Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

"Από την Σαντορίνη στην Ρώμη" της JessyKatt

Η Μαργαρίτα, γνωστή και ως JessyΚatt στο Wattpad, αποτελεί μία απόδειξη πως όσο γράφει κανείς, τόσο περισσότερο βελτιώνεται αφού αυτό μπορεί να φανεί ξεκάθαρα όσο διαβάζει κανείς την ιστορία που αναρτεί στο Wattpad. Μίλησα με τη Μαργαρίτα για την εξέλιξη της ως συγγραφέας, για το τι την εμπνέει και φυσικά, για τι άλλο, για το Wattpad. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μεγάλωσα στην Σαντορίνη  ,σπούδασα  πληροφορική  αλλά τελικά  υπερίσχυσε  η αγάπη για κάθε τι δημιουργικό και  έτσι άλλαξα κατεύθυνση για να γίνω σχεδιάστρια δουλεύοντας  σε αρχιτεκτονικό γραφείο για πολλά χρόνια. Πλέον έχω σταματήσει να εργάζομαι και η οικογένεια έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μου. Έχω μεγάλη  αδυναμία στον καφέ , στο καλό φαΐ και φυσικά τα ταξίδια.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


NM: Μαργαρίτα, καταρχάς ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Σαντορίνη ή Ρώμη τελικά;

Εγώ σε ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις. Είναι δύσκολη η απόφαση αλλά  θα προτιμήσω την Σαντορίνη γιατί μεγάλωσα εκεί. Θεωρώ  πως είναι έχει μια ξεχωριστή ομορφιά όλες τις εποχές του χρόνου παρόλο που είναι  περισσότερο γνωστή σαν καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός. Όμως αν είχα την δυνατότητα να μείνω στο εξωτερικό η Ρώμη θα ήταν οπωσδήποτε η πρώτη επιλογή μου.

ΝΜ: Τι σε ώθησε το να αρχίσεις να γράφεις;

Σκέψεις και συναισθήματα  τα οποία  συσσωρεύονταν μέσα στο μυαλό μου έπρεπε με κάποιο τρόπο και να τα μοιραστώ με άλλους  αλλά ο προφορικός λόγος δεν ήταν αρκετός και για αυτό διάλεξα το γράψιμο. 

ΝΜ: Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις; Η καθημερινότητα μπαίνει εμπόδιο στην ανάγκη σου να εκφραστείς με αυτόν τον τρόπο;

Είναι αρκετά δύσκολο καθώς έχω αυξημένες υποχρεώσεις και σαφώς η καθημερινότητα μου όπως και πολλών άλλων είναι απαιτητική. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πλέον ελάχιστος για αυτό βρίσκω ευκαιρία για να γράψω συνήθως τις βραδινές ώρες.

 ΝΜ: Το Wattpad πως το ανακάλυψες; Υπήρξε κάποιος καθοριστικός παράγοντας που σε έκανε να αναρτήσεις την ιστορία σου εκεί; 

Εντελώς τυχαία επέλεξα να διαβάσω ένα βιβλίο και στο τέλος η συγγραφέας ευχαριστούσε το αναγνωστικό της κοινό που την στήριξε από την σελίδα του Wattpad. Η ιστορία της αριθμούσε περίπου τα εννέα εκατομμύρια αναγνώσεις και για αυτό πήρε την απόφαση να το εκδώσει. Αυτό μου κέντρισε την περιέργεια και έτσι μπήκα στο Wattpad για να δω τι ακριβώς ήταν. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χαρούμενη ήμουν όταν ανακάλυψα εκεί Έλληνες χρήστες! Άρχισα να διαβάζω ιστορίες αλλά πέρασαν αρκετοί μήνες για να πάρω την απόφαση να αναρτήσω το πρώτο μου κεφάλαιο.


ΝΜ: Μίλησε μας λίγο για το «Από τη Σαντορίνη στη Ρώμη». Πως εμπνεύστηκες για να γράψεις αυτή την ιστορία;

Όταν άκουσα την Adele να τραγουδά το Lovesong The Cure , σκεπτόμουν πόσο δυνατό πρέπει  είναι αυτό που νιώθεις για  κάποιον για να του λες πως όσο μακριά και να είμαστε εγώ θα σε αγαπώ, ότι λέξεις και αν πω πάντα θα σε αγαπώ.Για αυτό και έχω βάλει το συγκεκριμένο βίντεο στον πρόλογο, αυτή είναι ουσιαστικά και η σκηνή γύρω από την οποία δημιουργήθηκε ολόκληρη η ιστορία. Πήρε μορφή στο μυαλό μου  ένα ζευγάρι που δεν θα μπορούσε να είναι μαζί είτε λόγο απόστασης  είτε γιατί έχουν χωρίσει  και παρόλο που έχει συμβεί ανάμεσα τους κάτι πάρα πολύ σοβαρό η αγάπη τους δεν μπορεί έτσι απλά να χαθεί .

Η ιστορία ξεκινά αντισυμβατικά δηλαδή από τον χωρισμό  με την πρωταγωνίστρια η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απελπισία μην μπορώντας να ξεπεράσει αυτό που έχει συμβεί ανάμεσα σε εκείνην και τον άντρα που αγαπά ώστε να προχωρήσει στην ζωή της. Συνεχίζοντας το πρώτο κεφάλαιο ξεκίνα η αφήγηση της Μίλυ για το πώς άρχισαν οι διακοπές της με πολύ κέφι και ενθουσιασμό. Θα ταξιδέψει  εκτός από την Ρώμη και σε άλλες περιοχές τις Ιταλίας  για να γευτεί  όχι μόνο εκπληκτικά φαγητά αλλά θα συναντήσει τον απόλυτο έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο του Ντέιβιντ.

ΝΜ: Σύστησε μας τους κύριους χαρακτήρες. 

Η Μίλυ  είναι μια χαρούμενη κοπέλα από την Σαντορίνη που λατρεύει να περνά χρόνο μαζί με τους φίλους της. Θέλει να κάνει πολλά ταξίδια κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό γιατί δουλεύει σκληρά για να είναι ανεξάρτητη αλλά αυτό δεν την αποθαρρύνει από το να προσπαθεί να το πετύχει. Λατρεύει τόσο το φαΐ όσο και τα γλυκά για αυτό και την φωνάζουν χαϊδευτικά ‘σουφλεδάκι’ επειδή  έχει αδυναμία στο σουφλέ σοκολάτας σερβιρισμένο με μπόλικο παγωτό.

Ο Ντέιβιντ είναι ένας άντρας πληγωμένος από το παρελθόν και δεν επιτρέπει στον εαυτό του να αφεθεί ώστε να ερωτευτεί ξανά. Επιλέγει ένα συγκεκριμένο τύπο γυναικών που γνωρίζουν ότι απλώς θα περάσουν λίγες καλές στιγμές μαζί του όμως φτάνει στο σημείο να μην τον ευχαριστεί πλέον αυτός ο τρόπος ζωής αλλά φοβάται να πάρει το ρίσκο να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο ‘comfort zone’. Μέχρι που εμφανίζεται  αναπάντεχα στην ζωή του η Μιλυ δίνοντας του ένα μεθυσμένο φιλί με γεύση από  τεκίλα. Να μην ξεχάσω να αναφέρω μια σημαντική λεπτομέρεια  για το αγαπημένο γλυκό του Ντέιβιντ το οποίο προτιμά ειδικά μετά από μια σκληρή μέρα δουλειάς. Είναι το σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια…

ΝΜ: Τελικά, υπάρχει κεραυνοβόλος έρωτας; Γιατί μου δίνεται η αίσθηση πως αυτό έπαθε ο Ντέιβιντ για την Μίλυ, κι αν ναι, μπορεί μία τέτοια σχέση να κρατήσει στο χρόνο;

Πιστεύω ότι υπάρχει εξάλλου χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να ερωτευτείς κάποιον. Ο καταλυτικός παράγοντας για να δώσεις μέλλον σε αυτόν τον έρωτα είναι  το αν θα  διαλέξεις να ακολουθήσεις την καρδιά σου και να το ζήσεις. Εάν δεν δώσεις μια  ευκαιρία  σε αυτήν την σχέση να ξεκινήσει μπορεί να χάσεις την δυνατότητα να ζήσεις δίπλα σε κάποιον μια ευτυχισμένη ζωή γεμάτη ένταση και πάθος. 
Ο Ντέιβιντ  όντως αυτό έπαθε  με την Μίλυ από την πρώτη στιγμή και πιστεύω ότι μπορεί να κρατήσει στο χρόνο  μια τέτοια σχέση αλλά αυτό  από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζεται  πολλή αγάπη, καθημερινή προσπάθεια και υπομονή. ‘Στις δύσκολες στιγμές κρατάς σφιχτά  το χέρι του συντρόφου σου εκεί φαίνεται πόσο δυνατή είναι η αγάπη’ λέει χαρακτηριστικά η Μάμα στην ιστορία και συμφωνώ απόλυτα μαζί της .


ΝΜ: Ετοιμάζεις κάτι νέο, ή περιμένεις να ολοκληρωθεί πρώτα το «Από τη Σαντορίνη στη Ρώμη»;

Υπάρχει ήδη άλλη μια ιστορία στο Wattpad με τίτλο ‘Husbands VS Book Boyfriends’ την οποία όμως έχω σταματήσει λόγο έλλειψης χρόνου θα την συνεχίσω όμως όταν ολοκληρωθεί και διορθωθεί το ‘Από την Σαντορίνη στην Ρώμη .’ Θέλω επίσης να γράψω ένα μικρό διήγημα το οποίο σου έχω υποσχεθεί  να κάνω εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι  για τον  αγαπημένο μου Γκάμπριελ ο οποίος έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

ΝΜ: Μαργαρίτα, είσαι μία από τις περιπτώσεις του Wattpad που άνετα ο αναγνώστης μπορεί να δει τεράστια εξέλιξη στον τρόπο γραφής, μέσα στην ίδια ιστορία. Τα πρώτα σου κεφάλαια δεν έχουν σχέση με τα τελευταία. Τελικά ισχύει το, η πρακτική δημιουργεί την τελειότητα;

Όσο συνεχίζει να γράφει κάποιος υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης, μπορεί να μην φτάσει την τελειότητα αλλά  σίγουρα σε ανώτερο επίπεδο από αυτό που ξεκίνησε. Όταν άρχισα αυτήν την ιστορία ανέβαζα τα κεφάλαια χωρίς να τα διορθώνω αλλά στην πορεία σκέφτηκα  πως οφείλω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό σε αυτό που κάνω αλλιώς να τα παρατήσω.

 ΝΜ: Εσύ γενικά διαβάζεις;

Διαβάζω μανιωδώς ότι πέσει στα χέρια μου! Έχει τύχει πάρα πολλά βράδια να μην κοιμηθώ γιατί το βιβλίο είναι τόσο καλό που  δεν μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου .

 ΝΜ: Πιστεύεις πως στο Wattpad υπάρχουν καλοί συγγραφείς; 

Ναι σίγουρα υπάρχουν συγγραφείς στο Wattpad που  οι ιστορίες τους είναι πολύ ανώτερες από αρκετά βιβλία που βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική γλώσσα. Χαίρομαι ιδιαίτερα μάλιστα όταν μαθαίνω πως κάποιοι από αυτούς έχουν την τόλμη να κυνηγήσουν το όνειρο τους και να  καταφέρουν να εκδώσουν το βιβλίο τους.

ΝΜ: Υπάρχει συστατικό για να γίνει μία ιστορία επιτυχία, τελικά; Εσύ σαν αναγνώστρια, τι ψάχνεις στις ιστορίες που διαβάζεις στο Wattpad ή κι εκτός; 

Δεν υπάρχει μόνο ένα συστατικό για να γίνει μια ιστορία επιτυχία. Παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες όμως σαν αναγνώστρια θέλω κατά κύριο λόγο να είναι αυθεντικό και να βγαίνει μέσα από την ψυχή του  συγγραφέα το μήνυμα  που θέλει να περάσει μέσα από τα κείμενα του. Διαβάζω αρκετά  βιβλία και  εκτός του Wattpad τόσο από διάσημους και καταξιωμένους όσο και από νέους συγγραφείς  που επιλέγουν την αυτοέκδωση χωρίς την υποστήριξη ενός εκδοτικού οίκου με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν με ενδιαφέρει  λοιπόν η ιστορία η το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου να είναι ‘τέλειο’ γιατί  πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης με μια καλή επιμέλεια αρκεί η κεντρική ιδέα να είναι καλή.

ΝΜ: Μαργαρίτα σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, και πάλι. Στείλε ένα μήνυμα σε όσους διαβάζουν την ιστορία σου. 

Εγώ σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου. Σε όλους αυτούς που διαβάζουν την ιστορία μου θα ήθελα να πω ένα  πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που επέλεξαν να την διαβάσουν και  ελπίζω να καταφέρω να τους χαρίσω ένα απολαυστικό ταξίδι μαζί με την Μίλυ μέχρι και  το τελευταίο κεφάλαιο .

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΈνα έντονο ταξίδι, το έργο της Μαργαρίτας, που ενώ αρχικά ξεκινά ανάλαφρα και ίσως (για πολλούς) λίγο φλύαρα, καταλήγει να είναι ένα ανάγνωσμα που σε γεμίζει με συναισθήματα. 

Η Μίλυ φεύγει από τη Σαντορίνη με τις φίλες της για να ταξιδέψει στη Ρώμη. Οι διακοπές της ξεκινούν χαλαρά, με βόλτες στην πόλη και πειράγματα με τις κοπέλες που τη συνοδεύουν. Εικόνες, γεύσεις και αρώματα Ιταλίας ξεδιπλώνονται μπροστά μας- προσωπικά μου άνοιξε η όρεξη πολλές φορές για Ιταλικές λιχουδιές- ώσπου ξάφνου, ένα μεθυσμένο φιλί με έναν άγνωστο αλλάζει τα δεδομένα. 

Ο Ντέιβιντ, ένας Άγγλος επιχειρηματίας, βρίσκεται στη Ρώμη για δουλειές. Μία κορδέλα ενός κοριτσιού που μαζεύει από το πάτωμα του αεροδρομίου αλλά δεν καταφέρνει τελικά να της την   δώσει, τον στοιχειώνει. Το ίδιο και το φιλί που του δίνει το ίδιο κορίτσι ένα βράδυ.

Κι από εκεί, ξεκινά ο έρωτας. Κεραυνοβόλος, δυνατός, γεμάτος εντάσεις και αμφιβολίες αλλά και μυστικά. Ο πόνος και η πίκρα δίνουν τη θέση τους στην αγάπη και τις ανέμελες στιγμές με μαεστρία, αλλά ποτέ δεν καταφέρνεις να μείνεις με το χαμόγελο γιατί αυτή η σχέση… είναι καρμική, κι αυτό μόνο μπελάδες μπορεί φέρει.

Όσο περνούν τα κεφάλαια η γραφή της συγγραφέως σαφώς εξελίσσεται και καλυτερεύει, φεύγει από την ενθουσιώδη φλυαρία και μένει στην ουσία που κάνει τον αναγνώστη να θέλει κι άλλο Ντέβιντ και Μίλυ, γιατί δύσκολα τους χορταίνεις.

Η ιστορία ανανεώνεται ακόμα, αλλά ήδη η συγγραφέας έχει ανεβάσει 48 κεφάλαια που αξίζει να διαβαστούν. Από τον πρόλογο και μόνο, νομίζω θα ενδιαφερθείτε. 

Συνέντευξη/Κριτική: Νεκταρία Μαρκάκη
Επιμέλεια Άρθρου: Βασιλική Μπούζα
Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname