Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη με την Σπυριδούλα Παναγοπούλου

Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων, χορηγοί στο φεστιβάλ, Όψεις του Φανταστικού, που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο στην Αθήνα, έχουν την χαρά να φιλοξενούν, την συγγραφέα του βιβλίου "Μέλι και Κανέλα", Σπυριδούλα Παναγοπούλου. Η κυρία Παναγοπούλου μας μίλησε για το ξεκίνημα της στην συγγραφή αλλά μας αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες και για το ίδιο το βιβλίο. Πάμε να δούμε τι μας είπε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Σπυριδούλα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα, ενώ τώρα μένει με τον σύζυγο της στην Μυτιλήνη. Είναι απόφοιτη Νοσηλευτικής Σχολής και επαγγελματικά ασχολείται με τον ιδιωτικό τομέα. Το βιβλίο "Μέλι και Κανέλα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είναι το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλησπέρα σας κυρία Παναγοπούλου και καλώς ήρθατε στους Θεματοφύλακες Βιβλίων.

Ξεκινώντας την συνέντευξη θα θέλαμε να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς που δεν γνωρίζουμε. Ποια είναι η Σπυριδούλα Παναγοπούλου;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα και έχω σπουδάσει νοσηλευτική στην Πάτρα. Εργάστηκα σαν νοσηλεύτρια για 6 χρόνια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το 2012 μετακομίσαμε μαζί με τον σύζυγο μου στην North Carolina της Αμερικής για επαγγελματικούς λόγους. Κατά την διάρκεια της παραμονής μου εκεί είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Για να είμαι ειλικρινής, τότε δεν φανταζόμουν ότι στο μέλλον αυτά τα μαθήματα θα μου ήταν ωφέλιμα.

Επιστρέψαμε στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια για σοβαρούς προσωπικούς λόγους.

Πότε ξεκινήσατε την ενασχόληση σας με την συγγραφή; Πότε πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε σε έκδοση;

Η αγάπη μου για τα βιβλία ήταν το βασικό μου κίνητρο για να γράψω αυτό το βιβλίο, το ξεκίνησα πριν ενάμιση χρόνο περίπου. Ήθελα να ζήσω την εμπειρία του ταξιδιού που κάνει ένας συγγραφέας μέχρι να φτάσει στο τέλος της ιστορίας του, στην τελευταία του σελίδα.

Αποφάσισα να το εκδώσω γιατί πιστεύω ότι μια ιστορία κλεισμένη σε μερικά φύλλα ενός τετραδίου, θα είναι πάντα μια ημιτελής ιστορία.

Ένα όμορφο εξώφυλλο και η αίσθηση να κρατήσεις τον μικρό του όγκο στα χέρια σου, είναι η επιβράβευση αυτής της προσπάθειας.

«Μέλι και Κανέλα» είναι ο τίτλος του βιβλίου σας. Διαβάζοντας τον τίτλο αλλά και την περίληψη μας έρχονται στο νου γλυκές αναμνήσεις. Πείτε μας δύο λόγια για την υπόθεση του βιβλίου.

Η υπόθεση αφορά την ιστορία μια γυναίκας από την εφηβική της ηλικία. Η ίδια εξιστορείται τους περιορισμούς που αναγκάστηκε να δεχθεί, την εξαναγκαστική εργασία και τις τραυματικές εμπειρίες. Η ζωή όμως της έδειξε και την όμορφη της πλευρά, όπως τη γνωριμία με την αγάπη της ζωής της, την προσωπική και την επαγγελματική της καταξίωση. Είναι μια ιστορία με πολλές ανατροπές που θα μπορούσε να θεωρηθεί και πραγματική καθώς πολλοί αναγνώστες θα ταυτιστούν με μερικούς από τους πρωταγωνιστές.

Η Αρετή, μια γυναίκα που η ζωή της φτάνει στο τέλος της, αφηγείται την ιστορία της ζωής της. Γνωρίζατε από πριν την εξέλιξη του βίου της ή ο χαρακτήρας της Αρετής σας συνεπήρε και καθόρισε μόνος του τον δρόμο που θα ακολουθήσει, βγάζοντας σας από το πλάνο σας;

Η αλήθεια είναι ότι άρχισα να γράφω με πλάνο και σημειώσεις. Στην πορεία όμως κατάλαβα ότι αυτό μου έβαζε φραγμούς όσον αφορά την εξέλιξη της ιστορίας και με γυρνά διαρκώς στην αρχή. Τελικά άφησα την πλοκή ελεύθερη να με οδηγήσει...

Η ηρωίδα σας λοιπόν, διηγείται την ιστορία της στην Άννα, την αποκλειστική της νοσοκόμα. Πόσο μοιάζουν αλλά και πόσο διαφέρουν αυτές οι δύο γυναίκες;

Καταρχήν πρόκειται για δύο γυναίκες που αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Η ζωή της Άννας που είναι η νεότερη, δεν έχει καμία ομοιότητα με αυτήν της Αρετής, όσον αφορά τις βιωματικές εμπειρίες.

Γίνεται όμως κατανοητή η βαθύτερη επιθυμία και των δύο γυναικών να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να επανεξετάσουν όχι μόνο τις προτεραιότητες τους, αλλά και τις αξίες καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Πόσο σημαντικός θα είναι ο έρωτας στη ζωή της Αρετής;

Η Αρετή θα γνωρίσει τη μεγάλη αγάπη αλλά δεν θα είναι αυτή που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία της. Σίγουρα θα την επηρεάσει σε πολλά επίπεδα όχι όμως μοιραία.

Η Άννα επηρεάζεται από όσα της εξιστορεί η Αρετή;

Η Άννα θα επηρεαστεί από την ιστορία της Αρετής με την έννοια της προσωπικής της αναθεώρησης όσον αφορά την έννοια της αγάπης και των ουσιαστικών σχέσεων.

Γιατί πρέπει κάποιος να διαβάσει το βιβλίο σας και γιατί όχι;

Το ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ είναι ένα νοσταλγικό και συναισθηματικό βιβλίο χωρίς όμως να είναι ρομάντζο. Για τους αναγνώστες που δεν είναι λάτρεις τους είδους νομίζω ότι δεν θα τους αρέσει.

Θα κερδίσει όμως το αναγνωστικό κοινό που αγαπά τα βιβλία με έντονα νοσταλγική και λίγο μελαγχολική θα έλεγα διάθεση.

Αν το «Μέλι και Κανέλα» ήταν μουσική, πιο τραγούδι θα του ταίριαζε;

Αν το ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ήταν τραγούδι σίγουρα θα του ταίριαζε το "Sadness in your eyes" του Kirka.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Θα ήθελα πολύ να γράψω ένα ακόμη βιβλίο όταν θα έχω την ηρεμία, το χρόνο και μια όμορφη ιστορία να αφηγηθώ...

Τέλος, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο και την συνέντευξη που μας δώσατε. Θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο στους αναγνώστες σας;

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την αγωνία μου για το αν θα τους αρέσει το βιβλίο μου η όχι...
Εύχομαι να μπορέσω να τους κλέψω μερικά θλιμμένα χαμόγελα, να τους χαρίσω όμορφες εικόνες και μεθυστικά αρώματα...


ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Άρετη έχοντας αποδεχτεί το αναπόφευκτο τέλος της, αποφασίζει να ανοίξει το κουτί των αναμνήσεών της στην Άννα, την αποκλειστική της νοσοκόμα.  Εξιστορεί την προσωπική της διαδρομή απο τα παιδικά της χρόνια στο χωριό, την παραμονή της στο πλούσιο αρχοντικό στο ρόλο της υπηρέτριας παρά την θέλησή της, τον βιασμό και την αιχμαλωσία της καρδιάς της απο μια μοιραία αγάπη. Θα γνωρίσει την επαγγελματική  καταξίωση καθώς και υπέροχους ανθρώπους. Η ζωή όμως θα της στερήσει ότι με πολύ κόπο αγάπησε και κατάφερε να αποκτήσει. Θα προσπαθήσει να βρεί την λύτρωση κοντά στο θεό, μέχρι να ανακαλύψει ότι ο δρόμος προς την σωτηρία της ψυχής δεν είναι τόσο δύσκολος όσο νόμιζε...


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail: Spy.pan@hotmail.com Συνέντευξη/Φωτογραφίες: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname