Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη με τη Ηρώ Στεφάνου


Σήμερα, λίγο πριν το φεστιβάλ, Όψεις του Φανταστικού, φιλοξενούμε την συγγραφέα του βιβλίου «Τύχη καλή και Ευλογία», Ηρώ Στεφάνου. Η κυρία Στεφάνου μας αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της ιστορίας της. Πάμε να την απολαύσουμε!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, τότε χώρα της Σοβιετικής Ένωσης, σχεδόν αμέσως μετά από τον εμφύλιο στην Ελλάδα. Ήρθα πολύ μικρή στην Ελλάδα οικογενειακώς. Τον περισσότερο καιρό έζησα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Βορειοδυτικής Ελλάδας, την πατρίδα της μητέρας μου. Τελείωσα το δημοτικό και το Γυμνάσιο και μετά από πανελλήνιες 
εξετάσεις φοίτησα στην ΑΣΟΕΕ. Πήρα το πτυχίο μου και ορκίστηκα επάνω στις αλλαγές της μεταπολίτευσης. Σαν φοιτήτρια εργάστηκα σε μεγάλη επιχείρηση στην Δ/νση Εξαγωγών. Έδωσα εξετάσεις σε διαγωνισμό και πέρασα στην Αγροτική Τράπεζα. Παντρεύτηκα και απέκτησα τρία παιδιά. Σήμερα είμαι συνταξιούχος. 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλησπέρα σας κυρία Στεφάνου. Καλώς ήρθατε στους Θεματοφύλακες. Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που δεχτήκατε να μας δώσετε, αλλά και για τον χρόνο που μας αφιερώνετε. 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας

Είμαι συνταξιούχος και ζω στην ίδια επαρχιακή πόλη εδώ και 38 χρόνια από τότε που παντρεύτηκα.

Πότε έγινε το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Μία επώδυνη περίοδο από την απώλεια του συζύγου μου, μετά από 32 χρόνια αρμονικής, αγαπημένης συμβίωσης, που μαζί με την μελαγχολία και την κατάθλιψη που ακολούθησαν, με έσπρωξαν να ασχοληθώ με το γράψιμο.

Μιλήστε μας για το καινούργιο σας βιβλίο «Τύχη καλή και Ευλογία»

Είναι το πρώτο μου βιβλίο. Άρχισε να γράφεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους που έχασα τον σύζυγο μου. Η συγγραφή του κράτησε σχεδόν δύο χρόνια με πολλές διακοπές ανάμεσα τους. Τελείωσε το πρώτο μισό του 2012 και έμεινε στο συρτάρι αρκετό διάστημα όταν τυχαία η κόρη μου διάβασε ένα κεφάλαιο. Μου πρότεινε να το στείλω για αξιολόγηση.

Από που εμπνευστήκατε την ιδέα του;

Η φυγή των παιδιών μου στο εξωτερικό για να βρουν εργασία και να επιβιώσουν λόγω της κρίσης. Δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη ιδέα. Τολμώ να πω πως δημιουργώντας τον πρώτο χαρακτήρα του βιβλίου, την Αναστασία, άρχισαν οι επόμενοι χαρακτήρες-ήρωες να παίρνουν οντότητα σχεδόν μόνοι τους και να κτίζουν την ιστορία τους βήμα βήμα.

Στο βιβλίο σας αναφέρεστε σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Σας δυσκόλεψε καθόλου αυτό; Υπήρξε έρευνα από μέρους σας;

Φυσικά! Διάβασα σχετικά βιβλία, έψαξα στο internet και κράτησα πλήθος σημειώσεων. Προσπάθησα να ελαχιστοποιήσω όσο γίνεται τα ιστορικά στοιχεία και τις σημειώσεις μου γιατί δεν ήταν η επιδίωξη μου η καταγραφή της ιστορίας. Αυτό το έκαναν πολλοί και άξιοι του είδους. Χρησιμοποίησα τα ιστορικά γεγονότα σαν σκαλοπάτια για να πατήσουν οι ήρωες της μυθοπλασίας μου και οι ιστορίες τους.

Ανατόλ και Κατρίνα. Ένα ζευγάρι που ξεριζώνεται από την πατρίδα του εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Πως επηρεάζει αυτό την σχέση τους;

Μεγάλωσαν μαζί από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους μέσα σε αγαπημένο περιβάλλον τριών δεμένων με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αργότερα συγγένειας, οικογενειών, της «Φαμίλιας» που άρεσε να ονομάζει με τρυφερότητα η γιαγιά Πέρσα. Ο αναγκαστικός ξεριζωμός και οι δυσκολίες που ακολούθησαν έδεσε γερά το ζευγάρι. Παρέμειναν πιστοί και αγαπημένοι μέχρι το τέλος της ζωής τους στο κτήμα, δίπλα στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Τι άνθρωπος είναι ο Αλιόσια;

Ένας ιδεολόγος, ένας φλογερός επαναστάτης και πάνω απ’ όλα με έντονα αισθήματα ανθρωπιάς. Μεγάλωσε μέσα στην ίδια φαμίλια, ξάδελφος του Ανατόλ και της Κατρίνας, μα πάνω απ’ όλα φίλος καρδιακός. Η σύλληψη του πατέρα του από την τσαρική αστυνομία, η δίωξη του θείου του Νικολάϊ, ο θάνατος της μικρής αδερφής του Ιρίνα και του παππού του Παβέλ, τα ίδια τα γεγονότα της προσωπικής του ζωής, διαμόρφωσαν έναν επαναστάτη που πίστευε πως μόνον ο έμπρακτος αγώνας θα φέρει δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση στον λαό.

Η Μυρτώ είναι ένα κορίτσι που μαθαίνει από νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Τι αντίκτυπο έχει αυτό στην προσωπικότητα της;

Η Μυρτώ είναι ένα καλομαθημένο παιδί, μεγαλωμένο με ιδιαίτερη αγάπη και σε περιβάλλον με αρχές βαθιά ριζωμένες από πολλές γενιές. Μεγάλη αδυναμία του πατέρα της του Αναστάση. Ένα κορίτσι που βιάζεται να πιει την ζωή γρήγορα. Το όμορφο χωριό της, που άλλοι θα θεωρούσαν παράδεισο, δεν την χωράει. Θέλει να σπουδάσει να ξεφύγει από τον στενό κλοιό της μικρής κοινωνίας.

Δεκαοχτώ χρονών ερωτεύτηκε και με την τρελή τόλμη της ηλικίας της ακολούθησε τον έρωτα! Η απογοήτευση, η σκληρή πραγματικότητα και οι δυσκολίες που ακολούθησαν την ωρίμασαν. Ρίχτηκε στην δουλειά, μεγάλωσε την κόρη της και παράλληλα πραγματοποίησε την επιθυμία της να σπουδάσει.

Δύο ηρωίδες του βιβλίου, η Μυρτώ και η εγγονή της Κατρίνα, Κατρίν, έρχονται κοντά. Τι κερδίζουν και τι χάνουν από αυτή την επαφή; Πως εξελίσσονται μετέπειτα σαν άνθρωποι;

Και η Μυρτώ και η Κατρίν, η εγγονή της Κατρίνα, κέρδισαν από την γνωριμία τους και την παράλληλη ζωή τους. Η μεν Μυρτώ, βρήκε το μόνο στήριγμα στο πρόσωπο της Κατρίν. Στήριγμα ηθικό, συναισθηματικό και στις αρχές και οικονομικό. Ξένη σε άγνωστο τόπο, βρήκε ένα ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον που την βοήθησε να σταθεί στα πόδια της και να πάρει σωστές και ώριμες αποφάσεις για την ζωή της.

Η Κατρίν από την άλλη, με μία δοκιμασία σκληρή που πέρασε στην παιδική της ηλικία, έκανε έναν ευτυχισμένο γάμο που κράτησε είκοσι χρόνια χωρίς να αξιωθεί να μεγαλώσει δικά της παιδιά. Είδε στο πρόσωπο της Μυρτώς την ευκαιρία που της έδινε η ζωή να πάρει ενεργό μέρος στην ζωή του νέου κοριτσιού και του μωρού της και να γεμίσει έτσι την ζωή της με νόημα και ουσία και κυρίως, ανθρωπιά.

Τι γεύση σας άφησε η συγγραφή του βιβλίου «Τύχη καλή και Ευλογία;»

Προσωπική ικανοποίηση. Πέρασα δύο χρόνια δημιουργικά με πολλά ενδιαφέροντα. Γράφοντας το γέλασα, συγκινήθηκα, έκλαψα, ονειροπόλησα παρέα με τους ήρωες μου.

Να περιμένουμε κάποιο καινούργιο συγγραφικό σας έργο στο μέλλον;

Συνεχίζω να γράφω. Σχεδόν τελείωσα το τρίτο μου βιβλίο. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια τύχη τα περιμένει.

Για το κλείσιμο θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ακόμα; Ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας;

Να διαβάζουν! Να διαβάζουν! Ακόμη και το πιο πληκτικό βιβλίο μπορεί να χαρίσει πολλά. Γνώση, διέξοδο για τα δικά τους όνειρα, ιδανικό διέξοδο από τα καθημερινά, τα πεζά και ίσως τα τετριμμένα. Να δώσει αυτοπεποίθηση πως ο κόσμος γύρω του δεν είναι τελικά τόσο άγνωστος και φοβερός παρά αποτελείται από ανθρώπους με παρόμοιες αγωνίες, όνειρα, στόχους και καθημερινό αγώνα σαν του αναγνώστη. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Πέτρογκραντ 1915. Ο Ανατόλ και η Κατρίνα Σιμεόνωφ, ένα νέο ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα. Αφήνει πίσω γονείς, συγγενείς και φίλους. Με την αγωνία και τον φόβο του άγνωστου, καταφεύγει στην Οδησσό.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν τους αφήνει να στεριώσουν. Η δεύτερη φυγή θεωρείται επιβεβλημένη. Τούτη την φορά, προορισμός τους η Γαλλία.

Μετανάστες, ξένοι σε άγνωστο τόπο και διαφορετικό τρόπο ζωής, στην προσπάθειά τους να ριζώσουν, στην μικρή γωνιά που επέλεξαν να ζήσουν, αγωνίζονται και εργάζονται σκληρά, να αντιπαλέψουν τις δύσκολες συνθήκες.

Ο Αλιόσια, ξάδελφος του Ανατόλ και της Κατρίνα, ορκισμένος αγωνιστής από τα φοιτητικά του χρόνια, προσπαθεί να ισορροπήσει την σκληρότητα της αναπόφευκτης επανάστασης με την ανθρωπιά. Ο ίδιος, αργότερα, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, λίγα χρόνια μετά την επανάσταση. Θα συνεχίσει όμως την δράση του, στον εμφύλιο της Ισπανίας και μετά στην Γερμανική κατοχή.

Η μικρή Κατρίν, εγγονή της Κατρίνα Σιμεόνωφ, δοκιμάζεται σε τρυφερή ηλικία. Η Κατρίνα και όλη η οικογένεια στηρίζουν την μικρή να συνέλθει. Η δοκιμασία αυτή ατσαλώνει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της Κατρίν.

Η Βερονίκ, είναι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, όχι μόνον για τον Αλιόσια αλλά και όλης της οικογένειας Σιμεόνωφ. Στην πορεία αποδεικνύεται σημαντικός καταλύτης στις σχέσεις μελών της οικογένειας και προσώπων, που οι συγκυρίες και πολλά απρόοπτα, φέρνουν αντιμέτωπους.

Στην Ελλάδα του1974, η Μυρτώ, ένα άβγαλτο κοριτσόπουλο από την Κρήτη, με όνειρα και πολλές φιλοδοξίες, το σκάει από το μικρό χωριό της. Εγκαταλείπει την ασφάλεια και την αγάπη της οικογένειας, για να ακολουθήσει τον έρωτα της ζωής της, να κυνηγήσει το όνειρο...

Η ζωή, δεν αργεί να της δείξει το σκληρό της πρόσωπο.

Απρόβλεπτα γεγονότα φέρνουν κοντά την εγγονή της Κατρίνα, την Κατρίν με την Μυρτώ.

Ξετυλίγονται ιστορίες καθημερινών ανθρώπων αλλά και ασυνήθιστων, όπως της Ζενεβιέβ και των δύο παιδιών της, ιστορίες ανθρωπιάς και περηφάνιας. Πώς δοκιμάζονται τα πιστεύω και οι φιλοδοξίες τους, πως δοκιμάζεται η αγάπη για την ζωή και το χρήμα, αλλά και η ίδια η αγάπη. Πως δοκιμάζεται ο έρωτας με την φιλία.

Παράλληλα, είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι, στις μνήμες, στα όνειρα και τα παραμύθια, στα χρώματα και τις γεύσεις. Ένα ταξίδι στην ίδια την ζωή...

Συνέντευξη: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname