποίες θα κληθούν στο τέλος να γιατρέψουν οι ίδιοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.  

Πως αισθάνθηκες όταν είδες πως το έργο σου ήταν μέσα στα νικητήρια στον διαγωνισμό Wattys του Wattpad, ως ένα από τα εθιστικά αναγνώσματα της εφαρμογής;

Μεγαλύτερη ικανοποίηση εισέπραττα κάθε φορά που έβλεπα κάποιον αναγνώστη να “καταβροχθίζει” την “Επίγεια κόλαση” σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιαζόταν και τα υπέροχα σχόλια που ο καθένας από αυτούς έγραφε. Από κει και ύστερα ακόμη και οι ανώνυμοι αναγνώστες συνέβαλαν δυναμικά στο να αναδειχτεί αυτό το βιβλίο. Για να πω την αλήθεια δεν την περίμενα αυτή τη νίκη, αυτός ήταν και ο λόγος της απερίγραπτης χαράς μου όταν το έμαθα. 
Αισθάνομαι περήφανη, η μετριοφροσύνη κατά τη γνώμη μου δεν ταιριάζει σε αυτήν την περίπτωση. Ήταν μέχρι στιγμής η καλύτερη επιβράβευση που είχα στα συγγραφικά μου βήματα, και ώθηση, ώστε να συνεχίσω με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. 


Εσύ, διαβάζεις γενικά αλλά και στην εφαρμογή; Θεωρείς πως υπάρχουν καλοί συγγραφείς στο Wattpad;

Θεωρώ πως η ανάγνωση είναι ο καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσει κανείς τις γνώσεις του και το λεξιλόγιό του, να γίνει καλύτερος συγγραφέας πράγμα που με ενδιαφέρει, καθώς πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οπότε δεν διαβάζω απλά, αλλά παρατηρώ κάθε φορά τον τρόπο που γράφει ο καθένας, το ύφος που χρησιμοποιεί, τα μονοπάτια γενικά στα οποία βαδίζει, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να περάσει. Διαβάζω επίσης, όχι μόνο για την επιμόρφωση αλλά επειδή λατρεύω να ταξιδεύω σε άλλους κόσμους, να ταυτίζομαι με τους πρωταγωνιστές, και να εθίζομαι με την πλοκή της κάθε ιστορίας.  
Το Wattpad μας έχει ανοίξει υπέροχους ορίζοντες μέσα από τους οποίους έχουμε γνωρίσει εξαιρετικούς συγγραφείς που αδικήθηκαν από τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους, αλλά και μένουν στην αφάνεια ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Πάντως αυτό που λέω με σιγουριά είναι πως μέσα σε αυτή την κοινότητα έχουμε πραγματικά διαμάντια σε όλες τις κατηγορίες! Εύχομαι κάθε επιτυχία στον καθένα τους ξεχωριστά. Και το αίσθημα φυσικά της φιλίας που δημιουργείται μέσα σε αυτόν τον κύκλο είναι ανεκτίμητο!!! 

Εκτός από την Επίγεια Κόλαση, τι άλλο μπορούν να διαβάσουν οι αναγνώστες στο προφίλ σου;

Για τους λάτρεις των βρικολάκων και των λυκανθρώπων έχω να προτείνω το “Οι Άλφα και οι Γαλαζοαίματοι”που αποτελεί μια συνεργασία μαζί με την φίλη μου Μαρία. Υπάρχει το βιβλίο με τον τίτλο “Το τέλος και η αρχή της υποδούλωσης” το οποίο συμμετείχε στου Μικρούς διαγωνισμούς Wattys με θέμα το Χάος, περισσότερο επιστημονικής φαντασίας. Ανέφερα νωρίτερα την “Έλξη ο ρόλος της Άββατον”το οποίο είναι πρίκουελ της “Έλξης”, ένα κεφάλαιο της οποίας είναι διαθέσιμο και αυτό στο Wattpad. “Τα παιδιά του μεγαλοδύναμου” είναι ένα διήγημα που συμμετείχε και αυτό σε κάποιον από τους διαγωνισμούς, που κατά καιρούς λαμβάνω μέρος, και αποτελεί το ξεκίνημα για “Το τέλος και την αρχή της υποδούλωσης”. Τέλος μπορώ να αναφέρω και το βιβλίο “Διάσπαρτες σκέψεις Αυτές που κάποιες φορές κυριαρχούν” που είναι φανερό από τον τίτλο ακόμη το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η “Επίγεια κόλαση” με τη βοήθεια της ομάδας WATEBCG στο Wattpad, μετράει ήδη έξι κεφάλαια μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. 

Καρίνα σ’ ευχαριστώ πολύ. Στείλε ένα μήνυμα στον κόσμο που διαβάζει τις ιστορίες σου.

Σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο που ανεβάζω στα βιβλία μου, αφήνω και από ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μου, εκφράζοντας τους τα ευχαριστήρια μου. 
Λοιπόν λατρείες μου, όπως ξεκινάω τις περισσότερες φορές, θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω που διαβάζετε τα έργα μου. Χαίρομαι να σας βλέπω να τα διαβάζετε με μανία, πράγμα που σημαίνει ότι σας αρέσει. Εύχομαι λοιπόν να συνεχίσω να σας εντυπωσιάζω με κάθε καινούριο μου βιβλίο. Να συνεχίσω να καταφέρνω να σας ταξιδεύω στους φανταστικούς και όμορφους κόσμους που πλάθει ο νους μου. 
Να ευχαριστήσω με τη σειρά μου την ομάδα των “Θεματοφυλάκων Βιβλίων”και τη Νεκταρία Μαρκάκη για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τα βιβλία μου και την προσωπικότητά μου. 

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγγελοι, δαίμονες και υπερφυσικός έρωτας κυριαρχούν στο έργο της Καρίνα με τίτλο “Επίγεια Κόλαση”. Από την πρώτη στιγμή ο αναγνώστης μπαίνει στο νόημα αφού το πρώτο κεφάλαιο και μόνο εξηγεί το λόγο ύπαρξης της ιστορίας. Ένα τρομαχτικό όνειρο για το τέλος του κόσμου, κάνει τη ζωή της Ιθούριελ να πάρει άλλη τροπή και να βγει εντελώς εκτός τροχιάς, ειδικά από τη στιγμή που ο μυστηριώδης και γοητευτικός Ραφαήλ κάνει την εμφάνιση του. Ο ερωτισμός είναι διάχυτος. Η ιστορία ξετυλίγεται σιγά κι ομαλά ενώ δεν μπορείς παρά να κολλήσεις μαζί της. Όσο περνάνε τα κεφάλαια, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσεις να διαβάζεις. Δεν είναι τυχαίο που η ιστορία κέρδισε βραβείο πιο εθιστικού αναγνώσματος στο διαγωνισμό Wattys του Wattpad. Αν είστε λάτρεις του φανταστικού και του κόσμου των αγγέλων, τότε σίγουρα θα πρέπει να ρίξετε μία ματιά στην Επίγεια Κόλαση της Καρίνα  Μπεϊσεμπίνη.

Συνέντευξη/Κριτική: Νεκταρία Μαρκάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname