Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

"Το Σεργιάνι του Αερικού" Αναστασία Νεραϊδόνη


Το Σεργιάνι του Αερικού. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου, με το οποίο η Αναστασία Νεραϊδόνη συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό. Ένα βιβλίο με μοναδικά διηγήματα που θα σας ταξιδέψουν στον κόσμο των στοιχειών. Έναν κόσμο λησμονημένο από εμάς τους απλούς ανθρώπους, αλλά όχι εντελώς ξεχασμένο. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα θυμούνται. Όπως η συγγραφέας μας.

Η υπόθεση του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από την συνομιλία του Αερικού με το στοιχειό της φωτιάς, την Σπίθα. Εκεί το Αερικό εξιστορεί στην φίλη του, περιπέτειες που έχει ζήσει, αλλά και ανθρώπους που έχει συναντήσει μέσα από αυτές. Ανθρώπους ξεχωριστούς, που κουβαλούν από την γέννηση τους χαρακτηριστικά των στοιχειών. Χαρακτηριστικά που οι ίδιοι ίσως αγνοούν και μπερδεύονται συνεχώς στις ζωές τους, ανατρέποντας τες.

Κάθε ιστορία μοναδική από μόνη της. Ο τρόπος που η συγγραφέας παρουσιάζει κάθε φορά το εκάστοτε άτομο, αλλά και η περιγραφικότητα της, που μέσα σε λίγες σελίδες μπορεί και ξεδιπλώνει όλο τον ψυχισμό του ατόμου, θα σας εκπλήξει. Η συγγραφέας μας κάνει να ταυτιζόμαστε κάθε φορά μαζί τους και να ζούμε με εκείνους όσες στεναχώριες, λύπες, βάσανα και χαρές τους φέρει η ζωή. Τουλάχιστον έτσι έγινε με εμένα.

Καθώς εναλλάσσονται οι ιστορίες, θα διαβάζουμε και κομμάτια του διαλόγου ανάμεσα στα δύο στοιχειά. Θα διασκεδάσετε με τον τρόπο που τα δύο αυτά πλάσματα, παρουσιάζουν εμάς τους ανθρώπους. Θα μπείτε σε σκέψεις με τα όσα λένε και σίγουρα θα αναρωτηθείτε αν και εσείς έχετε μέσα ένα κομμάτι τους. Στο τέλος του βιβλίου δεν θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε ποια ιστορία είναι η πιο αγαπημένη σας. Εγώ να σας ομολογήσω πως έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στην Νεράιδα με τα Γκλίτερ. 

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην μιλήσω για τα απίθανα σκίτσα της Νεφέλης Κατσαρού που δίνουν ακόμα, μια πιο αέρινη και κάπως εξωπραγματική πνοή στα διηγήματα της Αναστασίας Νεραϊδόνη. (Με το ζόρι κρατήθηκα να μην αρπάξω τις μπογιές μου και αρχίσω να ζωγραφίζω και εγώ!)

Το Σεργιάνι του Αερικού είναι ένα βιβλίο που διαβάζετε με μία ανάσα. Όχι εξαιτίας του μεγέθους του, περισσότερο όμως, γιατί τα διηγήματα που περιλαμβάνει το βιβλίο θα σας κάνουν να μην θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας. Αν και εσείς αγαπάτε τα εξωπραγματικά στοιχειά, πιστεύετε πως έχετε ζήσει μια προηγούμενη, ξεχασμένη ζωή, θέλετε να σεργιανίσετε και εσείς μαζί με τα στοιχειά ή διψάτε για μικρές ιστορίες που θα σας κάνουν να τις αγαπήσετε τότε, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

ΥΠΟΘΕΣΗ

Οι άνθρωποι είμαστε αφηγηματικά όντα. Πλάθουμε ιστορίες απ’ την αρχή του χρόνου, για θεούς, νύμφες, νεράιδες κι αερικά. Σ’ αυτό το βιβλίο οι όροι αντιστρέφονται. Τα γνωστά αιθέρια όντα των παραμυθιών μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους ιστορίες για τους ανθρώπους. Τους ανθρώπους που ευτυχούν και δυστυχούν, που κλαίνε και γελούν, που γίνονται μίζεροι και μαγικοί. Για τους ανθρώπους που είναι απλώς και μονάχα άνθρωποι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: θνητοί, αλλοπαρμένοι και συναρπαστικοί. Ένα φλογερό στοιχειό της φωτιάς, που καίγοντας ό,τι είναι έτοιμο να καεί σιέται και λιγιέται, και ένα αλλοπαρμένο στοιχειό του αέρα, που αρέσκεται να κάνει τους άλλους να γελούν, έχουν να σας διηγηθούν πέντε ιστορίες για την αγάπη, τη φιλία, την ομορφιά, τον έρωτα και τη θυσία. Σας ευχόμαστε καλή απόλαυση! 

«Είσαι πανέμορφη, φλογερή Σπίθα! Κάτσε να σε φυσήξω να λικνιστείς λίγο ακόμα». «Ψιθύρισέ μου κι άλλα, πλανερό μου αερικό! Ελάχιστα ζω πια απ’ τον θαυμασμό των ανθρώπων, όταν με βλέπουν να καίω όμορφα στο τζάκι». «Εγώ προτιμώ να κάνω τσάρκα στο νησί του Αιόλου. Τα στοιχειά των Υδάτων εκεί μου λένε εξαιρετικές ιστορίες για τους θνητούς!» «Τι περιλαμβάνει το μενού σήμερα;» «Έναν Πικραμυγδαλένιο πρίγκιπα, μια νεράιδα με γκλίτερ, ένα αρσενικό αερικό, ένα νυχτολούλουδο, μια σειρήνα της βροχής…» «Εξακολουθούμε να μιλάμε για ανθρώπους έτσι;» «Ω! Μα, ναι! Μιλάμε για θνητές ψυχές που δεν θυμούνται την προηγούμενη ύπαρξή τους. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι τραγελαφικά, αλλά καμιά φορά…» «Πώπω, φλύαρο Αερικό, μπες στο ψητό επιτέλους!»


Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname