Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Το λευκό κλουβί, Ψύχα Λένα.

     Χρυσή Αγγελίδου     

 Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε ότι ζούμε σε ένα κλουβί; Πόσες φορές δεν σκεφτήκαμε πως άλλα θέλαμε, άλλα όνειρα είχαμε και αλλού καταλήξαμε; Ακόμα και όταν οι επιλογές φαίνονταν ότι ήταν αποκλειστικά δικές μας; Πόσο ελεύθεροι είμαστε; Οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας είναι καθαρά δικές μας; Ή μήπως είμαστε συνονθύλευμα όλων όσων μας περιβάλλουν; Γιατί αυτό που γινόμαστε μεγαλώνοντας είναι ένας συνδυασμός περιβάλλοντος και κληρονομικότητας. Είναι όλοι αυτοί που μας περιτριγυρίζουν και με την συμπεριφορά τους διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Τελικά, μήπως όλοι ζούμε σε ένα λευκό κλουβί και απλά μερικοί είναι δυνατοί και καταφέρνουν να βγουν από αυτό, ενώ άλλοι είναι αδύναμοι και καταρρέουν; Και όταν συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε αυτό το κλουβί, πόση δύναμη χρειάζεται για να βγεις; Πόση δύναμη χρειάζεται για να απελευθερωθείς; Και οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας;        Το «Λευκό κλουβί» της κυρίας Λένας Ψίχα είναι ένα βιβλίο το οποίο σε συγκλονίζει, σε ταράζει και σε φέρνει αντιμέτωπο με όλα αυτά τα ερωτηματικά. Η Μαρίνα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με ενδοοικογενειακή βία. Γνώρισε τη σωματική κακοποίηση του πατέρα της και την ψυχική αδιαφορία της μητέρας της. Ευαίσθητη από μικρή κλείστηκε στον εαυτό της και μεγαλώνοντας προσπαθούσε να αποδείξει την αξία της. Ο έρωτας τραγικός στη ζωή της. Προσκολλήθηκε τυφλά στον Γρηγόρη, έπεσε στα πόδια του και με μία εγκυμοσύνη τον ανάγκασε να την παντρευτεί. Και ο Γολγοθάς συνεχίζεται. Σε μία οικογένεια που ποτέ δεν τη δέχθηκε, με μία εγκυμοσύνη που τερματίστηκε και έναν άντρα αδιάφορο, η Μαρίνα διεισδύει όλο και πιο πολύ στην κατάθλιψη. Και έρχεται ο Πέτρος. Ο δίδυμος αδερφός του Γρηγόρη και ανατρέπει τα πάντα. Και όλα βγαίνουν στο φως και όλα καταρρέουν.

     Δαίμονες του παρελθόντος, τύψεις καλά κρυμμένες, λανθασμένες επιλογές, καταδιώκουν τη Μαρίνα και την οδηγούν στην τρέλα και το ψυχιατρείο. Ακόμα και όμως εκεί χρειάζεται δύναμη, πίστη και θράσος για να αντιμετωπίσει όλους και όλα που την κατατρέχουν, κυρίως όμως για να αντιμετωπίσει τον ίδιο της τον εαυτό. Συνοδοιπόροι στο δύσκολο αυτό ταξίδι ο γιατρός της, ο Πέτρος και η «Μαρίνα». Θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τους δαίμονές της; Θα καταφέρει να βγει νικήτρια;


    Αυτό θα το διαπιστώσετε όταν διαβάσετε το βιβλίο. Ένα βιβλίο συγκλονιστικό. Ένα βιβλίο που βάζει στην άκρη παράνομους έρωτες και επικεντρώνεται στην ψυχική επίπτωση που έχουν όλα όσα μας πιέζουν και στον αγώνα των ανθρώπων να αντισταθούν και να πολεμήσουν την τρέλα. Η κυρία Ψίχα δεν κάνει μία απλή παράθεση γεγονότων, δεν περιγράφει απλά τη ζωή των ατόμων με ψυχικές ασθένειες. Μέσα από τα μάτια της Μαρίνας, μέσα από τις σκέψεις της, παρουσιάζει τον ψυχισμό αυτών των ανθρώπων. Συγκλονίζει η αφήγηση της ζωής της, αλλά πιο πολύ συγκλονίζει ο αγώνας της στο ψυχιατρείο και ο διάλογος με τον ίδιο της τον εαυτό. Και εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με τη δική σου μικρότητα, όταν βλέποντας τέτοιους ανθρώπους σκέφτεσαι «Πάει αυτός το έχασε». Γιατί πίσω από κάθε ασθενή κρύβεται μία τραγική ιστορία. Γιατί πίσω από κάθε «τρελό» υπάρχουν άλλοι «λογικοί» που τον οδήγησαν εκεί. Γιατί τελικά μία λεπτή γραμμή χωρίζει τη λογική από την τρέλα.

    Η κυρία Ψίχα μας βάζει σε αυτόν τον κόσμο με ένα βιβλίο ανατριχιαστικό. Με μία ιδιαίτερη, ξεχωριστή και σκληρή γραφή μας φέρνει αντιμέτωπους με θέματα σκληρά, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η υποτίμηση και η απαξίωση από την ίδια την οικογένεια, η ψυχρότητα των σχέσεων, η απανθρωπιά, η ικανοποίηση του «εγώ» μας όταν ποδοπατούμε τους άλλους και η επιθυμία να μειώνουμε τον συνάνθρωπό μας για να αισθανόμαστε «ανώτεροι». Όλα αυτά ξεπροβάλλουν μπροστά μας μέσα από την ιστορία της Μαρίνας και συνειδητοποιούμε γιατί φτάσαμε ως κοινωνία σε αυτό το σημείο αδιαφορίας, απανθρωπιάς και εκμετάλλευσης.

     Το «Λευκό κλουβί» θα μας κλείσει μέσα του, θα μας αναστατώσει, αλλά θα μας προσφέρει και το κλειδί για την αλλαγή της ψυχής μας και του τρόπου σκέψης μας. Θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε τις σκέψεις μας για τους ανθρώπους που τόσο εύκολα βάζουμε στο περιθώριο με την ταμπέλα «τρελός» και θα μας κάνει να αλλάξουμε ως άνθρωποι, εφόσον έχουμε τη διάθεση να αλλάξουμε.

Χαρακτηριστικά
 

Τίτλος: Το λευκό κλουβί
Συγγραφέας:Ψύχα Λένα
ISBN: 9786185095284
Σελίδες: 354
Εκδότης: Λυκόφως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname