Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

"Ο Ξένος" Coben Harlan

Ζεις μία ήρεμη ζωή. Έχεις έναν σύντροφο που σε αγαπά και δυο παιδιά υπόδειγμα. Μία δουλειά που σου προσφέρει τη δυνατότητα να ζεις άνετα και να παρέχεις στην οικογένειά σου τα πάντα. Και ξαφνικά εμφανίζεται ένας ξένος, σου αποκαλύπτει ένα μυστικό του συντρόφου σου και τα πάντα καταρρέουν. Πώς αντιδράς; Αφήνεις στο περιθώριο το μυστικό το οποίο γκρέμισε συθέμελα το όνειρο στο οποίο ζούσες και συνεχίζεις; Ή μπαίνεις στη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας; Και πώς αντιμετωπίζεις την εγκατάλειψη του συντρόφου σου όταν του αποκαλύπτεις ότι ξέρεις τα πάντα; Πώς στηρίζεις τα δύο σου παιδιά τα οποία θέλουν απάντηση στο ερώτημα «Πού πήγε η μαμά;». Όλα αυτά βασανίζουν τον Άνταμ όταν μαθαίνει ότι η γυναίκα του, του έχει πει ψέματα.

Ένας ξένος εμφανίζεται στο μπαρ που συχνάζει ο Άνταμ και του αποκαλύπτει ένα μυστικό της γυναίκας του, Κορίν. Και ο κόσμος του γκρεμίζεται. Και η Κορίν εξαφανίζεται μετά την αποκάλυψη της αλήθειας. Και ένα παιχνίδι αναζήτησης και αποκάλυψης ξεκινά. Ο ξένος εμφανίζεται και εισχωρεί στις ζωές και άλλων. Αποκαλύπτει μυστικά, τα οποία οδηγούν σε δολοφονίες. Και οι αποκαλύψεις είναι ραγδαίες. Ο Άνταμ δεν θα διστάσει λεπτό να βάλει ακόμα και τη ζωή του σε κίνδυνο, προκειμένου να βρει τη γυναίκα του και αυτούς που κρύβονται πίσω από όλα αυτά. Και η ανακάλυψη της αλήθειας θα τον συγκλονίσει. Μία αλήθεια η οποία έχει σχέση με την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας και την ιδέα ορισμένων ότι μπορούν να το παίξουν κριτές των πάντων.


«Ο Ξένος» του Coben Harlan είναι ένα βιβλίο αστυνομικό, ψυχολογικό, ένα βιβλίο που σε φέρνει αντιμέτωπο με συγκλονιστικά ερωτήματα. Το πρώτο και κυριότερο ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι «Τελικά, η τεχνολογία μας ωφελεί;» και εν συνεχεία «Με ποιο δικαίωμα εισβάλουμε στις ζωές των άλλων;», «Ποιος μας κάνει κριτές των άλλων;». Διαδίκτυο, κριτές του κόσμου, εκβιασμοί, όλα αυτά σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Οι εξελίξεις συνταράσσουν τον αναγνώστη, η ένταση τον καθηλώνει μέχρι τέλους. Η αγωνία για την τύχη της Κορίν, για το τι κρύβεται πίσω από κάθε εμφάνιση του ξένου, για το ποιος είναι ο ξένος και ποιος του έχει δώσει το δικαίωμα να ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων, η απορία γιατί να φτάσει κάποιος μέχρι τα άκρα, και άλλα πολλά συντροφεύουν τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις είναι πέρα από κάθε φαντασία και καθηλώνουν, αλλά το πιο τρομακτικό είναι ότι όλα αυτά μπορούν να συμβούν και στην πραγματικότητα και να μην παραμείνουν απλά στη φαντασία ενός συγγραφέα.

Το ξεχωριστό με αυτό το βιβλίο είναι ότι σε βάζει σε σκέψεις και σε φέρνει αντιμέτωπο με ερωτήματα, τα οποία πιθανότατα μέχρι τώρα ποτέ δεν είχες θέσει στον εαυτό σου. Μία πληροφορία και μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή μίας οικογένειας. Μία πληροφορία από κάποιον που θεωρεί τον εαυτό του κριτή των πάντων. Μία πληροφορία και η τεχνολογία γίνεται έρμαιο στα χέρια ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι Θεοί. Και αναρωτιέσαι! «Πόσο μας έχει αλλοιώσει η τεχνολογία», «Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει και θα κατακρίνει τις πράξεις μας», «Ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει για μένα, χωρίς εμένα!». Τα παιδικά βιώματα δικαιολογούν την εξέλιξή μας και τις πράξεις μας; Το πιο τραγικό, όμως, είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος, τι συνωμοσίες μπορεί να σκεφτεί, προκειμένου να καλύψει τις δικές του απάτες, τις δικές του αυταπάτες. Το βιβλίο «Ο Ξένος» περιέχει μία πλούσια γκάμα ανθρώπινων χαρακτήρων, κριτές των πάντων, αθώα θύματα, ραδιούργους ανθρώπους κρυμμένους πίσω από μία όμορφη βιτρίνα ζωής, πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας. «Ο Ξένος» επαληθεύει για άλλη μία φορά το ρητό «Homo Hominis lupus». (Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος).

ΥΠΟΘΕΣΗ

Κι αν όλα όσα σου έλεγαν οι γύρω σου ήταν ψέματα;

Ο Ξένος εμφανίζεται από το πουθενά, ίσως σε ένα μπαρ ή στο πάρκινγκ ή στο σούπερ μάρκετ. Δεν ξέρεις την ταυτότητά του ούτε τα κίνητρά του. Οι πληροφορίες του όμως είναι απολύτως βάσιμες. Σου ψιθυρίζει λίγα λόγια στ’ αυτί και εξαφανίζεται, ο κόσμος σου όμως γίνεται κομμάτια…
Ο Άνταμ Πράις έχει πολλά να χάσει: έναν άνετο γάμο με μια όμορφη γυναίκα, δύο υπέροχα παιδιά και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του Αμερικάνικου Ονείρου – μεγάλο σπίτι, καλή δουλειά.  
Τότε εμφανίζεται ο Ξένος και το συγκλονιστικό μυστικό που του αποκαλύπτει για τη γυναίκα του διαλύει για πάντα την ψευδαίσθηση της τέλειας αυτής ζωής… Όμως ο Άνταμ θα κληθεί να αναμετρηθεί με κάτι πολύ μεγαλύτερο από τη συζυγική προδοσία για να σώσει κάτι πολύ περισσότερο από την οικογενειακή του ευτυχία – την ίδια του τη ζωή. 

Κριτική: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname